Kdy nesmí viset prádlo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6594
18.4.22 08:30

Holky, můžu prát a viset prádlo na velikonoční pondělí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
754
18.4.22 08:38
@Salorka píše:

Ahoj, já si chtěla zrovna vyprat a spolubydlo mě vynadal, že se prádlo nevěší na velikonoce :mrgreen: nikdy jsem o tom neslyšela a jelikož nechci jít do práce špinavá, tak jsem si prostě vyprala :mrgreen: je to jen nějaká tradice, stejně tak jakože se na stedry den nemá papat kvůli zlatému prasátku a stejně všichni žerou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
18.4.22 08:42
@Salorka píše:

A proc bys nemohla prat jako v kazdy jiny den? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5936
18.4.22 08:46

Nesmí se prát na Velký pátek, dnes můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18306
18.4.22 08:47
@Salorka píše:

des už můžeš, to platí o Velkém pátku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
754
18.4.22 08:48

Tak jsem mrkla schválně na strýčka googla :mrgreen: platí to pouze pro VELKÝ PÁTEK..

Podle starých pověr měly v tento den velkou moc čarodějnice a zlé síly, proto je potřeba mít se před nimi na pozoru. Je zapovězena velká část prací – nesmí se hýbat se zemí a dělat na poli a na zahradě, péct, prát a zametat, ale ani půjčovat, darovávat a vynášet věci z domu, či přijímat dary.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
18.4.22 08:53

Někdo věří pověrám, ale jsou asi tak validní, jako házení střevícem na Štědrý den a tak. Zákonem to zakázané není, tak si per jak chceš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65424
18.4.22 08:56

No pondělí vůbec nemá v křesťanskými Velikonocemi nic společného, je to už jen den navíc. Pro věřící to končí nedělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5936
18.4.22 09:03
@annlady píše:
Někdo věří pověrám, ale jsou asi tak validní, jako házení střevícem na Štědrý den a tak. Zákonem to zakázané není, tak si per jak chceš.

Možná jsou to pověry, ale Ježíš byl na Velký pátek ukřižovaný, a říká se že pereš v Kristove krvi. Takže tuhle pověru bych úplně nezatracovala. I manžel nechtěl abych na Velký pátek prala, a to už je co říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33980
18.4.22 09:12
@Zlobolka123 píše:
Tak jsem mrkla schválně na strýčka googla :mrgreen: platí to pouze pro VELKÝ PÁTEK..Podle starých pověr měly v tento den velkou moc čarodějnice a zlé síly, proto je potřeba mít se před nimi na pozoru. Je zapovězena velká část prací – nesmí se hýbat se zemí a dělat na poli a na zahradě, péct, prát a zametat, ale ani půjčovat, darovávat a vynášet věci z domu, či přijímat dary.

A dopr :mrgreen: Na poli jsem sice nemakala, ale prala jsem, pekla, zametala, i dárek jsem přijmula 8o :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
18.4.22 09:27

Holky díky. Jsem poseroutka na tohle :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27730
18.4.22 09:36
@mamule42 píše:
Možná jsou to pověry, ale Ježíš byl na Velký pátek ukřižovaný, a říká se že pereš v Kristove krvi. Takže tuhle pověru bych úplně nezatracovala. I manžel nechtěl abych na Velký pátek prala, a to už je co říct.

taky jsem v pátek neprala manžel to dodržuje za to včera se pračka nezastavila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
754
18.4.22 09:58
@arinecka píše:
A dopr :mrgreen: Na poli jsem sice nemakala, ale prala jsem, pekla, zametala, i dárek jsem přijmula 8o :mrgreen:

Já taky dělala vše jako v běžný den. Do dneška jsem o tom ani nevěděla :mrgreen: Ale co, já sama jsem taková malá ježibaba, takže pohoda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
18.4.22 10:15

Na Štědrý den nemá viset prádlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65424
18.4.22 10:16
@Švédka87 píše: