Jsem snad vyžírka? :-(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20767
24.6.15 12:18
@Šarlota4 píše:
Ja teda chapu, ze jako rodice jsme na sve deti fixovane, ale nerozumim proc se dela takovy halo kvuli odlouceni s ditetem v pracovni dobe. Vsude jinde v Evrope se chodi do prace cca po pul roce materske. Pokud nechteji musi je zabezpecit muz. Jejich system je pripraveny pojmout zeny po materske na zkracene uvazky to je fakt, ale u nas se z toho dela tragedie.

Znám holky žijící v Německu a Anglii, do práce šly tuším v roce dítěte a žádná si nestěžuje, to je jen český výmysl, věčně to tu fungovat jistě nebude.

Příspěvek upraven 24.06.15 v 12:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
24.6.15 12:19
@Zabatko píše:
Problém vidím v tom, že náš systém není připraven přijmout ženy po mateřské na částečný úvazek. U nás dělá na částečný úvazek cca 9% žen, v Rakousku je to skoro 40%. Myslím, že plno žen by nemělo problém jít do procesu za podmínek, že by mohly mít zkrácený úvazek a ten zkrácený úvazek byl natolik ohodnocený, aby se jim vůbec vyplatilo do té práce vůbec vstávat, když na uživení velmi často nestačí ženám ani úvazek plný. Jak jsem psala, já mám třeba to štěstí, že můj případný výdělek není pro naši rodinu podstatný, tak se můžu věnovat rodině jak dlouho budu chtít. Dnešní ženy tady u nás jsou v podstatě v pasti. Žena na plný úvazek např. se 2 či více malými dětmi musí zákonitě něco šidit a je v permanentním stresu. Nedivím se, že se maminky do práce na plný úvazek od malých dětí nehrnou. Nebýt to existenční nutnost, myslím, že by bylo doma s děma více žen delší dobu.

Máš pravdu, ale často tady na emiminu vidíš, jak ženské odsoudí i maminu, která jde od dvouletého na částečný úvazek :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
24.6.15 12:21

@radkka třeba jáb ych šla taky a hned.. mám 20 měsíčního, ale jak jsme psala, manžel se vyjádřil, že radji udělá nějaký přesčas, než aby tři dny hlídal celý den… každý týden…
Taky třeba nějaké ženské, které to neví, tak by řekly, že jsme líná, mám obchod, vedle domu- ne vietńamnci, ale prostě jsme nad tím dumali s manželem a řekl, mi, že finančně stačíme, a že prostě raději něco donese víc jak celé dny hlídat do večera :)
Máme 6 letého a 20 měs..

Příspěvek upraven 24.06.15 v 12:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
24.6.15 12:22
@kacz píše:
@LadyLada tak to se obávám, že o tom si anonymní bude moct nechat jenom zdát. Samozřejmě bych se ráda pletla.

To jo, ale Anonymní musí toto po muži požadovat a mít připraveny argumenty. Časem by panáčkovi mělo dojít, že není tak samozřejmé a bez dopadů i na něj, aby žena od tak malého dítěte chodila do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
24.6.15 12:24

@Zabatko ja se taky hnat nemusim rodicak je pro nas smesna castka. Se vsim co jsi zminila souhlasim, bohuzel maminky maj smulu, ze jim proste nic jinyho nezbyva, protoze RP 2-3 lidi neuzivi. Tak mi prijde porad lepsi jit do prace a vydelat nejakou kacku navic nez doma fnukat a zivorit na rodicaku zvlast kdyz dite uz neni miminko, ale temer skolkove dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
24.6.15 12:24
@radkka píše:
Znám holky žijící v Německu a Anglii, do práce šli tuším v roce dítěte a žádná si nestěžuje, to je jen český výmysl, věčně to tu fungovat jistě nebude.

Jasně, jenomže jejich a naše zázemí je sakra jiná písnička. U nás si pravděpodobně spočetli, že když dají ženě 220 tis. Kč na 3 - 4 roky, bude to méně nákladné, než zřizovat jesle a požadovat po zaměstnavatelích, aby zaměstnávali matky takto malých dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
24.6.15 12:25
@radkka píše:
Znám holky žijící v Německu a Anglii, do práce šly tuším v roce dítěte a žádná si nestěžuje, to je jen český výmysl, věčně to tu fungovat jistě nebude.Příspěvek upraven 24.06.15 v 12:23

Taky si myslim, ze to jsou proste statem nastavene mantineli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.6.15 12:26

Holky já jsem ale rozhodně nechtěla odsuzovat Ty, jenž prostě do práce musí nebo chtějí. Na jakýkoli úvazek. Já kdybych nechtěla mít další dítě, tak už si taky začínám něco shánět a dcera by musela od ledna do školky. Já se práce nebojím…Jen u nás není prostě na pořadu dne. A k té tchýni…kdyby mi něco takového řekla kamarádka, řeknu jí at se nestará, že to není věc. Ke tchýni si to prostě nedovolím. Je to matka mého muže, mám k ní respekt. Mě jen zarazilo, jakým tonem a s jakou razancí mi řekla, že bych už měla jít do práce, že na další děti máme čas. Přitom před mým mužem nikdy nic takového neřekne…Ale ano, budu to brát jako její názor a nebudu to více řešit.

• Citovat
  • Upravit
7904
24.6.15 12:26

@Zabatko strašně záleží na tom, jakou máš práci. U řady profesí (učitelky, úřednice…) to jde skloubit naprosto v pohodě a bez stresu. Jenže na takové místo se člověk nedostane jen tak. A co mě zaráží ze všeho nejvíc, je obrázek, kdy žena sedí třeba 5 let doma, nehne prstem, aby si zvýšila kvalifikaci, protože přece během mateřské nebude šidit děti a potom nastoupí do hospody nebo třísměnného provozu, děti skoro nevidí a fňuká, jak je strašný systém. Přitom za těch 5 let se mohla třeba naučit jazyk a být úplně někde jinde.

Částečné úvazky by pomohly, ale to by se nejdřív muselo změnit myšlení ve společnosti, které ženským velí sedět tolik let doma. Ženská za tu dobu úplně ztratí pracovní návyky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
24.6.15 12:28

U nás v okolí maminky mají všechny na 3 roky- teda za tu dobu jsme žádnou na 2 roky nepotkala a nebo na 4 roky..
Nejde o to, že by někdo nechtěl pracovat..ale o to, že v kraji neni upravená doma a tady s eprostě začíná v 6 hodin a to nemá rodina šanci dát do školky, pokdu oba mají směnu na 6 let..
Mám tři, co jsou doma jenom kvůli směně…ale s brigádou problémy nejsou, to zaměstnavatelům nevadí.., že jim chodí takto maminky do večera dělat víkendy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
24.6.15 12:29
@LadyLada píše:
Jasně, jenomže jejich a naše zázemí je sakra jiná písnička. U nás si pravděpodobně spočetli, že když dají ženě 220 tis. Kč na 3 - 4 roky, bude to méně nákladné, než zřizovat jesle a požadovat po zaměstnavatelích, aby zaměstnávali matky takto malých dětí.

Já ale mluvím o tom, že jim nerve žíly nebýt s dítětem 24/7, ne o systému. Tady dá matka dítě ve 2 letech do jeslí a je vyvrhel, který si neměl pořizovat dítě (nynější zkušenost kamarádky ve městě, kde jsou jesle a školky poloprázdné, tak prostě možnosti využila a dál podniká)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
24.6.15 12:30
@LadyLada píše:
Jasně, jenomže jejich a naše zázemí je sakra jiná písnička. U nás si pravděpodobně spočetli, že když dají ženě 220 tis. Kč na 3 - 4 roky, bude to méně nákladné, než zřizovat jesle a požadovat po zaměstnavatelích, aby zaměstnávali matky takto malých dětí.

Ten system jsme zminovaly. Jenze nekterym zenam nejde dle meho o zkraceny uvazek, ale proste o to jak byt s ditetem doma cely den. A za co nejlepsi peniz ( pochopitelny ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
24.6.15 12:31
@LadyLada píše:

Myslím, že to celkově vzato méně nákladné není, protože ženská by zase mnohem dřív začala odvádět daně a především by se po té kratší mateřské rychleji adaptovala a mohla se dostat na lepší a lépe placenou a více zdaněnou pozici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
24.6.15 12:31
@radkka píše:
Já ale mluvím o tom, že jim nerve žíly nebýt s dítětem 24/7, ne o systému. Tady dá matka dítě ve 2 letech do jeslí a je vyvrhel, který si neměl pořizovat dítě (nynější zkušenost kamarádky ve městě, kde jsou jesle a školky poloprázdné, tak prostě možnosti využila a dál podniká)
:pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
24.6.15 12:33

@kvaček třeba by se stačilo domluvit s pubertální dcerou sousedky, aby dítě před svojí školou ráno do školky dovedla a dostala by za to od vás pár stovek ke kapesnému. Sedět doma kvůli tomu, že nestihnu dát ráno dítě do školky, je taky pěkná blbina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová