Když se všichni rozvádějí

Anonymní
13.11.12 11:30

Když se všichni rozvádějí...

Ahoj,

jen se stručně chci vykecat… a raději anonymně. Vdávala jsem se hodně mladá, ještě na VŠ, nemusela jsem, chtěli jsme, ale byli jsme do toho současně i dost tlačení manželovou silně věřící rodinou. Našla jsem si pár přátel ve stejné situaci, v reálu i na diskuzích o svatbách. Byli jsme všichni stejně suverénní a sebejistí, že nám to vyjde, že se přece milujeme, většinou se všichni brali v kostele.

Teď uplynulo pár let, trochu jsme asi všichni dospěli a začíná to. Jeden rozvod za druhým, nevěry, ostatní manželství jsou nešťastná a hodně lidí se trápí tím, zda odejít a nebo zůstat - kvůli zvyku, rodině, církvi, dětem. Nebo si dovolit novou životní cestu a nového partnera…

U nás zatím dobré, sem tam oblačno, ale myslím, že je naše manželství celkově fungující a šťastné.

Teď teprve vidím, jak jsme se v mladém věku strašně zaháčkovali, jak nepromyšlený a troufalý krok to vlasně byl a celkem se bojím, co bude dál…

Taky někdy koukáte kolem sebe a v tom množství nevěr, rozvodů a trápení v té instituci manželské, podléháte depresi, že je všechno na houby a že už není čemu věřit a na co spoléhat?

Nevím, jestli jsem se vyjádřila přesně, ale je to jedno, jen jsem se potřebovala vykecat, další manželství našich přátel (mimochodem silně věřících), je v kytkách a ona má nového partnera a čeká s ním dítě, tak jsme z toho vykulení…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18223
13.11.12 11:35

Tak takovým myšlenkám nepodléhám. Vím, že jsem si muže brala, protože jsem chtěla a cítím to tak, že s ním chci být. Přijít může cokoli a kdykoli. A to že jsem byla poměrně mladá- zase jsem nebyla puberťačka, co by neměla ujasněné, co chce.

Je dobře, že vám to klape. Nemůže to všem vyjít a všem nevyjít, tak vy jste zrovna ten spokojený pár a netřeba myslet na to, jak ses uvázala v mládí. No tak by ses uvázala o pět let později, bylo by něco jinak? Myslím, že už ani ne, všechno to spěje jedním směrem :palec: Víme, co v životě chceme a směřujeme za tím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3540
13.11.12 11:36

Myslím, že částečně vím jak to myslíš, když se rozpadlo manželství švagrovi a ještě asi dvěma kamarádům navíc taky jsem o tom uvažovala. hrozně mi tu dobu vadilo že s nimi šel na pivo, protože když jsme s nimi byli naposledy poslouchala jsem jen: Jsem se jí konečně zbavil. Stálo to za houby! V životě už bych to neudělal!!! a podobně a já jsem si vsugerovala že by ho mohli nahlodat aby se mě taky zbavil :D :D
No už jsem v klidu ale těch několik týdnů jsem byla pruda vystrašená :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
13.11.12 11:37

Ahoj a právě proto se vdávat nechci. S partnerem jsme 11 let, máme 2 malé děti a vyhovuje nám to. I když plno lidí okolo se věčně vyptává kdy bude svatba atd. Občas bych byla pro a chtěla si vyzkoušet aspoň na chvíli ty krásný šaty, ale pak přijde něco, co mě utvrdí v tom, že se vdávat nechci a nebudu, protože když to jednou přijde, tak rozvod podstupovat nehodlám. Znám plno manželství a z nich je tak 1/4 šťastná, zbytek naopak a nebo už rozvedení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.12 11:40

@evick2 Já spíš naopak přemýšlím, jestli bychom nebyli „kompletní“ každej spíš s jiným partnerem, atd.

Je to asi hloupé a rozežrané takto uvažovat, já vím. Oproti jiným holkám tady bych měla být ráda, že máme na jídlo, zdravé dítě, nejsme si nevěrní, atd.

Ale stejně… když to člověk pořád vidí a slyší kolem sebe, tak ho to prostě nahlodává.

• Citovat
  • Upravit
2752
13.11.12 11:40

Ahoj, já jsem se vdávala po 7 letech chození / od 17 let / dneska jsme spolu 6 let a máme 5 měsíčního caparta :lol: nikdy jsem o tom takhle neuvažovala i když jsem vlastně žádného jiného chlapa nepoznala a manžel taky ne, takže asi proto nic jiného nehledáme :think:. Hlavním odstrašujícím příkladem je moje máma, která od nás odešla, když mi bylo 16 a dneska se pořád s novým manželem hádají a moc spokojená není :,( JAK ŘÍKÁ MOJE BABIČKA - TEN PRVNÍ JE VŽDYCKY NEJLEPŠÍ :lol: alespoň u nás to takhle funguje a neboj taky je plno kamarádů okolo, co se rozvádí, různě se podvádí… ale je to jejich věc a nic takového k nám do vztahu nepatří :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.12 11:41
@Pettulle píše:
Ahoj a právě proto se vdávat nechci. S partnerem jsme 11 let, máme 2 malé děti a vyhovuje nám to. I když plno lidí okolo se věčně vyptává kdy bude svatba atd. Občas bych byla pro a chtěla si vyzkoušet aspoň na chvíli ty krásný šaty, ale pak přijde něco, co mě utvrdí v tom, že se vdávat nechci a nebudu, protože když to jednou přijde, tak rozvod podstupovat nehodlám. Znám plno manželství a z nich je tak 1/4 šťastná, zbytek naopak a nebo už rozvedení.

Pro mě jsou právě největším úvazkem ty děti… u těch lidí co popisuji v hlavním příspěvku je asi největším problémem to, že se vzali hrozně mladí a dospěli…(většinou vysokoškoláci, velmi inteligentní).

• Citovat
  • Upravit
2133
13.11.12 11:41

Ahoj, já věřící nejsem, nicméně manželství je pro mě svatá věc. Mám inspiraci ve svých rodičích, kteří spolu jsou již 36 a i přes některé velké problémy spolu zůstali. Překonali to a oba dva se snažili. Nevím jestli kvůli nám dětem, ale spíš se domnívám že hlavně kvůli sobě, protože jsou to přátelé, kteří si rozumí a podpoří se v každé situaci.

Pro mě jsou tedy velkou inspirací, chci to mít stejně a ke svému vztahu i stejně přistupuju. Vážím si ho a pracuji na něm.

Dle mého je tedy zbytečné rozhlížet se okolo, protože každý si žije svůj život a svůj vztah. Ostatní ať to dělají stejně. Máš pravdu v tom, že v dnešní době se jakýkoliv problém v manželství řeší ihned rozchodem a rozvodem. Ale bohužel každý je svého štěstí strůjce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.12 11:43
@Alčák1 píše:
Ahoj, já jsem se vdávala po 7 letech chození / od 17 let / dneska jsme spolu 6 let a máme 5 měsíčního caparta :lol: nikdy jsem o tom takhle neuvažovala i když jsem vlastně žádného jiného chlapa nepoznala a manžel taky ne, takže asi proto nic jiného nehledáme :think:. Hlavním odstrašujícím příkladem je moje máma, která od nás odešla, když mi bylo 16 a dneska se pořád s novým manželem hádají a moc spokojená není :,( JAK ŘÍKÁ MOJE BABIČKA - TEN PRVNÍ JE VŽDYCKY NEJLEPŠÍ :lol: alespoň u nás to takhle funguje a neboj taky je plno kamarádů okolo, co se rozvádí, různě se podvádí… ale je to jejich věc a nic takového k nám do vztahu nepatří :mavam:

Snad má babička pravdu :-). Ale ti zmínění rozvádějící se, byli v naprosté většině svými prvními partnery… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3540
13.11.12 11:44

Možná spíš na tebe leze stereotyp. Třeba by to chtělo udělat zas něco co připomene ty romantický chvilky ze začátku vztahu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
13.11.12 11:47
@Anonymní píše: …Taky někdy koukáte kolem sebe a v tom množství nevěr, rozvodů a trápení v té instituci manželské, podléháte depresi, že je všechno na houby a že už není čemu věřit a na co spoléhat?…

Ne, nepodléhám. Ale taky jsme se brali, po 7 letech známosti a bylo nám okolo 30 let. Ale chápu, že tě to znervozňuje, že nad tím přemýšlíš. I já si připouštím možnost, že to třeba nemusí nakonec dopadnout (jsme spolu 15 let), nejsem žádná naivka… ;)

Podle mě je potřeba se dívat na ty pozitivní příklady. Nekoukat, jak to jiným jde do kytek, ale zajímat se, jak to dělají ti, co jsou spolu 20-30-40 let… Ale hlavně, na vztahu se musí pracovat, komunikovat, nepůjde to samo. To máš jak se zahradou: pečuj o ni, plej, zalévej, sázej a bude krásná. A je to práce nafurt, pořád dokola. Vykašli se na to, že tam vždycky byla a vždycky bude a zaroste ti plevelem. A pak holt je kolikrát jediným řešením, to celé zrýt a začít znova, kolikrát i raději jinde… :nevim:

Záleží jen na vás dvou, zda to ustojíte. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
13.11.12 11:47

Já bych řekla, že ta vyšší rozvodovost je tím, že společnost degradovala. Mrkni na diskuze - kolik ženských tu píše, že má milence a ještě jsou na to pyšné, kolik ženských tu brečí, že je partner opustil a ještě je vyhazuje z bytu, protože si našel milenku a chce být s ní. Lidi zapomněli, co to vůbec manželství je, zříkají se odpovědnosti - chlap si pořídí rodinu, děti…a za pár let chce změnu a z čeho bude rodina žít ho už nezajímá :nevim: Je to i našima politikama - ukázali lidem, že nejlepší je být hnusný, nevěrný, v určitém věku vykopnout rodinu, která při něm stála když studoval (zaváděl podnik…) a pořídit si mladou zlatokopku, která teď bude sbírat to, co by mělo náležet jeho původní rodině. Záleží jakého máš doma chlapa. Bohužel - i okolo sebe vidím, že se spousta lidí rozvádí a pořizuje si nové rodiny - ti chlapi jsou ale už mnohem starší, takže u nich pak většinou nastane obava aby nebyli na stáří sami a proto víc frkají, pomáhají, víc pouští peníze… prostě aby si dotyčnou udrželi. A bohužel je tu i ego - který chlap je natolik férový, aby v 50ti letech, když okolo něj začne kroužit mladá, štíhlá, bez závazků dvacítka se udrží a nepodlehne. Ono je to faj moct jet kdykoli kamkoli, protože nejsou děti… ale i s ní pak časem přijdou děti, nemoci, kroužky… a už se veze na stejné vlně, jako byl dříve. A bohužel na to v 90% doplácí první ženy.

Příspěvek upraven 13.11.12 v 11:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
13.11.12 11:48

No ono taky asi hodně záleží, jak spolu ti lidé žili než se vzali :think:. Ono je pak něco jiného, když se dva znají 3 měsíce, ona přijde do jiného stavu, na rychlo se berou a pak zjistí, že se k sobě nehodí protože najednou v tý domácnosti jim začíná ten protějšek vadit / naházené ponožky, bordel, nepomáhá s úklidem…/ a problém je tady. A co s takovým člověkem, kterého vlastně ani neznám??? no rozvedu se přece :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.12 11:49
@evick2 píše:
Možná spíš na tebe leze stereotyp. Třeba by to chtělo udělat zas něco co připomene ty romantický chvilky ze začátku vztahu ;)

Evi, na mě nic neleze, jen depka z toho, že se mi rozvedlo do 28let už tak 70%kamarádů :).

• Citovat
  • Upravit
cher
13.11.12 11:49

Rozumím Ti, jak to myslíš a pokud jsi věřící, tak určitě víš, že- co se má stát, to se stane. Měla jsi potkat svého muže v ten daný čas a měli jste se možná nerozvážně rozběhnout do manželství. To všechno jsou kroky, kterých kdyby nebylo, byla by jsi jiná, né ta, co teď jsi s těmihle úvahami a s dozráním těchto myšlenek. Nemá cenu přemýšlet, co by kdyby, protože s jiným partnerem by jsi byla jiná a měli byste jiné děti a třeba by jsi byla méně šťastná, kdo ví. Každý máme směr cesty předurčen a my máme pouze možnosti se rozhodnout, po které stezce jít, ale směru, kterým nás to táhne, se nevyhnem.
Mně to napoprvé nevyšlo, z prvního manželství mám syna, s druhým mužem dceru. Nelituju ničeho, měla jsem potkat bývalého a měla jsem potkat i nynějšího. Všechny okolnosti nás formujou, proto jsem zrovna teď taková, jaká jsem. Jsem to já a jsem teď. Kdyby neexistuje. Pochybnosti jsou normální.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová