Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je tady někdo, kdo hraje tenis? Ráda bych se ho v dospělosti naučila, ale netuším, jak moc je na to třeba šikovnost a zda to má vůbec cenu? Nejde mi o hraní na soutěžích, ale abych byla schopna si na určité úrovni zahrát třeba s někým, kdo to už umí…
![]()
A když ti tady napíšeme, že je to extra těžké, tak to nezkusíš? ![]()
Co je tohle za dotazy? Tak snad si to zkusím a uvidím, ne? ![]()
Vyzkoušej a uvidíš. Já ho hrála jako dítě, těžké to nebylo, ale nebavilo mě to ![]()
Podle mě tenis docela těžký je, než se člověk pořádně naučí údery, aby si dobře zahrál, trvá to. Ale třeba manžel začal hrát ve 30, hodně ho to chytlo a naučil se to dobře a pak porážel i dost kamarádů, co hrali mnohem dyl než on. Chce to sehnat si kvalitního trenéra. Tenis je super sport a stojí to za to.
Tak pravidla jsou v pohodě, zkusíš a uvidíš.
Já jsem celkem sportovní antitalent a tenis hraju dobře, teda vlastně dělám jen raketové sporty, kolo a lyže (ani na plavání mě moc neužije). Ještě přemýšlím o golfu, ale přijde mi to hrozná ztráta času, chodit někde po trávníku s člověkem, co mi tahá hole. ![]()
Úskalí vidím jen v potřebě silných paží (dá se řešit hraním obouruč) + schopnosti rychle vystartovat (nemít pomalé reakce; ale to se taky dá obejít, když si budete s protihráčem jen tak pinkat). Plus teda když to člověk dělá nějak svědomitěji, tak mohutní ramena a paže, to je celkem nic moc.
Ale asi to bude i o individuálních dispozicích. Jo, a někteří lidi neumí raketou nasměrovat míček, lítá jim to úplně šejdrem - to bych asi nazvala antitalentem. Nebo nevím, prostě někomu to jde od prvního úderu, někomu to trvá…
Příspěvek upraven 13.05.22 v 16:14
To ma kazdy jinak.
Ja to treba ani nezkousim, tenhle typ koordinace neni pro me
.
Proste to zkus a uvidis.
Nemozne to neni, jen casove narocne. Pocitej, ze pokud jsi prumerne sikovna, budes si schopna s nekym vymenit par micku mozna po 30 hodinach s trenerem, ovsem necekej zadne superdlouhe vymeny, pokud ti protihrac nebude umet nahrat na ruku (aspon tak nejak jsem to mela ja, sportovni antitalent nejsem, ale ani extra talent, tak nejak normalne pohybove zdatna).
@katharina25 Tvůj dotaz mě zaual. Já totiž uvažuju nad tím samým pár let. Přijde mi, že mi tato dovednost chybí ve vzdělání
. Také mě zbaběle napadlo, že pošlu děcka na příměsťák a uvidím
, co budou říkat. Ale bylo mi to hloupé, dětem se nechtělo, takže stále jen vyčkávám. V obci máme zdarma kurt, líbí se mi, jak lidi hrají, chtěla bych se zapojit.
Jestli to chceš na nějakou profi úroveň a je ti tak 5let, tak je nejvyšší čas začít ![]()
@debra.morgan píše:
Za mě to těžké není, ale chce mít trochu běhací kondičku.
No… media chtějí rychlou akci, ne čtyřhodinový šachy. Bývalo to tak, že vyhrál ten, co ho neodnesli z kurtu (… ffftíp
).
Jo, to byly časy, to jsem byl ještě svobodnej a měl o půl metráku míň. ![]()
Každý má trochu jiné vlohy. ![]()
Tak hlavně to chce určitou pokoru. nelze se to naučit za čtrnáct dnů. Pak záleží na tom kam chce člověk dojít. Jestli pro radost, na kondici, nebo výš.
První, co člověk potřebuje je trenér, který má také trpělivost, nějaký čas a posilování. Jo, je potřeba udržet raketu. Neofrňujte se tedy, když vám nedoporučí hned super raketu, ale třeba i nějakou žákovskou. ![]()
Člověk ji musí obemknout a musíte jí aspoň rozumnou dobu udržet. A nezačnete hned na plný kurt. Pěkně pomalu s nápřahem, žádné trhavé pohyby. Proto to nikam nedoletí, ale jde o ten pohybový stereotyp, takže určitě ne celý kurt - jo, ze začátku trochu zklamání…
Vydržet! ![]()
Ono to nakonec bude lítat - nejčastěji ne tam, kam člověk chce.
Pak… ![]()
No - je toho víc - to až ten trenér.
![]()
Příspěvek upraven 14.05.22 v 20:41
Za mě ano
já mám asi nějaký typ zrakově nedostatečnosti a nejsem schopna trefit se pálkou do toho míčku. Mám pocit, ze vidím, ze míček mi letí krásně přímo na stred pálky, tak ho chci odbit a ejhle je o 30 čísel vedle a minu ![]()
Jinak ale vidím úplně normálně všechno a brejle nepotrebuju ![]()
@Semtex píše:
Za mě anojá mám asi nějaký typ zrakově nedostatečnosti a nejsem schopna trefit se pálkou do toho míčku. Mám pocit, ze vidím, ze míček mi letí krásně přímo na stred pálky, tak ho chci odbit a ejhle je o 30 čísel vedle a minu
Jinak ale vidím úplně normálně všechno a brejle nepotrebuju
Já samozřejmě nevím, ale často je za tím „škubatura“ - timing. Dotyčný / ná nedá dost dlouhý nápřah ve snaze být „ready“ na míč. Ten nápřah je tam kvůli energii, ale i synchronizaci s letem míčku. Ve chvíli úderu už se hráč/ hráčka vůbec na míč nekouká, už kouká kam to poletí a proč.
…
Ehm. Pálka se používá třeba při pálkované, kriketu, nebo pingpongu. V tenisu se používá raketa. ![]()
Musim se přiznat, ze to neumim
, Jako dítě jsem potom touzila, líbilo se mi to!! Ale byl to sport vždy pro bohaté děti, i dnes je to masakr. Syn mi chodil v Praze do Arytmy, pak začal hrat housle a musel s tim skončit. Manžel umi perfektně, syn take, ale mne to nešlo
, nejvetsi problem je pro mne trefit se do hřiště
![]()