Je to přes čáru?

Anonymní
15.4.24 10:34

Je to přes čáru?

Dobrý den. Situace - bydlíme už 18 let v domě s tchyní, dům je náš, ona je tam věcné břemeno, nechci úplně rozebírat situaci, ale není to tak, že by nám dům darovala, museli jsme ho vyplatit hypotékou z jejích a tchánových dluhů. Žili jsme dlouhá léta tak, že ona bydlela v bytě dole a my v bytě nahoře, přičemž nebyly oddělené vchody (takžek nám kdykoliv mohla). Pak už se to nedalo vydržet, neměli jsme dobré vztahy, udělali jsme rekonstrukci, oddělili vchody, jako není to ideální (stále stalking z její strany), ale aspoň nechodíme přes společné vnitřní prostory. Nějak jsem i překousla, že si dala lavičku na léto přímo před náš vchod (zahradu bohužel rozdělit nelze). Poslední měsíc nám ovšem začala občas vtrhávat do našich dveří s tím, že na nás zvonila a nezvoni nám zvonek a ona něco „nutně potřebuje“ (jsou to blbosti, které můžou počkat, treba vymazání zprávz mobilu atd.). Starší dcera mi říkala, že když je sama doma, tak ona za ní najednou k nám domů přijde, když nezamkne.
Mám opět pocit ztráty soukromí. Když jsem jí řekla, že se mi to nelíbí, tak mi odpověděla, že abych se nezbláznila, že jen otevřela dveře. Jenže mně to přijde jako narušení soukromí. Jsem přecitlivělá?
Omluva za anonym. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
123
15.4.24 10:40
@Anonymní píše: Více

Bydlení s rodiči jednoho nebo druhého je vždycky peklo, právě proto, že má téměř vždy někdo pocit, že o nic nejde a může si přijít, kdy chce. Přecitlivělá mi nepřijdeš, s tchyní bych promluvila ještě jednou a důrazně, že si to představuješ tak, že se bude chovat jako návštěva - prostě pokud neotevřete, nejde dál. A zapojila bych do toho i manžela - jak ten se k tomu staví? Měl by tě podpořit, synovi asi neřekne, aby se nezbláznil… ;)

Bohužel s věkem se tyto vlastnosti většinou horší, takže přeju pevné nervy, a ne, přecitlivělá mi nepřijdeš. Vícegenerační bydlení vždy vyžadují jasná pravidla. Drž se :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.24 10:47

@Falballa děkuji za odpověď. Manžel je na svou matku fakt alergický, několik let s ní bojuje (má určitý důvod, udělala věc, která se těžko odpouští, ale to si musí vyřešit on). Zamyká vchod, aby tam nemohla, ale trochu mě to točí, nevím, proč bych se přes den měla neustále zamykat. Už jí to říkal také, ale reakce prakticky žádná. Oni spolu neumí mluvit, dělala jsem jim prostředníka, v jistém momentu, kdy už přetekl pohár mojí trpělivosti, jsem s tím přestala.

• Citovat
  • Upravit
2069
15.4.24 10:48

Pokud jste je vyplaceli z dluhu, proc jste jim davali vecne bremeno? To bremeno je jen na dome nebo i na zahrade?
A dvere zamykejte a neotvirejte. Chovala bych se stejne jako k cizim najemnikum.
Ty uz jsi sem psala, ze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
15.4.24 10:49

A koule misto kliky? Nebo zamek na pin, otisk?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.24 10:54
@zrnko píše: Více

Tak jako šlo by to, už jsme i diskutovali o výměně dveří a můžeme si teď zamknout.
Mě spíš zarazilo to, že jí přijde v pořádku k někomu vtrhnout. Já k ní takhle nechodím.

• Citovat
  • Upravit
19790
15.4.24 11:03

Nejsi přecitlivělá. Její chování je přes čáru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
15.4.24 11:03

Tak evidentně prostě žijete s člověkem, který nerespektuje vaše soukromí, nerespektuje přání a nějaké domluvy jsou mu úplně u zadku. Normálně bych řekla, ať nehysterčíš, pokud to není na denní bázi, je to babička tvé dcery a asi se cítí prostě sama. Na druhou stranu jestli je to opravdu obtěžující každodenní stalking, tak chápu oddělení prostor a šla bych dál cestou té koule na dveře například a jasnou výzvou, že pokud něco potřebuje, má zavolat a domluvit se, kdy se sejdete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
15.4.24 11:05

Tak je třeba se zařídit tak, aby bylo jedno, co jí přijde v pořádku. :nevim: Důležité je, že to nepřijde v pořádku vám.

A ohradit proti své matce a by se měl tvůj manžel. On by ji měl vykázat do patřičných mezí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8115
15.4.24 11:06

Kouli a otevírání na přiložení čipu, je to nejrychlejší. Pin tchýně okouká a otisky prstů často blbnou, stačí zmrzlé ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5752
15.4.24 11:06

Nějak to nechci detailně rozebírat, prostě se stalo. VB je prakticky na celou nemovitost vč. zahrady. Muž jen přišel a podepsal smlouvu, co mu rodiče dali, asi to nějak v tom věku chvili po 18. roce neřešil. Pak ovšem přišel jejich průšvih, který splácíme doteď.
Ve své podstatě to je jedno. Jde spíš o to, že my jí do jejího bytu jako majitelé bez dovoleni a zazvonění nelezeme a to samé chceme od ní. Pět let k nám nelezla. Teď začala a mně se vrátily vzpomínky na to, jak mi chodila přestýlat postele, převěšovat prádlo a přerovnávat hrnky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5752
15.4.24 11:07

Tak už nejsem anonym, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21487
15.4.24 11:11

Ona to porad bere jako svuj dum, kde si muze chodit, kam chce. Jeji mysleni nezmenis. Vymen kliku za kouli. Klika z venkovni strany dveri je naprosta blbost. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6918
15.4.24 11:21

Tak asi tušíš, že tohle obvyklé není a většině lidí by to vadilo.
Ona Vám jasně dala najevo, že Vaše přání je jí u zádele. Nezbývá, než to prakticky vyřešit - zamykat, dát kouli aj. Jednoduché, efektní, ano, trochu otravné, ale daň za bydlení s rodinou existuje prakticky vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
15.4.24 11:22
@akavi píše: Více

Zkuste ještě jednou domluvu, pokud to pět let fungovalo, tak by snad mohla domluva stačit. Pokud ne, tak koule/karta atd, jak tu psaly dámy výše. Když se s člověkem nedá domluvit, tak musí jít rukavičky dolů. Jste v právu a držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová