Jsem z dcery zklamaná

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6429
11.5.22 20:03
@warita píše:
@dedrichov dekuju. Jako my se snazime ji vychazet vstric. To neni o tom, ze co my rekneme, to se musi stat a nejlepe bez reci. U dcery mam ale neblahy pocit, ze by nam kompletne prerostla pres hlavu, kdybychom nebyli dusledni. Ona je proste charakter. Je dominantni po mne, ja jako dite byla taky takova. A taky jsem kvuli tomu mela problemy.

Možná by ti dost pomohlo, kdyby sis představila všechny ty situace z pozice dítěte, jak jsi zareagovala, jak ses cítila, jak jsi to vnímala ve vztahu k rodiči. Asi to bude pro tebe dost těžké, podle tvých příspěvků mi přijde, že tvoje empatie je dost narušená, jak to u týraných dětí bývá, ale rozhodně to zkoušej. Tvoje dcera možná není dominantní, jen si přijde nemilovaná a snaží se upoutat pozornost. Když není nejlepší, bude aspoň nejhorší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
11.5.22 21:14
@Josefuna píše:
No kdysi byly popularni knihy o respektujici vychove, v podstate nic se detem neprikazovalo, o vse se je zadalo a spolecne se rozhodovalo. Jenze to v beznem provozu muze vest k neproduktivnim diskuzim o kazde blbosti. Ono zalezi, jake ma kdo dite. Pokud ma nekdo pislusneho flegmatika, ktereho kam posadi, tam ho najde, tak si mute nepravem myslet, ze tato poslusnost je zasluhou vychovy. A v budoucnu bude tato vlastnost treba spise nezadouci.
Ty ruzne psychologicke teorie nemusi v praxi vubec fungovat. Porad se vychazi z toho, ze chovani muzeme hodne ovlivnit vychovou, coz sice je pravda, ale take to nemame jen ve sve moci.
Chapu, ze warita nechce uplne rezignovat a delat nesmysly typu davat predskolacce pit z flasky pro mimina. Vy reknete, ze jsou to prkotiny a nechaly byste ji. To potom budete delat podobne nesmysly nebo myslite, ze ji to casem prejde? Vzdyt to musi byt otravne diskutovat takhle o kazde blbosti.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
11.5.22 21:17

No ano a taky holčičce každé přání náležitě okomentovat, že je to blbost. Vždyť je to citlivá dětská dušička, na koho jiného se má obrátit, než na své rodiče. Ano, je to otravné a tak ať jí to dají pořádně pocítit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
11.5.22 21:33
@dedrichov píše:
No ano a taky holčičce každé přání náležitě okomentovat, že je to blbost. Vždyť je to citlivá dětská dušička, na koho jiného se má obrátit, než na své rodiče. Ano, je to otravné a tak ať jí to dají pořádně pocítit?

Tak snad vseho s mirou, ne? Pokud je to tak cely den, jak rika warita, a i ve skolce, tak kam chces porad uhybat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
11.5.22 21:45
@ZuzaM píše:
Plně respektující výchova, kdy dítě nemá žádné hranice je nesmysl, co fakt nefunguje. Dítě je z něj nešťastné. Mimochodem včera zrovna Aňa Geislerová v nějakém pořadu mluvila o tom, že měla naprosto volnou výchovu a jak záviděla ostatním dětem, že mají pevné hranice a občas něco nesmí nebo musí. Dítě má totiž pak pocit, že ho rodiče nemají rádi. Pořád to zkouší co ještě může a co ne a kdy už knečně ty hranice budou. Na druhou stranu plně striktní výchova, kdy jen rodič rozhoduje o všem, je špatně. Dítě má občas mít pocit, že si v rámci svých schopností můžou vybrat, může spolurozhodnout. U nás to skvěle fungovalo. Nebylo to: vem si růžové triko, ale chceš růžové nebo zelené triko? Chceš k svačině jablko nebo hrušku?Ale když si vybrala, už se to neměnilo. Plus teda samozřejmě trávení společného času, povídání, hraní, mazlení.

U nás na takové otázky vždycky byla odpověď ne.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
11.5.22 22:42
@Josefuna píše:
No kdysi byly popularni knihy o respektujici vychove, v podstate nic se detem neprikazovalo, o vse se je zadalo a spolecne se rozhodovalo. Jenze to v beznem provozu muze vest k neproduktivnim diskuzim o kazde blbosti. Ono zalezi, jake ma kdo dite. Pokud ma nekdo pislusneho flegmatika, ktereho kam posadi, tam ho najde, tak si mute nepravem myslet, ze tato poslusnost je zasluhou vychovy. A v budoucnu bude tato vlastnost treba spise nezadouci.
Ty ruzne psychologicke teorie nemusi v praxi vubec fungovat. Porad se vychazi z toho, ze chovani muzeme hodne ovlivnit vychovou, coz sice je pravda, ale take to nemame jen ve sve moci.
Chapu, ze warita nechce uplne rezignovat a delat nesmysly typu davat predskolacce pit z flasky pro mimina. Vy reknete, ze jsou to prkotiny a nechaly byste ji. To potom budete delat podobne nesmysly nebo myslite, ze ji to casem prejde? Vzdyt to musi byt otravne diskutovat takhle o kazde blbosti.

Když jsem byla malá, odmítala jsem jakékoliv mléčné výrobky s výjimkou Sunaru z flašky. Pokud se mámě zázrakem povedlo někde ten Sunar splašit (byl jen na recept pro děti do dvou let), tak jsem ho úplně v pohodě do flašky dostala. Pamatuju se, že to tak bylo ještě ty poslední prázdniny před první třídou. A hádej co? Přešlo to úplně samo, bez jakéhokoliv dohadování.
Ano, musí být otravné diskutovat o každé blbosti. Proto diskutuju jen o věcech, které za to stojej, a blbostma neztrácím čas a energii. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
11.5.22 22:43
@Josefuna píše:

Ani trochu nemluvím o tom, že děti se o vše žádají a o všem se rozhoduje společně. To je klasické nepochopení respektujícího přístupu.
Co se příkladu s lahví týče, já osobně bych viděla zhruba dvě řešení v závislosti na tom, jaké byly předchozí podobné zkušenosti: 1) obrátit všechno v žert, nalít mléko do láhve, vzít si pětileté „miminko“ na klín a krmit ho, aspon jako, hladit, houpat, prostě jako miminko, a to laskavě, žertovně, bez ironie; 2) odmítnout dát mléko do láhve, kdybych věděla, že to není její opravdový požadavek a stejně ho pak nebude chtít, nabídnout jinou večeři nebo nechat volně vybrat s tím, že po večeři uděláme mazlení, čtení, hraní, zalezení si spolu do postele… cokoli, co má ráda.
Jasně že máme omezené kapacity, nervy, čas, trpělivost, takže i nárok zařvat, být nevrlí a tak dále, ale když v principu převažuje pozitivní interakce, je to ok.
Jedno z mých dětí například první měsíce probrecelo, kdykoli jsem ho neměla na ruce, a to i v noci, a ještě ve škole denně bojujeme se samozřejmostmi, jako je čištění zubů, úkoly, mě to nebaví a tohle taky ne, plus sourozenci se dostávají do telecích let, takže určitou představu o nepoddajných dětech mám a rozhodně jsem nikdy neměla v úmyslu dělat z nich poslušné roboty, což by byla obrovská chyba, jak správně zmiňuješ.
Zkrátka pochopit, proč se chovají, jak se chovají, a nastavit hranice a tlak tak, aby to dávalo smysl a fungovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
11.5.22 23:02

@VitaminC moc hezký článek. Já se pořád divím, že lidi obecně jsou s to tyhle principy pobrat np. u pejsků, ale vlastné děti budou pořád plácet a považovat to za správné. :nevim: Přitom výzkumy, jak funguje pozitivní, negativní motivace, napodobování u lidí a i jiných savců jsou naprosto jasné. Ale mnoho lidí bude pořád tvrdit nesmysly, že takhle je potřeba vymezit hranice.

@warita já si nemyslím, že je v pořádku ti pořád předhazovat, že jsi byla týraná a proto nemáš empatii a nemůžeš to se svým dítětem umět. Jak to vidím, do teď jsem blíže poznala asi jenom 2 holky, které byli z opravdu vyrovnaných a láskyplných rodin, většina mi přijde, že si stejně musí něco z dětství nejdřív pořešit, ve větší nebo menší míře a neznamená to, že neumí být dobrými rodiči. Pořád tohle vytahovat se mi zdá nefér. Z tvých příspěvků se mi taky zdá, že u vás ani tak neběží nastavování hranic, ale otevřená válka kdo z koho. Taky to není pak o tom co dělat, ale kým pro to dítě být. Být tou stabilitou, bezpečím, teplým krbem, ke kterému se chce vracet. Klidnou jstotou, která se nebude sama plácet v emocích a i v krizové situaci bude láskyplnou oporou s nadhledem. Jak se pak dohodnete konkrétně ve které situaci není až tak důležité, tohle je věcí konkrétné rodiny, co komu vyhovuje. Důležité je, aby řešení konfliktů neprobíhalo formou boje. Zdá se mi, že se sami v situaci strácíte. Navrhla bych pustit všechno z hlavy, všechny rady, zastavit se, podívat se na vše z nadhledu (klidně s pomocí 3 nezůčastněné osoby), zjistit jakou roli kdo hrá a pak udělat nějakou novou, úplně jinou strategii, kým pro dítě být, aby už nikdy nebyl potřebný boj. To bude chtít hodně sebeovládaní z vaší strany a nereagovat na staré schémy starým způsobem + hodně láskavosti k dceře, ale taky k sobě za případné chyby. Taky různé extempore se dají vidět ne jako problém, ale jako příležitosti k vytvoření něčeho nového, nové reakce na náročnou situaci, to může dost pomoct. Aby se dala hranice nastavit, musí ji děti zkoušet překročit a taky je potřeba chápat, že opravdu hodně dospělých své emoce pořád nezvládá a je blbost tohle vyžadovat od dítěte. To je pak jenom frustrované, protože už biologicky není schopno splnit nereálné očekávaní a bude se bránit. Hodně štěstí :hug:.

• Citovat
  • Upravit
23966
12.5.22 08:33

Já nějak úplně nechápu to hrozné chování. Já sama jsem jako dítě dost často den matek zazdila. Nijak jsem úplně na chápala co ho všichni tak hrotí. A stejný příštup mám u teď jako máma.

Vztekání u úkolů taky jo nic hrozného nevidím. Já když se mám učit, tak to občas taky litá :mrgreen:

A že jí otec dá výprask. S tím nic neuděláš. Ono je dost možné, že jí i tahle přísná výchova vyhovuje. Dá se dělat i bez fyzických trestů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
12.5.22 10:56

@Sedmnactnulajedna jo, s hygienou taky bojujeme, ač už je mu 10.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
12.5.22 10:58
@Josefuna píše:

Přejde to. Vlastní zkušenost, kdy jsem pila večer sunar z láhve ještě v první třídě :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Pitaya1
12.5.22 11:00
@Jeremi píše:
Když jsem byla malá, odmítala jsem jakékoliv mléčné výrobky s výjimkou Sunaru z flašky. Pokud se mámě zázrakem povedlo někde ten Sunar splašit (byl jen na recept pro děti do dvou let), tak jsem ho úplně v pohodě do flašky dostala. Pamatuju se, že to tak bylo ještě ty poslední prázdniny před první třídou. A hádej co? Přešlo to úplně samo, bez jakéhokoliv dohadování.
Ano, musí být otravné diskutovat o každé blbosti. Proto diskutuju jen o věcech, které za to stojej, a blbostma neztrácím čas a energii. :mrgreen:

Dočítám a zjišťuju, že nejsem sama, kdo pil Sunar z flašky i ve vyšším věku :mrgreen: mě to přešlo až s odjezdem na školu v přírodě. Přitom mladší brácha ho přestal pít strašně brzy.

• Citovat
  • Upravit
53
13.5.22 21:14

@warita jaké chcete rady, mně by ruka vylitla už dávno :D :D to je masakr, co si dnes rodiče nechají libit, to je fakt neuvěřitelný, takže podle mě si placanec zasloužila, možná už půl hodiny před tím, než ho dostala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
13.5.22 21:16

@kve-tinka ale za padání morálky si můžeme sami, nikdo jiný, je přeci jen na nás a naší výchově, co si dovolí 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
13.5.22 21:18

@kve-tinka ale za padání morálky si můžeme sami, nikdo jiný, je přeci jen na nás a naší výchově, co si dovolí 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí