Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak aby to nebylo dědečkům líto, pojďme zavzpomínat i na ně.
Můj dědeček se stal brzy vdovcem, takže dělal všechny ženské práce. Naučil mě dělat věci poctivě a pořádně - na to on si potrpěl. Učil mě třeba žehlit košile.
Kdysi nás měl hlídat a my jsme se mu se sestrou zamčeli zevnitř a nemohli jsme najít klíč. Děda nás pak něčím vypáčil. A pamatuju si, jak nám povídal pohádku o Králi Lávrovi. A jak mu bilo srdce, když jsem měla hlavou položenou na jeho hrudi a zpívali jsme jeho milovanou dechovku. Když mě chtěl pozlobit, nadzvedával spodní protézu. Jeho nejčastější večeře bylo mléko a v něm nadrobený chleba. A taky jsme k němu chodili na sušenky KOKA, vždycky je měl pro nás někde schované. K narozeninám mi dal vždycky tulipány z vlastní zahrádky, mezi nima byl jeden černý, protože věděl, že ho mám ráda. Tulipány i dědečka ![]()
Pište i o dědečcích. Co vás naučili oni, jaké měli zvyky. Měli s babičkou šťastné manželství?
Děda byl můj hrdina. Naučil mě pracovat na zahrádce a jíst olomoucké syrečky. Jezdila jsem na jeho starém kole ve stoje a poslouchala s ním rádio. Krájel jablka na lodičky a vykrajoval bubáky. Jeho česnečka a bramboráky neměly chybu. S babičkou vydržel 40 let, zemřel poměrně brzo. Hádali se, z mého pohledu zbytečně, dědy jsem se zastávala. Byl trpělivý a nikdy se nezlobil.
@Russet píše:
Děda byl můj hrdina. Naučil mě pracovat na zahrádce a jíst olomoucké syrečky. Jezdila jsem na jeho starém kole ve stoje a poslouchala s ním rádio. Krájel jablka na lodičky a vykrajoval bubáky. Jeho česnečka a bramboráky neměly chybu. S babičkou vydržel 40 let, zemřel poměrně brzo. Hádali se, z mého pohledu zbytečně, dědy jsem se zastávala. Byl trpělivý a nikdy se nezlobil.
To je tak hezký, až mě to dojalo ![]()
Jeden byl tyran a alkoholik, druhy sice fajn, ale takovy financni negramot, ze rodinu neustale pripravoval o penize a nebyt mamy, asi by s babickou posli hlady. Naucil jsem se diky nim tedy nepit alkohol a zachazet s penezi opatrne.
@Romilda Moc hezké téma
Škoda, že nemám jak přispět. Jednoho dědu jsem vůbec nezažila, zemřel ve 42 letech. Mrzí mě to moc, protože na něj všichni rádi vzpomínají. Druhý děda byl takový…
. Měla jsem ho ráda, ale ani nějak nevím proč. Vlastně jsem s ním vůbec nic nezažila ![]()
Můj děda i babička pro mě byli oba vzorem, vzorem dokonalých lidí a dokonalého manželství! Byli spolu 52 let, nikdy jsem je neviděla hádat, vždy v naprosté harmonii. Byli to ti pohádkový prarodiče, strašně moc nás toho naučili, stále se snažili, abysme měli nové zážitky a tak hrozně z nich bylo cítit jak nás mají rádi. Babička mě naučila zahradnicit, znat
všechny druhy květin na zahradě i doma, vařit..děda byl zas velký pěstitel zeleniny, různých tinktur a hlavně velký fotograf. Mám z dětství neskutečné množství fotek, vždy jsem je s ním vyvolávala a to byl pro mne jako dítě obrovský zážitek. Oba mi hrozně chybí a snažím se vést život v jejich duchu, plno věcí jsem si od nich převzala a věřím, že to vidí a chrání mě i moji rodinu ![]()
Dědeček byl nejlepší chlap v mém životě. Vyzvedával mě ze školky, vařil mi dobroty, naučil mě jíst chleba se sádlem, hrát karty, vytahovat česnek a vždycky stál při mě. I když to byl obecně nenáviděný cholerik, praktikující evangelík a do toho nenáviděl komunisty, názorově jsme si byli vždycky velmi blízcí. Dodnes je mi líto, že se nedočkal prvního pravnoučete a umřel o pár měsíců před jeho narozením. ![]()
@Romilda píše:
Tak aby to nebylo dědečkům líto, pojďme zavzpomínat i na ně.Můj dědeček se stal brzy vdovcem, takže dělal všechny ženské práce. Naučil mě dělat věci poctivě a pořádně - na to on si potrpěl. Učil mě třeba žehlit košile.
Pište i o dědečcích. Co vás naučili oni, jaké měli zvyky. Měli s babičkou šťastné manželství?
Kdysi nás měl hlídat a my jsme se mu se sestrou zamčeli zevnitř a nemohli jsme najít klíč. Děda nás pak něčím vypáčil. A pamatuju si, jak nám povídal pohádku o Králi Lávrovi. A jak mu bilo srdce, když jsem měla hlavou položenou na jeho hrudi a zpívali jsme jeho milovanou dechovku. Když mě chtěl pozlobit, nadzvedával spodní protézu. Jeho nejčastější večeře bylo mléko a v něm nadrobený chleba. A taky jsme k němu chodili na sušenky KOKA, vždycky je měl pro nás někde schované. K narozeninám mi dal vždycky tulipány z vlastní zahrádky, mezi nima byl jeden černý, protože věděl, že ho mám ráda. Tulipány i dědečka
ja ![]()
Konecne to muzu nekam oficialne napsat
Muj deda byl uzasny… Diky nemu jsem mela skvele detstvi, ktere doma moc pekne nebylo. Muj dedecek je muj hrdina a on je mym vzorem spravneho muze. Byl hodny a pracovity, nepil, nekouril a s babickou se bezne v sedesati chytali za ruce. Meli opravdu hezky vztah a ja u nich byla pecena varena. Nam vnoucatum se hodne venoval, jezdil se mnou po dostizich, naucil me nasekat drevo, poryt zahradu, roubovat stromy, postarat se o zvirata Umel pokarat a i pohladit. Byl skvely a vsichni ho meli moc radi… Zodpovedny, spolehlivy, klidny. A fesak ![]()
Moc krásné téma! ![]()
Dědečka jsem měla úžasného! Minulý rok v Únoru jsme o něj přišli letos to bude rok a ráda vzpomínám na chvíle strávené s ním, každé prázdniny v létě jsme jezdili na různé výlety jako jsou zámky, hrady apod. byl to úžasný člověk se srdcem na pravém místě!
Proto mě jeho ztráta vzala tolik že jsem špatná ještě po tom roce zemřel 2 dny před svýma narozenimi letos v Únoru by mu bylo krásných 70 let!! ![]()
Vždy on jediný mi říkal Peťulko, a pěkně si mě rozmazloval už od mala když si vzpomenu jak jsme byli na návštěvě u jeho známých a oni měli obrovský kulatý bazén a já z něho byla hotová a že ho chci taky a on mi řekl že ho pojedeme zítra koupit nevěřila jsem tomu a ráno vstal vzbudil mě a že jedeme koupit bazén a on mi ho opravdu koupil
byla jsem v sedmém nebi. Ať jsme měli narozeniny či svátek dával svojí oblíbenou kytičku Anthurie. Vzpomínám na něj jen v dobrém miluji ho byl to úžasný člověk. ![]()
Příští rok by s babičkou oslavili zlatou svatbu 50 let! ![]()
Můj děda byl naprosto super! Vyzvedával mě ze školky, později mě i bráchu vyzvedával ze školy. Každý týden nám upekl koláčky nebo vánočky ( býval pekař ). Od mala nás hlídal přes prázdniny. Buď na chatě na jedné přehradě, kam jsme vždy jezdili na 14 dní. A potom zbytek prázdnin na zahradě. Tam jsme s ním vždy celé prázdniny bydleli. Staral se o nás, nechal nás všude lítat, ale zároveň jsme mu na té zahradě i pomáhali. Na tu zahradu jsme tam s ním jezdili snad až do mých 20 let.
Naučil nás jezdit na kole, brusit, plavat. ![]()
A to, co s námi dělal třeba na té přehradě…když si představím, že by to měl dělat s mými dětmi, tak by mě trefil šlak.
Ale všechno jsme přežili a jsou z toho ty nejlepší zážitky a vzpomínky.
Umřel předloni, bylo mu 99 let. A stačil poznat všechny svoje pravnoučata.
Byl naprosto úžasný. ![]()
@iziwolvie Musím si řici že to měl krásný věk!
od přítele babička bude letos slavit 95 ale 99 to je krásný ![]()
Já zvedám všechny 4
.
Dědeček mi byl zároveň i tátou. Táta od nás odešel, když mi byl rok. Byl mi tím mužským vzorem. Hodně mě s babičkou hlídali, když byla mamka v práci. Tahal mě na bobech. Ukázal mi všechny rarity našeho města. ![]()
Bohužel zemřel pře 10-ti lety na rakovinu.