Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Vojtula když si přečtěš svůj příspěvěk tak jako první problém z něj je cítit ten že se bojíš protože kluk je na motorce, pak teda že jde o tu reakci.To čoro jsem nemyslela tak že je tam seřveš, to by snad normální člověk neudělal ale když to nejde po telefonu, musí to jít z očí do očí. Jo nerespektujou tvůj názor.
@Vojtula píše:
Tak švagr je takový srandista, ale urcite by me pak se švagrovou stejne pomluvilicož mi je fuk…
Mne proste vadi ta reakceKdyby napsala, jasan, bude jiná akvitita…byl tam tyden a pochybuju, ze byl nějaký výlet…oni na to moc nejsou…tohle je spis jejich styl zábavy, jsou doma, zahrada a tak…to mi ale nevadí, to je naprosto v poradku…jsem rada, ze mi ho vzali…
Ale mezi me ta odpověď…trochu mi to přijde, jako by nerespektovali můj názor?!
No nevím, jestli ti to stojí za to. Rozhádat si rodinu, možná i manžela. Já to mám tak, že když hlídají prorodiče, tak se do toho pletu jenom minimálně. ( léky, alergie a pod. ) Jestli si ho nacpou sladkým a on jim pak nejí oběd, běhá jim v deset ještě po zahradě, jejich věc. Já si ho dám vždy zase rychle do latě, až se vrátí z od tchýně. ![]()
Nepokusila se tchyne to tou smskou odlehcit? Pochybuju, ze by po zahrade lital svagr s malym deckem nejak extra rychle. A mozna ho synek premlouval, co ty vis? Me takhle vozil strejda po vesnici. A bez cyklisticke prilby. ![]()
U toho odlehčování to bývá občas problém. Ono se sem tam odlehčuje něco, co pak vyzní úplně hrozně. Zažila jsem, že tchyně, která slaví úplně všechno, všechny jmenin prababiček a jiné podružnosti, byla pořádána, zda li by se v jejím domě nemohla odehrát oslava padesátin snachy, která už vlastní rodiče nemá. Když byla tedy tchyní ujištěna- že tady teď máš nový domov, když už nikoho nemáš a to víš že jo-, přijela s dorty a jídlem pro x lidí, aby namístě zjistila, že tchyně zrovna vyváří prádlo, tchán čistí bazén a s oslavou se počítalo tak, že by se jim ohřál oběd odvčera…na dotaz, proč tedy není alespoň ubrus na stole a kde je zbytek rodiny, co ho měla sezvat, tchyně opáčila, že nepočítala s tím, že by snacha chtěla cokoli slavit( padesátiny jsou houby že)a že tedy nikdo se nečeká, že ona to nikomu neříkala a že se snad tolik neděje. To už viděla, že to podělala a začala být obranně agresívní. A pak dodala, že se nemá dělat drama. Drama sice nikdo nedělal, nikdo jí nic neřekl, ale sama se rozčilila, jak se cítila nepříjemně a i když se snažila snachu i syna obvinit z čehokoli, nebylo jaksi z čeho. Že o tom nevěděla, říct nešlo, že je na ni někdo protivný, nebo se zlobí, to taky ne, takže nakonec to odlehčila tím, že se snad svět nezboří a opět se dělá z hlouposti záležitost. A že za čtrnáct dní bude mít tchán svátek a že tedy, když tak stojí o oslavu se můžou přijít podívat a užít si tu jeho…
![]()
No, a protože to nebylo poprvé, takováhle chuťka, tak se tchyně už nemusí starat o snachu ani o syna, protože syn ji pak při další návštěvě vysvětlil, že se za ni stydí a že už ji po těch x letech navštěvovat nebude, že takovéhle chování nebylo poprvé ale že tentokrát to už zašlo moc daleko. A tchyně, která se opět cítila provinile, se urazila ještě víc. Někteří lidi to prostě jinak neumí.
nakonec se to sice svezlo zase po snaše, že to určitě ona za tím stojí( za čím?), ale to už se nedá nic dělat. Takže šmytec.
@Anonymní píše:
Nevěděla jsem zda mam založit novou diskuzi, ale zkusím svůj dotaz položit zde…
Naše jediné dítě je tento tyden u tchyně a tchána…
Dnes mi manžel říká, ze rano tchyni volal a malej je prý spokojenej…
No a ze manžel neví jestli mi to ma říkat…ale ze je malej hrozne nadsenej, jak s nim strejda jezdí na motorce.
Uz jednou jsem manželovi říkala ze si to nepreju…cca rok zpátky
Ted se to opakuje. Syn bude mit pět a pro me je neuveritelne, ze někdo tak malé dítě posadí pred sebe na terénní motorku a jezdí s nim…sice „jen“ pomalu po zahradě, ale i tak…na hlavě ma přilbu na kolo
Ja proste vidim situaci, ze tam muze byt díra…kamen…najedou na to a tim, ze malého drží jen nohama, tak letí…
Slušně jsem tchýni napsala, ze je bezva ze malej je z toho nadsenej, ale ja vůbec a kdyby uz ted ty dva dny nejezdil, byla bych rada…
Její odpověď…„no to nevim, jak to bude…dnes pršelo a zitra uvidíme“…mi dost hnula žlučí…
Manžel je samo na její straně…
A to jsem matka, které v podstatě nic moc nevadí…kdyz je u nich, nekecam jim do toho…je u nich a ja jsem rada, ze sem tam (jednou do mesice, nekdy méně) pohlídají…
Jaky mate názor?
Ano, vadilo by mi to. A hodně.
Potíž je v tom, že si nejprve ujasněte priority s manželem.
Oba máte stejný hlas. On říká: motorka ano, ty říkáš motorka ne.
Nemůžeš to brát tak, že „on je na její straně“. Tvůj muž má prostě svůj názor.
Musíš přesvědčit manžela, že se ti to nelíbí. A teprve pak podle mě tchyni, teď to má „dovolené“.
@Vojtula píše:
Tak švagr je takový srandista, ale urcite by me pak se švagrovou stejne pomluvilicož mi je fuk…
Mne proste vadi ta reakceKdyby napsala, jasan, bude jiná akvitita…byl tam tyden a pochybuju, ze byl nějaký výlet…oni na to moc nejsou…tohle je spis jejich styl zábavy, jsou doma, zahrada a tak…to mi ale nevadí, to je naprosto v poradku…jsem rada, ze mi ho vzali…
Ale mezi me ta odpověď…trochu mi to přijde, jako by nerespektovali můj názor?!
Proboha. Vůbec nechápu proč některé matky mají neustále potřebu velkých gest na téma respektu. Dala jste jim děti na hlídání, respektujte vy je. Respektujte jejich pravidla, jejich zodpovědnost, jejich osobu.
Pakliže to vašemu manželovi nevadí, tak proč to řešíte. Jasně, on má na to stejný názor jako jeho matka, takže je to vlastně mamánek, protože já jsem matka, já chci respekt, já chci být ta jediná, která bude stanovovat co kdo může a nemůže.
@Anonymní píše:
Nevěděla jsem zda mam založit novou diskuzi, ale zkusím svůj dotaz položit zde…
Naše jediné dítě je tento tyden u tchyně a tchána…
Dnes mi manžel říká, ze rano tchyni volal a malej je prý spokojenej…
No a ze manžel neví jestli mi to ma říkat…ale ze je malej hrozne nadsenej, jak s nim strejda jezdí na motorce.
Uz jednou jsem manželovi říkala ze si to nepreju…cca rok zpátky
Ted se to opakuje. Syn bude mit pět a pro me je neuveritelne, ze někdo tak malé dítě posadí pred sebe na terénní motorku a jezdí s nim…sice „jen“ pomalu po zahradě, ale i tak…na hlavě ma přilbu na kolo
Ja proste vidim situaci, ze tam muze byt díra…kamen…najedou na to a tim, ze malého drží jen nohama, tak letí…
Slušně jsem tchýni napsala, ze je bezva ze malej je z toho nadsenej, ale ja vůbec a kdyby uz ted ty dva dny nejezdil, byla bych rada…
Její odpověď…„no to nevim, jak to bude…dnes pršelo a zitra uvidíme“…mi dost hnula žlučí…
Manžel je samo na její straně…
A to jsem matka, které v podstatě nic moc nevadí…kdyz je u nich, nekecam jim do toho…je u nich a ja jsem rada, ze sem tam (jednou do mesice, nekdy méně) pohlídají…
Jaky mate názor?
Jsem tchýně a plně respektuji rozhodnutí snachy. Mě to ulehčí veškeré činnosti s vnuky a snacha je spokojená. Můj syn do toho nekecá, protože on s těmi dětmi doma není a tak neví všechno. Proč vymýšlet vymyšlené. A je klid.
Nevadilo. Když je malej, 2.5r, s nima na chalupě, jezdí na traktůrku na sekání trávy, na motorce běžně. A pochybuju že mu dávají helmu. Malej se u toho směje jako blázen, tak proč bych to měla zakazovat. Když vidím, co se všude kolem děje, dítě se utopí v bazénu, další máma si srazí dítě na svý vlastní zahradě autem, řidič najede do rodiny na chodníku atd. Byla bych ráda za hlídání a tohle neřešila. Bohužel i tak může zakopnout, spadnout a zlomit si ruku, to už jim pak dítě nepůjčíš?
Ma tchyne je na zabiti, teda byla…nestykam se s ni a deti k ni samy nesmi.Ona ma zasadu: co nedelali moji kluci nebo decka od sestry, tak to nedelaji zadne jine decka. A pokud jo, tak jsou divne ![]()
@Sojkka píše:
Proboha. Vůbec nechápu proč některé matky mají neustále potřebu velkých gest na téma respektu. Dala jste jim děti na hlídání, respektujte vy je. Respektujte jejich pravidla, jejich zodpovědnost, jejich osobu.
Pakliže to vašemu manželovi nevadí, tak proč to řešíte. Jasně, on má na to stejný názor jako jeho matka, takže je to vlastně mamánek, protože já jsem matka, já chci respekt, já chci být ta jediná, která bude stanovovat co kdo může a nemůže.
@Plamí Jééé, není to moje tchyně???
Ta je taky podobně omezená, až jsme museli přerušit kontakt úplně. Zkrátka s hlupákem nemá cenu ztrácet čas!
Když se široko daleko zmíní její jméno, všichni vyvracej oči, ostuda hrozná ![]()
@nika.veroni píše:
@Plamí Jééé, není to moje tchyně???Ta je taky podobně omezená, až jsme museli přerušit kontakt úplně. Zkrátka s hlupákem nemá cenu ztrácet čas!
Když se široko daleko zmíní její jméno, všichni vyvracej oči, ostuda hrozná
Jsme na tom zrejme uplne stejne
Co konkretne treba dela ta tvoje? ![]()
@LadyBrigit Ona je diktátor, ale bohužel hodně hodně hloupej. Snaží se nám neustále do všeho kecat, kdy kam pojedeme, kolik peněz za to dáme, jak se budou jmenovat naše děti (poněvadž některý jména by přece nesnesla, takže si to nemůžeme dovolit vůči ní)..chvíli se i snažila mi lízt domů a organizovat, to jsme si vysvětlily hned
No téměř s nikým známým nekomunikuje a všem cizím lidem bez rozdílu věku tyká - to je prej normální! No co se týče dětí, tak všechny moderní matky jsou hlupačky, jen ona vychovala dítě řádně.. Kdo nosí dítě v šátku, koupe v kyblíku je hlupák, za nich to přeci nebylo!!
Pokud nějaká dáma tvrdí, že porod byl bolestivej a hroznej, tak je jenom hysterka, která na sebe strhává pozornost, protože to vůbec nic není.. No a na závěr všeho dobrýho a zlýho - kdo má u porodu partnera, tak je taky hlupák, poněvadž chlapi k porodu nepatřej a jsou tam jenom proto, že je partnerka vydírá a opět jen potřebuje pozornost a bejt prej důležitá
Mohla bych napsat román o dalších perličkách, ale to se veřejně ani napsat nedá…