Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
PS: @Fazulina u nás mají prodavačky v Lidlu větší plat než já
Paní psala malé město a prac. doba denně 8-16, to nebude LIDL:-). Vím, že tam jsou platy pěkné. Já měla konkrétně na mysli COOP.
@hanka.br. píše:
Nechci se tě dotknout, ale docela mi vadí, že se tu a tam setkávám s tím, že se na učitele obecně lidé dívají s despektem - nakonec i tady. Já netvrdím, že čeština je všechno, ale sakra když ani učitel nezmákne shodu podmětu s přísudkem, můžu se divit, že jsme pro srandu králíkům?
Ty jo, já tu chybu ve shodě podmětu s přísudkem nemůžu najít, kde?:-)
@hanka.br. píše:
Nechci se tě dotknout, ale docela mi vadí, že se tu a tam setkávám s tím, že se na učitele obecně lidé dívají s despektem - nakonec i tady. Já netvrdím, že čeština je všechno, ale sakra když ani učitel nezmákne shodu podmětu s přísudkem, můžu se divit, že jsme pro srandu králíkům?
nevytvářím žádné studijní materiály apod., takže pardón, ale opravdu nehlídám každé písmenko
zítra učím 6 hod v kuse a k tomu mám celodenní dozor, takže tu vytvářím pracovní listy a další věci a u toho jsem se byla odreagovat běháním + na diskuzi
s tím pohledem na učitele - je to začarovaný kruh - úroveň ped. fakult je nízká, učitelé nejsou autorita, mají takový plat, že spousta z nich jde dělat nakonec něco jiného, k tomu děti v neúplných rodinách… PS: slovo sakra mě třeba bije do očí taky dost
PS2: nebudeme tu zakladatelce plevetit dikuzi ne?
@Anonymní píše:
Ahoj, nejprve se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Potřebuji povzbudit.
Mám 2 děti (staršímu bude v červenci 9 let a mladšímu bude v červnu 6 let).Já jsem byla 3 roky od poslední mateřské doma, teda měla jsem jen přivýdělek - úklid na pár hodin.Ale bydlíme v malém městě a už mi z toho dost ted hrabalo, tak jsem začala intenzivně shánět práci v městě, kam dojíždí i manžel autem.Je to 27 km (půl hodinka autem).Nastupuji od dubna jako prodavačka v menším obchůdku. Nabídli mi i hezký plat a budu dojíždět s manželem. Kdyby někdy nemohl, mám řidičák, mohu jet i sama.Prac.doba je od 8 do 16 jeden týden a druhý týden je 8-17.Ráno děti v 7 odvezeme do školky a staršího do družiny, odpoledne vyzvednou babičky (máme 2 v důchodu v místě bydliště).Ale o víkendu když jsem to povídala kamarádce tak mi řekla že jsme hrozný rodiče, že tady necháme děti babičkám a přijedeme večer, že chudáci děti a hrozně to řesila. Já na to od té doby myslím a už nemůžu ani spát, nevím jestli mám místo vzít, nebo být teda raději doma, ale peníze se hodí a hlavně chci někam do města mezi lidi.Jak máte pracovní dobu vy? Myslíte že se na to mám vykašlat? Je to opravdu tak hrozné? Jezdit jeden týden domů v 16:30 a druhý v 17:30?Babičky se vystřídají, prý jim to nevadí. Jsem úplně zoufalá, začínám mít deprese.
Děkuju moc za vaše názory.
no…moje gynekoložka má pracovní dobu 6-18 a její manžel je lékař čili je na tom ještě huř… její děti přichází první do školky a vyzvedávají je jako poslední chuvy… nevidím na tom nic špatneho… v lete budou mit mesic dovolenou tak vezmou deti po světě, každe prázdniny a vikendy mohou díky financim cestovat.. holt v týdnu je to tak jak toje. rodice v práci a deti ve skolce..asi normálka ne?
@Fazulina píše:
Ty jo, já tu chybu ve shodě podmětu s přísudkem nemůžu najít, kde?:-)
„Jsem učitelka… a nedávno děti psali tzv. sebehodnocení a měli i napsat, co by si přáli jinak, aby se jim lépe dařilo ve škole… bohužel spousta dětí z 1. stupně psala, že by si přáli, aby na ně maminka nebo tatínek měli více času a v klidu…“
@hanka.br. píše:
„Jsem učitelka… a nedávno děti psali tzv. sebehodnocení a měli i napsat, co by si přáli jinak, aby se jim lépe dařilo ve škole… bohužel spousta dětí z 1. stupně psala, že by si přáli, aby na ně maminka nebo tatínek měli více času a v klidu…“
Ajo, já to hledala v tom příspěvku, který jsi citovala…
@axelina píše:
no…moje gynekoložka má pracovní dobu 6-18 a její manžel je lékař čili je na tom ještě huř… její děti přichází první do školky a vyzvedávají je jako poslední chuvy… nevidím na tom nic špatneho… v lete budou mit mesic dovolenou tak vezmou deti po světě, každe prázdniny a vikendy mohou díky financim cestovat.. holt v týdnu je to tak jak toje. rodice v práci a deti ve skolce..asi normálka ne?
Ale tohle teda už docela extrém, to je jako 12 hodin denně v práci? Každý den? To snad je i proti zákoníku práce, ne? Jakože zakladatelčina prac. doba je normální, ale vsadím se, že děti této gynekoložky by možná ten měsíc cestování oželely a raději měly mamku a taťku doma víc během roku. Ale zase chápu, že pokud to nejde jinak, tak se asi holt nedá nic dělat.
@Anonymní píše:
nevytvářím žádné studijní materiály apod., takže pardón, ale opravdu nehlídám každé písmenkozítra učím 6 hod v kuse a k tomu mám celodenní dozor, takže tu vytvářím pracovní listy a další věci a u toho jsem se byla odreagovat běháním + na diskuzi
s tím pohledem na učitele - je to začarovaný kruh - úroveň ped. fakult je nízká, učitelé nejsou autorita, mají takový plat, že spousta z nich jde dělat nakonec něco jiného, k tomu děti v neúplných rodinách… PS: slovo sakra mě třeba bije do očí taky dost
PS2: nebudeme tu zakladatelce plevetit dikuzi ne?
Já nevím, proč jsi s tím začínala. Jestli tobě se ta práce nedaří, dělá ti to potíže a necítíš se být autoritou, je to jen tvůj problém, obecně z toho neplatí skoro nic, možná ten plat. A jestli se na to, abys dodržela základní pravidla pravopisu, potřebuješ těžce zamyslet, tak alespoň prosím nepiš, že jsi učitelka.
@hanka.br. píše:
Moje dcera je v 5. třídě a napočítala 4 chybné přísudky s podmětem… za to by od své učitelky dostala min. za 4
Omlouvám se za OT, jen mě to zaujalo a dala jsem dceři úkol. Ona už je vycvičená, mají přísnou učitelku, ale naučí je ![]()
Zakladatelko, je to normální pracovní doba. Taky u nás funguje babička, děti si většinou dělají úkoly u ní, nemusí být v družině. Během týdne pak mají ještě tréninky. Dcera dokonce 6× týdně a některé až do večera. Pracovní dny… to se toho moc večer nestihne, ale i tak si spolu povídáme atd. Víkendy si spolu užíváme. Vztahy jsou OK a to mám děti starší, než jsou tvoje a dcera už je navíc v pubertě.
Mám to okolo sebe běžně.. Prostě je to tak..
Ale zase to ber tak, že máš děti docela velké.. Některé maminky takto musí jít pracovat třeba od dětí od 3 let ![]()
@hanka.br. píše:
Sorry, ale tohle se stane občas i mně, že mi ujede nějaké v reálu naprosto nepochopitelné y/i nebo čárka, když píši na PC rychle… a to jsem na jazyk dost pedant s lingvistickým vzděláním. Asi by sis měla někdy přečíst třeba rozsudky se zápisem z jednání, pod které se soudce s klidem podepíše…že tak píšou „policejní orgáni“ mě nepřekvapuje, ale pod čím je kolikrát podškrábnutý soudce mě zarazí…
@bartsch píše:
Moje dcera je v 5. třídě a napočítala 4 chybné přísudky s podmětem… za to by od své učitelky dostala min. za 4Omlouvám se za OT, jen mě to zaujalo a dala jsem dceři úkol. Ona už je vycvičená, mají přísnou učitelku, ale naučí je
Tohle je opakující se 1 chyba.. navíc pisatelka mohla psát obecné češtině, která je pod hranicí spisovnosti.. pak mohla klidně nespisovně použít „ti děti“…
@hanka.br. píše:
Já nevím, proč jsi s tím začínala. Jestli tobě se ta práce nedaří, dělá ti to potíže a necítíš se být autoritou, je to jen tvůj problém, obecně z toho neplatí skoro nic, možná ten plat. A jestli se na to, abys dodržela základní pravidla pravopisu, potřebuješ těžce zamyslet, tak alespoň prosím nepiš, že jsi učitelka.
Jen když si někdo posílí sebevědomí, jak je sám inteligentní…gratuluji, to bude minimálně na Ph. D. diplom
@Anonymní píše:
Ahoj, nejprve se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Potřebuji povzbudit.
Mám 2 děti (staršímu bude v červenci 9 let a mladšímu bude v červnu 6 let).Já jsem byla 3 roky od poslední mateřské doma, teda měla jsem jen přivýdělek - úklid na pár hodin.Ale bydlíme v malém městě a už mi z toho dost ted hrabalo, tak jsem začala intenzivně shánět práci v městě, kam dojíždí i manžel autem.Je to 27 km (půl hodinka autem).Nastupuji od dubna jako prodavačka v menším obchůdku. Nabídli mi i hezký plat a budu dojíždět s manželem. Kdyby někdy nemohl, mám řidičák, mohu jet i sama.Prac.doba je od 8 do 16 jeden týden a druhý týden je 8-17.Ráno děti v 7 odvezeme do školky a staršího do družiny, odpoledne vyzvednou babičky (máme 2 v důchodu v místě bydliště).Ale o víkendu když jsem to povídala kamarádce tak mi řekla že jsme hrozný rodiče, že tady necháme děti babičkám a přijedeme večer, že chudáci děti a hrozně to řesila. Já na to od té doby myslím a už nemůžu ani spát, nevím jestli mám místo vzít, nebo být teda raději doma, ale peníze se hodí a hlavně chci někam do města mezi lidi.Jak máte pracovní dobu vy? Myslíte že se na to mám vykašlat? Je to opravdu tak hrozné? Jezdit jeden týden domů v 16:30 a druhý v 17:30?Babičky se vystřídají, prý jim to nevadí. Jsem úplně zoufalá, začínám mít deprese.
Děkuju moc za vaše názory.
Zalezi jen na tom, jak to vyhovuje tobe, manzelovi, detem a babickam. Pokud jste tak vsichni spokojeni, neni co resit. Ja osobne nastupuju jen na puluvazek, presto, ze mam taky hlidaci babicku. Jenze kazda to mame jinak, chci si ditete uzit, dokud je male, nechci, aby ho z valne casti vychovavala babicka. Tak rychle to utika a nerada bych vzpominala jen na to, jak jsem dite vodila do skolky a ukladala vecer k spanku. Zarid si to hlavne tak, abys pak nebyla nestastna a nespokojena. Pokud citis, ze praci ve meste potrebujes a z deti uz by ti hrablo, jdi do toho. Rid se svym nazorem, ne predstavou a idealem kamaradky ![]()
@kadernice1 píše:
Tohle je opakující se 1 chyba.. navíc pisatelka mohla psát obecné češtině, která je pod hranicí spisovnosti.. pak mohla klidně nespisovně použít „ti děti“…
To si snad děláš srandu!