Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To vypadá jako Alzhaimer, ať přijde lékař-neurolog domů-ona stejně nepozná, kdo to je. Nemoc lze mírnit léky, ale je neléčitelná a vede k brzké smrti. Zbavit svéprávnosti a dát do ústavu.
Ne nutně musí vést tato choroba k brzkému skonu a zbavování svéprávnosti je celkem choulostivá věc, o které naštěstí nerozhodují laici, ale soud na základě pádných důvodů. Při spolupráci rodiny s lékařem, při využití služeb terénní pečovatelské služby a napí. denního stacionáře, je pacient schopný bez problémů fungovat doma. Není nutné hned shánět ústav.
Hodně odvážné tvrzení laika. Ano, je to neléčitelné, ale takhle v začátku nevede určitě k brzké smrti. Je i dost důležité, aby byl člověk „ve svým“. Je spousta starých lidí, kteří jsou dementní, ale jsou ve svým prostředí, ty činnosti a vše okolo mají tak zafixované, že na nich nikdo nic nepozná. Pak se třeba musejí hospitalizovat v nemocnici kvůli banalitě a najednou se demence odmaskuje a propuká. (Takhle měl kamarád dědu- všecko OK, v nemocnici po infarktu nepoznával příbuzné, mluvil bludy…nasadily se léky, děda se dostal domů a vše je zase OK- je ve svým prostředí, kde to zná…)
@dada453 píše:
To vypadá jako Alzhaimer, ať přijde lékař-neurolog domů-ona stejně nepozná, kdo to je. Nemoc lze mírnit léky, ale je neléčitelná a vede k brzké smrti. Zbavit svéprávnosti a dát do ústavu.
Zakladatelko, mam to s moji mamou uplne jak pres kopirak i s tim, ze se nasi co si pamatuji nesnasi. Neustale se jen hadali. Mama byla vzdycky hrozne psychicky labilni, velmi casto se projevovala maniodepresivne. Chvilku nam nadavala, chvilku hystericky brecela. Na tatu jecela furt. Zacinal tak snad kazdy vikend. Na mne si z nejakyho duvodu jeste chladila zahu, protoze nejak citila, ze mam vetsi sebevedomi nez ona. Za kazdy neuspech se mi hrozne posmivala. Uspech brala jako samozrejmost. Nicmene ona si neumela budovat ani vztahy s prateli. Nad vsemi se povysovala a vse resila hodne neprijemnymi hadkami. Kdyz jsme byli kolem 20ti, tak se to uklidnilo a byl asi 10 let klid (ikdyz my jsme s brachou uz bydleli jinde, tak jsme to jen mozna nevideli). Asi ze uz nas nemusela vychovavat a my ji neobtezovali. Vazne nevim. Asi chapes, ze k ni nemam zadny vztah. Je mi ji spis lito jako cizi stary osoby. Spis se ted hodne bojim o tatu. Uz toho ma psychicky dost a vazne nechci, aby kvuli ni dostal treba infarkt nebo mrtvici. Mama ma ocividne (na zaklade neurologickeho vysetreni)nejakou formu demence a doktor rikal, ze dale je to na klinicke psychiatricke vysetreni. Tam uz ji ale nedostaneme, protoze ona si to neurologicke vysetreni vysvetlila po svem. Ze ma akorat problem se psanim a mluvenim. Tot vse. Ona ale mluvi uplne mimo, mluvi si pro sebe, tata vypnul plyn, aby to doma nebouchlo a ona kvuli tomu dela hrozny sceny, ze ji omezuje a tyra a ze ji chce dostat cely zivot do blazince. Ale, ze ona bude bojovat a neda se. Fakt je uplne mimo.
Hele, to bude jen horsi a horsi. Uprimne zaciname s pravnikem resit zbaveni svepravnosti a taky jsem se koukala po pecovatelskych domech v okoli.
Jednoduchy to neni ani nahodou. Kdyby moje mama byla ta hodna maminka, ktera se o nas s laskou starala a ted ji na stara kolena hrablo, tak bych to brala urcite jinak, ale ja k ni mela odpor uz od malicka, tak se neni cemu divit!
Ahojky mám dotázek…vím, že tohle musí diagnostikovat lékař, ale maminku k doktoru nedostaneme, protože je přesvědčená, že jí nic není.
Je jí 56 let a má tyto příznaky: spojuje nespojitelný věci (jakoby si něco někde přečetla a pak ještě něco a dává to dohromady) - např. viděla fotoknihu a pronesla, že tuto knihu si nechávají dělat pouze zneužívané děti…dále tvrdí, že jí někdo chodí domů a krade jí její lékařské zprávy. Je o tom naprosto přesvědčená a chce furt vyměnit zámky, atd. Nebo vykládá, že můj manžel pracuje někde, kde nikdy nepracoval a samozřejmě to všem vykládá a pak nám volají příbuzní, co je to za blbost. Nebo chce po mě vrátit klíče od schránky, který mi „prý“ včera dala…už s ní nebydlím 13 let. Přijde mi, že je taková „asociální“…nechápe vůbec žádné souvislosti…Od mého narození je sama, nikdy nikoho neměla. Je možné, že by se jednalo o začínajícího alzheimera??? Bojím se, protože jsem těhotná a za chvilku přijde na svět vnouče…bojím se jí dítě svěřit..a evidentně se na to třese, že bude vozit kočárek a všude se chlubit ![]()
Tohle fakt musí zhodnotit doktor, ale dítě bych takové osobě nesvěřila, i kdyby se třásla sebevíc. Moje babička trpěla ke konci poměrně solidní stařeckou demencí a i tak si kluky jako malý mimina nikdy nepochovala, protože už měla hodně slabé ruce a bála se, že by je upustila, tudíž ještě byla schopná nějaké rozumné úvahy a znala svoje možnosti…
Jo, je to smutné, ale není možné v zájmu potěšení nemocného člověka riskovat, že dítě někde v kočáru odstaví a půjde domů a pak ti řekne, že nikdy žádný nevozila a ty sis vymyslela, že nějaký máš…
Anonymní pro její dobro jí prostě k tomu doktorovi musíte dotáhnout. Kdyby měla infarkt tak jí přece taky poskytnete lékařskou pomoc!
Nikdy bych takovému člověkovi dítě nesvěřila.
Moje kamarádka má podobnou maminku a už se teda léčí na psychiatrii a ona i dost pila a pak se jí rozvinula tahle psychická nemoc. jednou jí hlídala miminko a kočár nechala stát před krámem a místo toho si vzala vozejk a přijela s vozejkem
.Miminko naštěstí našla kamarádka před krámem(babička ani nevěděla že dítě měla a tvrdila že jí žádnej kočár nedala) v pořádku. Horší to bylo se psem. Když šla venčit psa, tak ten už se nenašel ![]()
Dávej na to pozor a v zájmu své maminky jí prostě k tomu dr musíš odvézt. Nemusí jít ani o psychickou porochu, ale klidně i nádor na mozku. I ta psychická porucha jí přeci muže ohrozit na životě a nejen jí ![]()
Navíc nikdy nevíš co jí napadne. Když už neublíží sobě, muže ublížit někomu jinému, klidně i dítěti. nevíš co jí napadne, třeba se jí zrovna nákej malej kluk bude zdát na ulici že jí sleduje, chce jí zabít a ublíží mu a nebo něco podobného.
Já mám největší hruzu právě z bláznu! Z nemocných lidí. Nedávno nás jeden blázen tady z vesnice sejmul autem. vezle sem dvě děti. najednou se rozjel a napálil to do nás v takové rychlosti že sem mu utrhla kolo a odletělo, naštěstí se nikomu nic vážného nestalo, ale proto že s autonehodou která skončila tragicky už máme zkušenost
a jela se mnou i mami, tak se s toho psychicky týden dostával. Předevšírem jdu s kočárem po ulici a hádej kdo nás málem přejel. opět ten pán
.když sem mu řekla jestli mi schválně usiluje o život tak říkal že mě nezná a to se mnou strávil celé odpoledne na policii
tak ted mám sama hruzu co ho ještě nenapadne a jak se bránit ![]()
Dělej s tím prosim tě něco
To co popisuješ měla moje babička a každej si myslel, že je blázen a ona opravdu měla Alzhaimera. Tak maminku vezměte na vyšetření ať něco neprošvihnete jako my.
Jako zdravotník si myslím, že se nejedná o Alzheimera, ale o psychiatrické onemocnění, které určitě vyžaduje léčbu! A může jít jak psala Kamča klidně i o nádor na mozku - i nezhoubný, čím dřív se to vyšetří, tím líp ![]()
Moc držím pěsti a stopro musíte k dr, tohle nepodceňujte! Moc držím pěsti, at se vše spraví
Někdy opravdu stačí jedna dvě tabletky a člověk je zase úplně v pohodě, vážně. Žádný strach ![]()
Holky díky…alespoň jste mě utvrdily v tom, že nejsem paranoidní…zkusíme jí k doktoru dostat, ale fakt nechce…když jí řekneme ty příklady, např. s těma klíčema, tak odpoví, že jí nic není a že ty klíče mi dávala včera…
bohužel nejhorší na tom je, že je fakt přesvědčená, že jí nic není…a nikam prostě k doktoru nepůjde
![]()
@dada453 píše:
To si děláte srandu??? nečetla jsem sice diskuzi celou, ale vžijte se do kůže toho, koho chtějí do ústavu dát…Vám by se tam líbilo?? nikdy bych nedala příbuzného do ústavu, my měli babičku až do smrti doma, umřela ve svojí posteli a já jsem ráda, že tomu tak bylo. Nikdy bych ji nedala do ústavu a to jí bylo 86, skoro neviděla, neslyšela a chodila jen s chodítkem, nebo jsme ji museli poponášet. A byla to matka mojí tchyně, ne moje vlastní!
To asi Alzheimer bude. Samozrejme CT by se melo udelat, ale i to byva casto komplikace, kdyz pacient neposlupracuje - je treba alespon 5 minut vydrzet lezet. Na CT nejspis nic nebude a je fakt, ze leky na spomaleni prubehu nemaji zadny zazracny ucinek, takze hlavni pece je stejne socialni.
Vysetreni psychiatrem je taky samozrejme na miste.
Mozna zajit nekam na psychiatrii s jejimi doklady, nechat si napsat pro maminku nejakej Buronil do caje - snad by mohli vyhovet, trebas i to dojednat s jejim praktickym, aby to vytelefonoval na psychine - a az se trochu zklidni, tak zkusit navstivit doktory.
Holky potrebovala bych poradit:
Zijeme s babickou (80), ktera se zacala tak hnusne chovat, ze uz to nezvladam a skoncim na psychiatrii asi brzo ja. Denne po mne rve, vse je spatne, cokoli jsem udelala je nanic a vse se musi zbourat, rozbit a udelat dle ni. Propadla se nejaka pani do studny - baba uz zajistuje zedniky, aby rozkopali dvur a opravili chodnik, aby nespadla do studny. Ted musim pro zednika, aby vykopal ruze, protoze kvuli mym hnusnym ruzim k ni nikdo nechodi. Chodi sem lide a vsichni jsou zhnuseni jak to u mne vypada ( nikdo sem pritom nejde), porad lze, je na mne zla pred detmi, takze u hadek figuruji denne, protoze svuj byt nechava otevreny, aby mne treba 100× denne odchytla. Pred rokem jsme meli v trubkach vcely, pak jsme diky ni skoro vyhoreli. Jenze jinak je normalni a obslouzi, tak do blazince to neni.
K doktorum ji nedostanu a kdyz se pred rokem sesypala a odvezla ji zachranka tak do hodiny byla doma, protoze podepsala revers. Doktorka ji dala leky na prokrveni mozku a je lepsi. Ale to chovani tak graduje, ze uz nemohu a nevim co delat?? Meli jste nekdo neco podobneho - zlobu, vyhrozovani, vycitani???