Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@-Evka- píše:
Třeba náš syn chtěl háčkování, tak ho dostal. Tkalcovský stav jsem také kupovala. Když ho to bavilo, tak proč ne. Nyní už je ve věku, kdy tuhle zábavu opustil, nicméně ta zkušenost není k zahození, najdou se muži, kteří pletou a háčkují, případně dělají jiné ruční práce.
Ja ten tkalcovsky stav pak koupila, ale nikdo jsme nepochopili podle navodu, jak se to vlastne dela. Nebyl to primo tkalcovsky stav, ale nejaky cinsky plast, kdr sr to ruzne navijelo rucne. Byla jsem zklamana.
@Kelsey píše:
Ale jako to množství v úvodním dotazu je moc.
Vybrala bych na Vánoce pouze jednu stavbu Lega. Tak víc vynikne. Kdyby dostalo dítě x dalších už se to ztratí v davu. Rozbalí pátý dárek a už slyším zas lego???
Opakovaná věc přestává být zajímavá.
To nevadi, ze rekne pate lego, schovame si to, a potom vytahujeme behem roku podle nalady. Stavime spolu, i ty puzzle, pokud chce. Na zimu dobra zabava, v lete na to neni uz nalada.
@Kaliopa píše:
To nevadi, ze rekne pate lego, schovame si to, a potom vytahujeme behem roku podle nalady. Stavime spolu, i ty puzzle, pokud chce. Na zimu dobra zabava, v lete na to neni uz nalada.
tak proč se ptáš, když víš, že to je správně tak jak sis naplánovala? každý je jiný já bych víc jak jedno lego naráz nekoupila ty to máš jinak, to není nic proti ničemu ale nechápu smysl diskuze? Co sis chtěla ověřit?
@jdukolem píše:
tak proč se ptáš, když víš, že to je správně tak jak sis naplánovala? každý je jiný já bych víc jak jedno lego naráz nekoupila ty to máš jinak, to není nic proti ničemu ale nechápu smysl diskuze? Co sis chtěla ověřit?
No jestli mu to mam davat vse nebo davkovat v prubehu roku, jak nekteri radi. Neco si asi schovam. Nejmensi lego na Mikulase, dalsi mensi za vysvedceni.
Me to spis prijde strasne jednotvarne. V podstate jen lego a puzzle. 7 leteho uz bych nechala napsat jeziskovi. Klidne bych mu dala tolik darku ale tohle je fakt nuda
.
@Kaliopa píše:
Mě přijde za se tohle divný, dostat k vánocům x stejných dárků s tím, že je dám do skříně a vybalím je o prázdninách ![]()
Nechápu moc smysl diskuse, každý přece kupuje dárky podle svých možností, každý žije jinak.. Mám stejně starého syna, miluje lego city, má opravdu hodně sad a nestojí vystavené na poličce. Hraje si s tím, různě přestavuje tak, jak se mu to líbí, když se mu to rozpadne, tak to zas složí podle návodu.. trénuje jak představivost tak přesný daný postup. Dostane k vánocům jednu takovou menší sadu a druhou od babičky a to je celé - přesto by mi byl schopný do dopisu napsat třeba deset sad ![]()
Já už si s ním při tom prohlížení vánočních katalogů povídám, co by si přál a co se mu líbí a kdyby mi řekl, že chce čtyři sady jednoho lega, tak se mu pokusím vysvětlit, že je to prostě moc ![]()
Jinak pod stromečkem má vždycky jeden velký dárek, který si fakt přeje a my mu to splníme (pokud to nejsou nějaké pistole a podobné krávoviny), pak tak tři menší podle přání, knížku, společenskou hru a pak nějaké věci, které on sice nezná, ale já je pro něj chci a vím, že je využije
Snažím se, aby ty dárky byly různorodé
@Moise přesně, jeden hlavní dárek ( u nás mobil, žebra ho už druhý rok ) zbytek věci co ho potěší, kniha nesmí chybět, letos tedy Lego knights ![]()
Jak píšeš o postojích, přál by si Nerf za 2500, to jsem mu vysvětlila že vážně ne, už dvě Nerf má a věčně je bez nábojů. Přijde mi zbytečné kupovat mu další, i když finančně by to problém nebyl ![]()
@xkoup21 píše:
Me to spis prijde strasne jednotvarne. V podstate jen lego a puzzle. 7 leteho uz bych nechala napsat jeziskovi. Klidne bych mu dala tolik darku ale tohle je fakt nuda.
Ale nudatak to může být pro tebe, ne pro dítě. Z mně si kluk přeje taky jen jeden konkrétní typ lega a vlastně prakticky všechny dárky má tématicky laděné k jeho zájmu. Přišlo by mimi divný, dávat mu něco o co nestojí, jen proto aby to nebyla nuda z pohledu dospělých ![]()
@lucenka a tvůj syn má jen jeden okruh zájmu? Fakt nerýpu, jen mě to zajímá. Když si představím co všechno zajímá našeho a co všechno rozmanitého by si přál, máme vystaráno na spousty let dopředu ![]()
Mě se z Lega líbí snad jen Duplo. Ty klasické mají krabici jak kráva, uvnitř pár kostek, postaví se z toho pidi věc.
U nás mnohem víc zabodoval Playmobil. Krásné, kvalitní, velké, máme toho plno. Máme domek z Lega, do něj děcko nestrčí ani ruce. Domek z Playmobilu, vevnitř výbava jak běžně v domě, otvírací dveře, okna, záclony, funkční zvonek, lampičky v ložnici atd. Ale každý má jiný názor. ![]()
@Kaliopa píše:
A tak to mě by vadilo, protože tam se ztratí to kouzlo, ta radost. Kdy mě tu loni 10 min. holka jak blázen po rozbalení darku běhala po baraku, že dostala mořskou Barbinu kterou si strašně přála. Ale kdyby jich dostala víc na jedny Vánoce podobných tak taková upřímná radost nebude. A to je škoda.
@Ice79 u nás nejvíc zabodovala stavebnice Magformers, dá se z toho postavit nespočet variací, aut, všeho možného…
Máme toho za hodně tisíc, ale vyhraje si s tím mnohem víc než s legem
@Ice79 záleží na dítěti, náš kluk má rád modely, zmenšeniny a detaily a tohle všechno v legu je.. s duplem mladší ségry si hraje taky, ale spíš tím stylem, že jí postaví co po něm chce a jde. Je to na něj moc hrubý..
@Meredit u nás bude nějaká encyklopedie a taky lego knights ![]()
@Meredit tak má primárně jeden okruh zájmů - vlaky. Takže většina dárků se týká tohoto tématu.
Pak tedy ještě sport, ale tam věci většinou dostává průběžně, kdy jsou potřeba.
@lucenka píše:
Ale nudatak to může být pro tebe, ne pro dítě. Z mně si kluk přeje taky jen jeden konkrétní typ lega a vlastně prakticky všechny dárky má tématicky laděné k jeho zájmu. Přišlo by mimi divný, dávat mu něco o co nestojí, jen proto aby to nebyla nuda z pohledu dospělých