Jsem zoufalá ze svých dětí - prosím o radu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44228
30.3.17 11:39

@Ter85 Souhlasím s Tebou, ale ono ne každé rodině ty peníze ze zkráceného úvazku stačí. Navíc změnit obor sebou většinou nese nutnost se nějak dovzdělat, což taky stojí nějaký čas a v neposlední řadě i peníze. V dospělém věku už studium většinou zadarmo není, i když ty možnosti jsou(instituty celoživotního vzdělávání při vysokých školách),jsou obory, na které stačí mít maturitu, ale je potřeba počítat s minimálně dvouletým studiem.
Možná by to nějak šlo, ale v některých rodinách by to znamenalo byť dočasné snížení životní úrovně a ne každý se s tím dokáže vyrovnat, akceptovat to. Že nepojede na dovolenou dvakrát ročně ale třeba jednou za dva roky.
Vzdělání v dospělém věku taky nejde každému, někomu to prostě nepálí a i když si studium zaplatíš, certifikát Ti nikdo zdarma nedá.

Neomlouvám nikoho, já sama mám víc dětí a taky studuji a ještě hodlám pokračovat, v původním oboru bych taky pracovat nemohla ani nechtěla..Ale protože vím, co to obnáší, snažím se to pochopit. Prostě je někdy jednodušší hledat důvody, ne způsoby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
30.3.17 11:44

My mame dva kluky, vekovy rozdil tri roky. Pravda je, ze u nas poslouchaji vic me. Manzel to dost resi, protoze ho to stve, tak proste napisu, co rikavam jemu. Snazim se nebyt prilis kriticka, hlavne nezobecnuju. Resim tu konkretni situaci. To ze se s rodici nediskutuje, to neberu (to rikaval i manzel, ted uz moc ne). Jejich nazory si vyslechnu a pak argumentuju. Velmi dobra pomucka je, kdyz jsou v takovem tom stavu „nevnimam co rikas“, zacnu s tim „podivej se mi do oci“ a az se divaji, zacnu mluvit.Co se tyce pomoci v domacnosti, vychazim jim vstrict v tom, ze delaji to, co je vic bavi (lepe receno, u ceho mene trpi :mrgreen: ). Pochvalim, a rvu jen vyjimecne, aby vedeli, kdy je skutecny pruser. JInak my taky pracujem oba, nevidim problem v tom, ze jsou v druzine a maji krouzky. Mozna mate min casu pro sebe, ale on je spis dulezite, aby ten cas spolu byl vyplnen kvalitne. Kdyz ti neco rikaji, opravdu je poslouchej, jejich problemy jsou pro ne dulezite, proto jsou dulezite, at se tobe treba zdaji nicotne…vyrazne to zlepsi komunikaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11226
30.3.17 11:46
@Ter85 píše:
@Fazulina
Tak zrovna ted je idealni doba na zmenu. Tady na 20 tis meste je moznosti nekolik-castecny uvazky dava kuprikladu Lidl, Tesco, v mistni nemocnici taky funguji zkracene uvazky. Ve 2 fabrikach, co tu mame si lze dohodnout upravu pracovni doby, nekdo dela od 6, nekdo od 7. Pokud jen zalozim ruce a budu rikat, ze to nejde, tezko neco zmenim. Ja osobne jsem praci i obor zmenit kvuli detem musela. Na vyber je, ale zensky nerady meni, ale kazda druha nadava.

Ano, neříkám, že to nejde, ale ne každý chce třeba pracovat v Lidlu nebo fabrice. A není to o tom, že bych upřednostňovala kariéru před dítětem. Každá žena předpokládá, že bude mít asi nějaké děti a rodinu a stejně jich hodně studuje, učí se, snaží se mít nějakou kariéru. Ne každá chce o to přijít, když má děti. Tak to prostě je. Ano, můžu jít se dvěma VŠ do fabriky za pás, abych mohla být odpoledne s dítětem, ale upřímně Ti řeknu, že budu tak protivná, že dělám něco, co mě děsně nebaví, že chudák dítě:-). Pro mě např. je práce důležitá součást života, ne jen prostředek k výdělku. Já se přiznám, že raději budu dělat za míň to, co mě baví a naplňuje, než za víc dělat za kasou v Lidlu. Každý to má jinak. Dětem není třeba se obětovat. Je třeba hledat takové řešení, které bude OK pro všechny. Takže i pro rodiče.

A v Lidlu je prý pěkná hoňka, hodiny prý naslibované moc nesouhlasí, často tam jsou pracovníci déle, než mají být. Ano, peníze tam mají dobré, to je fakt. Ale je to jen to, co jsem někde četla, jinak samozřejmě super, pokud mi v Lidlu slíbí, že budu denně mít směnu 6-12, že v 6 přijdu do práce a ve 12 odejdu. Ale podle mě to tak nefunguje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
30.3.17 11:56

@ziza1108 poradila bych to samé, co ostatní

dětem se málo věnujete :nevim: psala si o uklízečce, to je dobrý nápad, zvěte si ji pravidelně

večeře stačí studené, i ty můžou být zdravé, nebo max. nějaká rychlovka (naházet zeleninu do kastrolu a pak jen rozmixovat na polévku)

starší má rozhodně příliš kroužků, ubrala bych jí, i když by tvrdila, že jich chce víc - je to i výchovné až bude mít energii zvládat i svoje další povinnosti, můžete třeba kroužky navýšit

ideálně bys měla mít čas na každou holku zvlášť, mít třeba každý týden vyhrazené odpoledne jen na jednu a druhé odpoledne na druhou -a pak nějaký čas i na obě dohromady, a dělat, co je baví - procházka, kino, cukrárna

pracovní úvazek by ti měli zkrátit, když máš malé děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
30.3.17 12:06

Mým dětem - prepubertálním a sportujícím, by studené večeře rozhodně nestačily. Polévka taky ne. Chleba s něčím a zeleninu si dávají na druhou večeři :mrgreen: Vařím tak, aby jim zbyl náš oběd, když někdy ne, tak rychlovky - naštěstí považují za teplou večeři v tomto případě považují i špagety s omáčkou, bramboráky, palačinky nebo omelety na všechny způsoby, čerstvé tousty, různé saláty z tuňáka, těstovin a zeleniny.
Nehledě na to, že ne každý má oběd v práci a ta potřeba teplého jídla, večeře, tam prostě je. U nás je jedna škola, která nevaří pro učitele a své zaměstnance, jen pro žáky(nemají na to kapacity),zaměstnancům to kompenzuje stravenkami. Takže se to netýká jen chlapů manuálních profesí, kteří třeba celý den pracují někde venku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
30.3.17 12:08

@ziza1108 a taky jsem nepochopila…píšeš že v šest jste doma, v osm dcera usíná. To jako za ty dvě hodiny chcete zvládat úkoly, úklid, hygienu, večeři a ještě uspávání? To je nereálné :nevim:

v tom případě nechte úklid opravdu jen na víkend :nevim: taky zastávám názor, že jak to mají děti v pokojíčku je jejich věc, ony v tom žijí

bordel mi nesmí dělat po domě jinde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
30.3.17 12:16
@EmmaAnna píše:
a taky jsem nepochopila…píšeš že v šest jste doma, v osm dcera usíná. To jako za ty dvě hodiny chcete zvládat úkoly, úklid, hygienu, večeři a ještě uspávání? To je nereálné :nevim:

Zakladatelka to tak bohužel nejen dělat chce, ale už to tak dělají.

A děti na tyto stresové večery reagují pochopitelným způsobem - vztekem, vzdorem, drzostí, odmlouváním, nevnímáním nebo dokonce ignorací příkazů, atd. atd.

Což se samozřejmě nelíbí mamince, která od nich očekává a potřebuje spolupráci - ve smyslu uklízení, samostatnosti, rychlosti, nehádání se apod… a začarovaný kruh se vesele točí, protože toho děti po celodenním zápřahu nejsou schopny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3007
30.3.17 12:22

Uklidním tě - bude daleko hůř :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
30.3.17 12:28
@Jana206 píše:
Mým dětem - prepubertálním a sportujícím, by studené večeře rozhodně nestačily. Polévka taky ne. Chleba s něčím a zeleninu si dávají na druhou večeři :mrgreen: Vařím tak, aby jim zbyl náš oběd, když někdy ne, tak rychlovky - naštěstí považují za teplou večeři v tomto případě považují i špagety s omáčkou, bramboráky, palačinky nebo omelety na všechny způsoby, čerstvé tousty, různé saláty z tuňáka, těstovin a zeleniny.
Nehledě na to, že ne každý má oběd v práci a ta potřeba teplého jídla, večeře, tam prostě je. U nás je jedna škola, která nevaří pro učitele a své zaměstnance, jen pro žáky(nemají na to kapacity),zaměstnancům to kompenzuje stravenkami. Takže se to netýká jen chlapů manuálních profesí, kteří třeba celý den pracují někde venku.

každý svého štěstí strůjcem. I můj pubertální syn klidně vydržel o studené večeři, stačil mu teplý oběd. A to si tu večeři ještě sám upleskal. neříkám, cpal se jak nezavřený, a svačil tak nějak průběžně od oběda do večeře, ale přece jen nějaké teplé večeře? No na to nějak nebylo času. A je to zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11226
30.3.17 12:33
@kdochcekam píše:
@Fazulina to s tím lidlem je problém zaměstnanců. Jestli nastupuji do zaměstnání za podmínek, že pracuji od 6 - 12 hod tak to tak je. S omluvou bych delší dobu odmítla, protože to prostě nemohu akceptovat. tečka. Bohužel česká mentalita je taková, že se zaměstnanec „bojí“ ozvat, ale mudruje všude možně. Je to každého rozhodnutí.

S tím souhlasím. Bohužel dokud bude na každé takové místo stát fronta lidí, co to za těch podmínek budou dělat, tak se každý ozvat bojí, protože nazdar bazar a zítra mám prodavačku novou:-). Teda v Lidlu. U nás v Coopu ve vsi hledají prodavačku už snad rok, protože jim to už fakt nikdo nechce dělat. Prý zkrácený úvazek 30h týdně. Placená od 6.30, ale musí tam být už v 5, aby roztopila pece a dopekla pečivo. Odpoledne to samé, úklid apod., v pauze, kdy je zavřeno podle mě dělá papíry a objednávky. Těch 6 hodin denně bych chtěla vidět, když vím, že tam je ráno v 6.30, když obchod otvírá a odpoledne v 16.30, když zavírá. Plat pod 10.000 hrubého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
30.3.17 12:34

Asi budu opakovat rady jiných, ale podle mne jediné, co funguje, jsou pravidla a na těch se musí prostě trvat. A trvat a nediskutovat. děti neumí vzdorovat jednoduchému a prostému ne. nevysvětlovat, prostě bylo řečeno, že si to uklidíš. tak běž. Máš to? Ne? tak běž. A tvrdě stát za svým. Bití je k ničemu. A zákazy, pokud k nim mají tento postoj, také. Takže jedině pravidla a dodržovat to. nejen ony, ale i vy. A jenom OT - nezdá se ti těch kroužků pro starší moc? Mně tedy šíleně. Vždyt ta holka nemá čas si hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
30.3.17 12:42

@kdochcekam jasně, a proto jsi teď jako dospělá tak moc příjemná a v pohodě, že jo? :lol: :mavam: jen jsem posloužila svojí radou, moje děti se mnou mají i speciální čas, každé zvlášť, a je to moc fajn

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
30.3.17 12:47

@inkakřivák vidíš,to by mi vadilo. Chci, aby děti měly primerenou teplou večeři a potom žaludek odpočíval. Ne aby se cpaly průběžně od oběda do večeře, nejlíp susenkami, pochutinami, bílým pečivem a salamem :mrgreen: Aby sezraly vše, co vidí, než půjdou spát, protože se cítí nenajezeni. Pokud vaříme večer, na přípravě se podílí. Teplá večeře vyjde i finančně levněji. Nezprasi toho tolik :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
30.3.17 12:47
@Mar__tanka1983 píše:
díky :hug:
My jsme zahlcení, děti zahlcujeme a nezůstává žádný čas na vychutnávání si života, dětství, úsměvů.Popravdě čím sem starší, tím víc si říkám, co sme si vlastně my ženy vydobyly celou tou emancipací. Jen stres, lítání z jednoho do druhého, o děti se nám starají instituce, je nutno si vybrat mezi úklidem domácnosti a časem stráveným s našimi drahými, s chlapem se baví kamarádka na netu, a když se konečně sejdeme večer doma, tak umíme jen vřískat, že se zase nestíhá večeře-úkol-vana-postel.

To je emancipace špatně pojednaná. Doporučuji přečíst dnešní rozhovor s Prekopovou v příloze Dnes, Mladá fronta či jak se to jmenuje. A hlavbně - stanovit si, co je a co není důležité. propána to vyváření - beru, když je čas nebo je to koníček. Ale honit se, když ho nemám a zaklínat se zdravím? Co je nezdravého na tvarohové pomazánce třeba, na chlebu a zelenině? Anebo ten úklid. Pokud se nebrodíte špínou, nelepíte k podlaze, vážně musí být okna tak naleštěná a prádlo v komínkách? Musí se všechno a stále žehlit? Naco? věřte mi, nic neuteče rychleji než dětství vašich dětí. A ty si nebudou nikdy pamatovat to, že jste měli naškrobené záclony, ale to, jak jste si udělali u vody ohen a opíkali buřty a táta zakopl a vletěl do té vody a byl jako čuně. Asi tak. A tahle vzpomínka bude možná jednou to nejcennější. takže k té emancipaci - tohle peklo si děláme převážně samy. zapojte rodinu, i ta práce doma může být zábava, a hlavně si darujte čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
30.3.17 12:54

@Jana206 no tak to co předváděl syn v pubertě, to rozhodně nějaká sušenka nebyla. pro něj udržovačka v chodu byly čtyři krajíce se sýrem anebo dvakrát pizza. A tu by si udělal, at by byla večeře jakákoliv. Prostě došel ze školy, snědl oběd, zalil ho litrem mlíka a za dvě hodiny nato si přišel pro něco menšího zakousnout - čímž mínil třeba ty čtyři krajíce. Prostě taková naše malá rodinná tasemnice. Ale přešlo to s pubertou a tlustý rozhodně nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí