Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@nostress jakoze my se o tom bavime furt dokola, ale to je tak, ze ja mu reknu co me trapi, co chci zmenit a on se na to nejak obhajuje a je to zacarovany kruh stale dokola
. Nejhorsi je, ze si vzdy reknu vykaslu se na neho, uz toho mam dost, ale pak je zase chvilinku dobre a me s nim je zase tak krasne a vzdy si rikam jestli bych toho treba pak uz navzdy nelitovala? Kazdopadne to vyresit musime, protoze jsem uz z toho na prasky, skoro nejim,… Ale strasne mi nahani strach, ze bych uz ho nikdy nemohla chytnout za ruku, nikdy by me uz treba neobjal… Je mi smutno jen kdyz na to myslim ![]()
@Zuuuzaaa122 píše:
@nostress jakoze my se o tom bavime furt dokola, ale to je tak, ze ja mu reknu co me trapi, co chci zmenit a on se na to nejak obhajuje a je to zacarovany kruh stale dokola. Nejhorsi je, ze si vzdy reknu vykaslu se na neho, uz toho mam dost, ale pak je zase chvilinku dobre a me s nim je zase tak krasne a vzdy si rikam jestli bych toho treba pak uz navzdy nelitovala? Kazdopadne to vyresit musime, protoze jsem uz z toho na prasky, skoro nejim,… Ale strasne mi nahani strach, ze bych uz ho nikdy nemohla chytnout za ruku, nikdy by me uz treba neobjal… Je mi smutno jen kdyz na to myslim
Vztahy jsou někdy hodně složité. Záleží na tom, kvůli čemu se hádáte. Nejde o to, aby partner s tebou úplně ve všem souhlasil, na všechno ti přikyvoval. On je osobnost, která se formuje, ty taky. Jde o to, jestli se shodnete na pro vás důležitých a podstatných věcech. U těch podružných nemusíš se vším co dělá a říká souhlasit, ani on s tebou, ale můžete se respektovat. Ve vztahu je důležité umět přistoupit na rozumný kompromis. Jednou ustoupíš ty, příště zase on.
I hádka by měla mít svoje pravidla. Záleží na tom, jestli chce někdo řešit problém, anebo jenom partnera ponižovat a urážet. Neveď kritiku směrem k souzení osobnosti - třeba "ty jsi hrozný, ty děláš to a to, ale třeba promiň,
jseš fajn kluk/muž, moc si tě za hodně vecí vážím, ale to, co jsi řekl, udělal, se mě dotklo, zranilo mě to…je dobré naučit se za všech okolností komunikovat slušně, a když už je to nutné, kritizovat jenom to určité chování, ne ponižovat, titulovat se různými zvířecími, nebo dokonce pohlavními znaky. ![]()
@nostress my se hadame jen proto, ze zarli na mou mamku, nedokaze pochopit ze ted musim podporovat i rodinu. A to ne ze bych s nim nebyvala, jsme spolu kazdy den! Jen proste nekdy (obcas, taky ne porad) k nemu vezmu maleho brachu, nebo si zajdeme nekam sednout s mamkou. Nevidim na tom nic spatneho. Chtel mit s mymi rodici dobry vztah a ted se vzteka, ze chce byt se mnou jen sam. Jak mluvis o tom kompromisu… cele nase hadky se toci kolem jeho vety „nebudu te ve vsem poslouchat“ pritom to po nem nikdo nechce, ja nejsem zadna hysterka, vubec mi nevadi kdyz jde s kamarady na fotbal, kdyz navstevuje rodinu a tak… myslim, ze to neni opravnene. On porad rika ze me nebude poslouchat, pritom me zase prijde, ze ja musim poslouchat jeho, jinak je zle. Unavuje me neustale resit kdo ma nad kym moc, o tom vztah preci neni… a kdysi to tak nebylo ani u nas. To az od te doby, co tu muj tatka neni. Prijde mi, ze uz nema z nikoho respekt, tak si mysli ze si muze dovolat veci, ktere by nikdy predtim nedelal…
@Zuuuzaaa122 píše:
@nostress my se hadame jen proto, ze zarli na mou mamku, nedokaze pochopit ze ted musim podporovat i rodinu. A to ne ze bych s nim nebyvala, jsme spolu kazdy den! Jen proste nekdy (obcas, taky ne porad) k nemu vezmu maleho brachu, nebo si zajdeme nekam sednout s mamkou. Nevidim na tom nic spatneho. Chtel mit s mymi rodici dobry vztah a ted se vzteka, ze chce byt se mnou jen sam. Jak mluvis o tom kompromisu… cele nase hadky se toci kolem jeho vety „nebudu te ve vsem poslouchat“ pritom to po nem nikdo nechce, ja nejsem zadna hysterka, vubec mi nevadi kdyz jde s kamarady na fotbal, kdyz navstevuje rodinu a tak… myslim, ze to neni opravnene. On porad rika ze me nebude poslouchat, pritom me zase prijde, ze ja musim poslouchat jeho, jinak je zle. Unavuje me neustale resit kdo ma nad kym moc, o tom vztah preci neni… a kdysi to tak nebylo ani u nas. To az od te doby, co tu muj tatka neni. Prijde mi, ze uz nema z nikoho respekt, tak si mysli ze si muze dovolat veci, ktere by nikdy predtim nedelal…
Hm, vypadá to tak, že žárlí na tvoji matku. Třeba má strach, že tě bude proti němu nějak štvát, anebo že budeš s ní trávit čím dál více času. Pokud k tomu nemá důvod, tak mu to v klidu řekni, a dělej to tak, jak to cítíš. Klidně si může jít sednout někam s vámi. Nabídni mu to, ať si nepřipadá odstrčený. Třeba by mohl tátu v rodině v jistém smyslu „nahradit“, jako případná opora.
Maminka tě teď potřebuje. Ztráta manžela je obrovská rána, a kdo jiný by jí měl být oporou, když ne vlastní dcera?
@nostress no prave ja mu to rikam porad at chodi s nami a tak
a moje mamka nikdy proti nemu nebyla, to spis muj tatka ze zacatku…mamka ho vzdy pred tatkou branila, tak ji to ted taky mrzi… on to porad rika, ze me proti nemu ockuje, ale nenecha si vysvetlit, ze ho mam rada a mam svou hlavu, nikdy bych se od nikoho ovlivnovat nedala, pokud nejsou zadne problemy. Kazdopadne moc dekuji za rady, budu ted chvili pozorovat a uvidim. Za par tydnu stejne asi pujde pryc, jestli ho opravdu prijmou za toho vojaka, tak do te doby to musim vyresit.
@Zuuuzaaa122 Něco podobného jsem měla s bejvalým přítelem. Taky byl ze začátku fajn, ale pak začal strašně žárlit. Připadalo mi to jako nemoc. Měl panickej strach z toho, že bych ho opustila, přestože jsem mu pořád dokola opakovala, jak ho mám ráda. Žárlil na moje kamarády, zakazoval mi, abych se s nima bavila. Neustále jsme se kvůli tomu hádali. Strašně ke mě přilnul, až mi to bylo nepříjemný. Nedalo se s ním vůbec o ničem mluvit, taky si pořád mlel to svoje.Pak začal žárlit na moje rodiče-hlavně mamku. Řekla jsem mu, že to takhle nejde, buď se zklidní nebo se rozejdeme. Nakonec jsme se rozešli a ještě mě zbil za to, že jsem si dovolila mu dát kopačky…dávej si na tohle pozor, aby ti neudělal něco podobného. Taky mě chtěl mít jen pro sebe.Byl hrozně sobecký, nedalo se s ním o tom mluvit. Podotýkám, že v té době mi bylo 16
Taky neměl z nikoho respekt, dokonce před mýma očima balil mojí mamku…moje rada zní-pokud si nedá říct, rozejdi se s ním. Žárlivý člověk je schopný udělat věci o krerých se ti ani nezdá i přesto, že si myslíš, že ho znáš dokonale.
@Zuuuzaaa122 píše:
@nostress no prave ja mu to rikam porad at chodi s nami a taka moje mamka nikdy proti nemu nebyla, to spis muj tatka ze zacatku…mamka ho vzdy pred tatkou branila, tak ji to ted taky mrzi… on to porad rika, ze me proti nemu ockuje, ale nenecha si vysvetlit, ze ho mam rada a mam svou hlavu, nikdy bych se od nikoho ovlivnovat nedala, pokud nejsou zadne problemy. Kazdopadne moc dekuji za rady, budu ted chvili pozorovat a uvidim. Za par tydnu stejne asi pujde pryc, jestli ho opravdu prijmou za toho vojaka, tak do te doby to musim vyresit.
Jsi rozumná a chytrá mladá dáma. Maminka tě vychovala dobře. Věřím, že to všechno společně zvládnete a ustojíte, jestli už s pomocí tvého přítele, nebo bez něj. Život nám někdy namixuje různé věci, a v takových chvílích se nejlépe pozná, koho máme po svém boku. Pokud by jsi se o něj nemohla opřít už teď, tak co by bylo příště? Pokud to s ním třeba nedopadne, věřím, že ti přijde do života
muž, jakého si zasloužíš, který tě bude opravdu milovat za všech okolností, a ty jeho. Držím palce. ![]()
@peta00 Toho se prave bojim, ze by byl schopny mi i neco udelat. Pokud se rozejdeme, chci z oci do oci, ne po telefonu, nejsem zbabela, ale trochu se toho bojim no…
@nostress Ja jsem prave docela v soku z toho jak se ted chova. Vzdy mi sliboval jak tu bude pro me a jak spolu vse zvladneme a ted nestacim koukat, jak se zmenil. No, nezmenil, spis se jen kontroloval.
@Zuuuzaaa122 píše:
@peta00 Toho se prave bojim, ze by byl schopny mi i neco udelat. Pokud se rozejdeme, chci z oci do oci, ne po telefonu, nejsem zbabela, ale trochu se toho bojim no…
Mě přesně taky řekl, že chce, abych mu to řekla z očí do očí. Mamka mě od toho odrazovala, protože tušila, že se něco stane a měla pravdu.Ono je někdy lepší být srab než hrdina
jsi ještě hodně mladá. V životě poznáš víc mužů. Je těžký opustit někoho s kým jsi od 14,ale já jsem zase toho názoru, že člověk by měl mít víc vztahů, než se usadí a má děti. Já v 18 poznala muže, se kterým jsem doteď, mám s ním dítě a jsem šťastná. Je úplný opak mého ex.Jak s ním můžeš počítat do budoucna, když tě nepodrží v tak velmi smutné chvíli? To přece nepřejde ze dne na den.
@peta00 Kdyz jsem mu to rekla, ze to neprejde ze dne na den, tak mi na to odpovedel „a to mi jako budes opakovat 10 let?“… vidim, ze to opravdu asi cenu nema, jen se musim odhodlat k tomu… u nas to je tak, ze on do oci moc nechce, podle me je na to slaby, asi se boji ze by se rozbrecel prede mnou, ale ja nechci skoro petilety vztah ukoncit smskou ![]()
@Zuuuzaaa122 píše:
@nostress Ja jsem prave docela v soku z toho jak se ted chova. Vzdy mi sliboval jak tu bude pro me a jak spolu vse zvladneme a ted nestacim koukat, jak se zmenil. No, nezmenil, spis se jen kontroloval.
Opravdový chlap se nepozná podle řečí, ale podle činů. A jen tak mimochodem, strach v kvalitním vztahu nemá opravdu co dělat. Jestli pociťuješ z něj strach, tak už to je signál, že je něco špatně. Pokud by jsi chtěla ten vztah ukončit, klidně to udělej třeba před svědky. Když by to nešlo jinak, tak i po telefonu. Bylo by to vždy lepší, než riskovat případné násilí.
@Zuuuzaaa122 Tady se ukazuje arogantnost. Měl by mít rozum a chápat situaci.Chce tě pouze pro sebe, je to majetnické a sobecké chování. Já osobně bych nevydržela ve vztahu. Takovýhle člověk se jen tak nezmění. Musí chápat, že taky potřebuješ dýchat a mít trochu volnost kolem sebe…já bych taky ukončila vztah z očí do očí. Nejsem zastáncem telefonu nebo soc. sítí. Hlavně, pokud se tak rozhodneš, tak musíš mít pevnou vůli a ne to pak hned brát zpět, když na tebe udělá oči nebo začne brečet.
@Zuuuzaaa122 píše:
Ahoj Zuzko,
tvůj kluk se opravdu v tyto těžké dny chová sobecky. Může to mít víc důvodů. Buď je sobec od přírody a tys to doposud neviděla (to si musíš projít minulost v myšlenkách), nebo se cítí ohrožen, protože mu dáváš méně pozornosti, než byl zvyklý. Trvá mu, než si zvykne, že ve tvém životě jsou i jiní důležití lidé, které máš ráda a chceš jim věnovat nějaký čas. Žárlení na tvou mamku považuju v této situaci za nevyzrálé (az dětinské). Naopak by měl vidět, jakou jsi oporou pro ostatní. Je to chvályhodné. Jsi silnější a vyzrálejší. Bohužel (pro něj), jsi ho asi v tomto věku „přerostla“ mentálně. Myslim si, že až dospěje, pochopí, že se choval jako potomec. Otázkou je, jak dlouho to bude trvat. Klidně pár let. A to pro tebe momentálně může být vážný důvod k rozchodu.
Všechny příspěvky, co píše @nostress si vem k srdci
Je tam hodně věcí, co bych taky napsala. Nemá cenu se opakovat.