Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@matkabagristy Mám za to, že za vzdělání dítěte jsou zodpovědní rodiče. A MŠMT může vydat podobné nařízení jako vláda k omezení pohybu osob. Co potom děti na domácím vzdělávání?
A znovu opakuji, minimálně na prvním stupni je celá technika taková, že si přečteš mailem zadané úkoly z ucebnic.
Na druhém stupni se počítá, že děti techniku mají, když se vyučuje informatika. Navíc školy umožňují bezplatný pristup na Word, excel a pptx školním heslem i z domácího pc, není důvod si licenci kupovat(syn ma školní heslo i doma). Nebo se dají stáhnout zdarma starší verze-libre office.
To chces, aby práce učitelů, rodičů a jejich dětí, které to pojaly odpovědně a mají zájem, přišla vniveč a sedelo se ve škole o prázdninách?
@Jana206 píše:
@matkabagristy Mám za to, že za vzdělání dítěte jsou zodpovědní rodiče. A MŠMT může vydat podobné nařízení jako vláda k omezení pohybu osob. Co potom děti na domácím vzdělávání?
A znovu opakuji, minimálně na prvním stupni je celá technika taková, že si přečteš mailem zadané úkoly z ucebnic.
Na druhém stupni se počítá, že děti techniku mají, když se vyučuje informatika. Navíc školy umožňují bezplatný pristup na Word, excel a pptx školním heslem i z domácího pc, není důvod si licenci kupovat(syn ma školní heslo i doma). Nebo se dají stáhnout zdarma starší verze-libre office.To chces, aby práce učitelů, rodičů a jejich dětí, které to pojaly odpovědně a mají zájem, přišla vniveč a sedelo se ve škole o prázdninách?
Ona si přece nic nevymyslela, jen říká, co je objektivní realita. I když za vzdělání jsou rodiče zodpovědní, škola nemůže vyžadovat povinně nic, co rodiče stojí peníze. Co jim neposkytne. Jestliže se najdou děti - a jsou - které nemají v této době přístup k mailům ani mobilům, nelze je potrestat sníženým hodnocením. Zkrátka to tak jako tak s těmito dětmi budeme muset znovu všechno probrat a je to tak v pořádku. Dítě musí dostat šanci bez ohledu na majetkové poměry či na nezájem jejich rodičů.
@Jana206 píše:
@Sára 1 Taky momentálně nemám scaner, fotíme mobilem a přímo z mobilu vkládáme do mailuBarevnou tiskárnu nemame.
Nechce se mi v dnešní době věřit, že je rodina v produktivním věku zcela odstrizena od internetu, který je potreba snad ve všech oblastech lidského fungováníNicméně jsem opravdu cetla, ze MŠMT tomu chce dát nějaký řád formou doporučení a metodik a to je přece dobře. Myslím si, že tyto okolnosti budou vzaty v úvahu.
Pozitivní bude minimálně to, že rodiče budou muset zařídit v této situaci nějak dítěti cestu ke vzdělání, ucivo se bude brát jako probrane, samozřejmě s ohledem na samostudium.
Já momentálně nemám ani tu tiskárnu funkční. Mají přístup k internetu, ale notebook se jim rozbil a zjistili, že ho nepotřebují/nevyuzivaji. Na internet jim stačí telefon. V telefonu třeba neumím otevřít PDF soubory. Běžně počítač už doma taky nepoužívám. Stačí mi telefon. Třeba teď máme úkol, jsou tam i barevné obrazky. Zatím tu tiskárnu neřeším. Kdyžtak poresím později, pokud bude potřeba. Spíš budu tisknout v práci černobíle. Já to určitě nejak zvládnu pořešit.
@Jana206 jeste jednou, znam realitu, jsou deti, ktere nemaji pristup k it technice, jsou rodice, ktere nemaji pristup k it technice. To, co ty povazujes za naprosto bezne, proste neni pravidlem.
Navic vsichni nemaji predpoklady pro komunikaci pres net a praci na PC. Mam chut zkopirovat komentare z ucebny, ve kterych radim, jak pripojit prilohu, jak poslat mail, furt dokola resim, ze za du neni ten kviz, ten slouzi jen k procviceni za du je tento-vlozim link. A znovu deset dotazu. Znovu trpelive vysvetluju a znovu otazka - to mam delat ten kviz? Jak mam hodnotit toto dite?
@hanka.br. Nez byla karantena ale pouze stav nouze, třídní učitelka dcery druhacky byla jednou týdně k dispozici ve škole rodičům, kteří by s ní chtěli osobně něco probrat a předala vytištěné materiály těm, kdo nemohou tisknout. Chtěla by to tak dělat i nadále. Zpřístupnit všechno i těm, kdo nemohou tisknout. Nechce se mi věřit, že v dnešní době někdo nemá ani telefon. I děti z etnika mají, často lepší techniku než běžná rodina. Potom už mě napadá jen doporučený dopis se zadáním na adresu rodiny ![]()
Sama jsem zvědavá, s čím ten ministr přijde.
A myslím si, že ta skupina rodin, o kterých píšeš, nemá zájem ani v běžném školním roce
A učebnice mají všechni stejné. Tak jakepak nerovné šance ![]()
@matkabagristy To jako fakt? Já jsem se s tím zatím nesetkala. Asistuji u předmětů specialnepedagogicke péče, kde jsou i děti ze znevyhodneneho socialniho prostředí (většina jich není etnikum, těch u nás moc nemáme) a s nikým z rodičů nebyl problém domlouvat se mailem, dokonce operativně sms. A tam by se daly tyto komplikace předpokládat.
Tolik let praxe jako Ty a Hanka nemam, ale orientuju se kromě dětí se SPU právě na deti ze znevýhodněných rodin a nesetkala jsem se s tím.
@Jana206 aktualne nemam zkonataktovano 6 deti z ruznych rodin.
A ucila jsem na zakladce v socialne vyloucene lokalite. U nekterych deti nezna misto jejich skutecneho bydliste ani ospod.
@Jana206 píše:Že se ti něco nechce věřit neznamená, že to tak není. Já to řeším už přes týden - telefony nedostupné, zprávy nepřečtené. Nemohu po těchto dětech chtít něco, co jim nemůžu ani sdělit. Jinak předávání písemných materiálů v době omezení pohybu na nejnutnější cestu za nákupy taky nelze vzít jako cestu uskutečnitelnou. Totéž platí o cestě na poštu - prostě to není cesta nezbytně nutná a je v rozporu s nařízením vlády. My jsme měli v době vyhlášení uzavření škol prázdniny a nemohli jsme reagovat včas. To nejsou výmluvy, to jsou objektivní důvody. Samozřejmě, že většina rodičů je na tom lépe, reagují, ale abychom to mohli jako škola brát tak, že můžeme po dětech něco závazně chtít, ty šance musí být rovné pro všechny a to nejsou. Z toho důvodu vše, co poskytuji, lze brát pouze jako nabídku, nikoli jako příkaz, který můžu po dětech vyžadovat.
@hanka.br. Nez byla karantena ale pouze stav nouze, třídní učitelka dcery druhacky byla jednou týdně k dispozici ve škole rodičům, kteří by s ní chtěli osobně něco probrat a předala vytištěné materiály těm, kdo nemohou tisknout. Chtěla by to tak dělat i nadále. Zpřístupnit všechno i těm, kdo nemohou tisknout. Nechce se mi věřit, že v dnešní době někdo nemá ani telefon. I děti z etnika mají, často lepší techniku než běžná rodina. Potom už mě napadá jen doporučený dopis se zadáním na adresu rodiny![]()
Sama jsem zvědavá, s čím ten ministr přijde.
A myslím si, že ta skupina rodin, o kterých píšeš, nemá zájem ani v běžném školním roceA učebnice mají všechni stejné. Tak jakepak nerovné šance
v běžné praxi se mnou komunikují všichni rodiče, v době krize jich mám na mailu 6. Všichni techniku a přístup k internetu mají. Kde jsou, co dělají, jestli se děti dostaly k práci… nevím.
@neumisa @hanka.br. @matkabagristy Holky, vy jste mi vzaly iluze
![]()
Jj, já jsem měla na zápočet napsat esej vlastní rukou a poslat postou, vyučující napsala, že se to odkládá, v této situaci není nutné dorucovat nic žádnou cestou.
Já sama jsem mela a mám taky jen základní uživatelské znalosti s word, excelem, pptx mi musel ukázat syn
, protože jsem se s ním dřív nikde nesetkala a nepotřebovala to. Ale stačí to ![]()
Uvidíme, s čím ten ministr přijde. Rozhodně bych si to nevymyslela k vyvolání vášnivé debaty. Možná jsem to pochopila blbě a budou to metodiky a doporučení, bez slova závazné ![]()
@neumisa píše:
@Jana206v běžné praxi se mnou komunikují všichni rodiče, v době krize jich mám na mailu 6. Všichni techniku a přístup k internetu mají. Kde jsou, co dělají, jestli se děti dostaly k práci… nevím.
Máte tam jasné uvedeno, že mají něco poslat?
@Jana206 píše:
@neumisa @hanka.br. @matkabagristy Holky, vy jste mi vzaly iluze![]()
![]()
Jj, já jsem měla na zápočet napsat esej vlastní rukou a poslat postou, vyučující napsala, že se to odkládá, v této situaci není nutné dorucovat nic žádnou cestou.
Já sama jsem mela a mám taky jen základní uživatelské znalosti s word, excelem, pptx mi musel ukázat syn, protože jsem se s ním dřív nikde nesetkala a nepotřebovala to. Ale stačí to
Uvidíme, s čím ten ministr přijde. Rozhodně bych si to nevymyslela k vyvolání vášnivé debaty. Možná jsem to pochopila blbě a budou to metodiky a doporučení, bez slova závazné
Jani, nevím, jak ostatní, ale já se rozhodně nevášním, prostě o tom mluvíme. Tak jako tak jsem optimistická v tom, že dětem tyhle jejich mimořádné „prázdniny“ nijak vážně neublíží, spíše poskytnou hodně prostoru k přemýšlení a ke změnám. Bude se muset přemýšlet nad tím, jak zajistit takto mimořádnou výuku pro příště - protože si nedělám iluze, že se to nemůže opakovat - a budeme alespoň načas hodně hodně pokorní. Než nám všem otrne:-)
měli jasně uvedeno, že mají napsat reakci zpět. Jsem sice učitelka, ale nejsem úplně blbá. POsílat nemusejí, stačí mi info, že mail dostali a četli.
@neumisa píše:
@Sára 1měli jasně uvedeno, že mají napsat reakci zpět. Jsem sice učitelka, ale nejsem úplně blbá. POsílat nemusejí, stačí mi info, že mail dostali a četli.
Třeba to někteří i tak nepochopili. ![]()
@Sára 1 píše:
Třeba to někteří i tak nepochopili.
To si nemyslím, protože tuhle odpovídací akci dělám každé září pro kontrolu, že jsou maily funkční. Takže už tím 2× prošli úspěšně. Chápu, že je jednodušší to hodit na neschopnou učitelku než přiznat, že jsou rodiče, co na to prostě dlabou.