Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Silverine247 vím, že se neptas mě, ale čím méně hvězdiček bylo třeba v našem hodnocení na VŠ, tak tím více se rozbihalo predvolené slovní hodnocení, co jak bylo, že tě vede takto nízko někoho a něco hodnotit.
Těžko se to popisuje, ale bylo to vymakane.
Od tří hvězdiček níž se to rozbihalo velmi podrobně.
Ať se to týkalo výkladu, prezentaci, dostupné literatury.
Taky i ty jsis sahal do svědomí ve smyslu vlastní přípravy a angažovanosti.
Od 3,5 hvězdiček víš se hodnocení zobecnilo ve smyslu výhrad.
Takže pokud jsi dal pět hvězdiček, tak výkon učitele a ním předané je na vysoké úrovni. Rovněž jsi mohl přidat vlastní slovní hodnocení.
Mohl jsi přesně vyjádřit co se ti opravdu líbí a v čem tomu vyučujícímu dáváš zpětnou vazbu, že jim použitý soubor metod byl třeba pro tebe úplně nej.
Nebo jsi taky nemusel psát nic.
Pokud bych to zobecnila, tak do tří hvězd se bavíme a hodnocení, kdy jsou opravdu výhrady.
Od 3,5 do 4 hvězd takový uspokojivý výstup.
No a od 4,5 hvězd až 5 spokojenost a až velká míra spokojenosti.
@Jahru ta škála se dá vyjádřit jakkoliv.
Ty hvězdičky v našem případě byla spíše taková grafická záležitost, která ale nebyla omezena jen na počet vyjádřených hvězd.
Konkrétní počet hvězd skrýval poměrně hodně informací.
To je věc nastavení.
@Jahru píše:
jen takový rychlý nástřel bez většího přemýšlení
1/komunikace s dětmi/rodiči
2/výuka (metody, zajímavost výkladu, obohacení učiva, správnost výkladu, způsob práce v hodinách, projekty, poskytování studijních materiálů…)
3/ověřování výsledků (informovanost o písemkách, jasná kritéria hodnocení a jejich dodržování, včasnost oznámení výsledků testu…)
4/přístup k žákům/studentům (individuální přístup, respektování podpůrných opatření, používání trestů…)
5/práce s třídním kolektivem (řešení problémů, komunitní kruhy, řešení šikany, ztmelování kolektivu…)
6/výsledky žáků v soutěžích, olympiádách, u přijímaček (ale tam hodně záleží na tom, jaké žáky učitel vyfasuje. Jiné to bude ve vyloučené lokalitě, jiné na soukromé škole. I když zase v rámci jedné školy by to mohlo být porovnatelné)
a lépe než „hvězdičkování“, tak otevřené/polootevřené odpovědi. Anebo kombinace.
splnuji vsechna kriteria, posledni nahodou. Doslo u nas na slucovani trid. Krome nekolika problematickych deti mi dosla i divka nadana, co vyhrava cestinarrske souteze, poverila jsem ji vedenim skolnich novin… A kdysi jsem dostala na mestskem urade oceneni za to, ze moje studentka vyhrvala souteze v chovu kraliku
Na druhou stranu se mi podarilo namotivovat par deti ve vyloucene lokalite k dalsimu studiu a odhalila jsem i nekolik talentovanych deti. To je proste tezke. Nastesti pracuji v kolektivu s sefem, kde mou praci vidi a umi ocenit.
@matkabagristy Bod „úspěchy studentů v chovu domácího zvířectva“ by se samozřejmě dal přidat ![]()
@Jahru píše:
@matkabagristy Bod „úspěchy studentů v chovu domácího zvířectva“ by se samozřejmě dal přidat
kytka do ruky, v obalce peniz. O par let pozdeji jsem tam byla kvuli divce, kterou jsem „objevila“ v devitce. Obsah obalky si nepamatuju, diky reditelky a matky ano. Divku potkavam na brigade u salamu v kauflandu, mela by z ni byt uca. Bylo by fajn, kdyby jo. Ja to pretrpela, pres veskerou negativitu i zde na epipi jsem si vybudovala sebevedomi, jez se odrazi i v me praci, ale cesta to byla trnita
Ja mela tu cest ucit holku, co se dostala do celostatniho kola olympiady CJ. Nedostala jsem nic a prislo by mi dost nelogicky neco dostat, proste byla dobra
@Trojlístek píše:
Tak mě ještě fascinuje argument, že 14 denni nepřítomnost učitelky je úplně na pohodu.V soukromé sféře tohle nemít vedoucí konkrétního oddělení zajištěno, tak je bez práce.
Základní manažerská dovednost.
Ale co, ono se to nepo,… jsou to jen děcka. Bez ohledu na to, kolikrát v takhle v průběhu roku učitelka vypadne. A učitelka je v pohodě, však bezva práce k jejím vlastním dětem…
Přesné, výstižné. Tady je teda ve školách normální suplovat na DPP z důchodu nebo RD. Dělá se to běžně. I 14 dní. Jedna dohoda platí delší dobu(většinou rok), určitý maximální počet hodin a oni zavolají, jestli dotyčný může/nemůže, když někdo vypadne.
Různé evaluace, analýzy a dotazníky spokojenosti jsou na už VŠ běžné, taky jsme je měli a máme i teď na jiné univerzitě(jsem na celoživotním). Tady na základkách se to dělá jen v kruhu zaměstnanců.
Ještě by se mi líbilo, kdyby celkový chod školy kontroloval zvenčí někdo častěji než inspekce jednou za bůhví kolik let
Na mých posledních dvou pracovištích byla po šesti letech. Ty úpravy před jejím příjezdem
Audit v soukromých firmách bývá častěji. Dále hospitace jednotlivých pedagogů cizí osobou(třeba vedením jiné školy stejného typu). Aby pořád viselo ve vzduchu něco, co bude u vedení a pracovníků školy vzbuzovat respekt, že je může kdykoliv kdokoliv zkontrolovat. Školství je na takové akce zvyklé úplně nejméně. Školské kolektivy ruku v ruce s vedením mezi sebe neradi někoho pouští. Když do jedné školy, ve které jsem pracovala, měla s žákem nastoupit i osobní asistentka, budova se otřásla emocemi v základech ![]()
I já jsem teď v pozici, kdy sice pracuji ve škole, ale jsem tam přes ŠPZ. I když se už ledy trochu prolomily, ten rozdíl v „přijetí“ je markantní. Ze začátku měli tendenci přede mnou o chodu školy vůbec nemluvit. To se postupně zmírnilo. Nikdy ale nebudu součástí kolektivu. S tím jsem ale počítala, podobnou práci jsem chtěla. A taky jsem dlouho čekala, takových míst je málo.
@1Pears1 školy chtějí být autonomní. Chtějí mít a dělají si vlastní pravidla. Takový stát ve státě, dost často.
Vadí mi mi předem hlášené kontroly, hospitace. K čemu to je? Všichni ví, že jen na oko.
Kontrola z venčí by byla velká paráda.
Jenže ono by to chtělo i konkrétní postihy. Aktuálně se neděje vůbec nic.
A pak se někteří diví, ze jsou pro srandu, není úcta a celé tohle odvětví upadá. A jen o penězích to není.
@Trojlístek píše:
@1Pears1 školy chtějí být autonomní. Chtějí mít a dělají si vlastní pravidla. Takový stát ve státě, dost často.Vadí mi mi předem hlášené kontroly, hospitace. K čemu to je? Všichni ví, že jen na oko.
Kontrola z venčí by byla velká paráda.
Jenže ono by to chtělo i konkrétní postihy. Aktuálně se neděje vůbec nic.
A pak se někteří diví, ze jsou pro srandu, není úcta a celé tohle odvětví upadá. A jen o penězích to není.
Souhlasím s Tebou do posledního písmene. Takový bordel, jaký je ve školství a ve školách, nikde jinde není. A to jsem toho prošla dost v praxi od začátku studia. Před úplně první mateřskou jsem pracovala v sociální sféře a i během dalšího studia jsem v rámci praxe spolupracovala s organizací, můj obor přesahuje. Nikdy by si v takové instituci nemohli dovolit to, co ve školách, ani vůči klientům a jejich rodinám natož v kolektivu mezi sebou.
Za různé incidenty jsou jinde adekvátní postihy, posílají se důtky a vytýkací dopisy, odměny jen podle zásluh, propouští se ve zkušební době nebo se potom neprodlouží smlouva problematickým lidem.
Ve školách je toto jen sporadicky. Přitom jsem byla svědkem jednání, za které by si učitelka adekvátní postih zasloužila. Bylo dost na hraně, jsem přesvědčena, že protiprávní. Všichni dělali, že to nevidí a nechtěli se pouštět do konfliktu s ní, s vedením.
@1Pears1 píše:
Souhlasím s Tebou do posledního písmene. Takový bordel, jaký je ve školství a ve školách, nikde jinde není. A to jsem toho prošla dost v praxi od začátku studia. Před úplně první mateřskou jsem pracovala v sociální sféře a i během dalšího studia jsem v rámci praxe spolupracovala s organizací, můj obor přesahuje. Nikdy by si v takové instituci nemohli dovolit to, co ve školách, ani vůči klientům a jejich rodinám natož v kolektivu mezi sebou.Za různé incidenty jsou jinde adekvátní postihy, posílají se důtky a vytýkací dopisy, odměny jen podle zásluh, propouští se ve zkušební době nebo se potom neprodlouží smlouva problematickým lidem.
Ve školách je toto jen sporadicky. Přitom jsem byla svědkem jednání, za které by si učitelka adekvátní postih zasloužila. Bylo dost na hraně, jsem přesvědčena, že protiprávní. Všichni dělali, že to nevidí a nechtěli se pouštět do konfliktu s ní, s vedením.
Mluvíš úplně stejně, jako moje kamarádka, která začala pracovat jako asistentka.
Před tím mnoho let pracovala v dětském domově.
To co zjistila, že se ve školství děje, v průběhu pěti měsíců, tak se nestačí divit.
Od vztahů kolegyň mezi sebou.
Rozdělování odměn.
Reakce vedení na nevhodné chování od personálu vůči dětem.
Jak jakoze probíhají hospitace, prostě kino… Lístky do divadla, hned do první řady, občas komedie, často trapná komedie a hodně často horor.
Samozřejmě škola od školy.
Mám zkušenosti s oběma variantama.
Tam kde se vyžaduje vysoký standard na vzdělávání a neřeší se kraviny ředitelka je především dobrá manažerka, která jela s deckana na lyžák zaskočit tělocvikáře, protože bohužel v poslední chvíli onemocněl.
Až po ředitelku, která neumí pro skolu získat finance. Je jedna ruka s neschopným personálrm, podporuje vyžadování kravin, nedokáže zajistit zastupitelnost, vlastně pod jejím vedením vznikají různé koalice, hlavně ty proti rodičům. Když se rodič snaží hodně, tak je ambiciózní, když se snaží akorát, nemá zájem, když se nesnaží vůbec, tak hurá, mají téma a pojďme dorazit i to děcko.
Mě by treba zajimalo, odkud ti vseznalkove z rad podpurnych pedagogickych profesi v nove praci vedi vse o probehlych hospitacich ci o tom, jak jsou rozdelovany odmeny. Ja za tech skoro 30 let vim pouze to, kolik mam na vyplatni pasce ja.
@1Pears1 @Trojlístek Přesně! My navázali hodně blízký vztah s AP, takže i když se snažila zachovat dekorum a moc nepomlouvat, tak občas pustila nějaké info, z kterého se dalo usuzovat, že uvnitř to zdaleka není takové, jak se navenek prezentuje. Když pak skončila a nemusela si brát servítky, tak jsme se nestačili divit tomu, co nám o škole povídala. Babovřesky hadr, a tohle učí naše děti!
![]()
@matkabagristy píše:
Mě by treba zajimalo, odkud ti vseznalkove z rad podpurnych pedagogickych profesi v nove praci vedi vse o probehlych hospitacich ci o tom, jak jsou rozdelovany odmeny. Ja za tech skoro 30 let vim pouze to, kolik mam na vyplatni pasce ja.
Pravděpodobně vseznalky podceňuješ. Často jsou to vzdělanější lidé, než ty a být podpůrným personalem se rozhodli být, protože z toho plynou jisté výhody.
Dost často to mohou být účetní ze školského sektoru, tedy dost často mají ekonomické vzdělání a znají účetní legislativu.
Dost často mají i doplněné vzdělání, o kterých nemáte nejmenší tušení, že vůbec existuje. Mají všeobecné rozhledy a nesoustředí se pouze na svůj píseček.
Ve své třeba pětileté praxi se setkali s něčím, o čem ty si můžeš nechat jen zdát.
To, že někdo pracuje v tom stejném 30 let není výhoda, ani žádná zásluha.
@Trojlístek píše:
Pravděpodobně vseznalky podceňuješ. Často jsou to vzdělanější lidé, než ty a být podpůrným personalem se rozhodli být, protože z toho plynou jisté výhody.Dost často to mohou být účetní ze školského sektoru, tedy dost často mají ekonomické vzdělání a znají účetní legislativu.
Dost často mají i doplněné vzdělání, o kterých nemáte nejmenší tušení, že vůbec existuje. Mají všeobecné rozhledy a nesoustředí se pouze na svůj píseček.
To, že někdo pracuje v tom stejném 30 let není výhoda, ani žádná zásluha.
Ve své třeba pětileté praxi se setkali s něčím, o čem ty si můžeš nechat jen zdát.
reagovala jsem na konkretni prispevky tebe a hrusky. Delku sve praxe jsem zduraznila proto, ze jako letity zamestnanec jsem se nesetkala s tim, ze bych se s nekym delila o informace o vysi platu, a nikdo se mnou. Proto me prekvapuje rozhled ap z tvych prispevku, nebo nepedagogicky pracovnik hruska. co se pohybuji ve skole par mesicu.
A muzes byt v klidu, mam siroke zkusenosti z ruznych typu skol a delka praxe je v mem oboru vyhoda. Vidim to denne pri kontaktu s mladymi kolegy.
Se vzdelanim ap to zas neni tak zhave ![]()
@Anonymní píše:
@Cuddy jasný, ale nelíbí se mi, že to vysvětluje někdo, kdo to vysvětlovat nemá…
Asistent pedagoga - už z názvu vyplývá, že je to osoba, která je pedagogickým zaměstnancem a konkrétně pak asistuje pedagogovi. Pracuji ve školství a ano, v případě vysoké nemocnosti je možné, že třídní učitel bude zastoupen asistentem.
Jestli to chceš řešit, řeš, ale narazíš.
Takovéhle mamky máme fakt nejradši, hrotíš blbost. A hlavně jednorázovou. Je to jedna písemka.