Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Každé dítě občas zlobí. Ale rodiče si mají usměrňovat své zlobivce sami. Rodiče by měli mít na mysli, že jejich roztomilé dítě nemusí roztomilé připadat každému. Kamarádka přišla s dítkem na návštěvu, nikoli do nějakého kroužku, kde by se o dítě měl postarat někdo jiný (hostitelka). A pokud si někdo myslí, že je v pořádku nereagovat, když dítě druhým skáče po hlavě nebo druhé obtěžuje… Pokud nezvládnete své dítě ve 3 letech, jak ho chcete zvládnout v pubertě?
@Marlynka píše:
@Gabulle ja chapu, ze deti zlobi, ale nechapu, proc je rodice nechaji zlobit - kdyz uz je to fakt extrem? a kor kdyz jsou na navsteve?
Já bych taky víc dítě usměrňovala, i když nevím, co přesně dělala, že to byl až extrém
…ale pokud je holčička dost živá, tak by ji ta máma neustále běhala za zadkem, hlídala a okřikovala. Pak by holka začala řvát, pokud by jí furt něco zakazovala a bylo by.
Nepopovídaly by jste si a celou dobu by jen s přestávkama mluvila na dceru, to by tě taky otrávilo. Taková návštěva je k ničemu ať se matka snaží nebo ne.
S takovým a tak starým dítětem je nejlepší se setkávat jinde, kde se nebude nudit a nebude ti vadit, že ti kramaří v bytě. Nechat dítě se nudit a pak se divit, že „zlobí“, to je zásadní chyba, co dělá spousta rodičů nebo i jiných. a je nutné počítat s tím, že tříleté dítě se nezabaví samo dlouhodobě, musíš mu asistovat, popravdě, pokud si chcete popovídat, tak je nejlepší bez dítěte, nebo tam, kde je alespoň dětí víc a mají nějakou zábavu.
A tvoje názory ohledně zlobení, výchovy atd, no je vidět, že děti ještě nemáš
Dočkej času, každý dostane, co zaslouží
…ale takové pohledy na věc má kdekdo bezdětný, taky jsem nebyla až tak vyjímka… ![]()
Příspěvek upraven 26.04.14 v 22:50
Já teda nechápu, jak někdo může rejpat do zakladatelky - jasně že nikdo nečeká, že dítě bude tři hodiny sedět bez hnutí, ale aby někomu demolovalo byt a matinka na to jenom tupě čuměla? To mi přijde jako vrchol drzosti a nevychovanosti hlavně matky, že si neumí usměrnit dítě.
Ja se hlavne bala, aby manzel nevybouchnul a nevyhodil dite i s kamaradkou.. on k tomu nemel daleko
zabouch se v loznici a radsi nevylejzal..
Dítě mám skoro dvouleté, sice asi hodnější, než mají ostatní kamarádky (samozřejmě se to může změnit), ale taky jsem asi matka pes, protože svoje dítě bych také nikomu nenechala demolovat byt nebo ubližovat druhému dítěti. A víte proč? Protože jsem zažila něco podobného a tekla mi, jak se říká, voda ze zubů. Také patlání po zdi a podobné chuťovky, bohužel jsem jen zírala a bylo mi blbé se nějak ohradit. Takže poučení pro příště, ano sejdeme se, ale někde v cukrárně, ale u nás už ne. A ještě bych ráda napsala, že i rok a půl staré dítě dobře chápe, co se po něm chce či naopak co nemá dělat. A ano, svému dítěti vysvětlím poprvé, podruhé, potřetí a když vidím, jak zakázanou věc udělá schválně znovu, tak prostě dostane přes prsty. Také chápu, že dítě nevydrží sedět hodiny či si i hrát hodiny, když se maminy vybavují, ale v tu chvíli, by měla zakročit matinka a dítě umět buď zabavit nebo návštěvu ukončit.
@Marlynka píše:
Ja se hlavne bala, aby manzel nevybouchnul a nevyhodil dite i s kamaradkou.. on k tomu nemel dalekozabouch se v loznici a radsi nevylejzal..
možná kdyby hoknul on tak by se kámoška probrala a malou nějak zabavila
@Marlynka píše:
Ja se hlavne bala, aby manzel nevybouchnul a nevyhodil dite i s kamaradkou.. on k tomu nemel dalekozabouch se v loznici a radsi nevylejzal..
Proc jsi se bala? Bylo by po problemu. Jestli matce nedoslo, ze mela vcas odejit nebo ze ji mela zkusit zabavit nebo aspon napomenout, tak by byla ponaucena. Chapu, zes k tomu piskovisti nesedla ty, ale matka v ramci udrzeni ditete pod kontrolou mela. Ovsem z navstevy a popovidani si by nic nebylo, jak psala @ospalámyš
@Marlynka Předpokládám, že pokud je to kamarádka, jak píšeš, tak jsi už dopředu znala ji i temperament jejího dítěte…
Já jsem na návštěvách nazařezávala /Tvůj výraz/, nezařezávají ani moje děti a nepředpokládám, že to budou dělat pozvané děti.
Radím…nezvi si do bytu děti, budeš mít klid Ty i psi…
@Len-til-kah píše:Pod tohle se podepisuju, tohle je přesný a tenhle názor mám i já
@Marlynka - měla by sis ujasnit, že se nelogicky zlobíš na dítě, že je spratek (mne nejvíc pobavilo, že si sama pamatuješ, jak jsi seděla jako pipinka - z věku tří let si toho lidé obvykle hodně pamatují), ale měla by ses zlobit na matku. Asi jsi tak dobrá herečka, že měla dojem, že Ti to až tak nevadí, a byla jenom ráda, že si konečně dáchne. Podle popisu jste se holčičce taky asi dvakrát nevěnovaly (mmch je neefektivní říkat dítěti, co nemá dělat - děti ten zápor mažou a zůstane jim v mozku jenom ta zakazovaná činnost, daleko efektivnější je instruovat, co dělat má, případně rovnou mluvit oznamovací větou, např. nelítej tady jak šus vs. teď si tady sedneme a budeme si spolu pěkně hrát).
Prostě se máš zlobit na kamarádku, ne na děcko.
Tak hlavně, pejsci budou mít za rok fičák i od tvého vlastního dítěte až začne chodit.
Jinak to co ti u cizích příde strašné u tvého dítěte se ti bude zdát, že to tak hrozné přece není
To je klasika. Já mám taky tříletého kluka, tomu stačí když mu na návštěvě pustí pohádku a dají pití a třeba křupky. Sedí jak zařezanej. Když nepůjčí či nemají, a ještě mají doma jen jednoho plyšáka, taky leze jak červená veš a čím víc mu někdo říká přestan řádí víc. Ty děti to totiž dělají schválně aby na sebe upoutaly pozornost.
To je dobra diskuze, cetla jsem jen par prispevku a musím se fakt smát úvodnímu dotazu. Nemyslím to ve zlem. Ale po prvních větách jsem si říkala, no jo, bezdětná. A je to tak.
Představy jsou jedna věc, realita druha. Ja mam celkem hodnou dvouletou holčičku a upřímně bych ji na návštěvě taky nechala delat bugr. Samozřejmě ne neco ničit nebo tak, ale proste jit na návštěvu s tím, ze ji budu celou dobu buzerovat, at si sedne, to bych tam raději nesla.
Tak příště bud sama s kámoškou nebo se nad toto povznést. Takto male děti proste nesedí na zadku a nekoukají do zdi. A je to dobre, ze jsou zvídavé.
K nám když někdo jde, vždycky máme z domu kůlničku na dříví, ale já se nad tím nepozastavuji, jsou to děti. Uklidit dum je to poslední. A ze stresuje psy…to je u mě téma na úplně jiné debaty. Pes je pes a ten by se mel přizpůsobit. Sama budes mít dítě a pes bude muset sklapnout a zvyknout si.
Naprostý souhlas s @petulatko ohledně názoru na psy.
Pravidla přece lidem nebude určovat pes…
No zakladatelko ber to pozitivně, aspoň máš nějakou zkušenost a co sní? No v první řadě být příště upřimná ke kamarádce a na rovinu říct co se ti nelíbí - jestli je to dobrá a rozumná kamarádka tak to pochopí. No a dále sama vidíš jak se děti chovají a že až ty budeš mít někdy děti a půjdete na návštěvu tak jim třeba vezmeš oblíbenou hračku nebo se budeš snažit je zabavit tak aby byla návštěva příjemná pro všechny:-). Každý děláme chyby a ty taky je důležité se z nich poučit. I to, že dáš kamarádce zpětnou vazbu jí ukazuješ svůj pohled - je samozřejmě otázka co s ním udělá.
Už to tady padlo, že až budeš mít děti uvidíš to jinak - ano souhlasím, iluze o tom jak moje děti budou sekat latinu - mají všechny nematky. Protože to že dítě běhá, a zkoumá nový „terén“ ( nemyslím tím demolování, nebo malování po zdech) je prostě pro ně normální a přirozené a hlavně proč ne - potřebují k vývoji poznávat nové věci.