Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@hrubik, já jsem dělávala to (také už po získaných špatných zkušenostech), že když k nám běžel pes, šoupla jsem si svého hafana za sebe (ano, bylo to o tom, že tam zůstal a o tom, že mi 100% věřil) a vykročila k psovi (a když tam byla např. popelnice, zídka, tak jsme ho šoupla tak, aby na něj ten pes nemohl, když mě oběhne). Ať už se jednalo o přátelsky nebo méně přátelsky naladěné stvoření, tohle byl začátek. U těch, co byli přátelští to šlo snadno - většinu se zastavili u mně, nechali se podrbat a tak, zavolala jsem svého a kontrolovala. Když se mi nezdál, klidně jsem ho přidržela za obojek a volala na majitele, aby si ho buď odvolal nebo přišel připnout. A když měl špatné úmysly, tak to záleželo na situaci, v každém případě, já jsem ten nárazník, aby můj pes měl možnost vidět, jestli je ten příchozí v pohodě nebo ne.
Mě třeba točí, když jdu se psem na vodítku a někdo k nám nechá přilítnou psa…nejlépe někdo cizí (když se známe, tak beru to, že chce, aby si psi spolu pohráli). To vždycky volám, ať si ho chytnou…báječná je odpověď z dálky „Ale on nic nedělá!“ a páníček ani nepřidá do kroku. Když žil můj starší borderák, stačilo říct „Ale můj ano“ a paníček se objevil poměrně rychle. Teď mám trobíky, co nezavrčí a nahlas nezaštěkají
Tamto byl divadelník ![]()
@zolik18 píše:
Ahoj, no to je děs bes..ja používám slovo neboj se, ale my takovou osklivou zkušenost nemáme..když je bouřka nebo někde něco řežou nebo cokoliv co ji vykoleji tak si k ni drepnu a opakuji tenhle povel..jenže u vás je to horší, chtělo by to radu od někoho ze stejnou bohužel hroznou situaci.
Já taky říkám Baltovi něco podobného, když se třeba něčeho lekne. Říkám „nic to není“. Taky už ví, co to znamená. Většinou pak i přijde ke mně, k nohám a nechá se drbat ![]()
@Kissie9 píše:
@hrubik, já jsem dělávala to (také už po získaných špatných zkušenostech), že když k nám běžel pes, šoupla jsem si svého hafana za sebe (ano, bylo to o tom, že tam zůstal a o tom, že mi 100% věřil) a vykročila k psovi (a když tam byla např. popelnice, zídka, tak jsme ho šoupla tak, aby na něj ten pes nemohl, když mě oběhne). Ať už se jednalo o přátelsky nebo méně přátelsky naladěné stvoření, tohle byl začátek. U těch, co byli přátelští to šlo snadno - většinu se zastavili u mně, nechali se podrbat a tak, zavolala jsem svého a kontrolovala. Když se mi nezdál, klidně jsem ho přidržela za obojek a volala na majitele, aby si ho buď odvolal nebo přišel připnout. A když měl špatné úmysly, tak to záleželo na situaci, v každém případě, já jsem ten nárazník, aby můj pes měl možnost vidět, jestli je ten příchozí v pohodě nebo ne.
Já to taky takto zkoušela, u toho druhého napadení, jsem si dala Balta za sebe, ale pes mě oběhl. Bohužel se i já učím, tak jsem to dopustila, dneska už bych šla proti psovi a snažila se ho chytit dřív než doběhne k Baltovi.
@Kissie9 píše:
Mě třeba točí, když jdu se psem na vodítku a někdo k nám nechá přilítnou psa…nejlépe někdo cizí (když se známe, tak beru to, že chce, aby si psi spolu pohráli). To vždycky volám, ať si ho chytnou…báječná je odpověď z dálky „Ale on nic nedělá!“ a páníček ani nepřidá do kroku. Když žil můj starší borderák, stačilo říct „Ale můj ano“ a paníček se objevil poměrně rychle. Teď mám trobíky, co nezavrčí a nahlas nezaštěkajíTamto byl divadelník
Mě to taky točí. Já jsem velmi obezřetná proti volně pobíhajícím psům, a to i v případě, kdy je páneček poblíž. Protože jak píšeš, „vždyť on je v pohodě“. Jako Balto byl přesně tento typ psa, co viděl psa a valil k němu, dneska si myslím, že už by to neudělal. Dostal do čumáku a je opatrný. Proto jsem ráda, že máme své psí kamarády, se kterýma je v pohodě a nebojí se jich, ikdyž oni mu dají třeba najevo, že už je moc oprsklý štěně a oni už jsou třeba „v letech“ a chtějí mít svůj klid. A nejlepší jsou štěňátka ve školce, s těma se vyblbne parádně ![]()
Holky, ještě dotaz ke granulím. Jak často je vhodné měnit? Resp. já bych zase chtěla měnit a veterinářka se na to moc netváří. Balto má oslabenou imunitu, má opakovaný zánět očiček a nedávno si prošel i pěkným nachlazením, měl afty v puse atd. A vetka říká, že to časté měnění granulí té imunitě moc neprospívá. Balťas byl do 5 měsíců na jedněch granulích, pak cca po měsíci měníme. Nejdřív mu nesedly a neměl hezký bobky, pak mu zas nechutnaly, ale bobky ok, tak teď mu vcelku jedou (ikdyž žádné extra nadšení z nich), ale zase bobky nic moc
Ráda bych zas zkusila jiné. Někde jsem četla, že to měnění je dobré, cca po 3 měsících měnit granule, ale nevím, jestli ta naše měsíční frekvence není moc rychlá a fakt nedělá bordel i v té imunitě. Nějaké zkušenosti? @Kissie9 Ty jsi taky říkala, že jste dlouho hledali ty pravé. Co si o tom myslíš? Měla bych zůstat na granulích delší dobu, ikdyž bobky nejsou moc ok a vydržet, než zase zkusím jiné?
Ahojte. Mam dotaz na vychovu. Rika se, ze se nema trestat a ani vyvolavat v psovi strach a tak se drzime cesty odmenovanim. Jenze pokud pes zahledne nekoho ciziho nebo ho neco vic zaujme (neco k snedku, zajic..), tak ho nejaky povel „ke mne“ a nasledny pamlsek vubec nezajima a nedovolam se ho. Navic se mi nechce verit, ze vecnym odmenovanim a smirlivym tonem si u psa vypestuji respekt. Jak jinak postupovat? Mame ho 3 mesice a je mu pulrok..
@skutrjohny Absence trestů neznamená absenci výchovy. Pokud víte, že pes nemá 100% přivolání, jednoduše ho upněte na dlouhé vodítko (stopovačku). Zavolejte ho, pokud přijde, tak pamlsek, hračka, radost. Nepřijde a pokračuje? Zadupnout beze slova stopovačku. Trest to není, nicméně psovi je zabráněno v tom dělat si co chce. Zabráněno VYBRAT SI mezi poslechnutím povelu a odchodu za jinou zábavou.
@skutrjohny píše:
Ahojte. Mam dotaz na vychovu. Rika se, ze se nema trestat a ani vyvolavat v psovi strach a tak se drzime cesty odmenovanim. Jenze pokud pes zahledne nekoho ciziho nebo ho neco vic zaujme (neco k snedku, zajic..), tak ho nejaky povel „ke mne“ a nasledny pamlsek vubec nezajima a nedovolam se ho. Navic se mi nechce verit, ze vecnym odmenovanim a smirlivym tonem si u psa vypestuji respekt. Jak jinak postupovat? Mame ho 3 mesice a je mu pulrok..
Buď v klidu, Balto za sebou vláčí stopku furt a je to mu 8 měsíců. Prostě ji má pro sichr. Aby když nastanou takové situace, kdy vím, že by nemusel přijít, abych ji zašlápla a zabránila mu v tom, co chce dělat on. Na 99,9% ji nepotřebuje a často si říkám, že ji má fakt zbytečně a obtěžuje to nás oba. Ale pak ji jednou odepnu a setsakramensky se mi to vymstí, protože se zrovna něco stane, co ho strašně zaujme a on si říká: „Paničko, trhni si a zkus mě chytit.“ Takže tak. Bít psa nebo jinak trestat se mi příčí a to musím kolikrát hodně počítat do desíti, abych ho nezabila. Ale jde to, věřím tomu, že to jde i bez těch trestů. A to pozor, moje děti jsou vychovávány „postaru“ a na zadek xkrát dostaly, ale nevím jestli je to věkem (mým), nebo k tomu člověk musí dojít, ale už se i na výchovu dívám jinak a snažím se to i u dětí řešit jinak.
Icestar, hrubik:
A je to cesta/vychovny prostredek k tomu, aby casem mohl byt i na volno a ja mel 100% jistotu, ze uposlechne a vrati se? Ja ho totiz nechci mit porad na voditku. Treba ted jsem s nim byl projit louky, lany, lesy:) a on kdyz je na tom voditku, tak je takovy bez zajmu. Zkusim tu stopovacku, ale nevim jestli je to cesta, kdyz na kratke vzdalenosti posloucha a do nerozhodnych situaci, kdy bude muset prokazat poslusnost, se nedostane.
Aha, uz jsem si precetl smysl stopovacky. to jsem mel udelat prvni:) no zkusim ji, ale trochu se mi prici, aby pes za sebou tahal 10m dlouhou snuru a ja ji nekde porad nahanel. a taky si nejsem stale jisty, jestli je to vychovne, jestli to zoceli poslusnost. asi to chce spis byt vytrvaly v povelech a odmenovani/chvaleni a cekat az pes dospeje a vic si to osvoji.
@skutrjohny píše:
Aha, uz jsem si precetl smysl stopovacky. to jsem mel udelat prvni:) no zkusim ji, ale trochu se mi prici, aby pes za sebou tahal 10m dlouhou snuru a ja ji nekde porad nahanel. a taky si nejsem stale jisty, jestli je to vychovne, jestli to zoceli poslusnost. asi to chce spis byt vytrvaly v povelech a odmenovani/chvaleni a cekat az pes dospeje a vic si to osvoji.
Stopovačka nemusí být jen 10m dlouhá, když s ním tedy chodíš po loukách, polích…klidně si kup i 20m (jdou kupit hotové) nebo nastav víc stopovaček nebo jde udělat z kvalitní silnější prádelní šňůry…na stopovačce udělej několik uzlů…když na to dupneš v trávě, zarazí se ti o botu a nepodjede ti ![]()
Výchovný smysl rozhodně má, jen tou prostě věnuješ čas. Vytrvalost v povelech je fajn, ale pes musí pochopit, co ten povel znamená ![]()
Aha, uz jsem si precetl smysl stopovacky. to jsem mel udelat prvni:) no zkusim ji, ale trochu se mi prici, aby pes za sebou tahal 10m dlouhou snuru a ja ji nekde porad nahanel. chce to spis byt vytrvaly v povelech a odmenovani/chvaleni a cekat az pes dospeje a vic si to osvoji. jinak on ty povely chape, jen ma i jine-vetsi priority ![]()
@Icestar..tak máme třetí týden pipetu a jsme opravdu bez klistat..super, jsem úplně nadsena
..ani jsem uz tomu nevěřila, ze něco pomůže..akorat je na prd, ze prý vydrží tři týdny pokud se koupe…takže se to trochu prodraží.
A ještě me napadla jedna věc. tim, ze pes tu snuru taha po zemi, tak při obcasnem navijeni budu jak prase vzhledem k tomu, ze je často rosa nebo mokro a pes beha po poli a mezi kaluzemi.