Kamaradčina návštěva

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1452
27.4.14 09:19

Zakladadelko, jednou to poznáš :jazyk:
Upřimně, mne kamaradka říct, že bude okřikovat moje dítě 8o
Na druhou stranu tě docela chápu, k nam chodi manželova sestřenka s dcerkou (5let) a víc jak řádění holčičky mi vadí přístup maminky, ta ji klidne necha aby nam lezla do skříněk..ale tam to nemá cenu, děda té holčičky když kamkoliv přijde dělá to stejné :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
27.4.14 09:21
@burgundy píše:
Zakladadelko, jednou to poznáš :jazyk:
Upřimně, mne kamaradka říct, že bude okřikovat moje dítě 8o
Na druhou stranu tě docela chápu, k nam chodi manželova sestřenka s dcerkou (5let) a víc jak řádění holčičky mi vadí přístup maminky, ta ji klidne necha aby nam lezla do skříněk..ale tam to nemá cenu, děda té holčičky když kamkoliv přijde dělá to stejné :zed:

Jednoduchá rada - takové lidi prostě do bytu nezvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1452
27.4.14 09:25

@Burj Chalifa ja tuto stranku u nich neřeším, povznesu se nad to, ale je mi trapně hlavně za něho :) Nebo nas potka na nakupu a uplně uděla inventuru košiku.. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
27.4.14 09:41

Přečetla jsem jen půl diskuse, ale příspěvky se víceméně opakují… Zakladatelko, chápu tě asi z poloviny. Souhlasím s tím, že až budeš mít vlastní dítě v tomto věku, tak svůj názor minimálně zčásti přehodnotíš, ale vím, že jsem jako bezdětná uvažovala dost podobně, ve všech nezbednostech dětí viděla špatnou výchovu. No, boží mlýny melou někdy relativně rychle, takže jsem „vyfasovala“ 2 divočáky, kteří neposedí a ač moje výchova opravdu není benevolentní a pro plácnutí nejdu daleko, tak efekt není valný. Souhlasím s tím, že matka měla dceru více usměrňovat, já to rozhodně dělám, ale ujišťuju tě, že pak návštěva neplní svůj účel, protože akorát chodím za dětmi, napomínám, beru věci z ruky, jsem otrávená a chci jít pryč, protože veškerá snaha mi není moc platná, dítě, když se nudí, tak prostě zkoumat a zlobit bude, ono je mu jedno, jestli je doma nebo na návštěvě, naopak jinde je to neokoukané, více k objevování. Rozhodně bych kamarádce neříkala, že se mi nelíbí její nevychované dítě, to se ti leda vrátí (a spravedlivě), max. bych upozorňovala na konkrétní rizika (ať nedráždí psa, může kousnout apod.) a prostě bych příště nebrala kamarádku domů, jen někam ven a zajistila dostatečnou zábavu pro dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20513
27.4.14 09:54

Moje holka takhle zlobí taky a to jí je teprve 8 měsíců ;) jsou to prostě děti…Nedávno jsem tady měla na návštěvě kamarádku s 5letým klučinou a musela jsem mu vymyslet nějakou tu aktivitu na zabavení…Takže házel psovi hračku, pak hrál hru na počítači, no prostě pořád něco, protože tady nemám klučičí hračky pro jeho věkovou skupinu :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
27.4.14 10:09

@Marlynka Když jsem ještě nebyla mámou, taky jsem mívala názory jako ty. Takže tě vlastně chápu. Ale jak se říká: Člověk míní, život mění. A tady to platí dvojnásob ;) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
27.4.14 10:28

Tak chtít po někom bezdětným, aby vymýšlel aktivitu pro tříleťáka nebo snad tušil, jak se běžný tříleťák chová, pokud nic takového v okolí nemá, je sci-fi.

Stejně tak, aby věděl, že to, co dělá nedělá proto, aby někoho nas*al, ale protože je zvědavý (schválně chytat za nohu psa, aby ten spadl ze zídky…to byla taky „jen“ zvědavost).

Tím, že ses zeptala kamarádky, jestli můžeš malou okřikovat, jsi vlastně převzala velení. Možná proto to měla pak kamarádka na salámu.

Jsi si v tom dost nejistá, nechceš si dělat zle u kamarádky, tak raději mlčíš, ale je to větší zle, než kdyby jsi něco řekla. Příště (pokud nějaké bude), to chce víc asertivity. Taky mi sem chodí děti kamarádky, která si myslí, že čtyřleté dítě prostě neumí jíst jen u stolu a musí s drobivým rohlíkem proběhnout celý byt. No, když ne maminka, chytám holku já se slovy „u nás se jí u stolu, jestli chceš vedle, tak běž, ale rohlík zůstane na stole“. Klidně jí ho z té ruky i vytrhnu, protože ona samozřejmě nechápe, proč doma to jde a u mě ne :lol:

K těm psům…tam to může být fakt zbytečný průšvih a ten průšvih by jsi jako majitelka psů, měla ty. Ač je to nespravedlivé, prostě měla. On je zatraceně velký rozdíl, když miminko se psem vyrůstá a ten pes si může na dětský kontakt zvykat postupně, než když dítě viděl leda z rychlíku a najednou po něm začne lézt tříleťák. Moje holka zvířata miluje. Byla jsem na návštěvě u sestřenice, její přítel má starou kočku a holka po ní šla jak slepice po flusu. Deset minut jsem se jak kolovrátek snažila vysvětlovat a když to nešlo, dostala přes ruku. Nešlo o to, že by kočka mohla malou škrábnout (kéž by se tak stalo, aspoň by malá viděla, že se kočka umí bránit), ale o to, že by ona kočce mohla ublížit, kdyby na ní spadla. Navíc ta kočka evidentně přítomnost dětí neřešila až do chvíle, než se na ní malá zaměřila a šla po ní.

Za mě, psy buď separovat od dítěte (např. zavřít do bytu), trvat na tom, aby matka zařídila, že dítě nebude lézt dovnitř za psy a pokud ani to nepomůže, stoupnout si ke dveřím, blokovat je vlastním tělem a fyzicky (ne násilně) jí od dveří odehnat. Hostitelka není povinna dělat zábavu pro dítě kamarádky, to si má zajistit maminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
27.4.14 10:31
@CokeLady píše:
Jinak mě diskuse teda nepotěšila :cert: Mám skoro dvouleťáka a ten je takový jak popisuje zakladatelka, všudybílek, co rád pohyb a objevuje. Docela dost jsem doufala, že ve 3 letech už to bude o mnoho více vyspělejší tvoření (než 22 měsíční ve vzdoru), se kterým se bude dát domluvit, něco slíbit, a že by opravdu tu hodinu dvě mohlo v tichosti stavět lego nebo koukat na pohádku, případně se zapojovat do rozhovoru dosplých a normálně komunikovat. NO TAK ASI NE :cert: :cert:

tak v pěti cca ;)
malej má za měsíc 5 a teprv ted to docela jde - zvládne pohádku - tak na 25 minut, posedí u lega cca na 30-40 minut - ale s odbíháním.. na návštěvu kde nemají děti beru tablet, hračky, pastelky - obvykle to stačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1716
27.4.14 10:45

@daniela4 bohuzel jsem se s tím už několikrát setkala, pes miláček, který může všechno a dite spratek, který otravuje. Netvrdím, ze to je případ zakl., ale mě tohle úplně hybe zluci. A to sami máme dva psy. Ale proste to jsou psi a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
784
27.4.14 10:53

Z diskuse jsem docela překvapená. Nesnáším ponaučení typu „počkej až“, protože to, co popisuje zakladatelka, je prostě situace, které se dá předejít. Je rozdíl, pokud např. dítě v období vzdoru dostane hysterák, to se ovlivnit moc nedá. A ten, kdo děti nemá, na dítě válející se po zemi většinou hledí v němém úžasu, takže tady by možná bylo vhodné to „počkej až“. Jenže na té návštěvě to bylo něco zcela jiného.

Tříleté dítě rozhodně není mimino, které by nevědělo, co se po něm chce, případně co si může dovolit. Samozřejmě nikdo po něm nechce, aby sedělo s dospělými a pilo čaj o páté, jak tu zaznělo. To je zase takový „odezdikezdismus“, to je děs. Buď dítě opatlává stěny a demoluje byt, anebo několik hodin způsobně sedí a maximálně si prohlíží knihu. Nic mezi není?

Mám dvě děti, kluky - 3letého a 10měsíčního. Rozhodně to nejsou děti, které kam posadím, tak je najdu, to opravdu ne :-). Na návštěvy se snažím brát nějakou zábavu s sebou. Samozřejmě že je víc zajímá to, co neznají, ale tak lze najít nějaký kompromis, který je přijatelný i pro hostitele. Většinou má doma každý něco, s čím si lze hrát nebo kde jde kramařit. Faktem je, že já z návštěvy toho až tolik nemám, protože děti hlídám. Pokud si chci návštěvu užít, jdu bez kluků :nevim:.
Určitě to není ani tak chyba toho dítěte, jako spíš jeho matky, která by mu měla nastavit nějaké mantinely. Ale omlouvat téměř cokoli tím, že „to to prostě dítě, tak zlobí“, je scestné. No, a který hlupák by bral ohled na psy (co tam jsou doma), že :??

A ještě jedna poznámka. Myslím, že i bezdětní lidé se mohou vyjadřovat k chování dětí, které jim přijde značně nevhodné. Nebo snad někdo, kdo nemá řidičák, nemůže říct, jak ho naštval ten bezohledný řidič, co ho málem srazil na přechodu? Taky byste mu napsaly „počkej, až budeš mít řidičák, taky budeš jezdit jako, s pominutím, prase?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1452
27.4.14 11:12

@Dujana tak silniční provoz se řídí pravidly, že jo. Kdežto dítě vychovává každý jinak, dokonce principy stejného výchovného působení mají na každé dítě jiné účinky, musí se brát v podtaz temperament, atd.. ale souhlasím, že chyba je víceméně na straně matky, kt. nezakročí. Otázkou je, jestli by nereagovala jinak, kdyby se zakladatelka „nenabídla“, že bude okřikovat ona..třeba ji to nechala vyžrat :nevim: Když jde o kamarátku tak předpokládám, že dítě znala. Nebo se to dítě projevuje jinde jinak?
Připravit zabavu pro dite samozrejme neni povinnost hostitelky, ale myslim, ze je to ohleduplne, koupit/vytisknout omalovanku je milá pozornost a i dítě se cítí víc vítáno v neznámém prostředí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
784
27.4.14 11:24
@burgundy píše:
tak silniční provoz se řídí pravidly, že jo. Kdežto dítě vychovává každý jinak, dokonce principy stejného výchovného působení mají na každé dítě jiné účinky, musí se brát v podtaz temperament, atd.. ale souhlasím, že chyba je víceméně na straně matky, kt. nezakročí. Otázkou je, jestli by nereagovala jinak, kdyby se zakladatelka „nenabídla“, že bude okřikovat ona..třeba ji to nechala vyžrat :nevim: Když jde o kamarátku tak předpokládám, že dítě znala. Nebo se to dítě projevuje jinde jinak?
Připravit zabavu pro dite samozrejme neni povinnost hostitelky, ale myslim, ze je to ohleduplne, koupit/vytisknout omalovanku je milá pozornost a i dítě se cítí víc vítáno v neznámém prostředí :nevim:

To máš pravdu, ale pravidla by měla být i ve výchově. Oni i ti řidiči jsou každý jinak temperamentní :nevim:. Nevím, jestli ta kamarádka nechala zakladatelku vydusit, nevím, jestli se její dítko chová jinde jinak, ale faktem pro mě je, že je nepřijatelné, aby moje dítě na návštěvě opatlávalo zdi či něco zničilo. A pokud by se synové chovali na návštěvě tak, že by to hostiteli vadilo, a já bych je nedokázala nijak usměrnit, tak by asi bylo lepší z návštěvy odejít (aniž by se člověk urazil, že někdo nejásá nad např. rozbordeleným bytem) :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.14 11:28

@Marlynka Tak záleží i na tom, jak to bylo na záčátku, jestli kamarádka k tobě chtěla s takto živějším dítětem jít, jestli tě neupozornila na chování své holčičky a jestli tys jí nepřemlouvala ať jde, že ti to nevadí. Např. malá všude kramaří, je zvědavá a tys jí řekla, to nevadí, však mi nic takového doma nemáme, aby nám to vadilo, nech se podívá. Neříkám, že je to ten váš případ, ale jsou lidi, kteří tvrdí, že jim nevadí, ale opak je pravdou.
Moje první dvě děti byly vždy hodné, nic by si nikde nedovolily a seděly asi tak jak by sis představovala. Jen syn, kterému bylo přes rok, tak drobil, u stolu, ale tak samozřejmě i pod stůl se podaří. Tak u takového dítěte s tím asi každý musí počítat, že nadrobí. Upozornila jsem, že raději nic nedávat, že by drobil, samozřejmě nejdřív řeči to nevadí, ale pak bylo vidět, jak to každému vadí. Je jasné, že když něco dáte na stůl, tak dítě chce a je mu líto když mu nedáte. Tak někde to vyřešili, že příště nic nedali a jinde se mi zase stalo, že na stůl dali bábovku, ale syn si vzít nesměl se slovy že by jim tam nadrobil.
Mám ještě jedno dítko, taky se mi už dostalo pozvání, ale upozornila jsem, že je to živější dítě a že by to u nich nedopadlo, samozřejmě ujišťování, jak by jim to nevadilo. Na náštěvu jsem nešla a určitě ani v nejbližší době nepůjdu, jedině sama popř s těma staršíma.
Omlouvám se za anonym, ale tak snad pochopíte.

• Citovat
  • Upravit
5149
27.4.14 11:34

No tak já myslím že smysl téhle disluze bl v tom aby byla zakladatelka jako většina ujištěna že jednala správně ona a ne ta druhá matka. To hrozné dítě. Já senávštěvám nevyhnu ale jsem klukovi, budou mu 2 roky za zadečkem. Švagrová dítě čeká a taky má názor že bude dítě vychovávat po zadku, no neberu jí to :pankac:.Prostě maminka neměla pít kafíčko ale hlídat a zabavovat. Jinak pro děti karádek ksem hodná teta co se neštítí je zabavit když matka nechce, nemůže od toho jsou kamarádky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
27.4.14 15:44

@petulatko přesně tak. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie