Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
a tak to ja si ho schvalne povesim
na vanoce i na novej rok. mimochodem vanoce trvaji do nedele po trech kralich, to nebudete prat do te doby? nebo je ta povera moderni a vztahuje se jen na statni svatky? ![]()
Vyset by nemělo na Štědrý den ani na Nový rok.
Já znám mírnější formu-že se podle toho pozná jaká je hospodyňka-to znamená,zda si vše dokáže včas připravit.
Teta z Austrálie říkala,že u nich to platí každou neděli,že se nevěší prádlo-že to tam berou jako svátek.A ostatní sousedi by koukali hodně divně kdyby ho pověsila.
Jelikož se mi dnes těsně přes spaním Míša pozvracel v postýlce,tak jsem to vyprala a visí to v sušárně.
Pudloslava píše:
a tak to ja si ho schvalne povesimna vanoce i na novej rok. mimochodem vanoce trvaji do nedele po trech kralich, to nebudete prat do te doby? nebo je ta povera moderni a vztahuje se jen na statni svatky?
Já to znám se Štědrým dnem. O Novém roce jsem nic neslyšela. Když mám sušičku, tak to taky platí??
![]()
Já v tom mám zmatek, nikdy jsem si nebyla schopná zapamatovat, kdy nemá viset prádlo a tak raději neperu ani na vánoce (24.,25.,26.12) ani na Nový rok
Dnes jsem sebrala prádlo a budu prát až v pondělí
Jinak si myslím, že nejde o to, kde prádlo visí, ale čí prádlo visí ![]()
No vidíte, holky. Zrovna jsem na to dneska myslela, a vyšlo mi že určitě na Velikonoce:-)
Pokud jen stedry den - potom si dovoluji upozornit, ze stedry den defakto neni svatek - je to vigilie na 25.12. Jezisek se narodil (bylo stanoveno ze) 25 a krestani maji zvykem (prevzato od zidu) slavit svatky v predvecer, tzv. na vigilii (bdeni) - po zapadu slunce uz si proste pocitaji druhy den. Takze bacha at 25 taky neperete ![]()
Holky…klííííd…nesmíte všechno tak „žrát“
![]()
A navíc…nevíte, že pro maminy s mimčama je tam výjimka?
![]()
No a když tak to hoďte do sušičky, tam nic nevisí ![]()
Nakonec viselo i u nas, bylo to vcera jeste vlhke…
Susicku by musel prinest Jezura…
a jetse by musel vymyslet, kam ji dat ![]()
Jura007 píše:
Na Velký pátek (den předtím) se nemá hýbat se zemí (rýt, okopávat, kopat základy pro dům…), jinak do roka pochováte někoho z příbuzných atd.
Tak porušení tohodle nám vážně nehrozí…„zemi“ máme jaksi momentálně pod půlmetrem sněhu!
![]()
A ještě jednu pověru, nemá se odcházet od štědrovečerní večeře, max. hospodyně (taky aby někdo v novém roce neodešel ze světa).
Jindulina píše:
A ještě jednu pověru, nemá se odcházet od štědrovečerní večeře, max. hospodyně (taky aby někdo v novém roce neodešel ze světa).
ano ano,tohle dodrzujeme.
tak hlasim ze u nas pradlo visi
jake jsou dalsi povery, co se nema delat o vanocich? Rejt bych bejvala klidne sla, ale ta obleva nestala za nic - mam zrytou jen polovinu zahonku, nestihla jsem to pred mrazem ![]()
To platí jen přes noc, ne? Včera jsem sebrala asi v pět a dnes už mi zase pračka schne
Večer vždy sbírám, tak fakt nevím. ![]()
TAK JÁ DNESKA UŽ TAKY PERU, DOUFÁM ŽE TO PLATILO JEN NA ŠTĚDRÝ DEN ![]()
samozřejmě že na nový rok, naše babička hopředloni nechala viset a do roka umřela!!!