Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kamarádka přispívala 2 tisíce, dokud ještě bydlela s rodiči.
@impossible píše:
@Kassor Už přispěl, udělal si novou smlouvu u T-mobilu, aby si paušál platil sám. Ovšem příspěvek symbolický. Jak si má jinak šetřit. Takto by si na vlastní bydlení nenašetřil nikdy. Mamánek rozhodně není.
Twl, co tím myslíš?
![]()
Po škole jsem neměla nic, jen vzdělání. Nastoupila jsem po VŠ za podprůměrný plat (ale jo, to byla jen a pouze moje chyba, měla jsem zdrhnout zavčasu) a horko těžko jsem vydělávala, abych se mohla zařídit.
Našetřit na základ hypo pro vlastní bydlení mi trvalo deset let a splácet svý bydlení budu až do důchodu.
Studovat mohl jen málokdo, vycestovat do zahraničí byl problém, se západními jazyky jsme začínali pozdě a kdo neměl nadání, neměl jazyk kde nasát jako současní mlaďoši.
Podnájmy byl problém.
Ale jo, ty chudinky na mamahotelu s platem 25k a všemi možnostmi světa (jen kdyby se jim chtělo) jsou na tom fakt hůř.
Přece nemohou domů připívat, že jo.
To dá rozum.
@SAJ píše:
Twl, co tím myslíš?![]()
![]()
![]()
Po škole jsem neměla nic, jen vzdělání. Nastoupila jsem po VŠ za podprůměrný plat (ale jo, to byla jen a pouze moje chyba, měla jsem zdrhnout zavčasu) a horko těžko jsem vydělávala, abych se mohla zařídit.
Našetřit na základ hypo pro vlastní bydlení mi trvalo deset let a splácet svý bydlení budu až do důchodu.
Studovat mohl jen málokdo, vycestovat do zahraničí byl problém, se západními jazyky jsme začínali pozdě a kdo neměl nadání, neměl jazyk kde nasát jako současní mlaďoši.
Podnájmy byl problém.
Ale jo, ty chudinky na mamahotelu s platem 25k a všemi možnostmi světa (jen kdyby se jim chtělo) jsou na tom fakt hůř.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To dá rozum.
Dcerce taky chceme usnadnit start do prvního bydlení.
Neprijde mi na tom nic zvláštního.
@_.Emilyyy píše:
Dcerce taky chceme usnadnit start do prvního bydlení.
Neprijde mi na tom nic zvláštního.
Ano, tvoje dcera studuje a studovat bude i příštích pár let.
Zakladatelčin syn nestuduje, využívá mamahotel a nějak za sebe nepřijímá žádnou odpovědnost.
Pokud chce být zakladatelka grant, může mu spořit vše, co jí synek dá ze svého na domácnost.
Takhle z něho vychová nepoužitelnýho mamánka, který se bude strašně divit, že domácnost, žena a děti něco stojí. Pokud se už někdy rozmnoží, bude z něho leda tak externí taťka, co si bude jen stěžovat na svou exzlatokopku.
![]()
@SAJ píše:
Ano, tvoje dcera studuje a studovat bude i příštích pár let.Zakladatelčin syn nestuduje, využívá mamahotel a nějak za sebe nepřijímá žádnou odpovědnost.Pokud chce být zakladatelka grant, může mu spořit vše, co jí synek dá ze svého na domácnost.
![]()
Takhle z něho vychová nepoužitelnýho mamánka, který se bude strašně divit, že domácnost, žena a děti něco stojí. Pokud se už někdy rozmnoží, bude z něho leda tak externí taťka, co si bude jen stěžovat na svou exzlatokopku.
![]()
Ano, ale i ma dcera jednou dostuduje
.
A urcite to nebude u nas jako uz jsi dostudovala, mas prvni praci tak cus..
A tim nemam namysl dělání nějakýho mama hotelu, ale proste financni výpomoc..
Zakladatelka to ženě mozna do extrému, ale tvůj příspěvek byl zas opačný extrem
@_.Emilyyy píše:
Ano, ale i ma dcera jednou dostuduje.
A urcite to nebude u nas jako uz jsi dostudovala, mas prvni praci tak cus..
A tim nemam namysl dělání nějakýho mama hotelu, ale proste financni výpomoc..Zakladatelka to ženě mozna do extrému, ale tvůj příspěvek byl zas opačný extrem
Já sice občas s chodí prohlašuju, že nestudují, neživím - a říkám to i dětem, ale rozhodně to neznamená, že jim balím po státnicích raneček a stavím jim přede dveře.
Nicméně, minimálně od druhé výplaty chci od dospělého potomka spravedlivý díl SIPO a podíl na nákupech - a i když část z toho budu nejspíš dětem spořit, neodpustím jim nic.
Nejstarší děcko letos odmaturuje, jede s námi na dovolenou, ale ví, že si v létě musí vydělat na noťas.
Považuji to za správnou věc a děcko to vidí stejně.
Naše tři děti dokončily americké vysoké školy na stipendiích a půjčkách. Platit za ně studium, které není zadarmo, prostě nešlo.
Vlastně nejmladší je ve třeťáku takže má ještě rok, ale má nakročeno a celou vejšku si vydělává.
@SAJ píše:
Já sice občas s chodí prohlašuju, že nestudují, neživím - a říkám to i dětem, ale rozhodně to neznamená, že jim balím po státnicích raneček a stavím jim přede dveře.Nicméně, minimálně od druhé výplaty chci od dospělého potomka spravedlivý díl SIPO a podíl na nákupech - a i když část z toho budu nejspíš dětem spořit, neodpustím jim nic.Nejstarší děcko letos odmaturuje, jede s námi na dovolenou, ale ví, že si v létě musí vydělat na noťas.
Považuji to za správnou věc a děcko to vidí stejně.
My klidne odpustime a dcerce to usnadnime treba s pomoci prvním bytem.
Kazdy považuje za správnou věc neco jiného no
.
@_.Emilyyy píše:
My klidne odpustime a dcerce to usnadnime treba s pomoci prvním bytem.Kazdy považuje za správnou věc neco jiného no![]()
.
No vidíš, já si raději doplatím svoje bydlení a naspořím něco na svůj důchod. ![]()
@SAJ píše:
Twl, co tím myslíš?![]()
![]()
![]()
Podnájmy byl problém.
Ale jo, ty chudinky na mamahotelu s platem 25k a všemi možnostmi světa (jen kdyby se jim chtělo) jsou na tom fakt hůř.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To dá rozum.
Přesně tak.
Dobré téma. Moje ochota platit se nějak odvíjí od ochoty dětí pomáhat. Kluk maturuje, má brigádu, doma vaří, Pere, stará se o zahradu a pomůže. Dostane byt, bratr taky. Ví to. Teď se splácí můj byt, ten v důchodu prodám. Je to moje důchodové spoření, jedno z mnoha. Pokud by nešel na vejsku, chtěla bych tak 5000, hlavně výchovně. Ale on není blbej a vidí, jak to v životě funguje.
Určite by som mu dal platiť toľko, aby sa mu neoplatilo ostať doma. Ak zarába 25 čisteho nech platí 5-6k. Ja som v 18tich odisiel z domu a bolo to to najlepsie rozhodnutie