Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, asi raději anonymně, protože zmíním kamarádku, v kolika letech jste dětem dovolili první lásky/partnery. Nemyslím tím 13 nebo 15+, ale 18 a více… Včera jsem se po dlouhé době viděla s kamarádkou, téměř 3/4 jsme se neviděli, žije v zahraničí, v létě vždy jezdila do ČR, ale letos raději ne z pochopitelných důvodů, ale nakonec se rozhodla vrátit, důvody jsou osobní. Stavila se i se synem, já se ho zeptala, tak co už máš nějakou dívku? A hned jsem dostala od kamarádky seřváno, ať se ho vůbec neptám, že už škemral, jestli může na rande, ale že dokud nedodělá vysokou, tak u nich holky nevedou a okamžitě to zakecala, viděla jsem klukův zklamaný obličej… Docela jsem koukala, mému staršímu dítěti je 14 let a rozhodně bych rande (tím myslím kino, nebo nějaký výlet nezakázala, snad ani návštěvu u nás přes den, ale ted v téhle době by stejně pomalu nic nešlo). Máte to někdo podobně jako kamarádka? Jen teď nevím kdo je větší blázen nebo jestli mi z HO už nehrabe a neřeším kraviny.
Kamaradka je typicky narcisticky rodic. Vyhovovalo by ji mit mamanka.
Jsou i takový pošahaní rodiče. Příklad z mého okolí: matka zakazovala osmnáctiletému synovi chodit s dívkou, nepouštěla ho ven, jen do školy a domů učit se, kamarádi se mu smáli. Kluka pak našli viset na fotbalové brance. Matka zůstala pošahaná doteď a vůbec si nepřipouští svou chybu.
@divine woman píše:
já asi blbě vidím. Dovolovat dětem první lásku? To snad přijde samo, ne?
Joo, dost jsem se divila
. Omlouvám se, jestli jste i u mě pochopili dovolovat, jen jako že od těch 13 nemám s nějakým rande nebo první láskou problém, mně to také přijde přirozené a podle mě se to ani zakázat nedá a jen to pokazí vztahy v rodině ![]()
Asi jsem se rodičů nějak zapomněla ptát, předpokládám, že moje děti se zařídí stejně.
Já měla velmi benevolentní rodiče, randila jsem od 14 (skoro 15), podmínkou ale bylo, že naši vždy věděli, s kým a kde jsem a kdy se vrátím. Samozřejmě první přespání bylo později, až když ho poznali a viděli, že to oba myslíme vážně (no, tak vážně, jak se dá v těch patnácti
). Se svými dětmi to chci mít nastaveno stejně, radši „pustím“ na rande puberťáka, než bych ho přiměla mi lhát, aby si stejně dosáhnul svého. A příklad z mého okolí, mám známou, která se rozvedla ve třiadvaceti - její rodiče byli totiž nesmírně striktní, nikdy jí nedovolili s klukem strávit noc nebo nedejbože někam vyjet atd., dokud se nevzali. Takže se s první láskou vzali hrozně mladí. A tím, jak neměli možnost si zkusit soužití, výlety nebo prostě společné fungování na jakékoli úrovni, tak po svatbě celkem brzy začali zjišťovat, že jim to neklape, těžce… Sranda na tom je, že díky tomu tlaku rodičů je ona už rozvedená, podruhé se vdávat nechce, takže má teď na cestě druhé nemanželské dítě
Myslím, že takto extrémně přísným rodičům se to prostě většinou nějak „vymstí“, ať už tím, že si nastaví špatný vztah s vlastním dítětem, nebo tak, že to dítě pak nebude schopné navázat normální vztah…
Já myslím, že člověk se většinou rodičů neptá na svolení, jestli může jít na rande a jestli se může zamilovat.
Zákaz přespávání, to se ještě dá trochu pochopit. Ale jinak mi to přijde absurdní. ![]()
Anonym rodina
Já si sice myslím, že (většinou) dítě se rodičů neptá. Hlavně když je na vysoké a rodič ho nemá určitě 24 hod denně pod kontrolou.
Ale ano i takoví rodiče jsou. Jednoho takového máme v rodině. Drží svoji dceru zkrátka a díky penězům se mu to daří. Ona ví, že když provede něco co se mu nebude líbit tak peníze nebudou sypat a prachy má ona ráda. Tak radši poslouchá. Má sice auto, ale ještě nerandila. Studuje prvním rokem vš a budoucí přítel se musí přijít ukázat rodičům na schválení, pak se teprve bude moci pokračovat v chození
Pardon, ale vy DOVOLUJETE lásku? A už vám někdo řekl, že se vám to dítě do někoho zakouká i bez vašeho svolení? A že si vždycky najde cestu, jak se s tím dotyčný vídat?
Nedovolit čtrnáctileté jít si dát s nějakým klučíkem kafe… no já bych vás hnala. Díky bohu, že moje máma byla normální a dokázala vnímat, že přestože nejsem v tom věku ještě dospělá, tak malé dítě už taky nejsem. V tom věku jsem mohla zcela normálně jít s kamarádkou do kina, s klukem na kafe atd. Nikdo z toho nedělal vědu. Možná taky proto jsem neměla potřebu natruc vlézt do postele každému, chodila jsem jen s kým jsem opravdu chtěla, dokončila jsem dvě vysoké, našla si práci a dneska je ze mě normální zodpovědná ženská, která si k tělu nepustí lecjakého de*ila, jen protože mu něco narostlo mezi nohama ![]()
Rodiče nepotřebují být ani bohatí. Stačí když prostě studentovi přestanou dávat peníze i na nutné výdaje. A takových rodičů je. Čím dál víc
Třeba tady: https://www.emimino.cz/…uaci-411216/
nebo tady: https://www.emimino.cz/…tele-409562/
nebo tady: https://www.emimino.cz/…nera-408864/
nebo tady: https://www.emimino.cz/…elem-401950/
@divine woman kdyby dětem, ale dospělým dětem. Jojo oidipáček si nevybírá a může to popadnout každou z nás…Já se našich neptala. Láska si nedá poroučet.
Mám dvě dospělé děti a vůbec nikdy mě nenapadlo, že bych jim do toho mohla kecat ![]()
Tak to uz jsem prosvihla.
Mladsi dite se mi ve trech letech ve skolce vdalo za predskolaka. Ani na tu svatbu nas nepozvala. ![]()
Ted uz to od jara tahne s jinym. Uz se pusinkovalu a prohlizeli nahaty. Prej se desne milujou. Ale keca. On ji teda desne zere. Ale ji hlavne vyhovuje, ze ji posloucha jako pejsek a narozdil od bratra a rodicu neodporuje. ![]()
Moje matka delala sceny jeste v 21 letech, ze nesmim s nikym chodit. Dnes jsme manzele, mame dve deti. Moc se s ni nechci vidat, nedavala mi tehdy ani penize, ani alimenty od otce, rvala na me, citove vydirala.