Kniha Líný rodič

Máte zkušenost s Jota Líný rodič?

Přidejte zkušenost s Jota Líný rodič
Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
29.10.12 22:43

@Kettlery Knížku jsem nečetla, reaguju jen na tu domácí výuku. Autor je Brit. A ve Velké Británii než STATNÍ ŠKOLA je fakt lepší domácí výuka. Soukromé školy jsou velmi drahé a když je matka doma, naučí dítě základy sama. Pak stačí, aby složilo zkoušky. Rodina tím dost ušetří. Vyšší stupně vzdělání už studuje normálně na (soukromé) škole…

Máme ve VB kamarády, dávné české emigranty, a přesně tak to řeší.

Většinu státních škol si představte jako školu z filmu Bastardi. Poslali byste tam své dítě?

Ostatně tady to k tomu taky směřuje :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
29.10.12 22:46
@beeerush píše:
Problém je v tom, že na soukromé školy se tady stále pohlíží zcela opačně než ve světě, jako na něco, co je pro snoby nebo méně nadané žáky z bohatých rodin…
Jinak jsou tady tak rozdílné názory na knihu, že si jí asi přečtu, pokud lenost nezvítězí :lol:

Protože tak to zatím většinou je. Říká se, že na školu musíš mít - buď hlavu (veřejná) nebo prachy (soukromá). Ale už se to taky mění.

Třeba v USA se říká „pay or pray“ „plať nebo se modli“ - školu si musíte zaplatit a nebo doufat, že vás přijme škola placená církví. Státní školy mají velmi velmi nízkou úroveň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Scarlett2011
29.10.12 22:53

@beeerush
Knihu si urcite precti. :) Cloveka to donuti se nad spoustou veci zamyslet. Nemusi hned s autorem ve vsem souhlasit. O tom to asi neni. :think:
Ja myslim, ze v Anglii si moc na nejaky rezim nehraji. V deset vecer tu potkas o vikendu petilete deti v kine. :zed:
Proste jine zvyky, jina mentalita.
Do skoly se tu chodi od 4 let a system tu je opravdu jiny nez v CR. A nerekla bych, ze popsany model, kdy deti chodi do skoly jen par dni v tydnu je bezny. Rekla bych ze stejne bezny jako domaci vyuka. Jde jen o to, ze je tu ta moznost. :think:
Tady je prave mezi skolami obrovsky rozdil a to nejen mezi soukromymi a statnimi. Kazda skola ma rocni hodnoceni. Jedno univerzalni, ktere delaji skolni inspektori a pak dalsi, ktere hodnoti rodice zaku. Vsechny vysledky jsou zverejnene na internetu, takze kazdy rodic budouciho zaka si muze jednotlive skoly porovnat a podle toho se rozhodnout. Neco takoveho mi v CR chybi. Mimo jine tam jsou i vysledky zaku v anglictine, matematice a vedach. Myslim, ze to je dost uzitecne. :)
No, snad se to v CR casem bude zlepsovat. Neplanujeme zustat v Anglii a docela se bojim prechodu na ceskou skolu. :)

• Citovat
  • Upravit
809
29.10.12 23:06

@Scarlett2011
To jsem si taky řikala, že tu knihu asi nejde brát úplně doslova, když jsem četla recenze tady na emiminu :) A přesně, o tom to neni.
Já bych právě řekla, že tady je taky obrovský rozdíl mezi školami, jen mi přijde, že většině rodičů je to jedno. Navíc mi tady taky chybí to veřejné hodnocení, ale na druhou stranu, když Češi hodnotí kvalitu, většinou je to katastrofální. Respektive jinak, řekla bych, že češi zatím neumí kvalitu ohodnotit :mrgreen: Ale to je asi na jinou diskuzi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Scarlett2011
29.10.12 23:23

@beeerush
Ja se priznam, ze o skolach v CR uz moc nevim. Nedavno mi bratr rekl, ze jsem uplne mimo, ze uz to je vsechno jinak. :lol:
Takze asi mel pravdu a mela bych si neco zjistit. :think:
A s tim hodnocenim kvality souhlasim. Jeste bude hodne dlouho trvat, nez se spousta dulezitych veci v CR zmeni. Snad se toho dozijem. :)

• Citovat
  • Upravit
20777
29.10.12 23:32

Jestli si chcete přečíst něco o výchově, tak doporučuju spíš Jak žít a nezbláznit se od Lidmily Pekařové. Bude to asi přínosnější. Najdete ji i na uloz.to :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kettlery
30.10.12 07:11

@Amabilis77 tak tuhle knihu taky muzu. :palec:

• Citovat
  • Upravit
2212
22.9.14 20:48

Prosím Vás o čem je tato kniha? kdysi jsem o ni slyšela, prý tam píšou, že dítě nemusí mít hodně hraček atd.. Jaká je myšlenka této knihy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
785
22.9.14 21:05

@brulinka Ahoj knihu jsem nečetla. Mohu pouze potvrdit, že dítě mnoho hraček nepotřebuje. Já vždy držím pravidlo, že dítě má dostat to co potřebuje a to je rodičovská láska, respekt a důvěra. Z hraček vyroste a do života si odnese jednoho plyšáka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
22.9.14 21:16

@brulinka v podstatě jde o výchovu proti konzumu. Pokud ti není cizí otázka „být či mít“, tak určitě stojí alespoň za prolistování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
22.9.14 21:57

@brulinka Výborná kniha, bavila jsem se u ní :palec: Ano, dá se říct, že je proti konzumu, a ano, mluví se tam o tom, že dítě nepotřebuje moc hraček. S tím souhlasím.
Jinak - dopřát dětem volnost a naučit je zodpovědnosti a samostatnosti. Nebát se dětské práce :lol: Není důvod děti obskakovat, leccos zvládnou samy v dřívějším věku, než by nás (třeba) mohlo napadnout, a ještě z toho mají radost.
Nebrat různé lapálie s rodinou jako důvod ke řvaní a mizerné náladě, ale uvědomit si, že to může být dobrodružství a že to budou dobré historky ke vzpomínání.
Stýkat se s dalšími rodinami s dětmi, děti šoupnout na jednu hromadu, ony už se nějak zabaví.
Využívat pro zábavu předměty denní potřeby.
Přehnaně se nebát (nicméně je třeba vzít v potaz, že autor žije na venkově).
Věnovat dětem svůj čas, protože paradoxně zjistíte, že když jim ho dopřejete akorát, přestanou otravovat a častěji se zabaví samy.
Naučit se hrát na ukulele a s dětmi zápasit, stačí čtvrt hodinky denně :lol:

Je toho tam spoustu, fakt doporučuju ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
22.9.14 22:13

@brulinka hlavní myšlenkou je motto „nechte je být“ :mrgreen: Knížka se mi líbila. Nebo asi takto… Když jsem měla jedno dítě, které mělo rok a půl, tak mě knížka dost šokovala, byla jsem z toho taková konsternovaná. Čím je dítě starší (a přibylo k němu druhé dítě), tím víc se mi líbí a myslím, že je v ní veliký kus pravdy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lulinaaa
22.9.14 22:22
@Scarlett2011 píše:
@beeerush
Ja myslim, ze v Anglii si moc na nejaky rezim nehraji. V deset vecer tu potkas o vikendu petilete deti v kine. :zed:
Proste jine zvyky, jina mentalita.

Zili jsme chvili v UK a ta liberalni vychova tam je siiiiilenaaaa :roll: decka tam maji pravo snad na vsecko… Videla jsem hodne casto, jak matky vozily decka ze skoly v golfacich a s dudlem v puse :lol: taky dobty :palec:

• Citovat
  • Upravit
81480
22.9.14 22:42

Tak já musím říct, že jsem si za tu dobu, co mám děti, prošla různými obdobími. Jednu dobu mi hodně bavilo montessori, což je dost opak líného rodiče, pak období, kdy jsme vymetli kdejaká kroužek, MC a hernu, pak mi to začalo všechno štvát a začala vyzávat líného rodiče spíš to byla taková znouze jak překlepat poslední půl rok mateřký, kdy už mi to krutě nebavilo.
Zpětně vzato -podle mě dítě určitě potřebuje prostor neorganizované zábavy, poznat pocit, že se nudí,, určo není na závadu, kdyžž se dítě něchá napospas lecčemu a nauččí se samo ( olíkat, připravit si pití, jídlo, vyřešit, jak se dostat do horní police skříně pro hračku…). to mi jde fakt výborně a děti jsou opravdu hodně samostatné. Na druhou stranu by mi přišlo líto, že děti nemaj tolik podnětů, co si přestavuju. podle mě co si člověk zažije, to nikdy neztratí. Miluju výlety, nemusí to být nějaký extra konzum, ale vejletujem co to dá. Líného rodiče prktikujeme na chatě, kde je banda 10ti dětí, uzavřený relativně bezpečný areál a funguje to bezva. Doma, byť pozvm návštěvu to klape půl dne, pak to neba ani mě, ani děti a vypadnem někam, do konzumu :twisted: minizoo,, hřiště, kola, výlet vlakem, byť jednu stanici..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
22.9.14 22:43

Jinak mě se nelíbil ten styl, jak je to napsaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí