Jsem zoufalá ze svých dětí - prosím o radu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
256
30.3.17 10:09

@Annapavelkovaml Samozřejmě se to snaží taky řešit, protože vidí, že to takto dál nejde. Prostě pokud nezvýší hlas, tak děcka nereagují, takže je někdy potřeba ten hlas zvýšit, aby začaly něco dělat. Prostě děs. Už jsme s nimi o tom několikrát mluvili i společně, ale mám pořád pocit, že je to jen o mluvení a změna žádná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
30.3.17 10:09

U nás jakžtakž funguje to, co u @Janasas . Když nechtějí pomoct, tak nadhodím, že se mi taky příště nebude chtít třeba vařit jejich oblíbené jídlo, stavit jim trampolínu… U nepořádku na starší zabírá zákaz vodění kamarádů, když je v pokojíčku binec. Mladší zas funguje lépe samostatně, takže klidně uklidí celý společný pokojík sama, ale nesmí jí do toho kecat starší ségra.
Co se týká kroužků, tak mi taky přijde 7 hodně. Naší nejstarší je 10 a má 3. Jeden, který vyžaduje přípravu i doma a dva víceméně odpočinkové. Mladší je předškolák, ještě nemá nic kromě logopedie.
Pohozené oblečení komentuju menším vydíráním, že když vidím, jak se tu povaluje nové tričko, tak už radši příště žádné nekoupím.
Hádky a popichování se snažím ignorovat, ale jsem celkem nervák, takže je třeba i vyhodím, ať se jsou hádat do pokojíku. Ale umí spolu fungovat i hezky, pomáhat si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
30.3.17 10:10

@Ter85
Dobře, ale když hledáš zkrácený úvazek a nechceš jít z oboru, může to být sakra problém. Šla bys z místa, kde jsi spokojená? Třeba i pod úroveň? Kvůli úvazku? A když vezmu třeba moji práci, tak prostě nelze posunout pracovní dobu, protože jsme časově závislí zase na někom dalším. A ne všude jsou dva rodiče, (nebo hlídací babičky). A jak říkám, zkrácený úvazek = méně peněz a to je taky podstatný fakt. Bohužel. Všichni si prostě zkrácený úvazek dovolit nemůžou a rodinu a výchovu zvládnout taky musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
30.3.17 10:12

@Ter85 Sama cítím, že času je málo a chci to změnit. Ale i tak si myslím, že vyzvednout je v 16:30 není tak strašné, myslím, že někteří rodiče končí i později. Přesto si myslím, že i tak by děcka poslouchat měly, že po nich tolik toho nechci, jen aby si uklízely svoje věci a max naskládaly třeba myčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.3.17 10:23

Nejsem ve tvé kůži, dítě mám jen jedno sotva pětileté, ale i tak přidám svůj názor (nikoli kritiku). Když jsem vnitřně v napětí vystreslá a nervózní, tak to samo přenáším i na dítě. Snažím se být důsledná, dávám příkazy rozkazy, on se tomu začíná bránit zlobením a já tím víc přitvrzuji a on se víc brání a pak mám najednou pocit, že se u nás doma jen vříská a zakazuje. Tak se zastavím, vykašlu se na všechno, soustředím se jen na něj, objímám a mazlím co to jde a ubezpečuju ho že ho maminka moc miluje a on se zklidní a já taky. Najednou zjistím, že ty důležité věci, co jsem po něm chtěla až tak důležité nejsou, ale chtěla jsem je prostě z principu rodičovství, protože on prostě musí poslouchat. Trvám jen na tom opravdu důležitém. Takže radím na chvíli se zastavit, zklidnit se a tím i děti a ubezpečit je, že i přes to přezevšechno jsou tvoje lásky milovaný a nejlepší na světě a nic není tak důležité jako oni. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
30.3.17 10:27
@Lerista píše:
My máme doma holky 5 a 6 let a je to úplně to samé. S dovolením si taky počkám na nějakou radu. Tchýně radí řezat a řezat dokud nebudou poslouchat. Jenže to bych je musela umlátit.
:lol: Pobavilo
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
30.3.17 10:28

@Kverčice Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
30.3.17 10:30
@ziza1108 píše:
Přesto si myslím, že i tak by děcka poslouchat měly, že po nich tolik toho nechci, jen aby si uklízely svoje věci a max naskládaly třeba myčku.

Málokteré školní dítě je nadšené z toho, že má plnit domácí povinnosti, to je normální. Stejně tak je úplně normální, že se sourozenci hádají… Chce to obrnit se trpělivostí a zavřít dveře pokojíčku.

Zkus se na ty večery podívat očima svých dětí. V půl šesté přiletíte domů z obchodu, Ty si stoupneš k plotně a začneš vařit teplé jídlo, ony musejí sednout k úkolům, Ty je kontroluješ, do toho mezi hlídáním hrnců vydáváš nejrůznější povely, jsi nervózní, utahaná, času je na všechno málo.

Mají vůbec za ten den aspoň hodinu úplného, nikým a ničím nerušeného volna? Ve kterém by po nich nikdo nic nechtěl, nekontroloval… ve kterém si dělají jen to, co samy chtějí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
30.3.17 10:34

@ziza1108 oblečení nevyhazuju, nechávám jim to tam a když starší došla, že nemá kalhotky tak jsem řekla, že peru jen co je v koši na prádlo ať si teda vezme ty co měla včera. Hračky ví, které pozbyly a uvědomují si to. Já prostě nevracím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
30.3.17 10:35
@Sazkarka píše:
Proto jsem ráda za kluky a velkým věkovým rozdílem :)

to si nepomůžeš, je to o náhodě. Já mám pár kluků i holek a podstatný rozdíl nevidím.
U nás tedy funguje systém něco za něco, ale je to vyčerpávající a kolikrát si připadám jak policajt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
30.3.17 10:36

@enny3 já když začnou být odrzlé nebo ječet tak je pošlu do pokoje ať se vrátí až se uklidní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
30.3.17 10:41
@LenkaN26 píše:
@enny3 já když začnou být odrzlé nebo ječet tak je pošlu do pokoje ať se vrátí až se uklidní.

Taky děláme :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
30.3.17 10:57
@kdochcekam píše:
rozhodně nezakazovat. Ale říct jí, že aby měla co ji těší, musí si také plnit povinnosti a chovat se slušně. nejsou to kroužky zadarmo a aby jsi investovala ty do jejich radostí, musí ti ona přestat dělat starosti. Opravdu už není malá aby nechápala takto jednoduchá pravidla. A to ji bude provázet celý život. Nic není jen tak. Všechno se může dít protože…můžeš to mít když…
Je to takové období, kdy rodiče mají na děti pomalu přidávat odpovědnost. Pošli ji nakoupit pečivo k večeři, mladší může vynést smetí…vyskládat myčku, starší ustele postele…prostě nebudou mít čas na hovadiny. Jejich čas jim bude tak vzácný, že ho začnou využívat tím, co je baví. A věř, že ani je ty konflikty nebaví. Ovšem, pokud neposlouchají ani vlastní matky, potom neznáš bratra a žádné benefity a žádné kroužky. Až se budou chovat slušně. Buď důsledná..

Naprosto souhlasím i my vychováváme k samostatnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
30.3.17 10:58
@Kverčice píše:
Nejsem ve tvé kůži, dítě mám jen jedno sotva pětileté, ale i tak přidám svůj názor (nikoli kritiku). Když jsem vnitřně v napětí vystreslá a nervózní, tak to samo přenáším i na dítě. Snažím se být důsledná, dávám příkazy rozkazy, on se tomu začíná bránit zlobením a já tím víc přitvrzuji a on se víc brání a pak mám najednou pocit, že se u nás doma jen vříská a zakazuje. Tak se zastavím, vykašlu se na všechno, soustředím se jen na něj, objímám a mazlím co to jde a ubezpečuju ho že ho maminka moc miluje a on se zklidní a já taky. Najednou zjistím, že ty důležité věci, co jsem po něm chtěla až tak důležité nejsou, ale chtěla jsem je prostě z principu rodičovství, protože on prostě musí poslouchat. Trvám jen na tom opravdu důležitém. Takže radím na chvíli se zastavit, zklidnit se a tím i děti a ubezpečit je, že i přes to přezevšechno jsou tvoje lásky milovaný a nejlepší na světě a nic není tak důležité jako oni. :mavam:

díky :hug:
My jsme zahlcení, děti zahlcujeme a nezůstává žádný čas na vychutnávání si života, dětství, úsměvů.

Popravdě čím sem starší, tím víc si říkám, co sme si vlastně my ženy vydobyly celou tou emancipací. Jen stres, lítání z jednoho do druhého, o děti se nám starají instituce, je nutno si vybrat mezi úklidem domácnosti a časem stráveným s našimi drahými, s chlapem se baví kamarádka na netu, a když se konečně sejdeme večer doma, tak umíme jen vřískat, že se zase nestíhá večeře-úkol-vana-postel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
30.3.17 11:04
@Anonymní píše:
Co tedy já moc nechápu, proč si v družině nemohou udělat domácí úkoly. Dcera je třeba dost samostatná, takže by úkol si sama napsala v pohodě. Pak by přišla domů a mohla si hrát s mladší a mohli jsme fungovat všichni společně. Takhle si něco dělá v družině a pak večer po příchodu domů píše úkoly, vidí mladší, že si hraje a už se jí do úkolů nechce.

Jj, to se nesmí. Jednak v družině nejsou pedagogové z učitelských oborů, ale pedagogové mimoškolní nebo volného času, takže nemají „aprobaci“ s dětmi ty úkoly psát a kontrolovat, a taky je to bráno tak, že je to odpovědnost a starost rodičů.
Taky je mi ale líto rodičů, kteří pro dítě přiletí před zavíračkou a doma ještě musí zasednout k domácím úkolům, nehledě na únavu těch dětí.
U nás je ale družina z kapacitních důvodů jen do třetí třídy, takže už se to tolik neřeší. Starší děti zaměstnaných rodičů chodí domů nebo k babičkám, pokud mají tu možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí