Kdy nesmí viset prádlo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
43035
23.12.10 23:18

a tak to ja si ho schvalne povesim :-) na vanoce i na novej rok. mimochodem vanoce trvaji do nedele po trech kralich, to nebudete prat do te doby? nebo je ta povera moderni a vztahuje se jen na statni svatky? :)))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
23.12.10 23:35

Vyset by nemělo na Štědrý den ani na Nový rok.
Já znám mírnější formu-že se podle toho pozná jaká je hospodyňka-to znamená,zda si vše dokáže včas připravit.
Teta z Austrálie říkala,že u nich to platí každou neděli,že se nevěší prádlo-že to tam berou jako svátek.A ostatní sousedi by koukali hodně divně kdyby ho pověsila.
Jelikož se mi dnes těsně přes spaním Míša pozvracel v postýlce,tak jsem to vyprala a visí to v sušárně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
23.12.10 23:44
Pudloslava píše:
a tak to ja si ho schvalne povesim :-) na vanoce i na novej rok. mimochodem vanoce trvaji do nedele po trech kralich, to nebudete prat do te doby? nebo je ta povera moderni a vztahuje se jen na statni svatky? :)))))
:lol: Jo, a to nám 6.1. začínají druhé Vánoce… tak to my bychom nemohli prát měsíc :zed: :lol:

Já to znám se Štědrým dnem. O Novém roce jsem nic neslyšela. Když mám sušičku, tak to taky platí?? :think: :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
23.12.10 23:57

Já v tom mám zmatek, nikdy jsem si nebyla schopná zapamatovat, kdy nemá viset prádlo a tak raději neperu ani na vánoce (24.,25.,26.12) ani na Nový rok :lol: Dnes jsem sebrala prádlo a budu prát až v pondělí :mrgreen: Jinak si myslím, že nejde o to, kde prádlo visí, ale čí prádlo visí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1357
24.12.10 00:45

No vidíte, holky. Zrovna jsem na to dneska myslela, a vyšlo mi že určitě na Velikonoce:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
24.12.10 06:58

Pokud jen stedry den - potom si dovoluji upozornit, ze stedry den defakto neni svatek - je to vigilie na 25.12. Jezisek se narodil (bylo stanoveno ze) 25 a krestani maji zvykem (prevzato od zidu) slavit svatky v predvecer, tzv. na vigilii (bdeni) - po zapadu slunce uz si proste pocitaji druhy den. Takze bacha at 25 taky neperete :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
24.12.10 07:27

Holky…klííííd…nesmíte všechno tak „žrát“ :mrgreen: :mrgreen:  :mrgreen:

A navíc…nevíte, že pro maminy s mimčama je tam výjimka? :pankac: :pankac: :pankac: :mrgreen: :wink:

No a když tak to hoďte do sušičky, tam nic nevisí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35350
24.12.10 07:51

Nakonec viselo i u nas, bylo to vcera jeste vlhke…
Susicku by musel prinest Jezura… :mrgreen: a jetse by musel vymyslet, kam ji dat :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7862
24.12.10 08:26
Jura007 píše:
Na Velký pátek (den předtím) se nemá hýbat se zemí (rýt, okopávat, kopat základy pro dům…), jinak do roka pochováte někoho z příbuzných atd.

Tak porušení tohodle nám vážně nehrozí…„zemi“ máme jaksi momentálně pod půlmetrem sněhu! :pankac: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4748
24.12.10 10:32

A ještě jednu pověru, nemá se odcházet od štědrovečerní večeře, max. hospodyně (taky aby někdo v novém roce neodešel ze světa).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
24.12.10 11:45
Jindulina píše:
A ještě jednu pověru, nemá se odcházet od štědrovečerní večeře, max. hospodyně (taky aby někdo v novém roce neodešel ze světa).

ano ano,tohle dodrzujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
25.12.10 14:10

tak hlasim ze u nas pradlo visi :-) jake jsou dalsi povery, co se nema delat o vanocich? Rejt bych bejvala klidne sla, ale ta obleva nestala za nic - mam zrytou jen polovinu zahonku, nestihla jsem to pred mrazem :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
25.12.10 14:17

To platí jen přes noc, ne? Včera jsem sebrala asi v pět a dnes už mi zase pračka schne :think: :mrgreen: Večer vždy sbírám, tak fakt nevím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
25.12.10 18:30

TAK JÁ DNESKA UŽ TAKY PERU, DOUFÁM ŽE TO PLATILO JEN NA ŠTĚDRÝ DEN 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pahla
1.1.11 12:31

prádlo

samozřejmě že na nový rok, naše babička hopředloni nechala viset a do roka umřela!!!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová