Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@JiříkMazlík píše:
@Kvestorka děkuji za doplnění. Alespoň aby našel někoho kdo se mu pod tu práci
" podepíše " aby vůbec tu revizi dostal
Upřímně po škole pokud to člověka nebaví a dělá si to jen kvůli papíru tak neumí takřka nic.Praxe a učení je na učňáku 50:50 ale u maturitních oborů tak 90:10. A u knížky se nenaučíš drát oholit a sroubek dotáhnout
Tak jsem to právě myslela. Škola vyplivne absolventy (a makat může jít hned jak vyučený, tak maturant) a stejně se spoustu věcí naučí až praxí a vyhláškou. Jasně, že na SŠ mají víc předmětů, odborných i „normálních“, tak holt té praxe mají o to míň. Jenom jsem tím chtěla říct vzhledem k zakladatelce, že i ten vyučený může být vhodný kandidát, ale těžko říct, když nenapsala konkrétní obor ![]()
Nabírala jsem v průběhu let několik desítek lidí do pozice, kde se předpokládá vs vzdělání. Ve výsledku bylo úplně jedno, jaké vzdělání kdo má
to, že měl někdo vš ještě neznamenalo, že to umí v praxi a že má potřebné vlastnosti. Šikovného člověka jsme zvládli zaučit během pár týdnů a během roku z něj byl skvělý pracovník, který mohl s přehledem strčit do kapsy mnoho lidí s titulem. Plat odpovídal tomu, jak kdo pracoval, protože to je ve výsledku to, co mě zajímá. Sama mám tři VŠ a vím, že kvalita vzdělání může být na některých VŠ i horší než na střední škole
@Anonymní píše:
Jeden zazitek mam jako priklad. Jednou jsem sedela u pohovoru - ne jako uchazec, hledal se misto me zastup. Pozadavek byl pokrocila znalost anglictiny. Prisla holcina, ktera se priznala, ze s anglictinou dost bojuje - rozumej neumi. Ostatni splnovala a vzali ji. Pry, ze jde o to, ze program, se kterym jsme pracovali, dava anglicke pokyny a to ze ji douci. Kolik adeptu to asi odradilo, kdyz inzerat cetli
Stalo se mi na pohovoru, taky chtěli pokročilou AJ, tak jim říkám, že není problém, jsem zvyklá komunikovat se zahraničními obchodními partnery, tak asi teď budu komunikovat se zahraničními zákazníky nebo kolegy… No a z paní vylezlo, že potřebují tu AJ na to, že když jim tam jednou za měsíc na linku zavolá nějaký nabízeč z Indie nebo Turecka, aby ho tam mohl někdo slušně odmítnout, protože jejich telefonistky neumí anglicky ani pozdravit. No… Práci jsem tehdy nedostala, asi jsem byla moc překvalifikovaná. ![]()
@stín katedrál
Mám obdobnou zkušenost. Zrovna angličtina je velmi častý požadavek zaměstnavatelů, mnohdy zbytečný, připadá mi to, že už je to takový folklor to tam napsat.
@milami píše:
@stín katedrál
Mám obdobnou zkušenost. Zrovna angličtina je velmi častý požadavek zaměstnavatelů, mnohdy zbytečný, připadá mi to, že už je to takový folklor to tam napsat.
Muzu potvdit - pri posledni praci v korporatu byl pozadavek anglictiny na urovni B1-2. Za cely rok tam jsem nekvakla anglicky a dokonce ani zadny anglicky text neprecetla, dokonce ani povinna, centralou narizena skoleni, nebyla v anglictine…
![]()
@milami píše:
@stín katedrál
Jo a ještě řidičák na normální kancelářskou pozici, u sekretářky nebo obchodníka bych to chápala.
Tady je vidět, že i ti zaměstnavatelé si do toho inzerátu píšou kolikrát nereálné požadavky, tak jak se pak v tom má uchazeč vyznat. Od toho je to výběrové řízení, aby si obě strany sdělily svá očekávání. Každý druhý článek o hledání práce obsahuje doporučení odpovídat i na ty inzeráty, u kterých uchazeč nesplňuje všechny požadavky, a pak si to se zaměstnavatelem vykomunikovat, jestli přes tuto dovednost nejede vlak nebo se ji může doučit za běhu nebo ji vlastně ani nebude potřebovat, ale uvádějí ji standardně do všech inzerátů.
@stín katedrál píše:
Jo a ještě řidičák na normální kancelářskou pozici, u sekretářky nebo obchodníka bych to chápala.
Tady je vidět, že i ti zaměstnavatelé si do toho inzerátu píšou kolikrát nereálné požadavky, tak jak se pak v tom má uchazeč vyznat. Od toho je to výběrové řízení, aby si obě strany sdělily svá očekávání. Každý druhý článek o hledání práce obsahuje doporučení odpovídat i na ty inzeráty, u kterých uchazeč nesplňuje všechny požadavky, a pak si to se zaměstnavatelem vykomunikovat, jestli přes tuto dovednost nejede vlak nebo se ji může doučit za běhu nebo ji vlastně ani nebude potřebovat, ale uvádějí ji standardně do všech inzerátů.
Souhlasím do puntíku.
@Kosopemi píše:
Tak nejde jen o vzdelani, ale o to, co kdo umi.
Presne tak. Často se setkávám s tím, že vyuceny umi a vi víc, jak vysoskolak. Já se naopak setkávám s tím, že se vzdělání přehnaně nadhodnocuje.
@Aries6 píše:
Presne tak. Často se setkávám s tím, že vyuceny umi a vi víc, jak vysoskolak. Já se naopak setkávám s tím, že se vzdělání přehnaně nadhodnocuje.
To musi byt ten vysokoskolak uplne nemoznej. Mozna ma lepsi prakticke dovednosti, ale to neni vsechno, neznam vysokoskolaka, kteremu by se nejaky vyuceny rovnal, vazne ne. Urcite to hodne zalezi na oboru, mozna to nekde staci, ale to, co se VS nauci ve skole, pokud je to technicka skola, vyuceny nikdy samostudiem nedozene. Pokud to v praci nepouzije, tak na tu pozici staci klidne nekdo s nizsim vzdelanim, mozna v tom je ten problem, prehnane pozadavky zamestnavatele.
@Aries6 píše:
ve kterem oboru? Verim, ze za pokladnou to mozne je.
@truelly píše:
Asi jsi ještě neslyšel kecat personalisty o tom, jaká zase kopyta došla na výběrka
A ty jsi asi nikdy neslyšela, co si adepti na práci povídaj o personalistech. Ono je to v tomhle ohledu fifty fifty. Oni ti personalisti jsou taková specifická kategorie, mají nadrnčený ty postupy při pohovorech, zdatně ovládají ty zprofanované fráze ala „tah na branku, flexibilnost, ochota učit se novým věcem…“ a někteří z toho mají tak narostlé ego, až se normální uchazeč diví. Pamatuju si, jak můj manžel ve svých padesáti letech sháněl práci ve svém technickém oboru a pohovor s ním vedla holčina, které bylo maximálně 25 let. O té samotné práci neměla ani páru, co se odbornosti týká nedokázala vůbec posoudit, jak na tom on je, ale ze své funkce byla důležitá až na půdu. No, nevzali ho. Vzali ho jinde, kde si uchazeče prověřoval přímo majitel firmy, který o oboru něco věděl a dokázal rozpoznat, kdo bude přínosem a kdo ne.
@Anonymní píše:
@Taktinevím jenže tam je třeba navíc výborná znalost angličtiny i té technické, jednání se zákazníky, školení na x dní v cizině, kazdoročně, kde tě nikdo nevodí za ručičku atd. Podle mě je to strašná drzost, protože i o těchto požadavcích od svých kolegů věděl a tyto znalosti a zkušenosti prostě nemá a z učňáku fakt neměl kde nabrat.
Lidi jsou různí… Více vzdělaní, méně vzdělaní… Je i spousta lidí, kteří mají školy a jsou naprostí tupci, gympl a vejšku tak tak prolezli, třeba i z protekce, ale mají na to papíry… Na druhou stranu jsou lidi s blbým učňákem, kteří mají větší znalosti, než leckterej IngMudrCsc…
Stejně tak jsou lidi vysoce vzdělaní, kteří dokážou i zatlouct hřebík, aniž by se zmrzačili a řemeslníci, kteří stojí za vyliž. prde. l… ![]()
Ale pokud jsi nebyla u přezkoušení jazykových schopností, jak můžeš tvrdit, že neumí…
To, že je někdo „jen“ vyučenej neznamená, že nemůže znát jazyky, že se po učňáku dál nevzdělával…
![]()
Začátkem 90. let, kdy na přechodnou dobu přestaly být rozhodující diplomy, ale to, co člověk umí, jsme měli na soukromé škole externího učitele na výuku němčiny a angliny… Byl to, podle tebe, obyčejnej blbej dělník od soustruhu, ale oba jazyky ovládal na profesionální úrovni a studenty - středoškoláky uměl naučit, takže jsme ho později zaměstnali na HPP…
![]()
@Pears206 píše:
Pokud má firma požadavky středoškolského a vysokoškolského vzdělání, tak moc nerozumím tomu, proč tam volá vyučenýNevidím důvod, proč by ho měl zvát na pohovor a zkoušet si ho. Nevidím do tohoto oboru, ale určitě budou nějaké kvalifikační požadavky, pokud se jedná o odpovědnou pozici.
Na toto jsou normálně střední školy i vyuční obory s maturitou, po celé ČR. Takže není problém maturitu dodělat a určitě se někdo s maturitou ozve. Kluci o ten obor zájem mají.
Možná někdo, kdo přišel o práci a potřebuje ji. Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Nikdy nevíš, jestli mluví pravdu. Nebo je nespokojen na stávajícím pracovišti. Taky si myslím, že měl hlavně zdůraznit, že když to bude nutné, maturitu si dodělá.Určitě souhlasím, že i někomu s vyučním listem se může podařit vybudovat úspěšná firma. Potom je svým pánem. Ale pokud jde o zaměstnance, jsou pozice, kvalifikační požadavky a platové tabulky![]()
Pro soukromou /nestátní/ firmu, až na drobné výjimky, nejsou nějaký tabulky, týkající se vzdělání, vůbec směroplatný… Mělo by rozhodovat to, co člověk umí… Keců a neodpovídajícím vzdělání se většinou používá k tomu, aby bylo možné odmítnout člověka, který se mi nelíbí, aniž bych byl obviněn z diskriminace… ![]()
Drobný příklad: Výběrové řízení na barmana v herně v Horní Dolní… Požadavek VŠ + 3 jazyky, výsledkem výběrového řízení z 30 uchazečů nakonec projde uchazečka do 25let, která nedokončila ZŠ, ale má pěknej gzicht a kozy…
/toto je pouze ilustrační příklad, děje se v různých variantách napříč obory, včetně přijímání státních zaměstnanců/
@JOHNDENVER píše:
Dobra vizitka firmy, kde se dělá výběrové řízení po telefonu a navíc do toho kafrá něčí stará
Bingóóóóó…
![]()
@Denisa56 píše:
A ty jsi asi nikdy neslyšela, co si adepti na práci povídaj o personalistech. Ono je to v tomhle ohledu fifty fifty. Oni ti personalisti jsou taková specifická kategorie, mají nadrnčený ty postupy při pohovorech, zdatně ovládají ty zprofanované fráze ala „tah na branku, flexibilnost, ochota učit se novým věcem…“ a někteří z toho mají tak narostlé ego, až se normální uchazeč diví. Pamatuju si, jak můj manžel ve svých padesáti letech sháněl práci ve svém technickém oboru a pohovor s ním vedla holčina, které bylo maximálně 25 let. O té samotné práci neměla ani páru, co se odbornosti týká nedokázala vůbec posoudit, jak na tom on je, ale ze své funkce byla důležitá až na půdu. No, nevzali ho. Vzali ho jinde, kde si uchazeče prověřoval přímo majitel firmy, který o oboru něco věděl a dokázal rozpoznat, kdo bude přínosem a kdo ne.
Těm personalistům křivdíš. Příbuzná toto studovala tři roky na VŠ, má bakaláře, pracuje v personální agentuře. Firmy, které využívají služeb agentury, jsou spokojené. Teď půjde na MD a přemýšlí, jakým směrem se ještě dovzdělat. Každý personalista nemá jenom kurz. Viděla jsem třeba její skripta do psychologie a byly to dost odborné a zajímavé věci.
Souhlasím s tím, že má své pro a proti, když hledá zaměstnance majitel firmy sám nebo využije služeb personální agentury, ale není potřeba z personalistů dělat blbce s naučenými frázemi.