Korona virus - základní školy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44228
20.3.20 14:29

Prymula v televizi rikal, ze aby to mělo smysl, tak veškerá opatření musí trvat minimálně dva měsíce a do školy nejdřív v květnu.

Že se nechodí do školy, mi fakt nevadí. Děti na domácím vzdělávání taky nejsou hloupé a funguje to. Bez „systému“ pár měsíců ještě nikomu mozek nezmekl. Než sedět ve škole v létě bych já i děti uvítala nějaké komisionalni klasifikační zkoušky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.20 14:31

Jsem učitelka na základní škole.
Taky bych se nedivila, kdyby se školní rok „resetoval“. Pokud dítě dlouhodobě chybí, tak se mu doporučí opakovat ročník. I když v reálu si to nedovedu představit. Spíš si ale myslím, že budeme navazovat tam, kde jsme skončili. Takže reálně první pololetí příštího školního roku budeme dohánět druhé pololetí letošního roku.
I když se s dětmi určitým způsobem pracuje, tak po půl roce doma budou „čisté“. Vidím to doma na vlastním dítěti. Syn je chytrý, šikovný, ale donutit ho ke spolupráci je hukot. To, co běžně udělá ve škole během 20 minut, děláme celé dopoledne, nesoustředí se… Ale naučil se spoustu věcí, které dřív neuměl. Zajímalo by mě, jak to dělají ti, kteří doma učí děti běžně.
Navíc jsem učitelka a vidím, jak to funguje. Někteří rodiče děti nepřesvědčí ke spolupráci a posílají mi úkoly, které vypracovali oni. Učím v první třídě a poznám, kdy je text napsaný rukou dospělého. Takže pochybuji, že spousta dětí třeba čte.
Spousta rodičů na to kašle úplně, takže děti zapomenou i to, co se doteď naučily.

• Citovat
  • Upravit
6445
20.3.20 14:58

V reset neverim. Je plno deti s odkladem a ty by sly ted do pripravky a zbytek by mel 10ti letou zakladku? Ja chodila na ZS 8 let, v prvaku na gymplu jsme dohaneli matiku z devitky a nic vic nebylo treba. Problem vidim v prijimackach a maturitach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
20.3.20 15:07
@Kriss Tina píše:
To je tezko říct, kazdy den je neco noveho. Rekla bych, ze se tak kolem velikonoc rozhodne co bude dal, ale spis bych to viděla ze se uz nikam nepujde a od zari se ten rok resetuje.

To me napadlo uz minuly tyden, ze by to bylo nejlepsi. Nikomu neublizi si zopakovat ucivo. Prvnacku pry bude letos malo, takze je skoly pojmou. Maturitni rocniky by se taky lepe pripravily na maturitu.
A vysoke skoly muzou distancne pokracovat a studenti si ukoncit semestr a na podzim se mohou prijmout do prvaku novi, kteri se nedostali v predchozich letech :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
20.3.20 15:11

Dite doucim zbyvajici psaci pismenka a muze jit z fleku do druhe tridy, i kdyby byl az do zari doma. :nevim: Pristupovala bych k tomu indivindualne (v nejhorsim formou prezkouseni?). Kdyby se melo plosne opakovat, bude se ve skole akorat nudit a zlobit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
20.3.20 15:17

Pak by chybel absolvenstky rocnik napric vsemi obory. Coz se mi nejdriv jevilo jako prusvih, vzhledem k nedostatku zamestnancu. Jenze ono to vzhledem k ekonomickym dopadum bude uplne jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37145
20.3.20 15:20

@Ijen ono zas takovej nedostaek zamestnancu nebude, spis naopak, lecos ted zkrachuje, leckde budou propoustet koho budou moct, aby prezili. Spis ted bude víc lidí bez práce i bez absolventů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15504
20.3.20 15:25
@Anonymní píše:
Taky bych se nedivila, kdyby se školní rok „resetoval“. Pokud dítě dlouhodobě chybí, tak se mu doporučí opakovat ročník. I když v reálu si to nedovedu představit. Spíš si ale myslím, že budeme navazovat tam, kde jsme skončili. Takže reálně první pololetí příštího školního roku budeme dohánět druhé pololetí letošního roku.
I když se s dětmi určitým způsobem pracuje, tak po půl roce doma budou „čisté“. Vidím to doma na vlastním dítěti. Syn je chytrý, šikovný, ale donutit ho ke spolupráci je hukot. To, co běžně udělá ve škole během 20 minut, děláme celé dopoledne, nesoustředí se… Ale naučil se spoustu věcí, které dřív neuměl. Zajímalo by mě, jak to dělají ti, kteří doma učí děti běžně.
Navíc jsem učitelka a vidím, jak to funguje. Někteří rodiče děti nepřesvědčí ke spolupráci a posílají mi úkoly, které vypracovali oni. Učím v první třídě a poznám, kdy je text napsaný rukou dospělého. Takže pochybuji, že spousta dětí třeba čte.
Spousta rodičů na to kašle úplně, takže děti zapomenou i to, co se doteď naučily.

8o 8o 8o 8o To fakt někdo udělá, že napíše úkol za prvnaka? Mám druhacku a i když je to někdy hrůza, neopravují. Dvakrát jsem slovo skrtla já, aby bylo pochopitelně, co je škrtnuté, ale připadalo mi to blbý. Čte denně. Máme zavedeny sešit, do kterého se píše, že četla, jak četla… Nedovolila bych si tam napsat lež. Přiznám, že před sešitem jsme četli mnohem míň. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
20.3.20 15:47
@cecetka píše:
To me napadlo uz minuly tyden, ze by to bylo nejlepsi. Nikomu neublizi si zopakovat ucivo. Prvnacku pry bude letos malo, takze je skoly pojmou. Maturitni rocniky by se taky lepe pripravily na maturitu.
A vysoke skoly muzou distancne pokracovat a studenti si ukoncit semestr a na podzim se mohou prijmout do prvaku novi, kteri se nedostali v predchozich letech :mrgreen:

A ty školy by je pojaly jako kam, když by z nich žádné dítě nevyšlo, protože by děti měly reset? A kdo by je jako učil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
20.3.20 15:47

Plošně nejde opakovat ročník. Nehledě na to bych nechtela, aby se z mých dětí, které šly do skoly v čerstvých 6 letech, staly děti odkladove se všemi dusledky.
Aby je nekdo teď nutil být déle detmi a ten rok navíc by jim mohl chybět třeba v případě špatně zvolené vysoké školy.
Pokud někdo nedovede převzít odpovědnost za vzdělání svého dítěte jen na pár týdnů, měsíců, je to hodně smutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
20.3.20 15:53
@Anonymní píše:

Absolutně nechápu, jak může nastat situace, že me dítě na základní škole a možná i střední neposlechne a ty úkoly prostě delat nebude 8o Tam bude chyba ve výchově a ve vsech oblastech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.20 16:02

@Jana206 ty to třeba nechápeš, ale bojuje s tím hodně učitelek. Každoročně se několik takových dětí najde. Nejde jen o současnou situaci.
Ale není to otázka poslední doby. Mám učitelku v rodině (cca 45 let praxe) a ta vzpomíná, že už se jí to dělo minimálně před 30 lety.
Ale jo, taky to nechápu a ještě víc nechápu, že někoho napadne to napsat vlastní rukou a myslet si, že to učitleka nepozná :roll:

Osobně si nedovedu představit, jak to udělat, aby nikdo netrpěl. Syn bude umět vše, co je potřeba, protože se normálně učíme. Do výuky jsem zapojila i předškoláka a mám pocit, že budu muset přehodnotit odklad :lol:
Ale bude hodně dětí, které nebudou umět „nic“ a nebude na čem stavět.
Pak jedině udělat hromadně postupovky, ale to taky nevím, jak je reálné.

• Citovat
  • Upravit
33005
20.3.20 16:03

Me fascinuje, jak nekdo za stavajici situace resi znamky a vysvedceni. Vzdyt je snad uplne fuk, jestli to to dite umi na jedna nebo na tri. Dulezite je, aby tak nejak plus minus zvladli to hlavni pro postup do dalsiho rocniku a hlavne latku, na kterou se v dalsich rocnicich navazuje. Ze jeden rocnik deti nebude umet detailne clenovce je podle me opravdu nepodstatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
20.3.20 16:07
@Anonymní píše:

Dítě učím doma 3. rokem. Naštěstí zatím jenom češtinu a něco málo z matky. Je to náročný, ale když se nastaví jasná pravidla, tak to jde. Když nesplní zadanou práci, co má vypracovat sám, tak následující den je bez mobilu a televize. Teď k tomu od začátku února přibyla další škola. Takže bje to náročnější, ale ne nezvládnutelný.
A ještě jsme si museli vyjasnit, že v době výuky nejsem máma, ale učitelka a jak se v té době má ke mně chovat.

• Citovat
  • Upravit
44228
20.3.20 16:12
@Anonymní píše:
@Jana206 ty to třeba nechápeš, ale bojuje s tím hodně učitelek. Každoročně se několik takových dětí najde. Nejde jen o současnou situaci.
Ale není to otázka poslední doby. Mám učitelku v rodině (cca 45 let praxe) a ta vzpomíná, že už se jí to dělo minimálně před 30 lety.
Ale jo, taky to nechápu a ještě víc nechápu, že někoho napadne to napsat vlastní rukou a myslet si, že to učitleka nepozná :roll:Osobně si nedovedu představit, jak to udělat, aby nikdo netrpěl. Syn bude umět vše, co je potřeba, protože se normálně učíme. Do výuky jsem zapojila i předškoláka a mám pocit, že budu muset přehodnotit odklad :lol:
Ale bude hodně dětí, které nebudou umět „nic“ a nebude na čem stavět.
Pak jedině udělat hromadně postupovky, ale to taky nevím, jak je reálné.

Chápu, že se najdou děti, které to umět nebudou, ale považuji to za problém rodičů, kteří jsou primárně odpovědní za výchovu a vzdělání. Rozhodně bych nechtela, aby se k vůli takovým pripadum návrat do škol uspechal. I kdyby se ještě letos slo, dcera se sníženou imunitou už pravděpodobně nepůjde.

Vyjádřil se k tomu hned na začátku nějaký psycholog, že i kdyby děti pár měsíců nic nedelaly, tak se to nepodepíše na jejich budoucím fungování. Na poradu dne jsou důležitější věci.

Me ale prijde, že se rodiče snaží k tomu přistupovat zodpovědně. A to napříč sociálním spektrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí