Kdo má Border kolii?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8138
13.6.16 16:10

@hrubik, já jsem dělávala to (také už po získaných špatných zkušenostech), že když k nám běžel pes, šoupla jsem si svého hafana za sebe (ano, bylo to o tom, že tam zůstal a o tom, že mi 100% věřil) a vykročila k psovi (a když tam byla např. popelnice, zídka, tak jsme ho šoupla tak, aby na něj ten pes nemohl, když mě oběhne). Ať už se jednalo o přátelsky nebo méně přátelsky naladěné stvoření, tohle byl začátek. U těch, co byli přátelští to šlo snadno - většinu se zastavili u mně, nechali se podrbat a tak, zavolala jsem svého a kontrolovala. Když se mi nezdál, klidně jsem ho přidržela za obojek a volala na majitele, aby si ho buď odvolal nebo přišel připnout. A když měl špatné úmysly, tak to záleželo na situaci, v každém případě, já jsem ten nárazník, aby můj pes měl možnost vidět, jestli je ten příchozí v pohodě nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
13.6.16 16:12

Mě třeba točí, když jdu se psem na vodítku a někdo k nám nechá přilítnou psa…nejlépe někdo cizí (když se známe, tak beru to, že chce, aby si psi spolu pohráli). To vždycky volám, ať si ho chytnou…báječná je odpověď z dálky „Ale on nic nedělá!“ a páníček ani nepřidá do kroku. Když žil můj starší borderák, stačilo říct „Ale můj ano“ a paníček se objevil poměrně rychle. Teď mám trobíky, co nezavrčí a nahlas nezaštěkají :nevim: Tamto byl divadelník :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
13.6.16 19:48
@zolik18 píše:
Ahoj, no to je děs bes..ja používám slovo neboj se, ale my takovou osklivou zkušenost nemáme..když je bouřka nebo někde něco řežou nebo cokoliv co ji vykoleji tak si k ni drepnu a opakuji tenhle povel..jenže u vás je to horší, chtělo by to radu od někoho ze stejnou bohužel hroznou situaci. :think:

Já taky říkám Baltovi něco podobného, když se třeba něčeho lekne. Říkám „nic to není“. Taky už ví, co to znamená. Většinou pak i přijde ke mně, k nohám a nechá se drbat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
13.6.16 19:51
@Kissie9 píše:
@hrubik, já jsem dělávala to (také už po získaných špatných zkušenostech), že když k nám běžel pes, šoupla jsem si svého hafana za sebe (ano, bylo to o tom, že tam zůstal a o tom, že mi 100% věřil) a vykročila k psovi (a když tam byla např. popelnice, zídka, tak jsme ho šoupla tak, aby na něj ten pes nemohl, když mě oběhne). Ať už se jednalo o přátelsky nebo méně přátelsky naladěné stvoření, tohle byl začátek. U těch, co byli přátelští to šlo snadno - většinu se zastavili u mně, nechali se podrbat a tak, zavolala jsem svého a kontrolovala. Když se mi nezdál, klidně jsem ho přidržela za obojek a volala na majitele, aby si ho buď odvolal nebo přišel připnout. A když měl špatné úmysly, tak to záleželo na situaci, v každém případě, já jsem ten nárazník, aby můj pes měl možnost vidět, jestli je ten příchozí v pohodě nebo ne.

Já to taky takto zkoušela, u toho druhého napadení, jsem si dala Balta za sebe, ale pes mě oběhl. Bohužel se i já učím, tak jsem to dopustila, dneska už bych šla proti psovi a snažila se ho chytit dřív než doběhne k Baltovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
13.6.16 19:54
@Kissie9 píše:
Mě třeba točí, když jdu se psem na vodítku a někdo k nám nechá přilítnou psa…nejlépe někdo cizí (když se známe, tak beru to, že chce, aby si psi spolu pohráli). To vždycky volám, ať si ho chytnou…báječná je odpověď z dálky „Ale on nic nedělá!“ a páníček ani nepřidá do kroku. Když žil můj starší borderák, stačilo říct „Ale můj ano“ a paníček se objevil poměrně rychle. Teď mám trobíky, co nezavrčí a nahlas nezaštěkají :nevim: Tamto byl divadelník :pankac:

Mě to taky točí. Já jsem velmi obezřetná proti volně pobíhajícím psům, a to i v případě, kdy je páneček poblíž. Protože jak píšeš, „vždyť on je v pohodě“. Jako Balto byl přesně tento typ psa, co viděl psa a valil k němu, dneska si myslím, že už by to neudělal. Dostal do čumáku a je opatrný. Proto jsem ráda, že máme své psí kamarády, se kterýma je v pohodě a nebojí se jich, ikdyž oni mu dají třeba najevo, že už je moc oprsklý štěně a oni už jsou třeba „v letech“ a chtějí mít svůj klid. A nejlepší jsou štěňátka ve školce, s těma se vyblbne parádně :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
13.6.16 19:59

Holky, ještě dotaz ke granulím. Jak často je vhodné měnit? Resp. já bych zase chtěla měnit a veterinářka se na to moc netváří. Balto má oslabenou imunitu, má opakovaný zánět očiček a nedávno si prošel i pěkným nachlazením, měl afty v puse atd. A vetka říká, že to časté měnění granulí té imunitě moc neprospívá. Balťas byl do 5 měsíců na jedněch granulích, pak cca po měsíci měníme. Nejdřív mu nesedly a neměl hezký bobky, pak mu zas nechutnaly, ale bobky ok, tak teď mu vcelku jedou (ikdyž žádné extra nadšení z nich), ale zase bobky nic moc :think: Ráda bych zas zkusila jiné. Někde jsem četla, že to měnění je dobré, cca po 3 měsících měnit granule, ale nevím, jestli ta naše měsíční frekvence není moc rychlá a fakt nedělá bordel i v té imunitě. Nějaké zkušenosti? @Kissie9 Ty jsi taky říkala, že jste dlouho hledali ty pravé. Co si o tom myslíš? Měla bych zůstat na granulích delší dobu, ikdyž bobky nejsou moc ok a vydržet, než zase zkusím jiné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
20.6.16 17:48

Ahojte. Mam dotaz na vychovu. Rika se, ze se nema trestat a ani vyvolavat v psovi strach a tak se drzime cesty odmenovanim. Jenze pokud pes zahledne nekoho ciziho nebo ho neco vic zaujme (neco k snedku, zajic..), tak ho nejaky povel „ke mne“ a nasledny pamlsek vubec nezajima a nedovolam se ho. Navic se mi nechce verit, ze vecnym odmenovanim a smirlivym tonem si u psa vypestuji respekt. Jak jinak postupovat? Mame ho 3 mesice a je mu pulrok..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
20.6.16 18:12

@skutrjohny Absence trestů neznamená absenci výchovy. Pokud víte, že pes nemá 100% přivolání, jednoduše ho upněte na dlouhé vodítko (stopovačku). Zavolejte ho, pokud přijde, tak pamlsek, hračka, radost. Nepřijde a pokračuje? Zadupnout beze slova stopovačku. Trest to není, nicméně psovi je zabráněno v tom dělat si co chce. Zabráněno VYBRAT SI mezi poslechnutím povelu a odchodu za jinou zábavou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
20.6.16 19:44
@skutrjohny píše:
Ahojte. Mam dotaz na vychovu. Rika se, ze se nema trestat a ani vyvolavat v psovi strach a tak se drzime cesty odmenovanim. Jenze pokud pes zahledne nekoho ciziho nebo ho neco vic zaujme (neco k snedku, zajic..), tak ho nejaky povel „ke mne“ a nasledny pamlsek vubec nezajima a nedovolam se ho. Navic se mi nechce verit, ze vecnym odmenovanim a smirlivym tonem si u psa vypestuji respekt. Jak jinak postupovat? Mame ho 3 mesice a je mu pulrok..

Buď v klidu, Balto za sebou vláčí stopku furt a je to mu 8 měsíců. Prostě ji má pro sichr. Aby když nastanou takové situace, kdy vím, že by nemusel přijít, abych ji zašlápla a zabránila mu v tom, co chce dělat on. Na 99,9% ji nepotřebuje a často si říkám, že ji má fakt zbytečně a obtěžuje to nás oba. Ale pak ji jednou odepnu a setsakramensky se mi to vymstí, protože se zrovna něco stane, co ho strašně zaujme a on si říká: „Paničko, trhni si a zkus mě chytit.“ Takže tak. Bít psa nebo jinak trestat se mi příčí a to musím kolikrát hodně počítat do desíti, abych ho nezabila. Ale jde to, věřím tomu, že to jde i bez těch trestů. A to pozor, moje děti jsou vychovávány „postaru“ a na zadek xkrát dostaly, ale nevím jestli je to věkem (mým), nebo k tomu člověk musí dojít, ale už se i na výchovu dívám jinak a snažím se to i u dětí řešit jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
20.6.16 21:30

Icestar, hrubik:
A je to cesta/vychovny prostredek k tomu, aby casem mohl byt i na volno a ja mel 100% jistotu, ze uposlechne a vrati se? Ja ho totiz nechci mit porad na voditku. Treba ted jsem s nim byl projit louky, lany, lesy:) a on kdyz je na tom voditku, tak je takovy bez zajmu. Zkusim tu stopovacku, ale nevim jestli je to cesta, kdyz na kratke vzdalenosti posloucha a do nerozhodnych situaci, kdy bude muset prokazat poslusnost, se nedostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
20.6.16 21:56

Aha, uz jsem si precetl smysl stopovacky. to jsem mel udelat prvni:) no zkusim ji, ale trochu se mi prici, aby pes za sebou tahal 10m dlouhou snuru a ja ji nekde porad nahanel. a taky si nejsem stale jisty, jestli je to vychovne, jestli to zoceli poslusnost. asi to chce spis byt vytrvaly v povelech a odmenovani/chvaleni a cekat az pes dospeje a vic si to osvoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
20.6.16 22:17
@skutrjohny píše:
Aha, uz jsem si precetl smysl stopovacky. to jsem mel udelat prvni:) no zkusim ji, ale trochu se mi prici, aby pes za sebou tahal 10m dlouhou snuru a ja ji nekde porad nahanel. a taky si nejsem stale jisty, jestli je to vychovne, jestli to zoceli poslusnost. asi to chce spis byt vytrvaly v povelech a odmenovani/chvaleni a cekat az pes dospeje a vic si to osvoji.

Stopovačka nemusí být jen 10m dlouhá, když s ním tedy chodíš po loukách, polích…klidně si kup i 20m (jdou kupit hotové) nebo nastav víc stopovaček nebo jde udělat z kvalitní silnější prádelní šňůry…na stopovačce udělej několik uzlů…když na to dupneš v trávě, zarazí se ti o botu a nepodjede ti ;)
Výchovný smysl rozhodně má, jen tou prostě věnuješ čas. Vytrvalost v povelech je fajn, ale pes musí pochopit, co ten povel znamená ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
20.6.16 22:46

Aha, uz jsem si precetl smysl stopovacky. to jsem mel udelat prvni:) no zkusim ji, ale trochu se mi prici, aby pes za sebou tahal 10m dlouhou snuru a ja ji nekde porad nahanel. chce to spis byt vytrvaly v povelech a odmenovani/chvaleni a cekat az pes dospeje a vic si to osvoji. jinak on ty povely chape, jen ma i jine-vetsi priority :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
21.6.16 06:58

@Icestar..tak máme třetí týden pipetu a jsme opravdu bez klistat..super, jsem úplně nadsena :palec:..ani jsem uz tomu nevěřila, ze něco pomůže..akorat je na prd, ze prý vydrží tři týdny pokud se koupe…takže se to trochu prodraží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
21.6.16 08:13

A ještě me napadla jedna věc. tim, ze pes tu snuru taha po zemi, tak při obcasnem navijeni budu jak prase vzhledem k tomu, ze je často rosa nebo mokro a pes beha po poli a mezi kaluzemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný