Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Zdravím ve spolek. Keto dietu držím už něco přes měsíc a tak jsem si řekl, že by bylo dobré zjistit, co je vlastně o této dietě na internetu v češtině. Vypadá to tak, že toto vlákno je největší keto komunita v ČR a tak mi dovolte se přidat a podělit se o nějaké informace, které jsem za tu dobu, co se o tuto dietu zajímám, posbíral.
Jako zdroj základních informací doporučuji část FAQ na reddit/keto ( link ). Je to snad nejlepší vysvětlení základů Keto diety, které jsem doposud našel a pokud se zajímate i o vědu s tímto související, tak tam najdete i potřebné odkazy na akademické žurnály atd.. Co je také užitečné pro inspiraci, je část /ketorecipes , ale dobré recepty najdete i jinde na netu. Také tam jsou inspirativní příklady hubnutí ostatních včetně fotek.
Jinak pro ty, co neznají reddit; jedná se o sociální síť (něco jako facebook), kde jsou sekce snad na úplně všechno možný. Například keto subrredit tam má přes 170,000 členů, což jako komunita a zdroj informací ujde. Bohužel, je to jak už to na internetu bývá, vše v angličtině. Pokud tento jazyk dostatečně neovládáte, doporučuji nějakého překladatele (např. Google Translate).
S doporučením té stránky jsem začal, protože jsem si v tomto vláknu všiml u pár příspěvků nepochopení základů Keto diety. Ano, můžete mi říct, co se o to zajímám, že někdo na netu něco nepochopil správně (nebylo by to poprvé:)) a proč se vlastně do toho míchám, ale na druhou stranu tento příspěvek mě tolik času nestojí a pokud pomůžu i třeba jedné další osobě, tak to stojí za to. Pokud Vám to vadí, tak stačí po přečtění vypustit tento text z hlavy.
Co se týče nepochopení keto dietz. Jedná se o tukovou dietu a ne proteinovou (jak jsem zde a na stránce jedné české firmy četl), což je dost zásadní rozdíl.
Jednoduše, na této dietě se proteiny (tj, bílkoviny) kontrolují (cca 15-30% denní dávky energie, protože část se konvertuje na glukózu, což v důsledku na insulin působí jako sacharid), sacharidy se vynechávají (max 5%, vetšinou se udává 50g/den) a tedy tuky jsou základ (tj, zbylých cca 60-80% denní energie) na doplnění denního energetického cíle a hlavně nasycení. Ty procenta jsou orientační, ale princip zůstává. Sacharidy ne, trochu proteinů a zbytek tuky, tuky a tuky.
Pro ty, kdo nevědí, kolik a čeho mají vlastně jíst doporučuji nějakou keto kalkulačku (jedna je tady ). Následně je dobré aspoň pro začátek si vést deníček příjmů energie. Já používám myfitnesspal (služba ok, zase pouze v AJ, a české výrobky tam také jsou), ale těch možností je více. Kaloricketabulky.cz vypadají taky jako dobrá volba, ale nezkoušel jsem, takže nemohu hodnotit.
Nakonec mi dovolte jednu univerzální radu, která platí i u keto. Nevěřte nikomu! Ani mně
. Chápu, že na to nemá každý čas, ale co se týče úpravy vlastní diety (a třeba i diety blízkých osob), tak je fakt důležitý si tyto věci prostudovat a ověřit než dojdete k vlastnímu závěru. Není to lehké, obzvláště když i vědecká komunita je od dob Ancela Keyse skeptická vůči nízko-sacharidovým dietám (ať už je to Atkins, paleo či keto), ale nemožné to také není. Na pochopení hloubky této problematiky ve vědecké komunitě doporučuji článek ""The Sugar Conspiracy"":http://www.theguardian.com/…-john-yudkin , který před pár dny publikoval britský list Guardian (je to tak na 30min čtení).
Tady také narážím na jednu věc, která mi fakt vadí. I když žijeme ve svobodné době s tržní ekonomikou, tak pochybuji, zda je zapotřebí tuto dietu držet skrze nějakou soukromou firmu. Nejenom, že placené diety jsou blbost z 90. let, ale je to fakt drsný platit někomu za něco, co už z principu není ta nejlevnější dieta (nakonec, proč asi jsou ve všem ty sacharidy). Věci, jako rozdělit dietu na kroky 1-2-3 či recepty jako „lehký bramborový salát“ takové firmě na důvěryhodnosti nepřidávají. Držet dietu na základě jídel ze sáčků? Jaký nemehlo si neumí udělat omeletu?
Musím uznat, že jsem to tu zatapetoval dostatečně, ale snad to tolik vadit nebude. Možná si to i někdo přečte… ![]()
Ahoj kočky, tak jsem v pátek také začala:-)Koupila jsem si velkou krabici pro velký úbytek…který je nutný, páč vážím 103 kg
Je mi 45 let a sport už prostě nedám, musím nejdřív aspoň trochu zhubnout, nechci si dorasovat kostru…Přečetla jsem si vaši diskuzi, spousta informací a tipů.
Pro sebe vidím jako hlavní benefit tu připravenou stravu, neumím vařit a jedu tak na bagetách, salátech apod. Do práce v 5, domů v 18, 50 km…ale budo bojovat a musím to dát, tak 25 kg min. ![]()
Držte mi palce prosím ![]()
@ivvet Ahoj,vítám tě, tak skoro ten nejtěžší krok máš za sebou a to rozhodnout se, teď už jen být ze začátku důsledná a brzy příjde výsledek. Ještě těžší je bohužel si ty ztracená kilča udržet, alespoň pro mne, ale to dáme! ![]()
Já jsem trochu zmatená, konečně se mi podařilo sehnat proužky na měření ketózy a od pátku, co si jí měřím ji mám negativní. Vše dodržuji-5× denně ketodiet a k tomu povolenou zeleninu. Zhřešila jsem jednou a to bylo o velikonocích. Dnes je to 25 den a váhový úbytek 6 kg. To se mi zdá docela málo, představovala jsem si alespoň o 2 kg více.
Nedívala jste se některá na Dr. Staňka, ten má v nabídce i těstoviny a rýži, ale nevím, zda je tato příloha vhodná. Krásný den
@ivvet Ahoj
Ja zacala ve ctvrtek, takze taky na zacatku. Chtela bych byt v 1. fazi co nejdyl tak snad vydrzim. Drzim palce ![]()
Ahoj, také bych ráda přidala zkušenosti s Keto Diet ![]()
Měla jsem dietní plán Basic, potřebovala jsem shodit jenom pár kil. Měla jsem to na 3krát 2 týdny ![]()
Bylo to rychlý a pohodlný, překvapilo mě, že jsem neměla pocit hladu, nebyla jsem nervní, Naučila jsem se jíst 5krát denně a zjistila jsem, že nemusim počítat kalorie a že to není vlastně žádná věda zajistit si vyvážený jídelníček ![]()
Jídlo jsem si vždycky připravila hned a snadno, takže při péči o děcko k nezaplacení ![]()
Překvapilo mě, že první výsledky hubnutí přišly dost brzy, ikdyž jsem tomu původně moc nevěřila…Ted nosím džíny menší velikosti a jsem štastná
Když jsem potřebovala, tak poradci mi byli k dispozici pořád, což jsem několikrát ocenila.
Od té doby mám stabilizovanou váhu a jsem ráda, užívám si to. ![]()
A pro milovníky Českých značek-Keto Diet je Česká značka ![]()
Tak jsem se radila s poradkyní, a ona mi řekla, že v mém případě by bylo lepší dietu ukončit, že by byl lepší jiný způsob redukce. Hlavní problém je, že nejsem v ketóze a že v podstatě hladovím. Jsem hodně
Minul týden jsem si objednala na další 4 týdny, tak nevím, jestli mám pokračovat.
@kulih píše:
Tak jsem se radila s poradkyní, a ona mi řekla, že v mém případě by bylo lepší dietu ukončit, že by byl lepší jiný způsob redukce. Hlavní problém je, že nejsem v ketóze a že v podstatě hladovím. Jsem hodněMinul týden jsem si objednala na další 4 týdny, tak nevím, jestli mám pokračovat.
Já bych ty 4 týdny ještě zkusila vydržet a pak uvidíš
Přeju hodně štěstí ![]()
@kulih načo sa trápiš, veď chudneš. Ak si hladná, pridaj tuky - napr. kúsok slaniny, 1-2 lyžice oleja, vajíčka, klobásu čabajku, povolenú zeleninu a pod. Nebudeš tak hladná a budeš chudnúť ďalej. Gratulujem k dosiahnutému výsledku a netráp sa. ![]()
@kulih No mě se zdá 6 kg za 25 dní pěkných! Taky bych přidala tuky, třeba ořechy, trošku víc oliváče, nebo ještě bych zkusila, dřív než praštit s dietou, dát si 1-2 dny úplně oraz, dát si normální jídlo a pak 3 dny znovu najet do první fáze, nastartovat ketózu nanovo a pak pokračovat normálně dál, tak jako jedeš teď. Myslím si, že jsem v poradně Dietalegre četla, že ty proužky nemusí ukazot ketózu, obzvláť, když už je tělo zvyklé…Občas to tu někdo tak dělal, když už si ketózu nenaměřil.
Tak já mám měsíc za sebou a mám 7,5 kg dole. Přecházím na 2. Fázi a některá jídla už nemohu do sebe dostat. Na začátku mi přišla dobrá, ale teď… Nabízím k prodeji 6× čokoládovou kaší, 6× placka s česnekovou příchutí a 4× vaječná omeleta se zeleninou a se slaninovou příchutí. Za 1/2 ceny.
Děkuji všem za podporu
,jste zlatíčka. Vydržím a uvidím, co se bude dít. ![]()
@kulih Jsem na tom stejně, také za 25 dní 6kg. Myslela jsem, že dám 10 za měsíc, ale bohužel. tak holky já ještě 18 kg a budu spokojená
![]()