Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Důvodu může být spousta
Peníze, zdánlivá rozmazlenost, nespravované trauma, jiný výchovný vzor. Pocit přetížení děti. Další co mě napadá je neschopnost dokonale domácnosti. Když litate po výletech tak pouze mít pocit, že nemůžeš mít pořád e uklizeno. Dřív se to bralo dost vážně a přes uklizenou domácnost nejel vlak. Třeba tenhle pocit měla moje tchýně když jsem dělala na směny. Ses pořád pryč a nemáš čas uklidit.
těch důvodu se dá teoreticky vymyslet hromada. Tady by pomohlo fakt vědět v čem je problém. Tedy i pohled druhé strany. Takhle se to špatně soudí ![]()
@Atisia píše: Více
Ano, nemám perfektně uklizeno, mám jiné priority, úklid mi neuteče, dětství dětí ano..
@Liberalissima píše: Více
Kdo tady mluví o práci na zahradě?
@Anonymní píše: Více
Takze se nudi a vymyslí za kazdou cenu kritiku.
Podobnou kritiku jsem od prarodičů slyšela se zdůvodněním ve smyslu „děcka to nepotřebují, my jsme to taky nepotřebovali/neměli“. Motiv tvé mamky samozřejmě neznám.
My jsme na výletě pořád. Nesnesu být doma. A myslím, že je to to nejlepší, co těm dětem můžeme dát. Mají zážitky, pohyb, cestují. Doma můžou být v týdnu.
@Ounou
To bych řekla je trefně vyjádřeno. Někteří prarodiče ty rozdíly neunesou. Oni, když byli malí, běhali venku. Na hřišti, na zahradě, v ulici. S míčem, s kolem. Oni byli zvyklí tak vést i své děti. Jejich děti,,šly ven". Nedělali jim program. Ty děti si ho udělaly samy. Ta matka, co kritizuje přístup dcery k výchově si asi myslí, že ty děti budou náročné a že ona jejich potřebám nebude stačit. Tedy, že tím pádem přijde o společné zážitky. Třeba si myslí, že dítě, které jde z akce do akce, bude přehlcené a bude ke všemu přistupovat ve stylu…tak jsem sem tedy přišel, bavte mě. Každopádně, výchova je na rodičích, babička má pouze poradní hlas a to pouze v případě, že o její názor někdo stojí. Já taky vnímám rozdíly, taky v duchu srovnávám dětství svoje, svých dětí, svého vnoučete. Nemůžu říct, že se vším souhlasím, nemůžu říct, co je pro konkrétní typ dítěte lepší, nicméně pořád mám na paměti fakt, že mladí na naše rozumy fakt nejsou zvědaví. Nemůžu přece při každé příležitosti hučet do kamarádky, sousedky, dcery, snachy, my to takhle nedělali a taky jsme vyrostli. To je názor omezeného člověka, který je pohodlný přijmout něco nového, co prostě dnešní doba přinesla.
Nám zas tak nespí babička (moje), takže prababička dítěte a nespí už takto strašně dlouho. Od té doby, co měla její dcera, moje máma, první dítě, takže mě. No na to, že tolik let nespí je hodně svěží, ale aby neřekla, tak loni na Vánoce ode mě jako od milujícího vnoučete dostala přírodní balíček na podporu spánku a také se vídá s námi všemi, což myslím svými dětmi, vnoučaty i pravnoučetem čím dál méně, myslíme to samozřejmě dobře, aby se chudinka nestresovala a mohla se do růžova vyhajat. Jako vídáme se, ale poslední dobou už fakt o dost méně, hlavně na narozeniny, vánoce a jen tak jen dost sporadicky. Ono to totiž není nic jiného, než forma manipulace a na to bohužel nebo díky bohu, nejsme nikdo zvědavý. Měla by si to brát podobně, jinak se budeš akorát trápit a ano jen ty, je to totiž akorát forma vydírání a když to na Tebe bude platit, tak se to bude stupňovat a ten, komu to bude znepříjemňovat život budeš ty a to je přece škoda.
Milá moje, tvoje matka má zásadní problém a tím je emoční manipulace, snaží se vyvolat pocit viny za její pocit nedulezitosti. Potřebuje mít kontrolu a ovládat lidi kolem sebe. Co předvádí není názor na výchovu, ale vyvolávání problému. Jasně jí sdel, že jí do toho nic není a ať klidně spí, protože za svoje děti máš odpovědnost ty a děláš to nejlíp jak můžeš a umíš. Její spánková deprivace není tvoje starost ani odpovědnost. Vím o čem mluvím, na čas jsem svojí mámu ustrihla úplně, protože měla stejné manýry…
A proč to řešíte. Nejdůležitější je, že jsou děti šťastné a budou mít zážitky.
My nejsme náhodou sestry a ani o tom nevíme?
protože moje matka to samý. Proti výletům jako takovým nic nemá, ale na každým si něco najde. Je moc horko, moc zima, moc fouká, je to daleko, je to náročný, syn bude z toho rozjívený a musí se uklidnit, bude mít velké množství zážitků a jeho nervová soustava to nedokáže zpracovat, mám ubrat. Tož tak.
A z jakého důvodu si stěžuje? Že se děti neumí zbavit sami? Stačí vysvětlit dětem, že u babičky se výletovat nebude a je to, ne? Třeba jí trápí, že snimi nepodnikne to, na co jsou zvyklé ![]()
@Vrabuska píše: Více
S tímhle do puntíku souhlasím. Moje matka navíc bydlí daleko (takže vyloženě kazit mi to nemůže - například neohlášenou návštěvou, náhodu šla kolem, jde na kafe, snad jí nevyhodím), tak se snaží kopat kolem a každý můj nápad okomentuje průpovídkou a řekne 1000 a 1 důvod, proč ne. Pak má třeba syn vyrážky od komára, co poletuje v noci po bytě a hned, to je z výletu, neměla jsem nikam chodit, je toho moc, přetěžuji ho. Ta už nemohla spát z toho, že malý začal později jíst rohlíky říkala, že její srdce pláče, že nejí rohlíky. Vyřeší se jedno, započne další. A ona se neví racionálně dohodnout, ona umí jen vyčítat. Už se stalo, že hlídala kluka, oblíkla ho, a pak mi vyčítala, že je mu horko. Co k tomu dodat.
@Janushh27 píše: Více
Njn, at udelas cokoliv, vzdycky bude neco spatne. To je druh povahy