Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
A hlavne plno diskusi bylo uplne smazano ne jen zamceno takze ani odkazy hodit nejdou…ale @beručka ma pravdu dotaz byl polozen ne na zavrene diskuse ale proc to tak je proc kdyz se nekde bavime normalne nemuzeme pomalu nic rict aby se nesebehla mistni emimino policie a nezacala na nas pokrikovat ze sme rasisti.
taky mam kamarada cikana kterej maka, bydli nekrade apod. a stydi se za ty o kterejch je dost slyset
@jenny.fields píše:
Já si myslím, že problém je v tom, že lidi nedokáží mluvit konkrétně a většina z nich sklouzne vždy ke všeobecným vyjádřením typu Cikáni vždycky dělají to a to, chovají se tak a tak. Nedokáží se vyjádřit ve stylu: mám zkušenost s XY a dalšími deseti a tihle dělají věci tak a tak.
A to je dost hloupé. V republice je cca půl milionu Romů a dotyčný jistě neměl tu zkušenost s celým půl milionem, pravděpodobně ani s tisícem ne
Takže nálepkovat podle chování jednotlivce celé etnikum je prostě blbost. Ať už se to týká menšiny národnostní nebo menšin sexuálních a podobně.
Přesně tak. Nemám problém s konstatováním, že „na Václaváku jsem viděla dýlovat černocha“, ale s tím, když moje tchýně valí dceři do hlavy „ať se ty černý vopice vrátěj zpátky do Afriky, beztak tu jen prodávaj drogy a dělaj problémy, však se podívej na Václavák“. Připadá mi to jako neschopnost myslet v trochu jemnějších kategoriích.
Nicméně nelíbí se mi úzkostlivé zamykání a mazání, připadá mi to dost nezdravé pro celou atmosféru kolem těchhle problémů. Lidi, kteří udělali špatnou zkušenost s nějakým romem nebo černochem, pak spadnou do stejného pytle s opravdovými xenofoby a všichni dohromady si začnou připadat jako hrdinní disidenti a bavit se mezi sebou jen v náznacích a „tajných“ zkratkách, a to je fakt špatně a všechno to jen zhoršuje. Jsem pro mluvit o tom otevřeně a ventilovat pozitivní i negativní zkušenosti. Celkem mi ten zamykací postoj adminů vadí.
Rasista je ten kdo nesnáší i jiné rasy bezdůvodně pouze kvůli odlišnosti. Ja miluju vietnamce, vietnamky jsou přenadherne (bohužel po dětech vypadaji jako žáby) Vietnamci by měli jit i nám jako vzor, ta pracovitost píle morálka, každy kdo obchodoval s vietnamci ví jak úžasni to jsou zákazníci. Jak pomalu s generace na generaci jdou nahoru stankaři majtele obchodu doktoři právnici… Přitom kriminalita tam je taky drogy a podobně, je to ale jen zlomek proto nikomu nevadí. U romu to je opačně. Je jedno kolik příkladu správných romu uvedete. To že si dam na každého pozor je ostražitost ne rasismus, nejde o barvu kůže, lidi je nesnáši kvůli druhu chování, maji barvu kůže jakou společnou vlastnost kdyby měli ocasy nesnašite je stejně.
Prostě sem ted na ně hodně alergická a to kuli zminovanému baráku na ktery musim koukat každy den…
a to aby mi malé děcka ( romčata ) házeli kameny do oken je už moc na moje síli jen škoda že nejdou bílí šla bych jim hnedka z gruntu vynadat ale protože sou to romové maji výhodu označili bymě za rasistku a zato sou dneska i tresty!! ![]()
@jenny.fields píše:
Já si myslím, že problém je v tom, že lidi nedokáží mluvit konkrétně
Vidíš, a v tom s tebou nesouhlasím, protože i když někdo řekne něco konkrétního a má pravdu (je to jeho osobní zkušenost), že ten a ten cikán se choval tak a tak, udělal to a to, tak je taky označen za rasistu a o tomhle je tahle diskuze.
@Viking píše:
Přesně tak. Nemám problém s konstatováním, že „na Václaváku jsem viděla dýlovat černocha“, ale s tím, když moje tchýně valí dceři do hlavy „ať se ty černý vopice vrátěj zpátky do Afriky, beztak tu jen prodávaj drogy a dělaj problémy, však se podívej na Václavák“. Připadá mi to jako neschopnost myslet v trochu jemnějších kategoriích.
Nicméně nelíbí se mi úzkostlivé zamykání a mazání, připadá mi to dost nezdravé pro celou atmosféru kolem těchhle problémů. Lidi, kteří udělali špatnou zkušenost s nějakým romem nebo černochem, pak spadnou do stejného pytle s opravdovými xenofoby a všichni dohromady si začnou připadat jako hrdinní disidenti a bavit se mezi sebou jen v náznacích a „tajných“ zkratkách, a to je fakt špatně a všechno to jen zhoršuje. Jsem pro mluvit o tom otevřeně a ventilovat pozitivní i negativní zkušenosti. Celkem mi ten zamykací postoj adminů vadí.
Oni to ale ti admini taky nemají jednoduché, protože to tu nemůžou nechat všechno za každou cenu a podle mě je strašně tenká hranice mezi tím, co je a není v tomto smyslu už moc… ![]()
@ArankaC. Nojo, to já chápu, nejsou na to kapacity ani vůle. Však to tak funguje na spoustě serverů. Jen si prostě myslím, že není dobře, aby se člověk bál pípnout a aby se správce serveru bál neutnout jakékoli pípání na ožehavé téma…
@ArankaC.
Ta hranice je naprosto jasná, jen se musí znát dobře význam pojmů a ne dát hned na hysterický pokřikování některých, kteří věci prd rozumí, ale hlásit se to musí.
No já si myslím, že se to hned zamyká proto, že už se dopředu někdo bojí, že bude hádka..
Osobně mám mezi Romy i přátele, znám dva, nikdy jsem snima problém neměla - jedna je maminka, druhý je šéf od mamčina přítele- ve 30 si vybudoval postavení ve firmě jako vedoucí a má pod sebou dělníky neromské..
No a když se normálně bavím a řeknu, že něco udělal cigán, tak to jako rasistické neberu.. Jenomže okolí hned zbystří a už vidí, že je to rasitické, že hned ukazuju, na jeho národnost.. ALe i kdyby třeba kradl Ital, tak řeknu Ital..
@kvaček taky si myslim, že se z nich dělá nedotknutelná bublina, je to těžký no.Ale to nahlašování a následné zamykání je fakt na hlavu. Přece jen je demokracie a jak už tu někdo zmiňoval přede mnou, když napíšu konkrétní situaci, kdy jsem s cikánama neměla dobrou zkušenost, nejde přece o rasismus. ![]()
@kvaček
No vždyť jo. Všichni tu můžem říct, že známe, nebo dokonce máme kamarády cikány a nemáme s nimi problém, ale jsou mnozí, co tohle slyšet nechtějí a budou furt obracet, co někdo řekne.
@Camael @chelsea001 @kvaček ono tady plno uzivatelek taky necte souvislost proste si z vety kde je napsano cikan a i slovo spatny vytahne jen tyhle dve a uz rozjizdi, stejne jako miluju jejich mantru ze i bily sou svine
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat