Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@warita píše:
Ona ho ale nevypije, zkouseli jsme. Cucne si, aby bylo po jejim a pak rekne, ze ji to nechutna. Pak muzeme UM vylit a umyt flasku. Zcela zbytecne.Navic, ono je opravdu otazne, zda se podvolit. Protoze ona se snazi vsem rozkazovat a mysli si, ze my budeme poslouchat. Tohle neni o UM ve flasce, tyhle diskuze se vede o uplne absolutne VSEM. Tisic krat za den se s ni dohadujeme. A to proste nejde. Je ji 5 let, my jsme rodice a ona nam nebude rozkazovat. Kam to mame okna?
Navic, ona si nedovoluje jenom na nas. Rozkazuje ucitelkam ve skolce, cizim lidem na hristi. Proste, madam si mysli, ze ridi cely vesmir. A tohle chovani je neakceptovatelne. Takze je to treba nejak reit a reseni neni, ze udelame to, co si ona zrovinka vynucuje.
Třeba by zrovna pomohlo, kdyby mohla o nějakých věcech rozhodovat ona, aby měla také rozhodovací právo. Za mne je flaška také prkotina, ve které bych vyhověla.
Nejspíše žárlí na sourozence, tak ať to nepřeroste někam, kam nechcete. U našich dětí mi místo přitažených otěží pomohlo naopak povolit a pak nenápadně usměrnit, když už nedávaly tolik pozor. Já si moc na autority nepotrpím, také jsem ale dospěla k tomu až časem.
Neradím, každý volí, co mu vyhovuje. Za mne prostě více funguje laskavější přístup než dokazovat za každou cenu, že JÁ rozhoduju
@warita u nás takhle od 4 nebo 5 let vys..írá náš nyní 7letý, ze začátku stačilo odnést do pokoje, to už na něj bohužel dlouho neplatí… věčně se vzteká, ikdyž jsem doufala, že v tomhle věku se zklidní, je to spíš horší… on má svojí pravdu a my jsme na něj zlí
![]()
občas kupodivu pomáhá rozmluva, když se uklidní…ale to se nedá aplikovat vždycky…
prý je silná osobnost a velmi inteligentní
ale alespoň tohle mě trošku uklidňuje a pak to, že ve škole to nedělá, co řekne učitelka je jako svaté ![]()
@_.Emilyyy píše:
Takovehle vztekani mi přijde klasika..jasne je to prehnane, ale dostavani placnuti nebo posíláni na zidlimi přijde ujety
Já to neznám hele, mě to jako klasika nepřijde. Asi waritě neporadím, ale docela dokážu pochopit, že si rodiče nenechají kálet na hlavu a chtějí aby dítě poslouchalo je a ne naopak.
@dedrichov dekuju. Jako my se snazime ji vychazet vstric. To neni o tom, ze co my rekneme, to se musi stat a nejlepe bez reci. U dcery mam ale neblahy pocit, ze by nam kompletne prerostla pres hlavu, kdybychom nebyli dusledni. Ona je proste charakter. Je dominantni po mne, ja jako dite byla taky takova. A taky jsem kvuli tomu mela problemy.
@warita píše:
nic jineho nezabira. Bohuzel dostavame ze skolky zpetnou vazbu, ze si to dovoluje i na ucitelky. Chodi do soukrome skolky, kde si ucitelky lecos nechaji libit, ale uz vidim, jak bude na to reagovat ucitelka ve skole, az se s ni dcera zacne takto dohadovat.Ci tedy navrhujes?
jo ve statní školce ji klidně pošlou sedět do rohu
náš si to naštěstí fakt dovoluje jen na rodinné příslušníky, zejména něžného pohlaví ![]()
@warita píše:
zahackuju se. Moje dcera se takto chova uz od 4 let. Co s ni taky netusim. Ale rada se necham poucit.
Jo, přesně, jen syn.. ![]()
Mimochodem ke dni matek mi popřál jen prvňák, čtvrťák se na mě vybodnul. Jako jo, zamrzí to, ale nehrotím..
@warita píše:
@dedrichov dekuju. Jako my se snazime ji vychazet vstric. To neni o tom, ze co my rekneme, to se musi stat a nejlepe bez reci. U dcery mam ale neblahy pocit, ze by nam kompletne prerostla pres hlavu, kdybychom nebyli dusledni. Ona je proste charakter. Je dominantni po mne, ja jako dite byla taky takova. A taky jsem kvuli tomu mela problemy.
Pokud je po tobě, tak se do ní vzij.
Co tě jako malou iritovalo, proč, a co by Ti pomohlo být zitelnejsi pro okolí (aniž by to bylo, že tu malou řiditelku zeměkoule musí všichni poslouchat)?
@warita píše:
nic jineho nezabira. Bohuzel dostavame ze skolky zpetnou vazbu, ze si to dovoluje i na ucitelky. Chodi do soukrome skolky, kde si ucitelky lecos nechaji libit, ale uz vidim, jak bude na to reagovat ucitelka ve skole, az se s ni dcera zacne takto dohadovat.Ci tedy navrhujes?
Ja bych ji tu flasku dala, zrovna tady o nic nejde.
A treba kdyby mela pocit, ze v něčem po jejim proste fakt byt muže, tak se to zmirni..
Ale fakt jako takovehle tresty se mi hnusí..
@hani28 u vás učitelka neřeší, když dítě přijde bez úkolu? U nás je hned úkol navíc, když nepřinese ani ten, tak už mi píše nebo volá, ať na to dohlednu, aby úkoly splnil..
@Anna766 píše:
Já to neznám hele, mě to jako klasika nepřijde. Asi waritě neporadím, ale docela dokážu pochopit, že si rodiče nenechají kálet na hlavu a chtějí aby dítě poslouchalo je a ne naopak.
Mne to v tomhle věku jako klasika přijde.
Souhlasím s @dedrichov chce to i ten laskavejsi, neznejsi pristup, nemusí o všem rozhodovat ten rodic
@welovefashion píše:
jo ve statní školce ji klidně pošlou sedět do rohunáš si to naštěstí fakt dovoluje jen na rodinné příslušníky, zejména něžného pohlaví
Tak tenhle hrozny trest se deje i u Warity doma..
@warita Pokud ji porad vnucujete svou vuli, se nedivim, ze ona se pak chova stejne. Ja lpim u syna jen na tom, co je pro me podstatne a takovehle kravoviny neresim. Tzn. nezranit se sam, neublizovat ostatnim, pomahat si navzajem, nelhat.
Proc si nemohla vybrat veceri sama? Kdybyste ji nechali nejake rozhodovaci pravomoce, takhle zbytecne by proti vam nebrojila.
@warita píše:
Asi se hledá, volá o pozornost? Haló já jsem tady a nevím si rady sama se sebou?
Náš první je také absolutní veličenstvo, přesně ví, co mají a měli by udělat ostatní, rozkazuje… Ale už se s ním dá domluvit, když vidí, jak ho kopíruje mladší sestra, dokonce už se mne i zastává. Dle chytré knihy se nemá těm prvním dětem v rodině brát to výsostné právo toho prvního.
Nechci už ho lámat a omezovat za každou cenu, však je to jeho podstata. Vyřádí se při sportu, na fotbale testosteron cáká na všechny strany.
A ještě jedna věc, ten nadpis, tak ten je hodně smutný.
Já jsem na svého syna pyšná, i když odmlouvá a občas (často) to přežene, je prostě náš, podporuju ho v tom co má rád, podporuju školní aktivity, jeho zájmy, kamarádství a svého času měla problém vymyslet věc, za kterou bych ho v daném dnu pochválila.
@_.Emilyyy píše:
Tak tenhle hrozny trest se deje i u Warity doma..
no tak s tím bude v pohodě
jako ono zase u těch učitelek s 20-25 dětma, tam se zázrak, co se vzdorovitým děckem fakt konat nebude
mlátit děti nesmí a za dveře posílají ty největší provinilce zcela výjimečně, protože co kdyby jim někam zdrhly, nebo se jim něco stalo…