Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj mamky!
Jejda Leni, nestraš tady s tím dušením, jo? Šmánkote to by mi ještě chybělo.
Jen zdravím všechny ze slunečné Moravy. Dneska byl děsnej den. Malou jsem v 8 ráno vezla k tchánovcům na hlídání a pak šupem na úřady a vrátila jsem se domů až o půl 4!!! Šílený! Jako měla jsem moře zastávek, ale třeba na takové sociálce bylo přede mnou 27 lidí. Fakt neskutečný. Ale vyřízeno všechno pro všechny, takže mám aspoň dobrý pocit. Teď sbírám zbytky sil na to jít si vyfoukt vlasy a jdu chrnět! Neskutečně mě bolí záda a malinko i břicho. Takže poslechnu potomka mladšího a jdu odpočívat.
papa!
Ahoj, párkrát jsem nakoukla, ale nemám síly na to hafo reagovat. Vlastně jednou jsem psala, ale zase se mi ten parchant kousnul.
Mám za seobu poslední přednášku a hurá zkoušky a pak státnice. Pomoc.
Zaneth - rtg na dětský poliklinice docela běží. Tam čekat nebudete - ale snad nebude potřeba.
Perul- šup, šup do postýlky.
Draky- Jonáš se nevyhrabal z teplot a kašle dosud. Takže s plaváním to vidím bledě.
Deska jsem mu poprvé nedala Aerius - tlumí dráždivý kašel na 24h a asi mu ho půjdu dát. ![]()
Vítek je v pohodě. dnes jsme byli s jeho neštovicema jezdit na kole. Už je má zaschlý a není infekční. Je nevylítanej. No na parkovišti, kde jezdil jsme potkali ještě jednu maminku s napudrovanýma dětma - z naší školky. Že už to doma nemůžou taky vydržet.
Ahoj holky!
Ali - jakej byl jinak průběh neštovic? V pohodě? žádné horečky nebo tak? A škrábal se moc?
Já bych taky byla ráda, kdyby to Emi dostala co nejdřív…ale zase ne nutně v 1.roce života Julinky…to si člověk asi nevybere.
A kdy budeš mít státnice? Ty jo! To to letí…
Já jsem dneska byla s Eminkou dopoledne pěšky ve městě - od nás to je celkem kus. Naposledy jsme byly tuším na jaře
. Takže příjemná změna. Ale teď mě tak bolí záda a nohy, že se asi nezvednu. Prďola kus cesty taky šlapala, takže usnula jak špalek hned po návratu. Jako příjemná vycházka - šla jsem hlavně na poštu a pro jarní boty…ale su o 4tisíce lehčí
! Eminka má nové jarní boty, nové náušničky, protože ty původní jí už byly malé a tlačily ji do ouška (doktorka jí píchla celkem vysoko dírky). Takže zůstanou Julince a Emi má nové větší. ALe je v nich kočka! Opět mám v plánu dát nějaké foto
. No a pak jsem byla v lékárně a něco nakoupit domů… a mám v peněžence pár korun. No moc hezký
.
Jdu se najíst a pak natáhnout záda. Zatím pa!
ahojky!!!
Holky, já mám brutální rýmu
, ale fakt děsnou, asi nějaká alergie, bo co?
Leni - to seš dobrá, žes ten pomeranč vydolovala
.
Ali - tak hlavně, že víme, že žiješ!!!!
Peru - prášule lítaj, co? My koupili jarní boty včera, ale jak je má větší, tak dnes dopol asi 4× upadl
. Nebo, že by to bylo tím, že lítá ![]()
Papa, pište, pište a užívejte sluníčka!!!!!
Hani - no koukám nikde nikdo. Tak napíšu jen já zas, neva?
A kolikátky jste koupili? Já jí zkoušela 23 a 24 a nemohla jsem se rozhodnout. Nakonec jsem jí vzala ty 23, protože i tam jsem s odřenýma ušima strčila za patu prst. Ale ty větší mi už na ní přišly jak ploutve. Navíc ona je pohybově trošku knedlík a právě jsem se bála, aby v tom uměla chodit. Jsou to kotníčkové od Essi, takže si stejně myslím, že na léto bude potřebovat něco vzdušnějšího. dost se jí potí nohy. Uvidíme, jak rychle jí poroste noha. Doufám, že sezonu v nich odchodí.
Dneska tu fakt bylo nádherně, jen tak dál! Snad už se ta pitomá zima nevrátí. Jsem dneska pěkně zničená z té vycházky. takže půjdu asi zkouknout růžovku. práce počká, zítra si bere Eminku chvilku ségra dopoledne na vycházku. doufám, že přijde včas a ne jak obvykle
! Takže by mohl být chvilku klid na resty…
papa
Ahoj, tak já taky napíšu. ![]()
Vel bot- Jonáš má 21 a víc ani ťuk. Asi je to dobře. Na dlahy má nárok jednou za půl roku a i tak ho po 5 ti měsících začaly tlačit. Nevím, jak by to dělali jiný, co mají dítka dvě čísla do půl roku.
Pro Jonáše boty mám. S Vítkem musím sjet nakupovat tento týden.
Doufám, že dlahy do Ústí sjedeme vyzvednout taky tento týden, pořád totiž čekám, kdy se Jonáš taky osype. Ale chudák tak moc kašle. A má pořád teplotu.
Hani- ty jsi alergik?
Peru- no to se nediv, žes byla hotová. Po tom všem stěhování a ještě venku s dvěma dětma - přičemž minimálně jedno taháš celou dobu. ![]()
Leni- si dobrá, že sis poradila. On člověk ve stresu dokáže věci, co?
Marky- a jak je u Vás. Už je malý líp? Aby chuděra nebyla hodná, když musela být totálně KO.
Agi- co u vás štěkavej kašel? Jonáš je pořád na hraně. Pořád teče z nosu, pořád suchej kašel. Jo a procházka na čerstvém vzduchu určitě neuškodí. Vyvětrá bacily. My chodíme ven, když je tak krásně.
Jdu do sprchz a vařit. S těma drakama přes den nejde absolutně nic. A to mě dneska ještě chytily záda. ![]()
Ahoj holky,
Hani - rýma je opruz, tak ať je brzy po ní! Takhle krásně a marodíš…
Tobíkovi jsem koupila 24 boty, 23 byly dost na knop, tak jsem si říkala, aby mu vydržely aspoň do léta (nejlépe přes léto, ale to nevím nevím). Má je teda taky na nožkách jak pádla, ale když mu za patu strčím prst, tak se mi tam jen taktak vejde. Akorát jsem vůl nekoupila kotníčkový, asi budu muset ještě zainvestovat.
Peru - teda ty si koleduješ. Já vím, že těhu není nemoc a počasí láká ven, ale takhle dlouhý procházky asi moc rozumný nejsou. Tak si dobře odpočiň a máš pravdu, práce neuteče
(tím heslem se řídím pořád
)
A prachy letí, to je hrůza, ani nemluv. Já v pátek stejnej scénář. Dětem boty, něco nakoupit na víkend a 3 tácky v luftě
Tiskárna by bodla ![]()
Alčo - teda Jonáška se to tentokrát drží, co? Co zkusit nějaký to homeo? Na tyhle akutní stavy je to celkem fajn a zabírá. A nožku má teda malou na to jaká je to nudle vytáhlá ![]()
Agi kupodivu kašlat přestala ještě ten den (tedy pokašlávala ještě asi den, ale už neštěkala). Zvláštní. Fakt jak jsme vysadili to mlíko a všechno od toho, tak nemaji jedinou nudli, nebo jenom náznak, ale ten hned zmizne. Nebo že by ta imunita konečně dozrála? Neštovice se nám zatím vyhýbají, možná bych je měla už taky radši za sebou, dokud není takový vedro. Pak to bude horší. Jak dlouho jsou vlastně infekční?
Tak ať je klukům líp a tobě pevné nervy jak na ně, tak na školu!
Dneska tu bylo krásně, byli jsme na angličtině a pak u báby. Tobík venku vůbec neposlouchá, běhá si kam se mu zachce, takže já za ním lítám jak hadr na holi…aspoň kdybych tak zhubla ![]()
Jo a záda mě bolí taky, v kříži a SI skloubení, auva…a kyčel potvora se ozvala po letech…asi už je toho na ní moc.
Jo holky, taky jsem se chtěla zeptat, já teď měla MS a docela dost silnou. Jako normální jsou u mě Niagáry, ale tentokrát to bylo divný, šly se mě fakt až jakoby kusy, skoro jako očistky po porodu. Koukala jsem jak blázen. Trvalo to několik dní. Nezlobte se, že to sem tak píšu, jsem z toho celkem nesvá a dost mě to překvapilo. Myslela jsem, že zavolám doktorce, ale pak si říkám, že to snad nic není, nebo co myslíte? Mám jí zavolat? Nebo počkat na další MS? Nechci vypadat jako hysterka
Já fakt nevím.
![]()
Nooo Agi- jenom pěkně dr zavolej. Kdyby nic - tak by s tebou mohla aspoň řešit tu silnou MS, ne?
Ahoj holky,
já včera psala příspěvek a ať koukám, jak koukám, tak tu není ![]()
Jsme zdraví, teda Míša měl zvýšený leukocyty a sedimku 13/28, ale prej už dobrý.
Lenča má vypadlý dva přední zuby a dneska se fotí na ročenku s těma, co odcházejí do školy
Teď jsme byli na štítný, Míša jim to tam trošku přeorganizoval, ale hlavně mám všechny hodnoty super, tak jsem ráda, vyjímečně něco dobře!
Perulko
s dušením se nestraší, ale varuje. Zvlášť u rýže je to prý častý, tak se snažím už, se jí vyhýbat, pokud to jde.
Neštovice čekám během 14ti dnů ![]()
Týýý jo, takový nákupy, botiček.
Já jsem zas naštvaná, koupila jsem si jedny u Deichmanna, měla jsem je 2× a už se mi loupe špička, no je to normální? Když je půjdou vrátit, řeknou, že je to nošením, určitě ![]()
Ali
už se Ti škola krátí, co?
Zato kašel se nějak drží až moc dlouho
A i s teplotou, to byste asi měli někam už zajít, ne?
Hami
tak rýma je teda hnus. Zkus si koupit Sinupret, já bych řekla, že mi pomáhá
Agi
my taky nemáme kotníčkový boty. To by Míša neměl žádný nikdy. Protože má vysokej nárt a do ničeho ho nemůžu narvat.
Mlíkem to teda asi nebude, to nerýmování a tak. Já mlíko v podstatě nejím, Lenička taky ne, mááálokdy a stejně je to pořád stejný.
S MS kdysi tohle psala jedna holka, že si myslela,že potratila, ale jedna „děsně chytrá“ jí uklidnila, že to je přece normální, že je hysterka.
Tak ti nevím, ale mně osobně to normální nepřijde. Radši bych zavolala než něco zanedbala.
Já jdu na gyndu v pátek.
Draky- já zapomněla na ten dopis. Teď se do města nedostaneme. Leničce nějaký nálepky koupíme, ale 6 dopisů posílat nebudeme. Já ani neznám tolik lidí. ![]()
Super, že jste zdraví - v mezích a už se udržte.
S Jonášem chodím k dr pořád. Dneska říkala, že poslechovš dobrej není a kvůli dýlce marodění by mu už i dala atb, ale že nemůže kvůli těm neštovicím, co čekáme každý den. Dala mu nějaký Erdomed. Prý už je to něco mezi odkašlávadlama a antibiotikem.
Vítek už smí chodit ven, ale prý ještě v klidu aspoň trochu 3 týdny. Ha, ha Vítek. Ale do školky jde v pondělí.
Jo ještě k těm neštovicím. Tady fakt řáděj. V čekárně jsme potkali půlku Vítkovo třídy. A z nich dvě dětičky byly očkované proti neštovicím. Říká se, že když naočkovaný děti neštovice náhodou chytí, tak prý to má lehčí průběh. No Snad jo. To ne, že bych chtěla Háňu strašit. Jen upozornit.
Ahoj holky!!!
Já jsem normálně teď vytuhla u malýho, po hodině jsem se probudila a nevěděla, čí jsem
. Myslela jsem, že je ráno a pak koukám na hodiny - 13.05, tak jsem si říkala, to není možný, že bysme tak dlouho spali? Po pár minutách mi došlo, že jsem usla…nepříjemnej pocit, ale spánek mi bodl
.
Ali - právě, že jsem nikdy žádnou alergii neměla, ale ta může začít asi v každým věku
. Nic mi není jenom teče z nosu a pšíkám, dnes je to už ale lepší. s těma neštovkama vím, že je může chytit i přes očko, ale jak píšeš, měl by být mírnější průběh. Si teď říkám, že jsem se asi zbytečně splašila, že jsem je dala očkovat, no ale co už.
Agi - taky jsem nekupovala kotníčkový botky. Souhlasím z holkama, na tu gyndu si zajdi, ať máš klid.
Peru - jenom piš, piš!!! Malej má teď nožku 23, kupovali jsme Adidasky 23, jsou o kus větší, mají to číslování asi jiný. Chtěla jsem koupit ještě třeba jedny další, zkoušeli jsme několikery zase 23 a všechny mu byly obrovský. Pak už to malýho nebavilo, páč slečna než ve skladě něco našla, strašně to trvalo, takže má zatím ty jedny a pak jedny kotníčkový na písek, po kámošce (malá je měla párkrát na noze) za 100,–.
Draky - super, že štítná je v poho!!! Byli jste v tom cirkuse? vydržel to Míchulka??
Holky - malej chce pořád krmit holuby a já vždycky nadávala na ty lidi, co ty potvory hnusný krmili a teď krmíme taky…co bych pro něj neudělala, že jo?
Ahoj holky,
tak já myslela, že nikdo nic nepíše, na mail mi nepřišlo ani jedno upozornění, a tak se podívám a plno příspěvků, tak že by to už neposílaly?
no nám už je dobře, trvalo to celkem 3 dny a 4. už byla veselá a hrála si a zlobila, takže sme to přežili, bála sem se, aby mi pak chtěla mlíko a úplně bez problémů, najeli sme zase na starý systém..
jinak u nás je úplně nádherně, no jaro konečně!!!
Dneska sem byla na FU podat to daňový přiznání a v pohodě, bála sem se, aby tam nebyly fronty a pár lidí přede mnou, takže ani né 5minut..
jinak my botičky máme kotníčkový, ¨kupovala sem je už v zimě ve slevě, jsou to s tím slonem z Daichmana, a máme velikost 22 , a přijde mi, že jí jsou ještě malinko větší, protože dote'd má furt zimní 21.. tak uvidíme, už je asi vytáhneme, a zkusím tu fintu s tím prstem za patičkou, to sem tak nikdy nezkoušela měřit…
už chci jít ven, te'd jen čekám, až se Eliška vyspinká, ona vždycky tak do těch3hodin chrní, takže to nejhezčí počasí prospí, ale to neva, aspon mám klid, už sme dokonce vyndali i houpačku a motorku ven..
aa už je vzhůru, běžím…
Ahoj holky!
Tak opět test na paměť…co kdo psal
.
Marky - no to se všude píše s tím prstem za patu, ale já to nějak moc neumím. Ale byla v obuvi ochotná prodavačka, kupodivu se jí Emča nebála a ta to zkoušela pořádně u obou velikostí a sama říkala, že by radši vzala tu 23, že u té 24 je tam ještě dost vůle… Ale naše mamka to vždycky dělala tak, že obkreslila nohu na tvrdý papír nebo karton a vystřihla to a pak to do těch bot dávala. Kupovala takhle boty i neteřím, aniž by to zkusily a vždycky se trefila.
Hani - jen si schrupni! Mně se to taky občas stane a pak su jak praštěná palicí. Ale za chvilu je to lepší a mám energie do aleluja. Akorát je mi líto toho vzácného času, kdy je klid a dala by se udělat nějaká práce. Teď jsem nechala Emi chvilku u krtka, protože čekáme, až se vrátí taťka a pofrčí na bazén
.
Agi - to, co popisuješ, bylo u mě naprosto normální v době, kdy jsem brala hormonální antikoncepci. Doktor mi vždycky říkal, že to je prostě hormonama a nic se s tím nedá dělat - prej pořídit si dítě (což mi ale tvrdil asi od 18 let). No a moje ségra to má takhle teďka i bez antikoncepce a je z toho hotová, protože z ní taky furt něco vypadává, každej měsíc, na jeden cyklus spotřebuje tak 4 balíky vložek a stejně je kolikrát durch. Radila se už všude možně a prej jedině ty injekce, po kterých skoro není žádná menzes. Ale to nemusí být tvůj problém, když to tak máš poprvé… ještě si pamatuju, že mi doktor říkal, že ty chuchvalce můžou být i z toho, když málo piju - že jako je velká ztráta krve při tak silné menstruaci a pokud dost nepiješ, tak se to nezvládá naředit nebo co… Tak držím pěsti, ať se to zlepší.
Ali - ad neštovice - a tys měla Vítka naočkovaného? mně se do toho nechtělo, i tak těch jedů je v prvních 2 letech do těla ažaž. A neštovice nikoho neohrožují na zdraví. pokud by je ale malá nedostala v nějakém normálním dětském věku, nechám ji naočkovat později. Já měla neštovice v pubertě a to byla opravdu tragédie. Dodnes mám jizvy.
Dítě si mě žádá, tak zatím čau!
Ahoj holky!!!
Byli jsme krmit kachny a bylo to fajn.
Marky - super, že je Eli už zdravá!!! Mně je taky vždycky líto, že nej počasí a sluníčko prochrní, ale jak píšeš, hlavně, že je klídek
.
Ad botičky - některé mají i vyndávací vložku, takže to krásně poměříš i bez prstu, ty naše Ády jí právě mají.
Peru - ty neštovice jsem dávala malýmu já. Právě jsem se mimo jiné bála, aby neměl jizvy, protože kámošky kluk má děsný.
Už mám raubíře na klíně, tak jdu
.
Holky, tak zrovna dneska bylo v Sama doma, že se při koupi nemá velikost zkoušet prstem v botě, že děti instinktivně skrčí prstíky a udělají tam víc místa. Nebo mačkání palce a zjišťování, jestli je před ním místo, taky není správné. Má se poměřit na takových těch měřácích nebo jakoby stopách, kam dítě nohu dá a podle toho se velikost určí. To je jediná možnost, jak to udělat správně. No tak to jsem se trochu začervenala.
Ale Perulky mamka to měla vymakaný, to je fakt dobrej nápad!
Příště to udělám tak a nemusím pomalu dítě ani brát s sebou
I když třeba nárt nebo baculatost nožky, jestli se vejde do botky takhle nezjistím, ale v nejhorším případě…Většina obchodů stejně botky vymění, když nejsou…
Perulko - já četla taky nějaký diskuze o té mé MS a vím, že to holky mívají. Já už asi před půl rokem měla problémy se špiněním mezi MS v době ovu, doktorka říkala, že mi moc narůstá děložní sliznice. Tak si říkám, že tentokrát prostě asi moc narostla a pak se takhle musela odloučit. Ale pořád mě hrozně bolí v kříži, jako při MS, .....no dneska jsem se celej den odhodlávala zavolat na gyndu, nezavolala. Zítra už to ale udělám, protože z toho nemám dobrý pocit.
Marky, Hani - Tobíka teď dávám spát tak mezi 11-půl 12 hod. V půl 2 nejpozději je vyspanej a mažem ven! V klidu si v poledne dojdu pro Agi do školky, udělám si kafíčko a odpočinu. A pak vyřážíme. Je teď tak krásně. Dneska jsme šli k naší prababi, bydlí v penzionu pro seniory asi 10 minut od nás. Agi že pojede na kole. Tobína jsem dala do káry. No a co myslíte. Agi upadlo jedno přídavné kolečko asi v půlce cesty
Kolo jsem táhla dál až k babičce, byla jsem naštěstí domluvená s Lukym, že nás vyzvedne. Ale už se nám to stalo na stejné cestě (k babičce) podruhé
To byste nevěřily, jak se to kolo pronese. Má snad tunu.
Marky - to je dobře, že je Eliška už zdravá!!! A taky máte malou nožku ![]()
Hani - tak to sis schrupla, teda. Závidim, dneska bych to potřebovala jak sůl. Mladej pán vstával za deset minut 5 hodin
Já myslela, že mě trefí. On tedy začal plakat, asi se mu něco zdálo. Tak jsem si ho vzala k sobě do pelíšku, ale už bohužel neusnul. Tak jsem celej den jak praštěná palicí.
Agi se zítra ve školce fotí, mají napsáno že se budou fotit jako „retro postava“. No moc si to nedovedu představit, uvidíme, co z toho vyleze. Dala jsem jí takovej hezkej komplítek, co jsem jí koupila na jaro, elasťáčky a halenku a sladěnou čelenku, tak snad jí to bude slušet. Prý je budou fotit třeba u nějakého starého foťáku nebo s paraplíčkem nebo tak…
Draky - u nás to vysazení mlíka (a bílého pečiva) dost pomohlo, fakt to zahlenění skoro zmizelo. Možná u vás je to něčim jiným.
A už nevím, jdu zalehnout, jsem grogy..... ![]()