Demence matky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35487
1.9.12 23:32

Ja si tou demenci nejsem jista, myslim si, ze by to chtelo neurologa urcite. Jedine ji nejak vystrasit, jako ze je treba nebepecna vasemu diteti, to by ji nepresvedcilo? Ze ji nenechate treba malou hlidat? Treba je to vec resitelna, ale neni dobre s tim cekat…Mozna bych zkusila zavolat nekam na neurologii a zeptat se, jake jsou moznosti u pacientu, kteri nemaji nahled, ale zacinaji byt nebezpecni sobe i okoli… Ale dneska stejne musi vsude podepsat souhlas s vysetrenim, fakt nevim( v tomhle pripade, bych to ale klidne podepsala za ni a nestydela bych se)…
Pecovatelku bych resila az nasledne, zatim nevite, co matce skutecne je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
907
1.9.12 23:33
@anonym_zakladatelka píše:
A existuje něco takového jako pečovatelka, která by tam byla v noci u našich a starala se o její noční příhody místo otce? Zaplatila bych to.
Matka nikam nechce, kdo ji nezná, myslí si, že je normální. A ona si to myslí taky. Co jí mám říct: mami, zdáš se mi blázen, půjdeš do nějakého zařízení?

Vím o případu, kdy lidi najmuli schopnou Ukrajinku na péči o starého pána, ta u něho bydlela v obýváku a o vše se postarala (o pána i o topení uhlím) ke spokojenosti všech.

Matka si noční příhody nepamatuje? Pokud ne, tak bych jí řekla, co dělala, že máš o ni velkou starost, aby to nebyl nádor na mozku a že proto si přeješ, aby do nemocnice šla nechat se vyšetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
1.9.12 23:38
@palošek píše:

pokud ji někam dáte zemře, moje máma je 13 let po mozkové mrtvici, zůstala na pravou stranu postižená, blbě mluví, chová se ve 48 jako 80 letá babka. Byly jsme se segrou malé děcka, když nám mamina onemocněla 11 a 13, je to hodně náročné. Otec ji už taky nezvládá, říká, že ji dá do ústavu, ale tam by do roka zemřela, utrápila by se steskem. Otcova máti měla též mrtvici, dokud byla doma tak se držela, jak ji vrátili na LDN, zemřela tam, najednou se jí zhoršoval stav, prostě se tam steskem utrápila. A od známého děda byl čilý, ale starý dali ho do domova důchodců, zůstal tam sám a začal chřadnout za 2 měs. zemřel.
To není jen tak někoho dát pryč, tím se může víc ublížit jak pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
anonym_zakladatelka
1.9.12 23:41

Palošku - máš můj nesmírný obdiv. Musíš být úctyhodná žena. Doufám, že Tvůj muž to ví.
Můj manžel je v tomto nehorázný… (sama nevím co tam napsat). Mou matku neměl rád, ani když byla normální, brala jsem to tak, že si prostě nesedli, a netlačila jsem na to. Oba jsou z jiné těsta s komplikovanými povahami. Pak se před lety pohádali, od té doby se sotva pozdravili, manžel se jí vyhýbal.
Ještě mi to naplno neřekl, ale předpokládám, že pokud bych navrhla, že se o ní postaráme doma, že mi řekne buď ona nebo on. Je ochoten péči platit, ale doma ji nechce. Jak si mám vybrat mezi matkou a mužem a malým dítětem? Jinak manželství máme dobré.
S matkou mám odjakživa chladný vztah, vychovala nás, ale dál se o nás moc nezajímala. Nikdy jsme se nebavily o mých vztazích, problémech, vždycky jen o jejích. Dokonce ani první den po porodu se nepřišla na svou prvorozenou vnučku podívat. Má to kousek, ale měla zrovna něco důležitějšího. Je v důchodu již 6 let. Přijela za mnou tchýňka až z vedlejšího města. Nikdy mi nepomohla, nevozila, nepřišla se podívat bez toho, že bych jí musela zavolat, že malou už dlouho neviděla.

• Citovat
  • Upravit
anonym_zakladatelka
1.9.12 23:47

Nevím, jestli si to pamatuje. Jediný, kdo u toho je, je otec. Když jí řeknu, že mi to říkal on, nejpravděpodobněji řekne, že on si něco vymýšlí, aby jí dostal do blázince, aby ji přede mnou očernil, a že to není pravda.
Pak půjde za ním a strašlivě se pohádají, ona mu nadá, že mi něco takového vykládá, proč z ní dělá debila, a buď dostane infarkt můj otec nebo ona. Ty hádky jsou hrozné, je vidět, jak strašně se oba nenávidí. Ještě teď mi běhá mráz po zádech, když si vzpomenu, jaké noční hádky jsme neustále se sestrou zažívaly, když jsme byly malé.

• Citovat
  • Upravit
74217
1.9.12 23:49

Teď mě napadá, nedělá to mamka, aby si jí otec všimnul? Je to divné, že se to děje večer a jen, když jsou oni spolu :idea:.
No ale jak to popisuješ běhá mi mráz po zádech, hlavně s tím zrcadlem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
anonym_zakladatelka
1.9.12 23:50

Ivko - nemyslím si. Otce nesnáší, vždycky byla nejšťastnější, když byl služebně mimo (ještě když oba pracovali).

• Citovat
  • Upravit
13141
1.9.12 23:52
Nevím, jestli si to pamatuje. Jediný, kdo u toho je, je otec. Když jí řeknu, že mi to říkal on, nejpravděpodobněji řekne, že on si něco vymýšlí, aby jí dostal do blázince, aby ji přede mnou očernil, a že to není pravda.
Pak půjde za ním a strašlivě se pohádají, ona mu nadá, že mi něco takového vykládá, proč z ní dělá debila, a buď dostane infarkt můj otec nebo ona. Ty hádky jsou hrozné, je vidět, jak strašně se oba nenávidí. Ještě teď mi běhá mráz po zádech, když si vzpomenu, jaké noční hádky jsme neustále se sestrou zažívaly, když jsme byly malé.

Proč jsou ti lidé vůbec tolik let spolu? :?: Když se tak nesnáší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.9.12 23:54

Také nechci strašit, ale přesně takto začala rakovina mozku u maminčiny sousedky. šlo to pak strašně rychle.

• Citovat
  • Upravit
anonym_zakladatelka
1.9.12 23:55

Omites - dobrá otázka. Pokládala jsem si ji snad tisíckrát, od té doby, co jsem se vdala, a pochopila, co je to manželství. Zřejmě to tkví hluboko v tom, že oba pocházejí se silně věřících katolických rodin, tam se rozvody nepraktikují. :nevim: Nevím.

• Citovat
  • Upravit
74217
1.9.12 23:56

Je to nějaké zvláštní.
Nezapomeň nám až něco zjistíte prosím napsat :kytka:.
Přeju hodně síly, ať to není nic vážného a pokud ano, tak ať manžel překousne ješitnost, kdyby mamka opravdu potřebovala pomoct ať je ochotnější pomoct. Řekni mu, že jednou může též onemocnět a kdo jiný mu pomůže než děti? To je snad automatické a morální.
Hodně sil :hug: :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
1.9.12 23:58
Omites - dobrá otázka. Pokládala jsem si ji snad tisíckrát, od té doby, co jsem se vdala, a pochopila, co je to manželství. Zřejmě to tkví hluboko v tom, že oba pocházejí se silně věřících katolických rodin, tam se rozvody nepraktikují. :nevim: Nevím.

To je fakt šílené a jenom skrz víru :roll: Mě je jich v zásadě líto obou, musí zažívat peklo. Přitom by se každý s někým jiným mohl mít daleko líp. Kor když už jsou děti dávno z hnízda.

Promiň za OT. Já právě taky znám manželství chvíli, ale třeba oba moji prarodiče spolu vycházejí hezky. Otce už nemám, mamka je sama.
S maminkou bohužel neporadí. Ale právě mám docela staré prarodiče, tak jsem si teď uvědomila, že jsou vlastně ještě v pohodě. Spíš se bojím, jestli něco takového nenastane za dalších pár let. To musí být něco, takový rozklad osobnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
anonym_zakladatelka
2.9.12 00:07

Holky, moc vám všem děkuju, jdu už spát, jsem vzhůru od 5 od rána (přijeli jsme z dovolené).
Zítra tam hned skočím, zkusím zjistit co nejvíc, zítra napíšu. Zas takhle k večeru. Juknete sem někdo?
Dobrou noc :hug:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.9.12 00:08

Přidám svou zkušenost, anonymně pro jistotu, je to citlivé téma…

Teta byla taky aktivní, je jí přes sedmdesát let. Začalo to taky nenápadně, přesně jak píšeš. Ale stručně řečeno, dopadlo to tak, že opravdu musela do léčebny (Havlíčkův Brod). Nechci z jistých důvodů popisovat co se dělo před tím. Ale důležité je, že díky lékům, které jí pomalu nasazovali, je momentálně doma, byť v péči dcery, ale v hlavě to má hodně srovnané, takže dobrý!!! A důvodem zřejmě byly drobné mrtvičky na mozku, způsobené občasnými pády (cítila se být pořád soběstačná a přeceňovala se a občas upadla a tak, dokud byla v baráku sama) Takže bych maminku určitě dostala k lékaři, třeba i hospitalizaci. Vím že je to těžké, ale pokud to není začínající Alzh. tak je šance na zlepšení. Ale rozhodně to řešit!!! Držím palce aby bylo všechno lepší!!!

• Citovat
  • Upravit
2639
2.9.12 00:14

@IvkaH …právě, dokud to nějak budem zvládat, asi zůstane u nás…vše ukáže čas.
zakladatelko: přeji hodně síly, žádné ukvapené závěry…a hlavně…zkuste mamku nějak dostat na vyšetření…bez toho nemá smysl cokoliv podnikat a budete se trápit navíc i nejistotou…co je za tím vším… :hug: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová