Kamarádka a znalost historie

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1128
30.8.15 09:11

Chtěla bych jen přispět jiným pohledem na omezenost - podle mě to není urážlivé, ale spousta lidí to tak vnímá, zvlášť těch, kteří omezení opravdu jsou. Zajímá se někdo raději o vaření a zvířata než o historii a chemii? = Ve svých zájmech se omezuje na zvířata a vaření na úkor historii a chemii a není na tom vůbec nic špatného. Spousta vědců a úspěšných lidí omezuje svůj zájem pouze na svůj obor = jsou omezení. Lidi, kteří jsou díky znalostem úspěšní ve svých oborech + k tomu mají široký všeobecný přehled, ti často patří mezi lidi, kteří jsou i moudří a těch je ve společnosti opravdu jen hrstka :).

Příspěvek upraven 30.08.15 v 09:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
30.8.15 09:12
@Krrysa píše:
Mě ba zajímalo, kolik z vás vysype z rukávu třeba fáze dělení buněk, nebo vzorec kys. sírový.. taky učivo zš…

No zrovna jsem chtěla @Pšenice napsat, že já jsem nesnášela chemii a vzorec kyseliny sírové z rukávu vysypu i o půlnoci :-) Nad touhle neznalostí bych se pozastavila stejně jako nad neznalostí událostí roku 1968.

Jsem si téměř jistá, že každého je možné nachytat na neznalosti něčeho naprosto základního, takže se za to nijak nevysmívám, ale přišlo by mi normální zastydět se a dostudovat si to - a ne zakládat diskusi, v níž svou neznalost budu obhajovat.

Jiná věc je, jak se k zakladatelce zachovala „kamarádka“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
30.8.15 09:14

Co se týká dějepisu, na ZŠ a SŠ jsme se nikdy nedostali za rok 1848.Takže všechno, co se stalo po tom, jsem si občas přečetla, něco šlo v TV, něco jsem se musela naučit na všeobecné testy.Ale historie mi není blízká, vůbec obecně humanitní předměty mě nebaví, ale myslím, že mám celkem slušný přehled, co se týká přírodních věd (teda kromě matematiky…).A přijde mi mnohem praktičtější pro běžný život vědět, že třeba kyselina sráží bílkoviny (aby se mi nezdrcla koprovka, když přidávám ocet ;) ).Každý to má prostě jinak a myslím si, že někteří i hodně vzdělaní lidé, kteří mají třeba úzkou specializaci a jsou zcela zaujati svým oborem, by měli se základními znalostmi ohledně historie problém… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
30.8.15 09:16

@jujingova mno tak kamarádka to fakt není :P a toto bys vědět opravdu měla ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
30.8.15 09:22

Jsou věci a data, která by měl znát prostě každý s výjimkou absolventa pomocné školy. Teď se tu každý druhý v diskusích o přistěhovatelství ohání vlastenectvím, národními zájmy, a přitom o své velmi nedávné historii, své rodné země nic neví. To, že naše země byla od r. 1968 okupována cizím vojskem, resp. vojsky Varšavské smlouvy by měl znát prostě každý. Patří to do opravdu základního všeobecného přehledu každého i průměrně vzdělaného člověka. Vždyť je to jeho vlastní minulost. A raději se už nezamýšlím nad tím, co dalšího absentuje v základních znalostech dotyčného. Kam sahají jeho obzory.No, hloupí lidé jsou vděčným soustem pro politiky, moc nepřemýšlejí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
30.8.15 09:24
@jujingova píše:
Je mi 27 let.Nebo se mě pořád ptá na nějaký data z historie asi aby mě ztrapnila, když ví, že na dějepis nejsem. vím třeba kdy byly světové války atd.,ale tohle jsem zrovna nevěděla, že bych se měla dívat na tv zprávy a místo kravin na internetu si číst encyklopedie, že by prý pochopila kdyby to nevěděl člověk s výučákem, ale já s maturitou bych to vědět měla, dále, že lidi s výučákem jsou blbci.

Tak to považuji za silnou kávu. Divím se, že se s takovou ještě bavíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
30.8.15 09:25

@mojmira Proč se tím nechlubit.. Jsem dobrá ve svém oboru a historii jsme tam vážně nebrali :)
Já jsem věděla že napsat tady něco o Vš titulu bude jako červený hadr na býka…A kolik se na to chytlo, hned byl můj příspěvek atraktivnější :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
30.8.15 09:27

A co se týká novodobých dějin - problém vidím i v tom, že je to ještě moc blízko. To, že žijí lidé, kteří tu dobu zažili, tak to poněkud zkresluje fakta, protože tu událost hodnotí, ze svého pohledu.
Vemte si třeba 1989…jinak o něm bude mluvit člověk, kterému tehdy bylo 20-25 a jinak ten co měl před odchodem do důchodu.

Nicméně nikdo nemůže vědět všechno a co se jinému zdá důležité, pro druhého je malicherné…
A s tu SŠ - my měli v otázkách k maturitě z čj ruchovce a lumírovce. Tenkrát jsem to uměla, dneska si nevybavím k tomuto už nic. A to byl maturitní předmět. Pro velkou část studentů na SŠ dějepis maturitní předmět není, takže asi tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.15 09:29

Radši anonymně kvůli penězům

chudák @jujingova koukám, že tady je to samá vítězka Riskuj nebo AZ kvízu.

Já jsem byla celý život „ta s vyznamenáním“, maturovala jsem z 5 předmětů na gymnáziu, mimochodem i dějepisu, VŠ mám obtížnou, fáze dělení buňky vyjmenuju i nakreslím, umím vzorec nejen kyseliny sírové, ale i peroxosírové, a spoustu dalších věcí - od antické mytologie po postkoloniální vývoj. Momentálně mám rozečtený Symposion od Platóna.

A víš, co mě to naučilo? Nedělat na nikoho ramena, že něco vím, a troufnu si říct, že toho vím fakt hodně, protože vždycky se našel někdo, kdo mohl říct „Ty nevíš, v jakém díle Italo Calvino horizontálne dělí prostor na prostor kultury a prostor přírody?! No ty jsi ale nevzdělaná blbka :roll: :roll: “.

A nejpodstatnější pro mě zůstává, že „obecné znalosti“ mě neživí, živí mě moje odbornost. Můj manžel nemá ani pětinu znalostí, co mám já, ČSR 1968 by asi věděl, ale jinak nemá o spoustě věcí, co důvěřně znám, ani potuchy, a hádej, kdo z nás má plat v šesti cifrách? Ano, já to nejsem. Takže k čemu mi to je? Že můžu machrovat na pár středoškolaček, a možná i vysokoškolaček? To nemám zapotřebí.

Jestli to má zapotřebí tvoje kámoška, má leda mindrák, a dost možná i spousta těch, co tě tu uráží, stejně tak @Pšenice
Ani jedna z vás se nemusí nikomu omlouvat za žádné svoje znalosti nebo neznalosti, a někomu něco dokazovat.

• Citovat
  • Upravit
140243
30.8.15 09:31
@jujingova píše:
Ahoj, Už jste se s takovou kamarádkou setkaly? Mám kamarádku známe se asi rok a půl. Včera jsem s ní měla konflikt, protože jsem se mě zeptala co bylo v roce 1968, že neznám důležitý data naší historie, že pokud mám sš vzdělání, tak bych to měla vědět, že to svědčí o mojí inteligenci a že to říkala svému přítelovi, že jsem blbka.Začínám pochybovat, jestli to je doopravdy kamarádka.

to opravdu svědčí o tvé inteligenci, vědět bys to měla, pokud máš SŠ. I když mám několik známých bez SŠ, a tohle opravdu vědí. Prostě rok 68 hodně ovlivnil naše dějiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
30.8.15 09:35

Mno milá anonymní, to že tady machruješ kolik máte peněz opravdu svědčí o tvé inteligenci…

@Burj Chalifa píše:
Jsou věci a data, která by měl znát prostě každý s výjimkou absolventa pomocné školy. Teď se tu každý druhý v diskusích o přistěhovatelství ohání vlastenectvím, národními zájmy, a přitom o své velmi nedávné historii, své rodné země nic neví. To, že naše země byla od r. 1968 okupována cizím vojskem, resp. vojsky Varšavské smlouvy by měl znát prostě každý. Patří to do opravdu základního všeobecného přehledu každého i průměrně vzdělaného člověka. Vždyť je to jeho vlastní minulost. A raději se už nezamýšlím nad tím, co dalšího absentuje v základních znalostech dotyčného. Kam sahají jeho obzory.No, hloupí lidé jsou vděčným soustem pro politiky, moc nepřemýšlejí.

přesně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.8.15 09:35
@Malaga píše:
A co se týká novodobých dějin - problém vidím i v tom, že je to ještě moc blízko. To, že žijí lidé, kteří tu dobu zažili, tak to poněkud zkresluje fakta, protože tu událost hodnotí, ze svého pohledu.
Vemte si třeba 1989…jinak o něm bude mluvit člověk, kterému tehdy bylo 20-25 a jinak ten co měl před odchodem do důchodu.Nicméně nikdo nemůže vědět všechno a co se jinému zdá důležité, pro druhého je malicherné…
A s tu SŠ - my měli v otázkách k maturitě z čj ruchovce a lumírovce. Tenkrát jsem to uměla, dneska si nevybavím k tomuto už nic. A to byl maturitní předmět. Pro velkou část studentů na SŠ dějepis maturitní předmět není, takže asi tak…

O době před 89 mluví stejně moje máma, babička a co si pamatuju tak i pradeda, který již byl pár let v důchodu :nevim: a stejné o tom mluví i synův pradeda, který již byk v te době také v důchodovém věku. Spíš to bude zájmech, inteligenci daných lidí než o věku m

Příspěvek upraven 30.08.15 v 09:36

• Citovat
  • Upravit
13955
30.8.15 09:36

Reakce prehnana, ale ze lidi neznaji statni svatky ( tedy znaj jako volne dny ) je smutny. O dulezitych dnech pro nasi zemi totez. Lidi se nikdy nepouci z historie, protoze na ni jednoduse se..u

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
30.8.15 09:36
@mojmira píše:
to opravdu svědčí o tvé inteligenci, vědět bys to měla, pokud máš SŠ. I když mám několik známých bez SŠ, a tohle opravdu vědí. Prostě rok 68 hodně ovlivnil naše dějiny.

to je dobře, že to vědí.
Já teda spíš ocením, když bude lékař vědět, kde je slepé střevo, když mi ho bude při apendicitidě operovat než když bude vědět, co bylo v roce 1968…

Jinak by mě teda zajímalo, co všechno patří do toho seznamu všeobecných znalostí, aby tu člověk nebyl řazen mezi posluchače zvláštní školy, kteří si mohou dovolit tyto znalosti nemít :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka76
30.8.15 09:37

No, me tak napadlo, ze misto toho, aby se ti posmivala a vytahovala, jak si „blba“.tak ti mohla spis vysvetlit, co se teda stalo v roce 1968,aby si to vedela… :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová