Kdo jsou moji rodiče?

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
Anonymka89
15.5.17 17:56

A vysvětlila jsi na matrice situaci? Že si myslíš, že si mohla být zaměněna? Nemůžeš třeba zavolat nějakému právníkovi a poradit se s nim, co se v takových situacích dá dělat, jako kam se obrátit atd.
Pokud ty informace v těch archivech jsou, tak přeci musí existovat možnost jak se k nim dopídit a když bys třeba měla doložený, že máš jiné rodiče v RL, tak by tě tam nechali nahlédnout. Přeci tam musí být i evidované, kdo další ty dny v nemocnici porodil, popř. jméno dítěte, které zemřelo. Tam už bys znala alespoň příjmení.
Jinak zjistila jsi, proč matka s tou kamarádkou přerušila styky? Ta kamarádka nejspíš musela něco vědět?
Mně nehraje to, proč by tě zaměnili a pak odstrkovali. Jednou sem viděla film, ve kterém matka své dítě omylem při usnutí zadusila. Nemohlo se stát něco takového?
Jinak přijde mi že když už k matce máš beztak vztah o ničem, že nemáš moc co ztratit. Nešlo by nějak zatlačit na pilu a něco z ní vymámit, nějak takticky, třeba říct, že jí by se tim taky muselo ulevit. Říct, že někde můžou být tvoji pravý rodiče a mohla bys jim chybět, že by si tim ten svuj hřích odčinila, kdyby tě směli poznat nebo tak.
Jinak držím palce, ať se ti co nejdřívěji uleví. Možná to zní jako blbá útěcha, ale alespoň se můžeš živit nadějí, že někde by byli lidé, co by tě měli rádi.

• Upravit
24002
15.5.17 20:06
@Anonymka89 píše:
A vysvětlila jsi na matrice situaci? Že si myslíš, že si mohla být zaměněna? Nemůžeš třeba zavolat nějakému právníkovi a poradit se s nim, co se v takových situacích dá dělat, jako kam se obrátit atd.
Pokud ty informace v těch archivech jsou, tak přeci musí existovat možnost jak se k nim dopídit a když bys třeba měla doložený, že máš jiné rodiče v RL, tak by tě tam nechali nahlédnout. Přeci tam musí být i evidované, kdo další ty dny v nemocnici porodil, popř. jméno dítěte, které zemřelo. Tam už bys znala alespoň příjmení.

Na matrice ti nesmí ukázat cizí údaje, jsou povinni chránit osobní údaje lidí před zneužitím. Už to tady padlo, do matriky narození lze nahlédnout až 100 let od posledního zápisu. Zakladatelka nemá v RL jiné rodiče. Zakladatelka měla možnost nahlédnout do matriční knihy a žádné změny v zápisu neproběhly.
Jak by to vypadalo, kdyby se mohl kde kdo hrabat v cizích údajích.

• načítám...
Anonymka89
15.5.17 20:30

Neříkám nahlédnout komukoliv do spisu. ale určitě musejí mít i nějakou evidenci jmen, v jaké nemocnici se jaký den narodily jaké děti. a tenhle soupis může být nahlédnutelný za nějakých podmínek ne? Já bych se zeptala u právníka nebo na té matrice, kdy se tam smí nakouknout. a přeci pokud bude mít doloženo, že má v podstatě RL s nepravdivými údaji, tak by se to nějak snad zařídit snad dalo.
a pokud jí fakt vzali jinym rodičum, to je teda hrůza… nejjednodušší by bylo, kdyby ta máma kápla božskou a asi by to prospělo hlavně taky jí samotné.
A já taky nechápu jak mohli kdysi říct, vaše dítě umřelo, odvezli sme ho? už ho neuvidíte? To se jako vážně takle smělo praktikovat? To mi přijde teda dost uhozený

• Upravit
33
15.5.17 20:34

Rodice nejsou ty, co te udelali, ale co se o tebe staraji. Podle toho, co pisete, bych po tom nebadala. Zijte si svuj zivot a nechte to byt, kdyz bude chtit, tak Vam to jednou rekne Vase matka…nepidila bych po tom.

• načítám...
45774
15.5.17 20:35
@Anonymka89 píše:
Neříkám nahlédnout komukoliv do spisu. ale určitě musejí mít i nějakou evidenci jmen, v jaké nemocnici se jaký den narodily jaké děti. a tenhle soupis může být nahlédnutelný za nějakých podmínek ne? Já bych se zeptala u právníka nebo na té matrice, kdy se tam smí nakouknout. a přeci pokud bude mít doloženo, že má v podstatě RL s nepravdivými údaji, tak by se to nějak snad zařídit snad dalo.
a pokud jí fakt vzali jinym rodičum, to je teda hrůza… nejjednodušší by bylo, kdyby ta máma kápla božskou a asi by to prospělo hlavně taky jí samotné.
A já taky nechápu jak mohli kdysi říct, vaše dítě umřelo, odvezli sme ho? už ho neuvidíte? To se jako vážně takle smělo praktikovat? To mi přijde teda dost uhozený

Tak stoprocentně tam nikomu „nakouknout“ nedají, žádné soukromé osobě, s takovou historkou by mohl přijít každý.
Jedine by tam museli dat nahlédnout Policii v rámci vyšetřování.

• načítám...
24002
15.5.17 20:37

Jak bys chtěla dokazovat něco, co vlastně nevíš? Zápisy v matrikách chrání občany. Jak by se ti líbilo, kdyby se ti někdo hrabal v soukromí. I kdyby nakrásně nějaké dítě zemřelo, nemůžeš vědět, jestli to, co matka říká je pravda.To bys jako naklusala k těm rodičům s tím, že seš jejich údajně zemřelé dítě?

• načítám...
4233
15.5.17 20:49
@krokodyl55 píše:
Rodice nejsou ty, co te udelali, ale co se o tebe staraji. Podle toho, co pisete, bych po tom nebadala. Zijte si svuj zivot a nechte to byt, kdyz bude chtit, tak Vam to jednou rekne Vase matka…nepidila bych po tom.

No právě. Otázkou je taky, jak se starají. Četla jsi všechny příspěvky zakladatelky?
Obávám se, že její matka jí nikdy nebude chtít nic říct.

• načítám...
Anonymka89
15.5.17 21:22

Tak když to bude mít potvrzený ty testy? Tak už k tomu nějakej podklad má, ne?
Ona by se nehrabala nikomu určitýmu v soukromí. Ale tak myslim, že ty děti neumíraj jak na běžícím pásu, tak by se asi dalo logicky spojit, že pokud ten měsíc tam zemřelo dítě s nějakym jménem, že to asi bylo její původní jméno… tedy pokud to tak bylo. ale u vlastních neni určitě, takže k nějaký chybě dojít muselo.
Prostě bych si zjistila jak se dá řešit, když tě případně zamění v porodnici, řešit to určitě nějak jde, i od toho se ty spisy dochovávají.
No asi bych za nima takle nenaklusala, ale nějak víc taktičtěji ano, já bych se ozvala. Protože mam za to, že rodič se se smrtí vlastního mimina asi těžko někdy vyrovná, tak ve výsledku by to asi každou matku potěšilo, nebo?

• Upravit
4233
15.5.17 21:28

@Anonymka89 Promiň, ale představuješ si to jak Hurvínek válku. To by jako kdekdo přišel na matriku s testy z netu a barvitou historkou a oni mu pomůžou v „pátrání“?
Bez příkazu soudu a policie nemohou žádné osobní údaje kdekomu zpřístupnit - naštěstí.
A přes policii nebo soud to zakladatelka z pochopitelných důvodů nechce řešit.

• načítám...
Anonymka89
15.5.17 21:36

Ježišmarja vždyť jsem psala, že bych si zjistila za jakých podmínek to je nahlédnutelný, ne? Že to nechce řešit s policií jsem nečetla, toť celé.
Ne nemyslim, si že se může podívat kde kdo, myslim, si že za určitých podmínek (jak píšeš soud, policie) to je nahlédnutelný.

• Upravit
Anonymka89
15.5.17 21:45

Já bych v tomhle ale asi dokázala jít přes mrtvoly. Představa že můžu mít někde milující rodinu, která mohla nejspíš dost trpět místo té, která mě v životě spíš ponižovala…
je jasný že je nepříjemný řešit to nějak radikálně, ale ten výsledek může prostě stát za to. to jen další úhel pohledu

• Upravit
24002
15.5.17 21:55

@Anonymka89 Jenže výměna novorozenců je verze matky a nemusí být pravdivá. Nevím, jestli by se policie zabývala 30 let starým případem, který se ani nemusel stát, má dost jiné práce. Jistěže policie, soud nahlédnout může, ale až když by se případ řešil. Možná bych se pokusila pátrat ve vesnici, kde žili prarodiče. Možná sousedi něco ví. Při hledání předků jsem narazila na pána, který mi toho hodně řekl o mých prarodičích. Dokonce i to o čem matka nikdy nemluvila. Vím, že je to něco jiného, ale když jsem začala pátrat po předcích, zašla jsem na obecní úřad, pan starosta byl hodně vstřícný a poradil, koho bych se mohla zeptat.Kdo rodinu znal…Možná by to mohla zakladatelka v té obci, kde prožila kus života s prarodiči zkusit třeba i s tou verzí o rodokmenu.

• načítám...
Anonymka89
15.5.17 22:15

A když to bude mít ověřený krev. testama (i tohle jí matka potvrdila a tyhle testy se dají nechat udělat od soudu, resp.tak aby byli případně u nějaký instituce prokazatelný). a je přece jedno jak je to starý, tohle jsou lidský práva vědět kdo je tvuj rodič, to se snad nedá promlčet… ona za to nemůže, že jí nikdo nic neřekl…
Pravda to být 100% nemusí, ale je tam ta kámoška s kterou se přestala bavit a nepřestala se s ní bavit jen tak pro nic za nic když se znaly takovou a to prostě smrdí něčim.
hlavně nechápu jak jí může tohle říct takovouhle informaci a nechtít říct cokoliv dalšího a zakl.se ještě div neomluví, že se zeptala.. radši nehodntit…
Ještě mě napadlo, jestli třeba nebyli zakl. rodiče závislý na soc. dávkách? Že by třeba proto tak nutně potřebovali dítě.
od známých se dá taky pátrat no, to by byla příjemnější cesta dozvědět se takle něco.

• Upravit
24002
15.5.17 22:20

@Anonymka89 Četlas celou diskuzi? Asi ne, tak si ji přečti.

• načítám...
Anonymka89
15.5.17 22:42

Já jsem to četla, a nějak mi do toho nesedí to přerušení kontaktu s kámoškou, pokud by ta matka byla její pravá matka. ale ok. nechme se překvapit

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová