Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@venatrixx jsem na tom úplně stejně!!
nikdy se mi pojmenovávání dětí po rodičích nelíbilo.. no ale teď když malého čekáme, tak si říkám, že by bylo krásné kdyby se jmenoval po tatínkovi
(michael) navíc všechny ostatní jména, které jsem navrhla, se příteli nelíbí.. (teda jemu se ani míša nelíbí.. no, je to s ním těžké:D)
@venatrixx píše:
Ahojmůžu se vás tady zeptat, jaký máte názor na pojmenování chlapečka po tátovi? Já jsem byla dlouho proti, aby se otec a syn jmenovali stejně, ale teď čekám chlapečka a manželovo jméno je jediné, které se mi pro něj líbí
Otřesný zvyk..Voláme ten malej a hubenej či ten starej a tlustej
![]()
Máme miliony jmen
@venatrixx píše:
Ahojmůžu se vás tady zeptat, jaký máte názor na pojmenování chlapečka po tátovi? Já jsem byla dlouho proti, aby se otec a syn jmenovali stejně, ale teď čekám chlapečka a manželovo jméno je jediné, které se mi pro něj líbí
Ahoj,
syn se jmenuje po tátovi (manželovi), z lásky a tradice. Když byl malý, byla to vcelku ok, rozlišovalo se zdrobnělinou nebo „malej, velkej“. Jenže junior tátu přerostl, je v pubertě a najednou to „malej, velkej“ jaksi neplatí. Takže jak - „starej, mladej“? Snažím se tomu vyhnout a je složité, než vysvětlím, kterého myslím. A to ještě „mladej“ nedorostl do věku, kdy bude dostávat korespondenci (třeba úřední)! To pak budou zmatky. Dneska už bych tedy, z praktických důvodů, dala synovi jiné hezké jméno.
@deny918 - děkuji
pak dám vědět esi teda vyhrál Dominik nebo Samuel, ikdyž na to asi není tolik zdrobnělin(akorát Sam, Samík).
@venatrixx - Je pravda že s tím když jim bude chodit pošta nebudete vědět pro koho to je a jak je rozlišit, ale skrz oslovování můžete manželovi říkat taťko a malýmu jmenem. A taky pokud jak říkáte by se mi to jmeno manželovo líbilo, tak bych ho asi dala.
@venatrixx píše:
v tom případě ho dej
Já byla taky dlouho proti, vybrala jsem malýmu jiný jméno, ale pořád mi tam něco drhlo, nesedělo, jakoby si ho to mrně uvnitř „nepřálo“. Pak přišel před koncem těhotenství manžel s tím, že by si strašně, tajně a dávno už, přál, aby se náš chlapeček jmenoval jako on…a mě to najednou všechno docvaklo, že to tak má být. Říkám(e) mu jinak, muž používá od puberty svoje křestní jméno v základním tvaru, malýmu ho teď úplně zdrobňujem, později bude ve „středním“ tvaru-to se přiznám že byla moje podmínka, že nechci „malýho a velkýho (třeba) Jirku“, později ještě hůř „starýho a mladýho“
. Fakt jsem ráda, že jsem tohle svoje předsevzetí změnila, cítím, že to tak bylo správně a ne kvůli manželovým pocitům, ale prostě proto, že TOHLE je jméno pro našeho syna ![]()
@venatrixx píše:
Já jsem teda velký odpůrce pojmenovávání dětí po rodičích, ale bývalý přítel se jmenoval Petr po tátovi a u dopisů byl vždycky zmatek, pro koho to vlastně je. Třeba u balíčků to bylo jednoduché-do objednávky dali ke jménu mladší nebo starší. Máme plno krásných jmen, tak proč se pořád opakovat? Jen aby se tatínek cítil jako borec, že má syna se stejným jménem? Bývalý to nesnášel. ![]()
@malaloui Vůbec nejde o to, aby se to zamlouvalo otci, ten mi řekl, že se to jméno hlavně musí líbit mně
šlo mi jen o to, že na rozdíl od dívčích jmen, mám s výběrem jména pro kluka dost problém, proto jsem uvažovala i o manželově jméně, protože se mi jako jedno z mála českých opravdu líbí. Proto jsem chtěla znát i názory jiných, zmatek s dopisy a podobně mě třeba hned nenapadl. Ještě mám na výběr jména čas ![]()
@venatrixx píše:
@malaloui Vůbec nejde o to, aby se to zamlouvalo otci, ten mi řekl, že se to jméno hlavně musí líbit mněšlo mi jen o to, že na rozdíl od dívčích jmen, mám s výběrem jména pro kluka dost problém, proto jsem uvažovala i o manželově jméně, protože se mi jako jedno z mála českých opravdu líbí. Proto jsem chtěla znát i názory jiných, zmatek s dopisy a podobně mě třeba hned nenapadl. Ještě mám na výběr jména čas
Naprosto tě chápu, mám to stejně. Akorát, já bych mohla mít klidně 10 synů, dceru ani jednu ![]()
@malaloui píše:
Naprosto tě chápu, mám to stejně. Akorát, já bych mohla mít klidně 10 synů, dceru ani jednu
asi tak
Já jednu dceru naštěstí mít mohu ![]()
Dobry den, muj syn se jmenuje Daniel a vybral ho pritel pro sobe, chtel mezinarodni jmeno, aby nemel nikde ve svete problem. Muj nazor je, ze kazde jmeno je krasne, kdyz se pekne vyslovuje ![]()
Holky…jaké jméno se hodí k příjmení Slezak… Ondrej, Lukas, Martin nebo jiné???
![]()
@travni Řekla bych, že se hoděj všechny tebou zmíněné. Ale mě se k tomu nejvíc hodí Ondřej Slezák
Takový hezky vyvážený.
Je to muj favorit…už ted mu tak říkáme…ale synovi 10let se to moc nelíbí…
Ondřej je super jméno. Taky mám Ondřeje. Poslední dobou se mi ale začíná víc a víc líbit Matyáš ![]()