Jméno Jan

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
880
13.2.12 22:26

Jméno Jan

Tak si tu před spaním probírám možná jména pro miminko a přišlo na řadu i jméno Jan. A já nemůžu pustit z hlavy myšlenku, proč Jan = Honza? Vždyť je to úplně jiné slovo. Kdo to vymyslel, kde se to vzalo? U jiného jména to snad není… Nějaké nápady? Jinak neusnu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6868
13.2.12 22:30

Myslím, že je to stejné jako třeba u Josef - Pepa…

Možná ty jakoby „druhé“ jména (Honza, Pepa) jsou nějakým způsobem zdomácnělé podobeniny jména. ale kde se to vzalo nebo kdo to vymyslel??? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dorothea
13.2.12 22:31

Honza je odvozeno z německého Johannes - z jeho zdrobněliny Hans.
Takže Hans - Honza. :P

• Citovat
  • Upravit
10178
13.2.12 22:31

Ještě Alexandr/a - Saša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
13.2.12 22:32

Jediné co mě napadá je, že to je označení pro blbce. Dřív se říkalo o někom kdo je blbec, že je to janek a v pohádkách bývá hloupý Honza. Tak možná se časem místo janek říkalo Honza až se to spojilo a Jan je Honza. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
13.2.12 22:32

tipla bych že původ bude v německých jménech Johann a z toho vzniklé Hanz. Ale je to jenom moje osobní vysvětlení. Taky už jsem nad tím přemýšlela.

• Citovat
  • Upravit
880
13.2.12 22:33

Ha tak na Pepu jsem zapoměla, žádného v okolí nemám, tak mi vypadnul. To je stejný případ. já snad neusnu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
13.2.12 22:33

Já bych řekla, že Honza je z němčiny…Johann-Hans-Honza :) ale Pepa nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
13.2.12 22:34

Třeba i Jakub a Kuba - taky jsou to dvě jména, i když pravda podobnější než Jan a Honza.

• Citovat
  • Upravit
833
13.2.12 22:34
Dorothea píše:
Honza je odvozeno z německého Johannes - z jeho zdrobněliny Hans.
Takže Hans - Honza. :P

Přesně to jsem chtěla napsat, po přečtení dotazu, si mě předběhla ;) .. Ale s tím Sašou by mě to taky zajímalo, o tom už jsem taky mockrát přemýšlela :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6868
13.2.12 22:36

Tak mi to nedalo a našla toto:

Jan je druhé nejčetnější české křestní jméno a také druhé nejčastější české mužské jméno novorozenců. Pochází z hebrejského Jochanan (יוחנן), což znamená „Hospodin je milostivý“. V češtině se často setkáváme s jeho domácí podobou Honza, která je odvozená z německé zdrobněliny Hans (od Johannes) a vzácně je uznávána i v matričních zápisech. Dříve (např. ještě koncem 19. století v matričních zápisech) byla běžná varianta Ján (nyní pociťována jako slovakismus), která zůstala např. ve slově svatojánský.

Jméno Jan je velmi populární mezi papeži, nosilo je 23 z nich, plus 2 vzdoropapežové. Mimo to dva papežové přijali jméno Jan Pavel.

Ženskou variantou jména je Jana.

Meliorko, tak klidný spánek :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6868
13.2.12 22:38

Jdu hledat Pepu a Sašu… :lol: :lol: :lol:

Kubíka mám doma a myslím, že je to je zkrácená podoba toho jména - JAKUB - Kuba :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6868
13.2.12 22:42

Tak jsem našla pouze toto: Všechny tyto domácké podoby jsou přejaté. Pepa je Giuseppe - Beppo (Italie), Honza je Johann - Hansi (Německo) a Saša je od bratrů z východu, kde se zkracuje do konce původního jména (Ivan - Váňka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
13.2.12 22:42

tuhle jsem to někde četla - rusky je zdrobnělina od Alexandra „Aleksaša“ - a z toho Saša…

jinak mně by se Jan líbil - ale jen jako Janek, Honzu nebo Jeníčka bych nechtěla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
13.2.12 22:43

Violet83 díky moc :) zase jsem o něco chytřejší :D
ještě si počkám na Pepu a Sašu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...