Kolik přispívá Váš potomek na domácnost?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2353
15.3.22 14:26
@Snorlaxik píše:
Jelo by na tábor, který by si vybralo z určité nabídky. A klidně bych ho poslala na ten týdenní s tím, že by se pak uskrovnilo v dalších prázdninových aktivitách.

Takže ho vlastně oberes, ale jinde. No geniální. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
15.3.22 14:28
@Modra1 píše:
:mrgreen: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
15.3.22 14:28
@Trojlístek píše:
Jaké si to doma uděláte, takové to budete mít. Je to jen zlomek toho, jaký profit, to pro ni bude mít do budoucna.

Ano přesně tak. Děláme to stejně, jako to dělali naši rodiče a překvapivě, i když si nebrali příspěvek na tábor od dítěte na prvním stupni ZŠ, zvládli vychovat finančně gramotné jedince.

• Citovat
  • Upravit
15436
15.3.22 14:29
@Trojlístek píše:
@lucad77 starší dcera dnes rozbila dávkovač mydla, docela drahý. Ne, že bych chtěla koupit drahy, prostě to drahé je. Ve své podstatě si okamžitě uvědomila, že vznikla škoda, že to někdo platil a ví, jak je vše drahé. Tudíž nabídla spoluúčast, nabízí ji i u platby táborů. Ano, třetinu si přispívá. Dávkovač platit nemusí, tam mi stačí, že si to uvědomuje.

Bude ji 11 let.

Příspěvek upraven 14.03.22 v 22:17

pochopila jsem, že si třetinu z ceny tábora platí sama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
15.3.22 14:32
@ivašot. píše:

těch táborů má pět, přispívá si částečně na jeden. Už to tu dotyčná vícekrát psala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
15.3.22 14:34
@Snorlaxik píše:
Ano přesně tak. Děláme to stejně, jako to dělali naši rodiče a překvapivě, i když si nebrali příspěvek na tábor od dítěte na prvním stupni ZŠ, zvládli vychovat finančně gramotné jedince.

Trend příměstských táborů je až poslední dobou, dřív ta nabídka taková nebyla, ani možnosti. Dříve jsi za cenu jednoho tábora, ještě s příspěvkem zaměstnavatele vyexpexovala dítě na tři týdny týdny mimo domov. A v pokladničkach neměly děti to, co mají teď. Dnes a tehdy v tomto ohledu vůbec nejde srovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
15.3.22 14:35
@ivašot. píše:

Ale to není celý tábor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15436
15.3.22 14:38
@Trojlístek píše:
Ale to není celý tábor.

chápu, ze třetina neni celek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
15.3.22 14:41
@Trojlístek píše:
Trend příměstských táborů je až poslední dobou, dřív ta nabídka taková nebyla, ani možnosti. Dříve jsi za cenu jednoho tábora, ještě s příspěvkem zaměstnavatele vyexpexovala dítě na tři týdny týdny mimo domov. A v pokladničkach neměly děti to, co mají teď. Dnes a tehdy v tomto ohledu vůbec nejde srovnávat.

Tak záleží o jaké době mluvíš. V době mého dětství rodiče platili celou částku za tábory, a nebyly to zrovna malé částky. A je pravda, že jsem v kasičce neměla moc peněz, ale prarodiče mi je ukládali na vkladní knížku. Místo té má teď mé dítě účet. Takže nevidím nějaké zásadní rozdíly a nejmenší důvod k tomu, aby si dítě muselo přispívat na tábor.

• Citovat
  • Upravit
Snorlaxik
15.3.22 14:43
@Modra1 píše:

Neoberu, přijde mi to výchovný. Dopřeju mu různý zážitky a naučí se, že existuje i bezplatná nebo ne tolik nákladná zábava.

• Citovat
  • Upravit
11092
15.3.22 14:48

@ivašot. Mně je ve finále úplně jedno, jak si to kdo doma v tomto ohledu udělá. Dala jsem pod svym profilem ukázku, jak to může fungovat jinde. Je mi vcelku jedno, co si kdo myslí, pro mě je důležitá skutečnost, ze mé dítě ví, že existují platby za popelnice, psa, jídlo, energie, palivo a její sport který provozuje na poměrně vysoké úrovni. Jsem pyšná na to, že zná pojmy jako je hypotéka a umí si představit jakousi malou domácí rozvahu. Že v sobě dokáže pěstovat psychickou odolnost a nehroutit se z kde čeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
15.3.22 14:50
@impossible píše:
@lucad77 Je mu čerstvě dvacet. No půjde to těžko. Měla jsem se zapojováním začít dřív. Jenomže on byl na internátu, vídali jsme se jen o víkendech…., co už. Teď to bude těžké.

Ale ono to půjde, nebojte. Jen musíte být důsledná. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
15.3.22 14:51
@Snorlaxik píše:
Neoberu, přijde mi to výchovný. Dopřeju mu různý zážitky a naučí se, že existuje i bezplatná nebo ne tolik nákladná zábava.

Jo jasně. :mrgreen: A pak za ušetřený 3000 Kč si dítě zaplatí kurz raketovýho inženýrství a za zbytek soukromé bohoslužby :mrgreen:

A ty vezmeš kalkulačku a budeš přepočítávat, kolik usetris zrušením výletu do lanového centra a začneš hledat tažné lano a dva stromy. Haha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
15.3.22 14:57
@Liberalissima píše:
A já se o sebe musela starat od 18 kompletně sama a nikdo se ani za mák nestaral, jestli to psychicky zvládám (nezvládala btw) :nevim:
Což je druhý extrém, a ideál bude logicky někde mezi tím.

Podívej, kluk už měsíc na rozkoukanou dostal. 5-6 tisíc měsíčně je TŘETINA toho, co by ho reálně vyšel samostatný život kdekoliv jinde, to je dostatečná pomoc dospělému nestudentovi.

S platbou 5-6 měsíčně rodičům je v neskutečně privilegovaného pozici, to není žádná přísnost :nevim:

Ano, souhlasím, že by určitě platit něco měl. A měl by vědět, kolik život zhruba stojí. Ale to se dá snad naučit postupně, nemusí to být hned hrrr vše najednou. Prostě bych z toho nedělala hon na čarodějnice, když je klukovi teprve dvacet a sotva začal vydělávat. To nelze srovnávat se čtyřicetiletým povalečem. Některé příspěvky jdou z extrému (neplatit nic) do extrému (z kluka bude určitě budižkničemu, máma ho příliš opečovává, nenaučili ho odolávat stresu… 8o ). :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
15.3.22 14:58
@Anonymní píše:
No nenasetri. My měsíčně ušetříme 50 tis. Byty 4kk okolo nás jsou aktuálně za 13 mega. To mas skoro 22 let šetření pro nás co bychom chteli za aktuální ceny. 1kk je v Praze bezne 5 mega. To už je jen 8,5 roku :lol: jasný, stačí základ na hypo, ale vzhledem k vzrůstajícím cenám, tak kdyby potřeboval jako základ milion, tak při odkladani 10 tis se stále bavime cca o 8 letech. Za tu dobu bude potřebovat víc a bude mu přes 30.

Je fakt, že s tím vlastním bydlením to dnes není vůbec jednoduché. Ty ceny jsou šílené. A zdaleka nejen v Praze. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí