Kde se bere tohle sebevědomí?

Anonymní
14.3.21 11:15

Kde se bere tohle sebevědomí?

Ahoj holky,
Byla jsem svědkem telefonického rozhovoru mého muže s jedním uchazečem o práci. Mužův kolega totiž končí ze zdravotních důvodů, tak ve firmě hledají náhradu. Je to místo pro vysokoškoláky případně středoškoláky v jistém oboru elektra. To místo nabídli i kolegům dotyčného-vysokoškolákovi a středoškolákovi. Ti se po dlouhém váhání rozhodli zůstat na svých místech. A volal tento uchazeč. Strašně zdůrazňoval, že pracuje na stejném místě a dělá tutéž práci, jako ti dva, že za téměř stejné peníze :zed: ale že je vyučený elektrikář a že se snaží a má praxi :lol: že se vyzná a jaký by měl na novém místě plat, že předpokládá, že bude přibližně stejný jako u ostatních ( vysokoškoláci). Jako to jsem fakt měla dost… 8o tak ani maturitu si schopen dodělat není, ale požadavky na práci nehorázné! Poprvé jsem pochopila ty fráze o tom, jak vzdělání není důležité a kdo je šíří. Setkáváte se s tím také? Že se někdo vyvyšuje nad více vzdělané aniž k tomu měl reálný důvod?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1870
14.3.21 11:18

Tak nejde jen o vzdelani, ale o to, co kdo umi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
14.3.21 11:19

Zrovna co se elektra tyce, si myslim, ze je to uplne jedno. Muj otcim delal v obyc fabrice, vyuceny elektrikar, dodelal si vysoke napeti a je to opravdu schopny, inteligentni chlap. Dneska je vedouci elektromechaniku a bere hrubyho osmdesat tisic. A porad ma jen ten vyucni list.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
14.3.21 11:21

To je podle mě stejný typ lidí, jako ti, co přijdou do lékárny, že doteď prodávali potraviny a chtějí změnu, že se ty léky rychle naučí. :nevim:

Příspěvek upraven 14.03.21 v 11:46

• Citovat
  • Upravit
7719
14.3.21 11:22

Mně to přijde docela normální, i když já to neumím a nedělám. Prostě tu práci chce, tak se do ní snažit nacpat, slyšela jsem to X-krát, že si lidi přibarvují zkušenosti a dovednosti, jen aby tu (vysněnou) práci dostali. Nevyjde to, nevadí, oklepe se a zkusí jinde. Nehroutí se. No stres :nevim: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
14.3.21 11:23

No zrovna u toho elektra není VS vůbec důležitá. Znám mraky vyucenych elektrikářů nebo jen s dodelanou maturitou a berou neuveritelne peníze, jelikož jsou schopní a umí dělat a opravdu si práci vybírají a diktují podmínky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
14.3.21 11:24

Ty máš pocit, že se vyvyšuje nad vzdělanější.
Já mám pocit, že ty opovrhuješ vyučeným.
Třeba zrovna ten vyučený kluk bude v práci šikovnější a užitečnější, než je teoretik maturant nebo vysokoškolák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.21 11:24

Já mám Ing. a manžel má výuční list a světě div se je šikovný a domů nosí víc peněz než já a to mám podle mě hezký plat. V práci jsme všichni až na jednu holčinu vysokoškoláci a nikdo rozdíly nedělá, je fakt šikovná. Jeden kolega starší než já a dodělal školu až po mě tak naprostá tragédie: nespolehlivý, neplnil termíny, čísla špatně apod. Spíš nevidím důvod, proč by měl být jiný plat, když náplň práce je stejná… To je nějaký komunistický přežitek.

• Citovat
  • Upravit
27264
14.3.21 11:27

Znám lidi, kteří mají x VŠ titulů a neumějí nic, kromě toho, že dávají na odiv ty tituly a pak znám lidi, kteří mají výuční list a umí toho mnohem víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.21 11:29

@Taktinevím jenže tam je třeba navíc výborná znalost angličtiny i té technické, jednání se zákazníky, školení na x dní v cizině, kazdoročně, kde tě nikdo nevodí za ručičku atd. Podle mě je to strašná drzost, protože i o těchto požadavcích od svých kolegů věděl a tyto znalosti a zkušenosti prostě nemá a z učňáku fakt neměl kde nabrat.

• Citovat
  • Upravit
10651
14.3.21 11:32
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Byla jsem svědkem telefonického rozhovoru mého muže s jedním uchazečem o práci. Mužův kolega totiž končí ze zdravotních důvodů, tak ve firmě hledají náhradu. Je to místo pro vysokoškoláky případně středoškoláky v jistém oboru elektra. To místo nabídli i kolegům dotyčného-vysokoškolákovi a středoškolákovi. Ti se po dlouhém váhání rozhodli zůstat na svých místech. A volal tento uchazeč. Strašně zdůrazňoval, že pracuje na stejném místě a dělá tutéž práci, jako ti dva, že za téměř stejné peníze :zed: ale že je vyučený elektrikář a že se snaží a má praxi :lol: že se vyzná a jaký by měl na novém místě plat, že předpokládá, že bude přibližně stejný jako u ostatních ( vysokoškoláci). Jako to jsem fakt měla dost… 8o tak ani maturitu si schopen dodělat není, ale požadavky na práci nehorázné! Poprvé jsem pochopila ty fráze o tom, jak vzdělání není důležité a kdo je šíří. Setkáváte se s tím také? Že se někdo vyvyšuje nad více vzdělané aniž k tomu měl reálný důvod?

mě by zajímalo co si myslíš, že lidem přinese vysokoškolské vzdělání? Udělá je to lepšími, šikovnějšími lidmi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106452
14.3.21 11:33
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Byla jsem svědkem telefonického rozhovoru mého muže s jedním uchazečem o práci. Mužův kolega totiž končí ze zdravotních důvodů, tak ve firmě hledají náhradu. Je to místo pro vysokoškoláky případně středoškoláky v jistém oboru elektra. To místo nabídli i kolegům dotyčného-vysokoškolákovi a středoškolákovi. Ti se po dlouhém váhání rozhodli zůstat na svých místech. A volal tento uchazeč. Strašně zdůrazňoval, že pracuje na stejném místě a dělá tutéž práci, jako ti dva, že za téměř stejné peníze :zed: ale že je vyučený elektrikář a že se snaží a má praxi :lol: že se vyzná a jaký by měl na novém místě plat, že předpokládá, že bude přibližně stejný jako u ostatních ( vysokoškoláci). Jako to jsem fakt měla dost… 8o tak ani maturitu si schopen dodělat není, ale požadavky na práci nehorázné! Poprvé jsem pochopila ty fráze o tom, jak vzdělání není důležité a kdo je šíří. Setkáváte se s tím také? Že se někdo vyvyšuje nad více vzdělané aniž k tomu měl reálný důvod?

zalezi na tom, co umi ne co vystudoval

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
14.3.21 11:33
@Anonymní píše:
@Taktinevím jenže tam je třeba navíc výborná znalost angličtiny i té technické, jednání se zákazníky, školení na x dní v cizině, kazdoročně, kde tě nikdo nevodí za ručičku atd. Podle mě je to strašná drzost, protože i o těchto požadavcích od svých kolegů věděl a tyto znalosti a zkušenosti prostě nemá a z učňáku fakt neměl kde nabrat.

Víš, to je jako s řidičským průkazem. Díky tomu, že uděláš autoškolu, tak dostaneš oprávnění k tomu, aby si mohla řídit, ale řídit se naučíš až po několika letech.
Můj muž má jenom učiliště a ještě v úplně jiném oboru, než ho teď živí. Anglicky se domluví, rozumí a ve škole se naučil jenom základy a zbytek sám. V IT oboru se taky všechno co umí, naučil sám. Jedná se zákazníky, jezdí na školení…a to je pouze vyučený kuchař. Víc drzá mi svým přístupem přijdeš ty. Drzá a pohrdavá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
14.3.21 11:34

Zrovna v tomto oboru je spíš dzekztia praxe, než kdo má jakou školu.

Promiň, já zas nemusím lidí typu tebe: že vzdělání je naše vše.

Rozhodně to nevypovídá nic o tom jak je člověk šikovný, není to záruka inteligence, ani praxe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
14.3.21 11:35

Chápu toho kluka, zřejmě si je vědom, že chybějící vzdělání je pro něj velké minus a chce prodat zkušenosti, ale nechápu tebe. Proč tak opovržlivě? Pokud dotyčný opravdu pracuje na stejné pozici, určitě bude umět lépe, než třeba vysokoškolák se vzděláním, ale bez praxe. Že nemá maturitu, neznamená, že není schopen, ale třeba ji doteď nepotřeboval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová