Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Každodenní hovor o který tak úplně nestojíš musí být obtěžující. Tam musí být zájem obou stran a neexistuje žádné právo an to, že musíš s někým denně hovořit, obzvlášť pokud je to matka, která se k tobě nechovala dobře.
Pokud se navíc uráží, zavolá ti 15 x za sebou, tak nerespektuje tvoje právo nemluvit s ní, pokud nechceš.
vysvětlila ybch to hlavně manželovi, aby věděl, že s mámou nemám čas a ani chuť mluvit denně. Mámě bych řekla, že každý den s ní telefonovat prostě nechceš, nemáš na to čas, stačí frekvence třeba 2-3× z týden, to už záleží na tobě. A že víckrát ji to prostě brát nebudeš, nebo jen v případě, že budeš mít chuť a ať nevolá manželovi a neděsí ho.
Chápu tě. Taky nejsem člověk, který má denně potřebu se půl hodiny vykecávat na telefonu, takže věřím, že je to pro tebe dost obtěžující, zvlášť po tom, jak se k tobě matka kdysi zachovala. Vysvětlila bych to manželovi a pokusila bych se s matkou domluvit na tom, že si budeme volat třeba 1-2 × týdně a pokud by volala mimo ty dny, zvedla bych to se slovy teď nemám čas, zavolám ve středu, jak jsme domluvené a hned bych to položila, než by stihla něco říct.
@Anonymní píše:
@terinka4444 Ono je to opravdu hodně dáno povahou člověka a pak taky tím, jaké jsou vztahy v rodině. A Tebe obdivuji! Musí to být hodně náročné.
náročné to je, ale není jiná možnost. Mě na tom omezuje třeba to, že nemůžeme všichni třeba lyžovat, teď jel manžel s dětma, zítra můžu já, ale prostě je to máma. Ty jí ukus odpustit, ne kvůli ní, kvůli sobě, ty hluboko zakořeněné křivdy a negativní pocity, ty strašně vyčerpávají životní energii. ![]()
@Liliana08 víš, obtěžující to určitě může bý…ale umíš si představit, že voláš svému dítěti a ono ti zvedne telefon a řekne, teď ne, zavolám ve středu, volat mi smíš 2× týdně a než stihneš něco říct, zase to položí? To jako vážně?
@terinka4444 píše:
@Liliana08 víš, obtěžující to určitě může bý…ale umíš si představit, že voláš svému dítěti a ono ti zvedne telefon a řekne, teď ne, zavolám ve středu, volat mi smíš 2× týdně a než stihneš něco říct, zase to položí? To jako vážně?
Já myslím, že soudný člověk to pochopí, já bych třeba sama nevolala někomu každý den, pokud bych cítila, že ten člověk na mé hovory nemá čas nebo zrovna náladu. Ono je to i o té vzájemné ohleduplnosti a chce to nastavit si to tak, aby to bylo příjemné všem.
Až se mimino narodí, tak o to víc bude práce a třeba nebude mít čas hovořit každý den, navíc ve chvílích, kdy mimino brečí nebo uspává atd. Já myslím, že by ta máma mohla přinejmenším pochopit, že když to dcera nebere, tak nebude volat mnohokrát opakovaně, ale zavolá další den.
Já myslím, že to není o tom, že na matku kašleš, když si sní nevoláš každý den. A ve ve vší slušnosti jí řekneš, hele mami, já fakt nemám tolik času, mohly by jsme si prosím volat třeba ob den nebo ob dva dny. Když budu mít čas, tak ti navíc zavolám sama.
@terinka4444 píše:
A dokážeš si představit, že své dítě ve 21 vykopneš z domu s jednou taškou a a pak za pár let děláš, jakože nic a jste nejlepší kamarádky? To asi taky není zrovna v pořádku.
Ale jinak ano, dokážu si představit, že mi někdo řekne, že na mě každý den nemá čas a když to já nebudu respektovat, bude dělat tohle.
@Liliana08 píše:
A dokážeš si představit, že své dítě ve 21 vykopneš z domu s jednou taškou a a pak za pár let děláš, jakože nic a jste nejlepší kamarádky? To asi taky není zrovna v pořádku.
Ale jinak ano, dokážu si představit, že mi někdo řekne, že na mě každý den nemá čas a když to já nebudu respektovat, bude dělat tohle.
tak vám přeju v životě hodně štěstí a co nejméně trápení, až vám vaše dítě řekne, že mluvit s ním můžete 2× týdně, jinak nazdar, obtěžuješ. Já úplně upřímně doufám, že se tohohle nedožiju
@terinka4444 píše:
tak vám přeju v životě hodně štěstí a co nejméně trápení, až vám vaše dítě řekne, že mluvit s ním můžete 2× týdně, jinak nazdar, obtěžuješ. Já úplně upřímně doufám, že se tohohle nedožiju
Nedělala bych z toho takové srdceryvné drama ![]()
Jde o telefonování každý den, nikdo matku nestrká do domova důchodců a neodpírá jí péči, jde jen o rozumnou domluvu ohledně frekvence volání a míry ohleduplnosti jednoho vůči druhému.
Nejsem otrok telefonu, chodím ven bez něj, v práci ho mám v kabelce, takže když mi někdo volá, tak se občas taky nedovolá
. Občas mi mamka volá ráno když se vypravuju, to prostě nezvednu, nemám ráno čas na plky o ničem. Nikdo není povinnej zvedat telefon v každou možnou i nemožnou dobu a když nemáš náladu, tak jí to prostě neber.
@ospalámyš píše:
Nedělala bych z toho takové srdceryvné drama
Jde o telefonování každý den, nikdo matku nestrká do domova důchodců a neodpírá jí péči, jde jen o rozumnou domluvu ohledně frekvence volání a míry ohleduplnosti jednoho vůči druhému.
no nevím, nenajít si denně chvilku na pokec s matkou, když o to stojí
to si najdu i na pokec s tchýní, když o to stojí
zakladatelka se ptala na názory, tohle je ten můj.
Nečetla jsme reakce ale asi takto..
Buď se mezi váma udělala tlustá čára a nebo ne. Já sama jsme měla s mámou ručité věci, a prostě tu tlustou čáru, že se začlao znovu, jsem udělala. Nevracím se zpět, co bylo, co mi řekla.. Asi bych neřešila, co mi kdy udělala.. Pokud chci jít dál a znovu..
Na mě to trochu fakt působí, že se o tebe bojí. možná nudí, nevím..
ale jestli můžu dát radu.. Nepiš nikomu, že si v depresi, nic se ti nedaří a pak nezvedat mobil.. to je asi nejhorší kombinace..prostě člověk na druhém konci se bojí.. Moje babička jakmile táta nezveda několikrát telefon a třčeba ví, že odjel někde pryč, tak prostě vyvolává, bojí se..
Prostě nekdo to tak má no, že je traged.. Špatný člověk nejsi nebo jak si se ptala, ale trochu si volila blou kombinaci slov, při nezvedání, vybití telefonu
@Lychee13 píše:
Já si myslím, že minutový rozhovor typu"Ahoj, jsem v pořádku, kdyby se něco změnilo, brnknu." by Tě nezabil.Je to jedna minuta za 24 hodin, ale pokud Tě to fakt až tak vysiluje, tak napiš esemesku, vypni zvuk a užívej si mimča, dokud je v břiše.
Tak upřímně, kdo to nezažil, nepochopí. Já byla trochu v jiné situaci, ale podobné a denodení telefonáty matky mě doháněly k šílenství a kdyby mi někdo řekl, že mě jedna SMS nezabije, tak po něm vzteky ten mobil hodím.
@Anonymní píše:
Tak upřímně, kdo to nezažil, nepochopí. Já byla trochu v jiné situaci, ale podobné a denodení telefonáty matky mě doháněly k šílenství a kdyby mi někdo řekl, že mě jedna SMS nezabije, tak po něm vzteky ten mobil hodím.
Tak já v tom problém nevidím. S mamkou si voláme denně. A nechápu Tvůj anonym, nevidím na Tvém sdělení nic intimního. ![]()
@terinka4444 píše:
no nevím, nenajít si denně chvilku na pokec s matkou, když o to stojíto si najdu i na pokec s tchýní, když o to stojí
zakladatelka se ptala na názory, tohle je ten můj.
A ty to znáš ze své zkušenost? Tobě matka denně volá a seš z toho happy? Já jenom jestli to není rada typu, já bych to udělala lépe, i když jsem takovou situaci nikdy nezažila a nedovedu si jí představit.
Víš vůbec co to je, když máš telefonáty od rána do večera? Já to měla a můžu říct, že je to hrozné. Zakladatelce vzkazuji, že já měla k tomu i návštěvy s hysterickými výstupy. Toho je zřejmě ušetřena. Tak může být ráda, že to nemá ještě takto vystupňované.