Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A pozor na to, jak píšeš, že jsi za to ráda, že se dcerka umí o sebe postarat, že není zakřiklá a uťáplá. Na jednu stranu fajn, ale jen do určité míká*et na hlavu" může vyrůst pěknej sobeček.
Já bych to možná uže být zakladatelkou neřešila.. zaměříla bych se na to, aby moje dítě neomezovalo ostatní a ostatní nemělo potřebu ho kritizovat…
Nikdo u toho nebyl, každý si představuje něco jiného, ale zase nevěřím, že celá rodina nechápe a je nějak porti holčičce.. možná mají v něčem pravdu a je potřeba se zamyslet.
Mě taky máma občas u prvního řekla,, že mám být přísnější, že jako, co mi kluk říká, by si neměl dovolit a nebo ho okřikla.. jako na tom nic neni.. ![]()
@Regina Hero píše:
ha, odtud pochází všechny ty děti, které se v restauraci neumí chovat a neumí se ani najíst příborem a podobně… od podobně smýšlejících rodičů… a já si vždycky říkala, že ten základ musí dostat dítě v rodině, že se tyhle věci musí naučit doma, protože až se pak jako neotesaný pařez dostane mezi lidi, tak už ho to nikdo cizí učit nebude…
Trosku jednoduchej názor, ne?
ja ziju v Anglii a tady se obecně moc neřeší jestli deti umí či neumí. Jist v restauraci přiborem či jestli maji ve 4letech dudlík či plenu. Nikdo neresi. Dítě je šťastné a o to tady především jde.
Ze je nevychovane, rozmazlene, a rozcapene uz se tolik neřeší. Kdyz si jdeš v klidu posedět do restaurace tak se ani v klidu nenajis. A řeší to nekdo? Ne! Všichni jsou v klidu a v pohodě se na sebe usmivaji. Samozřejmě to pochopí jen člověk co to zažil. Pro ostatní normální lidi je to nepochopitelne. Naštěstí u nas vede (Česka výchova) ![]()
Asi uz tu ziju fakt dlouho. Deti jako je např. dcera zakladatelky mne necháváji v klidu..
Holky to fakt je běžné říkat čtyřletému dítěti natvrdlá? já jsem se s tím v okolí ani v rodině nikde nesetkala
ne že by se na děti nehouklo ve stylu:_ a dost! nebo: konec! přestaň! ale takovéto výrazy nepoužíváme ani vůči sobě natož dětem
udivuje mě kolika lidem to přijde normální běžné se takto titulovat obecně…
Já jsem za taková to pokárání od příbuzných ráda, já to mladému můžu říkat několikrát a stejně to zkouší dál, řekne mu to někdo z příbuzných a je klid.
a že je natvrdlý nebo otroubený, mu říkám několikrát do týdne, protože to tak prostě je. Myslím, že na děti není potřeba brát takové ohledy, ale jednat s nimi na rovinu. Jen tak se naučí chovat ve společnosti i jiných lidí, než jen rodičů
@jdukolem no bezne, jak se to vezme. S pritelem jsme si to nikdy nerekli ani dceri a ani nikdo jiny ji to zatim nerekl, ale v situaci jakou zakl popsala mi to fakt adekvatni prijde ![]()
@Aubrys píše:
@unuděná Ale to je přesně ono. Já se přeci nevymlouvám na živější dítě. Já jsem ráda, že je taková, já s ní mám trpělivosti dost a zas mi nepřijde, že bych jí nechávala „volnou výchovu“, ať si dělá, co chce. Vidím to asi opravdu jinak. Už jako dítě jsem byla úzkostlivější a vím, že v dospělosti to opravdu nedělá dobrotu a nerada bych, abych dcera byla nějaká „chudinka“.
a proč by měla být chudinka, když jí napomene nebo okřikne někdo z rodiny? to asi dost dobře nechápu… jestli tisickrát loudí čokoládu někde jinde nebo se hrabe v jídle, tak bych se ji snažila umravnit hlavně já sama a nečekala bych až to udělá někdo jiný.
já mám pocit, že hromada rodičů je na své „živé“ děti ještě hrdá a ono to spíš mnohdy ale spíš hraničí s nevychovaností
řekla bych, že záleží na zvyklostech vyjadřování v rodině. Někomu by se zase zdálo přes čáru houknout Přestaň!
A tak to my sousedovic diteti, když dojde za nasima dáme jidlo, když řekne že ma hlad, tím spíš když řekne prosím mohl bych dostat. Navíc ty decka člověk už zná, když chodí pravidelně si hrat. Tak ví, že se rodiče neurazi.
Přece, když si dovedou svoje kamose a bude čas svaciny nebo večeře, tak nedam jen svým a návštěva decek na ně bude koukat se slinama v puse. Jen poslu dom ať se zeptaji jestli smí jíst u nás, jestli to nevadi.
Ujidani pod rukou by mi vadilo, to raději nabídnu celý samostatný talíř.
Naše decka by klidne koblihu nechali nakrát na mini porce, aby se mohli rozdělit, aby kamos taky dostal kousek.
@jdukolem píše:
Holky to fakt je běžné říkat čtyřletému dítěti natvrdlá? já jsem se s tím v okolí ani v rodině nikde nesetkalane že by se na děti nehouklo ve stylu:_ a dost! nebo: konec! přestaň! ale takovéto výrazy nepoužíváme ani vůči sobě natož dětem
udivuje mě kolika lidem to přijde normální běžné se takto titulovat obecně…
Taky mi to prave nepřijde normální! Mas pravdu.
Klidně bych taky synovi řekla, že je natvrdlej, pokud bych mu musela něco 5× říct a on by na mě koukal jak tele na nový vrata
Stejně tak mu klidně řeknu, jestli není hluchej (když mě nevnímá) nebo jestli nemá zakrslý ručičky že zapomněl zavřít dveře nebo zhasnout. Není to podle mě nic sprostého nebo urážlivého. Toto je opravdu individuální názor, ale myslím, že celkem mírný, protože zjevně všechny ty „prele, čůáky a pí*i“ ve školce od někoho ty děti mít musí.
@Raspusha píše:
Trosku jednoduchej názor, ne?ja ziju v Anglii a tady se obecně moc neřeší jestli deti umí či neumí. Jist v restauraci přiborem či jestli maji ve 4letech dudlík či plenu. Nikdo neresi. Dítě je šťastné a o to tady především jde.
Ze je nevychovane, rozmazlene, a rozcapene uz se tolik neřeší. Kdyz si jdeš v klidu posedět do restaurace tak se ani v klidu nenajis. A řeší to nekdo? Ne! Všichni jsou v klidu a v pohodě se na sebe usmivaji. Samozřejmě to pochopí jen člověk co to zažil. Pro ostatní normální lidi je to nepochopitelne. Naštěstí u nas vede (Česka výchova)Asi uz tu ziju fakt dlouho. Deti jako je např. dcera zakladatelky mne necháváji v klidu..
no, je pravda, že my cestujeme s dětmi jen po Evropě (mimo ostrovy) a zatím jsme se v klidu v restauraci najedli všude… ať už tam byly děti naše nebo jiné…
Rozmazlené, nevychované a rozcapené dítě je jen obrazem rodičů, takže jako rodič bych se styděla hlavně sama před sebou… nejlepší na všem je vlastní zkušenost, až se takové děti dostanou do puberty, to si pak rodiče budou mnout ruce, jak se jim to krásně povedlo…
@saadet píše:
@jdukolem no bezne, jak se to vezme. S pritelem jsme si to nikdy nerekli ani dceri a ani nikdo jiny ji to zatim nerekl, ale v situaci jakou zakl popsala mi to fakt adekvatni prijde
mě ne.. ani v této situaci přišlo by mi adekvátní kdyby řekl a dost, přestaň, už se zlobím..ale reagovat seš natvrdlá? jak říkám my takto mezi sebou opravdu nemluvíme.. jako kolikrát to vidím v restauraci, dítěti spadne sklenička - nechtěně a reakce - tak seš blbej nebo co!!! prostě toto jde zcela mimo moje chápání se přiznám ![]()