Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Snorlaxik píše:
Neoberu, přijde mi to výchovný. Dopřeju mu různý zážitky a naučí se, že existuje i bezplatná nebo ne tolik nákladná zábava.
A mimochodem. Ne tolik nákladná zábava je ten tábor za 7 na 14 dní. Trošku se ti to pere ty názory.
Zlatíčko, já ti ten zbytečně drahý tabor zaplatím. Zrušíme jiný výlet a místo toho půjdem do lesa, aby si viděl, že se lze bavit zadáčo. A pak si ty 3000 utrať za čokošky.
@Livi92 píše:
Naši nechtěli nic, ale u nás to automaticky začalo fungovat tak, že jednou nakoupil ten, podruhé onen, dávala jsem třetinu na novou ledničku apod. Poplatky taky zaplatil ten, kdo zrovna zakopl o složenku. Ono je totiž dobrý ho naučit i v tomhle směru. Když dá peníze a nemusí sám nic zařizovat, tak se tyhle provozní věci nenaučí.
Jo, ale tohle může fungovat v případě, že z toho pak není chaos a že se každá strana je ochotná zapojit víceméně rovnoměrně. Aby se jeden nevezl a ostatní netáhli. To nemusí vyhovovat každému.
@Modra1 píše:
Ne, jelo by na ten tábor za těch 7 na 14 dní. Co na tom nechápeš? Ty bys řekla dítěti „ne, pojedeš na ten, na který jsme ti přikázali“?
No ja bych zaplatila ty prazdninove activity a tabory, ktere by si dite vybralo ![]()
@Modra1 píše:
A mimochodem. Ne tolik nákladná zábava je ten tábor za 7 na 14 dní. Trošku se ti to pere ty názory.Zlatíčko, já ti ten zbytečně drahý tabor zaplatím. Zrušíme jiný výlet a místo toho půjdem do lesa, aby si viděl, že se lze bavit zadáčo. A pak si ty 3000 utrať za čokošky.
A co třeba: pojedeš na ten dražší tábor. Ale proto, že stojí hodně, tak pak si na výlet do přírody vezmeme vodu a svačinu z domova místo obědu v restauraci. Ty peníze od babiček si šetři na něco velkého, třeba na lepší počítač.
@lucad77 ale dítě, který je vůči stresu málo odolné potřebuje od rodičů pomoc. Já kdysi po SŠ nenastoupila na VŠ, protože stres. Rodiče vůbec nechtěli slyšet, že by mi šlo nějak pomoc. Je mi 43 let a dělam poslední semestr VŠ. Dvě děti, práce, starost o domácnost…
V šuplíku mám nachystaná lehká antidepresiva od prvního ročníku, zatím jsem je nepoužila, stačí mi to vědomí, že některé situace mají sva řešení.
Bydlela jsem doma po VŠ rok a půl a platila jsem našim 3000 Kč + občas nakoupila. Přišlo mi to normální a ok. Naši ty peníze schovávali a když jsem se stěhovala, tak mi je dali. Jelikož jsem to nečekala, byla jsem z toho paf. Měla jsem i tak dost našetřeno, tak jsem jela s manželem (tehdy přítelem) na dovolenou na Seychely. Bylo to od našich moc hezké a i kdyż nemám děti, tak bych řekla, že i výchovné
@Snorlaxik píše:
A co třeba: pojedeš na ten dražší tábor. Ale proto, že stojí hodně, tak pak si na výlet do přírody vezmeme vodu a svačinu z domova místo obědu v restauraci. Ty peníze od babiček si šetři na něco velkého, třeba na lepší počítač.
Lepší počítač = lepší tábor. Absolutně stejný princip.
@Modra1 píše:
Lepší počítač = lepší tábor. Absolutně stejný princip.
Pro mě ne. Lepší počítač je pro mě zbytná věc. Zatímco tábor, který dítě bude bavit a kdy nebude muset trávit prázdniny samotné doma, je pro mě nezbytná věc. A je na mě jako rodiči, abych to pro dítě zajistila.
@_.Emilyyy píše:
No ja bych zaplatila ty prazdninove activity a tabory, ktere by si dite vybralo
Tak to udělej, klidně mu zaplať tábor za 50 a plať vše, co mu na očích vidíš. Jednou ti to vrátí. ![]()
@Snorlaxik píše:
Pro mě ne. Lepší počítač je pro mě zbytná věc. Zatímco tábor, který dítě bude bavit a kdy nebude muset trávit prázdniny samotné doma, je pro mě nezbytná věc. A je na mě jako rodiči, abych to pro dítě zajistila.
Proti tvym prioritám tábor/pocitac nic nemám. Každopádně svý dítě zahrnuješ opičí láskou, když mu seš ochotna zaplatit 5 táborů a ještě si u toho jednoho vymýšlí, že chce DVOJNASOBNĚ dražší.
@Snorlaxik píše:
nebo třeba si je šetři na dražší tábor. Jak chceš. Přijde mi, že oboje je stejné. Jen táborová varianta se ti prostě nelíbí…
a ještě tedy bych měla poznámku. My máme třeba i druhé dítě. Takže ani druhé dítě by nemělo oběd v restauraci na výletě.
A fakt si nebudu dovolené odvíjet od toho, že zrovna si dítě usmyslelo drahej tábor, tak musíme mít levnější varianty ostatního programu, aby to bylo výchovné. To si prostě pokryju tím, že si „nadstandard“ doplatí. Protože má z čeho.
Nehledě na to, že u dražší varianty táboru mi to pokryje pouze týden prázdnin místo dvou…
Každopádně to už jste se sakra vzdálily od původního tématu. Ale na jednu stranu to dost souvisí.
@Modra1 píše:
Proti tvym prioritám tábor/pocitac nic nemám. Každopádně svý dítě zahrnuješ opičí láskou, když mu seš ochotna zaplatit 5 táborů a ještě si u toho jednoho vymýšlí, že chce DVOJNASOBNĚ dražší.
Jak jsi přišla na to, že dítěti platím 5 táborů? Kdybych dítě poslala na tolik táborů, tak bych neměla, kdy s ním jet na dovolenou, neměl by čas na pobyt u prarodičů. Ale máš v něčem pravdu, do zážitků nemám problém investovat nemalé částky. Ale neberu to jako opičí lásku.
@_.Emilyyy píše:
No ja bych zaplatila ty prazdninove activity a tabory, ktere by si dite vybralo
Ano, ale vy na to máte. Pokud si dítko vybere tábor jeden týden za 9 tis. a maminka/rodiče musí pokrýt dalších 7 týdnů, musí jako hodně rodin řešit i finance. To, že by každá z nás chtěla zaplatit či koupit dítěti vše, co by si vybralo je hezké. ale pro mnohé tady nereálné ![]()
@Trojlístek píše:
@lucad77 ale dítě, který je vůči stresu málo odolné potřebuje od rodičů pomoc. Já kdysi po SŠ nenastoupila na VŠ, protože stres. Rodiče vůbec nechtěli slyšet, že by mi šlo nějak pomoc. Je mi 43 let a dělam poslední semestr VŠ. Dvě děti, práce, starost o domácnost…
V šuplíku mám nachystaná lehká antidepresiva od prvního ročníku, zatím jsem je nepoužila, stačí mi to vědomí, že některé situace mají sva řešení.
Určitě, ale tu VŠ prostě nemusí a nemůže mít každý, to jistě uznáte. Já bych dokonce řekla, že dneska je vysokoškoláků přetlak a studují se kolikrát tak nesmyslné obory bez pořádného následného praktického životního využití, až je to k pláči.
Příspěvek upraven 15.03.22 v 15:28
Při studiu před 25 lety jsem si platila oblečení, drogerii, dovolené.
Po studiu jsem určitě přispívala na začátku 2000 a určitě jsem pomáhala doma s úklidem, zahradou, se psem, nádobím.
Určitě ho nech platit, začni třeba po třetí výplatě, to už určitě musí mít svoje potřeby saturované.
Být tebou, tak chci aspoň 4000. Klidně mu to všechno můžeš schovávat, ale nic mu neříkej.