Demence matky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
2.9.12 00:20

Mě než umřela babička bylo to s ní peklo, bylo to bohužel z prášků. Už nevěděla co dělá, dokonce na dědu zavolala polici, že ji chce zabít. když ji přišla navštívit kamarádka, obvinila ji, že ji chce uradnout peníze. Bylo to hrozný období, měla rakovinu a další nemoci, nakonec umřela. Stýská se mi po ní a byla skvělá žena, ale konec byl opravdu drsný

• Citovat
  • Upravit
6980
2.9.12 00:22

Mě tak napadlo nějakou tu noční příhodu natočit? A pak jí to přes den pustit - jestli jsem vše dobře pochopila, tak přes den je „normální“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zuzga
2.9.12 00:48

Ahoj,
Necitala som prispevky len odpovedam.
Nieco podobne sme mali s babickou - mala asi 68 rokov. Diagnoza - starecka demencia. Po pobyte na psychiatrii sa to zlepsilo, musela pravidelne brat lieky, nutna 24 hod. starostlivost.

Takze podla mna, najskor k lekarovi a dalej sa uvidi :hug:
Je to strasne tazke
U nas sa to ale po liekoch velmi zlepsilo, dalo sa s nou normalne komunikovat, vnimala realitu. Sama sa o seba postarat ale nedokazala.

Drz sa :hug:

• Citovat
  • Upravit
15995
2.9.12 03:03

Moje babi ma take problemy, nastesti neni tak „nebezpecna“…ale leci se.
Myslim, ze jako prvni krok by bylo potreba mit „dukaz“ od nekoho jineho, komu by uverila- bud natocit, jak navrhuje latunka, nebo holt vyresit, aby tam prespal nekdo jiny z rodiny.
Chapu, ze je to slozite, ale pokud se to potvrdi, tak pak treba bude s vysetrenim souhlasit. Protoze jestli to tak opravdu je, tak se bez toho vysetreni dal nepohnete…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
2.9.12 06:12

Jeste me napadlo, ze by pak bylo fajn se poradit treba se psychlogem, jak to s mamkou udelat. Nedavno jsem treba videla dokument, kde zenska hromadila veci a zvirata, az z toho byla cela rodina na prasky a tam treba psychlozka radila, ze nema cenu jit do konfrontace - kdyz ji reknou, ze s tim musi prestat, tak se schvalne sekne a bude to jeste hirsi. Spise radila „hrat na city“ - rict, ze jsou smutni z toho, ze uz nemuzou mit rodinne vecere, protoze se proste nevejdou kolem stolu…nebo ze nejstarsi dcera tam nechce brat svoje dite, pac je tam spina a vsude kadi tam. zvirata a ze ji je lito, ze nemuze byt vnucka s babickou…a ono to docela zabralo…tak by treba nejak podobne…ale sla bych na to pres odbornika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
2.9.12 08:05

ahoj…moc s tebou soucitim…pracuji leta v oblasti gerontopsychiatrie a nechci diagnostikovat, ale s uplne nejvetsi pravdepodobnosti je to alzheimer jak z ucebnice…naprosto klasicky pocatecni prubeh, vek nastupu u zeny a symptomy…maminka musi okamzite k psychiatrovi, aby se co nejdrive nasadila pasujici medikace…budu ted hodne uprimna a budu mluvit z praxe-pokud to ma progresivni formu, pujde to tak rychle, ze nastane cas, kdy to jinak nez bez ustavni pece nepujde…utechou snad jedine, ze tito lide jsou pak v naprosto jinem svem svete, nepoznavaj nikoho z pribuzenstva, takze to rodinu az tak dusevne neboli, ze se jich jakoby zbavuji, ze selhali apod..
prosimte promin, jestli jsem byla na tebe moc drsna, ale pohybuju se mezi nimi uz tolik let a tak jsem asi i zhrubla…
kazdopadne preji ti a tatinkovi hodne dusevnich sil a mamince at je to spis nez alzheimer vaskularni demence, bo ta je medikamentozne velmi dobre zvladnutelna a dotycny vede celkem kvalitni zivot…drz se :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
2.9.12 08:09
@latunka01 píše:
Mě tak napadlo nějakou tu noční příhodu natočit? A pak jí to přes den pustit - jestli jsem vše dobře pochopila, tak přes den je „normální“?

Napadlo mě totéž, pokud vám nevěří, tak ať ji taťka natočí. Když to uvidí, tak by ji to mohlo nakopnout, aby si někam zašla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
2.9.12 09:26
@Anonymní píše:
Přidám svou zkušenost, anonymně pro jistotu, je to citlivé téma…Teta byla taky aktivní, je jí přes sedmdesát let. Začalo to taky nenápadně, přesně jak píšeš. Ale stručně řečeno, dopadlo to tak, že opravdu musela do léčebny (Havlíčkův Brod). Nechci z jistých důvodů popisovat co se dělo před tím. Ale důležité je, že díky lékům, které jí pomalu nasazovali, je momentálně doma, byť v péči dcery, ale v hlavě to má hodně srovnané, takže dobrý!!! A důvodem zřejmě byly drobné mrtvičky na mozku, způsobené občasnými pády (cítila se být pořád soběstačná a přeceňovala se a občas upadla a tak, dokud byla v baráku sama) Takže bych maminku určitě dostala k lékaři, třeba i hospitalizaci. Vím že je to těžké, ale pokud to není začínající Alzh. tak je šance na zlepšení. Ale rozhodně to řešit!!! Držím palce aby bylo všechno lepší!!!

přesně toto byl problém moji babičky, jednou spadla, byla v pohodě až na pochroumaná záda, ale při pádu se bouchla i do hlavy, ale nijak ji nebolela, tak tomu nikdo nevěnoval pozornost. Najednou zmatenost, nepoznávávala své dcery, vnučky. Blbnula brala pacoškám ve špitále jídlo, utíkala, nevěděla o tom, pak ji vzali na CT a zjistili, že má v hlavě výron, který tlačil. Ihned převoz do fakultky, kde ji ještě v noci operovali a druhý den, jak mávnutím kouzelného proutku, úplně jiná, obrat o 360° a vše v normálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9394
2.9.12 09:34

Ahoj, dle meho nazoru je to pocinajici demence a doporucuji navstevu lekare… /necetla jsem celou diskuzi, tak se mozna opakuji/. pokud maminka nechce k lekari lze pro pocatek se domluvit s praktickym lekarem a on udela navstevu doma u vas/lze se pak vymluvit na cokoliv/… resit se tento stav ale musi, muze/a bude/ se zhorsovat a pak bude vse mnohem narocnejsi a maminka se bohuzel muze stat nebezpecna sobe ci okoli…ale vzhledem k jejimu chovani muze nekdo ublizit i ji/lide nevi, ze je nemocna/… bohuzel, problem je, ze je svepravna a nutit se neda, ale leky by aspon v pocatku pomohly vse trochu srovnat…

http://www.alzheimer.cz/ zkus najit informace napr.na teto strance…

je to moc narocna situace, moc drzim palce.. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
2.9.12 10:15

.-( nechci být zlým proorkem, ale takto začíná alzeheimer.. bude chvíli OK a pak zas šílená stuace. Začněte to řešit hned ať chce nebo ne, neb pak nepozná, co je pro ni a vás dobré!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3494
2.9.12 10:40

Manžel je neurolog, po přečtení řekl, že to je typický Alzheimer, jsou činnosti, které má tak zafixované, že je schopna je stále vykonávat (dojede na zahradu a pěstuje rajčata), ale jinak je to typické. Je nutná návštěva neurologa, udělat CT mozku (vyloučit nádor, krevní sraženinu, krvácení), vyloučit obstrukční hydrocefalus (mozkomíšní mok neodtéká, jak má, začne se tam městnat a utlačuje mozkové struktury). Má maminka i jiné- nepsychické příznaky?? Brnění končetin, částečnou parézu nějaké části těla, potíže s udržením moči?? Taky je dobré zkontrolovat štítnou žlázu (nedostatečná funkce může mít podobné příznaky demenci). K psychiatrovi bych ji nehnala, ten spoustu věcí nevyřeší a tady jsou důležitá ta přídatná vyšetření (CT, krev). Musíš přesvědčit maminku, aby s tebou k doktorovi šla, držím palce!

Příspěvek upraven 02.09.12 v 15:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
anonym_zakladatelka
2.9.12 12:16

Moc si vážím všech vašich příspěvků a děkuji za rady i za upřímnost. Není za co se omlouvat, já sama jsem realista.

Vynaložím veškeré úsilí a nápady na to, abychom ji co nejdříve hospitalizovali a provedli potřebná vyšetření (pod jinou záminkou). Klasická ambulantní péče a rozpis postupných vyšetření by se mohl táhnout i dva, tři měsíce, to už by mohlo být trochu pozdě (včera si místo cigarety připálila zapalovačem druhý zapalovač).

Agrimonia - manželovi děkuju, na ostatní nepsychické příznaky se dnes odpoledne nenápadně vyptám. Ještě mě napadla jiná věc - celý dospělý věk ji hodně trápily migrény, záchvaty se opakovaly téměř každé dva týdny (úmorná bolest hlavy, někdy zvracení, vždy světloplachost - vydržet mohla jenom v naprosté tmě a tichu). Tyto migrény jako zázrakem zhruba před dvěma roky úplně zmizely.

Natočit noční eskapády bychom teoreticky mohli, ale ona otci natolik nevěří, že je schopná si vsugerovat, že jsme to na ni nějak narafičili (zfalšovali apod.).

• Citovat
  • Upravit
3494
2.9.12 14:59

Migrény by s tímto stavem neměly souviset. Jsou často vázané na reprodukční věk (u žen) a po menopauze samy (i náhle) odezní s tím, jak vyhasnou vaječníky.
Můj muž ti doporučuje počkat na nějakou epizodku (až si zase připálí zapalovač nebo něco podobného) a klidně zavolat rychlou a při příjmu jí jako první udělají CT. Nebo ji prostě při takovém stavu čapnout a dovézt ji rovnou na neurologii k hospitalizaci. Když z vás potom vyleze, že ty problémy má už rok, doktoři budou trochu hudrat, ale hlavně že už bude hotové CT!
Někdo tady zmiňoval subdurální krvácení („výron“ v mozku po ráně do hlavy). To je sice akutní stav, který se vyvine během hodin nebo dní, ale existuje i chronický subdurál- trvalé drobné krvácení mezi mozkovými obaly, tahle „modřina“ se sice stíhá vstřebávat, ale nasává do sebe tekutinu, tím se ložisko zvětšuje (pomalu) a může utlačovat části mozku, které jsou zodpovědné za chování… nepraštila se za poslední rok?? Každopádně tohle všecko jsou věci, které odhalí CT. A spěchá to. Škoda, že žádanku na CT nemůže vypsat praktik, měla bys to jednodušší…dej vědět, jak jsi dopadla, nikdy nevíme, kdy ve stejné situaci budem taky. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
2.9.12 15:33

Nečetla jsem všechny příspěvky.
Napadá mě půjčit si kameru a natočit maminku v době, kdy je mimo. Nasbírej si materiál a pak jí to pusť, když bude psychicky ok. Drsný, ale po tom b snad měla sama uznat, že je něco špatně a že by mohla ublížit nejen sobě, ale potažmo i svému muži (třeba ten plast na sporáku, to je o vyhoření…)
První věc je, že teoreticky by mohla mít nárok na ošetřovatelku, kterou proplatí pojišťovna. Sice je to třeba jen od rána do odpoledne, ale jejímu muži by to rozhodně ulevilo. Případně exitsjí různá zařízení a nejsou zase tolik drahá, oni totiž taky od státu dostanou nějaký příspěvek, k tomu důchod…

Řeknu to asi takto, lepší to nebude, bude to jen a jen horší :| Pokud teda do té doby nepodpálí barák nebo se jí nepovede někam zdejchnout a zmrzačit se i fyzicky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
3.9.12 20:00

Pracuji v domově důchodců coby pečovatelka a podle matčiných symptomů se opravdu jedná o nástup alzheimerovy choroby nebo stařecké demence, ovšem bez řádného vyšetření a následné medikace nemáte šanci cokoliv vyřešit. Je nutné u maminky vysledovat rozumnou chvíli a jemné ale důrazné ji přimět k odborněmu vyšetření. Její obvodní lěkařka vám určité poskytne doporučení a kontakty na odborníky, vyšetření zvládne a s diagnozou lze pracovat dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová