Poradna duly
Jana Čurdová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ahoj Ilko, díky za přivítání, těší mě nebýt v klubu sama (jakoli mě netěší, že ji taky máš).
Koukám - dle fotky - že už jednu cácorku máš, podědila chorobu?
Tak já chodím na endokrinologii, kde termín dostaneš nejdřív za 3 měsíce, ale těhotný bere do týdne (resp. na tom pracovišti, kam chodím, je 1× týdně, takže okamžitě nejbližší), to mi říkal hned, jak zjistím, že jsem těhu, ať se HNED objednám. Já teda jsem ještě jakoby v normě sama pro sebe, ale pro mimi by to nestačilo, takže min. dávku malou mi dal už dřív, pže se samozřejmě neví ihned, že těhu, a mohlo by to činit potíže. Tak to mě objednali hned, to jsem byla 6 tt, a měla jsem jít teď (15 tt.), ale že jsem byla pryč, tak jdu až příští. Ale on mi minule řekl, kolik mám brát do konce října a od listopadu mi to - už při té tehdejší návštěvě - zvedl, takže beru víc než v tom říjnu. A pak si mě zase rovnou objedná, dle výsledků.
Já mám k tomu ještě autoimunitní thyeroidu, máš to taky tak?
A celiakii máš odmala nebo později?
Promiň, jestli se ptám nevhod, nebo kdyžtak můžem překlopit na osobní zprávu.
Jojo, taky autoimunitní thyeroidu, a co bereš za prášky? Euthyrox nebo Letrox a jaký dávky máš teď?
Mě nabírali na imunologii štítnou, to jsem ještě nevěděla že jsem těhotná, takže úplně na začátku, asi 4.týden a byla vpořádku. U Báry jsem navyšovala prášky kolem 12.týdne a pak kolem 20.týdne a po 30.týdnu, a teď jsem byla v tom 4. týdnu a a a až v tom 14. týdnu (a to pro mimíse už téměř nestačilo) a to budu v 26.týdnu, než se tam zase dovolám tak to bude skoro 30. takže asi po novém roce stejně budu muset trochu přidat.
Jo a na celiakii mi přišli až v 18ti, vpodstatě stejně se štítnou žlázou a ještě jsem pod kontrolou na imunologii.
Malá je zatím s celiakií vpohodě, ale bylo mi řečeno, že musí min.každý 2 roky na kontrolní odběry, při problémech i dřív, že se to může kdykoli objevit
ale zatím klepám, je snad vpohodě, jenom tu štítnou žlázu nějak právě podědila.
Ahoj holky, tak jsem tady, dnes navsteva u svagrove na cele dopoledne , alespon mi utekl dalsi den cekani. Projednali jsme vsechno co se da a nabrala jsem si par vecicek pro tehotne co mela ona doma. Manzestraky jsem si taky koupila za 625,– v H&M, cena taky suprova a kalhoty bozi, dnes jsem si poridila i pekne teploucke boty, lehce na obuti a na rovne podrazce na zimu, myslela jsem uz na dobu kdy budu funet a nebudu schopna si zavazat tkanicky u bot pres ten pupek. Ten mam mega velky, manzel mi dnes rikal ze to ani neni mozne, jak pry budu vypadat na konci tehu. Nevim no jako slon - no ne slon ja osobne hubena s obrovskym sisatym balonem ve predu. Je pravda ze mi nikdo neveri ze rodim az v kvetnu ale jo je to tak. ![]()
Jinak v pondeli kontrola na gynde rano, aspon pokecam s doktorem a uvidime co vysetri.
Letrox, před těhu jsem brala 1/2 tbl ráno 5× týdně, toť vše. Teď beru jeden den ráno 1/2 tbl a jeden celou, na střídačku. Zítra začínám 16. tt.
No, já měla najěký neřešitelný problémy - všechno a nic pořádně, testy na celiakii neg. 2× v různých lab, až jsem si vydupala imunologii a tam jsem něco malilinko neměla zcela v normě.. Ona že by mě na bezlepkovou, já že se scvokla, nikdo v rodině nic zažívacího nemá, jedla jsem tehdy každý 2-3 hod a jsem chlebová - chleba s máslem=dezert a bez chleba bych umřela. To jsem si teda tak myslela.
Pže jsem ještě měla problémy se žaludkem a různý protilátky na různý bakterie, tak jsem pak šla na endoskopii, starší paní doktorka pak nad těma výsledkama seděla hodinu a kroutila celou dobu hlavou, že ´toto teda ještě neviděla´. Pak to uzavřela s tím, že celiakie jo, tak ať tu bezlepk. dietu zkusím a že uvidím, že mi pomůže… Tak týden jsem měla šok, co jako bez chleba budu dělat, pak jsem si spočítala, že všechna neinvazivní vyšetření mi už dělali, některý několikrát (různí dr, různá prac.), že už jsem vlastně u těch invazivních, dieta mě nebude stát zdravotní újmu… A ejhle, za 14 dní jsem najednou z mrtvolného přežívání ožila, bylo mi znatelně lépe, do 2 měs vymizely všechny ost. potíže.
Měla jsem jít potom na kontrolní sondu, jenže já dodělávala školu, tak jsem nechtěla riskovat, že zrovana slíznu infekci žaludku a budu na měsíc odvařená, pak léto, říkám si léto strávit s infekcí žaludku není dobrý, nechám to na podzim, kdyby náhodou.. tak tam mě to nebude tak mrzet… No a to jsem se nějak už neobjednávala, pže jsem si říkala, že třeba na podzim budu těhotná (a že tam mají dlouhé obj. lhůty), no a těhotná jsem.
Já jsem si teda ještě sama pro sebe dělala experimentální pokus, po nějakém čase na dietě jsem si dala tortilly a následky to mělo.
Pak jsem zjistila, že s celiakií se pojí právě ta autoimunitní thyreoida, hypofce štítné žlázy a taky málo železa. A málo železa jsem náhle a výrazně začla mít po 30, ségra v 24. Mamka má málo železa co pamatuje. Má taky hypoštítné žlázy a autoimunitná thyreoidu, ale došli jí na to v 60 a nemá to moc. Takže možná, že ta celiakie tam někde skrytě putuje, ale já tam mám příbuzenstva hodně a nikdo nemá ani slabej žaludek. Zato já mám žaludek na dobrý slovo, žlučníkový záchvat znám atp.
Jak seš na tom se železem?
Báře jsi dávala do roka bez lepku nebo jak? Je prý asi lepší mimču do roka lepek nedávat, ale neví se to. Každopádně je dobrý, že to vím, pže kdyby mrně mělo problémy, tak ten lepek by nás teda nenapadl. I já už jsem věděla, že nějaká potravina, ale na lepek se nepřijde jako na jahody.
Báře dělají odběry krev nebo i endo?
Aha, já brala 1tabletu každá den, Letrox 50, a mám zvýšit na 1 a 1/2 takže 75, ale bylo i blbě, tak jsem si teď tři dny brala 2 tbl. a dneska se cítím podstatně líp, tak se asi hladina trochu srovnává, a od zítra budu teda brát těch 75 a po novém roce 100 (to jsem měla s malou, jsem skončila asi na 125)
mawi píše:
Letrox, před těhu jsem brala 1/2 tbl ráno 5× týdně, toť vše. Teď beru jeden den ráno 1/2 tbl a jeden celou, na střídačku. Zítra začínám 16. tt.
zitra se chystam vyrabet dekoraci z zivych vetvicek, neco na stul a venecek na dvere. Doufam ze nebude moc zima at to vydrzim venku. Ale aspon to tu pak bude vonet doma po jehlici a vanocne.
Já jsem nepoznala rozdíl než jsem začla prášky brát a potom, a prostě tohle nedokážu nijak rozlišit..??
Jo, tak přesně tak, já lehla při braní antibiotik a půl roku nemohla vstát, imunitní testy vyšli blbě, ale pokaždý jinak, nic se nemohlo najít, prostě jsem totálně lehla, asi po tom půl roce přišli na celiakii, ale měla jsem dělaný základní odběry a OK, můj táta jí má, a pak při nějakýchpodrobných se na to přišlo, taky odběr, nasazení diety… no a stav se mi snad ještě zhoršil, strašně špatně jsem to snášela, zvracela jsem po čaji, po brambrech, takže za dalších pár měsíců přišli na tu štítnou - měla jsem jí nabíranou snad 3× a vždy vpohodě - to má zase moje mamka… no a k tomu mi začali bolet svaly, klouby..nemohla jsem chodit, takže se k tomu přidala ještě revmatologie a imunologie… no trvalo to asi 2 roky než jsem se dala dohromady, dokonce jsem měla období, kdy mi Mudr. řekla, že doufá že nejsem těhotná, že teda te%d v žádném případě, že by to pro mě bylo riziko
tak jsem si říkala že to fakt musí být asi vážný, myslím že doktoři jen tak neplaší. Ale pak se to dalo dohromady a jsem spokojená, i těhotnit jsem pak mohla, až na to to že jak člověk holt není zdraví, tak i v těhotenství se to holt komplikuje, takže vše vpoho a pak to přišlo - těhotenská cukrovka, vysokej tlak, natýkání, začala jsem i ochrnovat na ruku… nemocnice, předčasnej porod…
Jo a já jsem neměla vůbec žádný problém s trávením, u mě se to projevilo v tý imunitě, kloubech atd… no a rohlíky, chleba a knedlíky, na tom jsem žila, myslela jsem že umřu. A taky si myslím že možná si člověk i tím mohl něco přivodit, protože jsem to fakt jedla hodně.
Malý jen nabírali krev,nemá problém. Právě problém měla před druhým rokem, přestala ze dne na dne kakat a tak to trvalo skoro půl roku, proto jí nabírali i ty protilátky a při tom zjistili tu štítnou žlázu, začala brát euthyrox a neni problém, ale stačí třeba jednou zapomenout a už má problém s kakáním, je to fakt docela hrůza.
A určitě do roka nedostávala nic, asi do roka a půl, ona to jako ani vůbec nechtěla,víc než 3× si nekousla, rohlíky začala jíst tak půl roku zpátky teď, a chleba taky, tak nějak teď něco sní ve školce, ale do dnes nesní ani celej jeden rohlík a ne že by mi to teda jako vadilo, rozhodně jí do toho nenutim. Hlavně ona jí i ty bezlepkový věci, chleba, těstoviny třeba se mnou, ale i normální s manžou, jinak omáčky zahušťuju a všechno bezlepkově a jíme to všichni.. tak snad nějaká prevence trochu to je.
pupík… ![]()
Srovnatelnej s mojí kámoškou - je ve 29tt s dvojčatama ![]()
Nic si z toho nedělej, někdo má škopek brzo, ale plocháčci Tě třeba za 3 měsíce ještě přeskočí, zatímco Ty budeš tak nějak skoro stejná
Aspoň víš, že tam je. ![]()
Já si krom vyvalenýho špeku připadám poslední týden dva netěhotně (asi se srovnaly hormony, tak nic nepociťuju), prsa mi nerostou, nenapínaj se, nic, žádný těhotenský emoční stavy se nekonaj, až si říkám, jestli těhotná fakt jsem… Ale nějaký to bříško se najde, no
No ty jo Luk, ty uz mas teda pupika
Ale moc hezky, to ja furt nic. Uz se tesim az vykoukne. ![]()
Jinak dekoraci uz mam hotovou, uz chybi jen jmeli a venecek, ten snad priveze zitra mamca.
Luk, teda ten je krásnej
… já chci taky takovej, tak myslim že takovej nemám teda.
Pavel mi teda říká že už to je hodně vidět, že to nezapřu… ještě jsem to tak nějak oficiálně všem neřekla.
A včera u Mudry malá hlásila že budeme mít miminko, tak sestřička říkala, že se jí zdálo jestli náhodou, ale že se nechtěla ptát… asi mě nechtěla ztrapnit jestli nejsem jenom tak tlustá
Mam v pupiku slona, ale ja tak vypadala i u Lukase pred 3 roky
do porodnice jak jsem dojela tak se me ptali jestli mame dvojcatka
Ale byl to malej prcek. Mam hodne vody, u vse trech tehotenstvi, doktor se smeje a rika: uz je tu ta slonice. No co nadelam, ale me vzdy poroste a pak mesic stoji a zase poroste.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat