Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kaliopa
proč se ptáš, když už to máš doma? Pokud na to ty peníze máš a kluk to využije, dej mu to. Snad víš nejlíp ty sama.
@Pudloslava píše:
@Kaliopa a ty jsi jeho matka?
podle me tohle je v kazde rodine jinak, ja si netroufam soudit jen proto, ze my na tohle nemame. Ano, zda se mi to moc, ale pro nekoho je treba zase rozmazlovani to, co davame my… Dite by si melo vazit veci, melo by mit neco, po cem touzi a musi o to usilovat, nemelo by dostavat vsechno na podnose…ale to se da zaridit v jinych aspektech zivota.Spis nejsou ty darky takove vsechny stejne? Nemel by treba dostat jednu stavebnici, jedno puzzle, jednu sporotvni pomucku, jednu encyklopedii, jednu spolecenskou hru, jeden kurs atd?
To máš pravdu, že jsou tam dárky hlavně lego a puzzle. No ale když si to Lego přál a stojí to tolik peněz, tak jsem si říkala, že už nebudu kupovat další jiné věci.
My asi nevíme, jak to funguje u vás doma. Ale podle mého-9.000 a vlastně jen za stavebnice je přehnané… Neřeším, že 9.000, ale ta kombinace obojího. Navíc u nás byl problém, že se lego ( a i drahé a velké) postavilo 1× a šlus. Hrát se s postaveným úplně dobře nedá, trochu se to rozpadá a rozebrat a znova složit je už problematické, protože jsou všechny díky pohromadě a ne po pytlíčkách, jako nové. Jako dítě bych upřednostnil jistou pestrost. Ale svoje děti snad rodiče trochu znají… ![]()
Příspěvek upraven 29.11.16 v 14:50
@Ivan PPZ píše:
My asi nevíme, jak to funguje u vás doma. Ale podle mého-9.000 a vlastně jen za stavebnice je přehnané… Neřeším, že 9.000, ale ta kombinace obojího. Navíc u nás byl problém, že se lego ( a i drahé a velké) postavilo 1× a šlus. Hrát se s postaveným úplně dobře nedá, trochu se to rozpadá a rozebrat a znova složit je už problematické, protože jsou všechny díky pohromadě a ne po pytlíčkách, jako nové.
To je právě nevýhoda tohoto lega, postavíš to jednou a vystavíš na polici. No ale přál si to, žádné jiné dárky nejmenoval.
@Kaliopa 3D budovy mi příjdou supr, ale nejsem si jistá, jestli to na něj nebude moc těžké ještě
ale kdyžtak můžete stavět společně. LEGO pecka
ale osobně nejsem fanda speciálních sad, kupovala bych to jen pokud je to sada, kterou dítko opravdu chce. Kapla taky supr, ale s tím si hrají už i o dost mladší děti, to musíš posoudit ty, jestli ho to furt bude bavit ![]()
@Pudloslava píše:
podle me tohle je v kazde rodine jinak, ja si netroufam soudit jen proto, ze my na tohle nemame. Ano, zda se mi to moc, ale pro nekoho je treba zase rozmazlovani to, co davame my… Dite by si melo vazit veci, melo by mit neco, po cem touzi a musi o to usilovat, nemelo by dostavat vsechno na podnose…ale to se da zaridit v jinych aspektech zivota.
souhlasím, my se snažíme dávat jednu větší hračku co si přál ( 99% je to LEGO ), alespoň dvě knihy ( klidně komixové ), jednu společenskou hru ( dostihy, monopoly ) jednu sportovní ( kolobrnda, skejt, míč ) a pár menších hraček ( malé lego, hlavolam… )
Ale nepochybuji, že z tolika LEGA by měl asi záchvat radosti
![]()
Připusťme, že je občas dobré přání dětí poněkud korigovat… Něco bych nechal na Mikuldu (jestli tak fungujete), do 3 ks stavebnic Ježíšek a pak postupně uvolňovat do oběhu… Svátek, po zubaři…
Příspěvek upraven 29.11.16 v 14:53
@Pudloslava píše:
podle me tohle je v kazde rodine jinak, ja si netroufam soudit jen proto, ze my na tohle nemame. Ano, zda se mi to moc, ale pro nekoho je treba zase rozmazlovani to, co davame my… Dite by si melo vazit veci, melo by mit neco, po cem touzi a musi o to usilovat, nemelo by dostavat vsechno na podnose…ale to se da zaridit v jinych aspektech zivota.Spis nejsou ty darky takove vsechny stejne? Nemel by treba dostat jednu stavebnici, jedno puzzle, jednu sporotvni pomucku, jednu encyklopedii, jednu spolecenskou hru, jeden kurs atd?
@Nimie píše:
@Kaliopa 3D budovy mi příjdou supr, ale nejsem si jistá, jestli to na něj nebude moc těžké ještěale kdyžtak můžete stavět společně. LEGO pecka
ale osobně nejsem fanda speciálních sad, kupovala bych to jen pokud je to sada, kterou dítko opravdu chce. Kapla taky supr, ale s tím si hrají už i o dost mladší děti, to musíš posoudit ty, jestli ho to furt bude bavit
Já nejsem vůbec fanda těch Lego sad, ale jak říkám, přál si to. Mohla jsem mu koupil krabici Lego kostek, ze kterých by postavil více, no ale asi by byl zklamán, že to není to, co chtěl. To je těžké, rozumný dopělý to řeší racionálně a kupoval by jinak než dítě.
@Kaliopa píše:
To je právě nevýhoda tohoto lega, postavíš to jednou a vystavíš na polici. No ale přál si to, žádné jiné dárky nejmenoval.
moje deti si to jednou postavi, rozeberou a pak si stavi podle fantazie…
@Kaliopa píše:
Vždyť Vánoce nejsou jen o tom, co dítě jmenuje ne?
tak pořídit něco, co jmenoval a pak něco co nejmenoval. Ty ho znáš, víš co by ho bavilo, zaujalo, dneska je tolik zajímavých věcí. Když ho nic nepřekvapí, tak to taky potom není úplně ono ![]()
@Kaliopa píše:
Já nejsem vůbec fanda těch Lego sad, ale jak říkám, přál si to. Mohla jsem mu koupil krabici Lego kostek, ze kterých by postavil více, no ale asi by byl zklamán, že to není to, co chtěl. To je těžké, rozumný dopělý to řeší racionálně a kupoval by jinak než dítě.
Jo, tak to v pohodě, pokud by to vyloženě chtěl, tak ať si staví
spíš mi vadí takové to „kupujeme sady, protože máme doma samé sady a není co stavět“, ale sem tam nějaká konkrétní by to mohla dobře oživit ![]()
Navíc je velmi dobře poznat, co zrovna běží v TV za reklamy na „dárky“. Ale opravdu je to v každé rodině jiné. Pamatujete, jak to bylo v Harry Potterovi s dárky u jeho bratrance? ![]()
@dalimil píše:
souhlasím, my se snažíme dávat jednu větší hračku co si přál ( 99% je to LEGO ), alespoň dvě knihy ( klidně komixové ), jednu společenskou hru ( dostihy, monopoly ) jednu sportovní ( kolobrnda, skejt, míč ) a pár menších hraček ( malé lego, hlavolam… )
Ale nepochybuji, že z tolika LEGA by měl asi záchvat radosti![]()
Tyjo, tohle je supr kombinace ![]()
@Ivan PPZ píše:
Navíc je velmi dobře poznat, co zrovna běží v TV za reklamy na „dárky“. Ale opravdu je to v každé rodině jiné. Pamatujete, jak to bylo v Harry Potterovi s dárky u jeho bratrance?
Tak my doma TV vůbec nesledujeme, takže u nás to tento případ rozhodně nebude. Spíše asi vliv spolužáků ve škole nebo nevím. Dostal jednu sadu Lego Nexo Knights od spolužáka k narozeninám, tak se mu to asi zalíbilo.