Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A když jsem otce cca 2 roky kontaktovala já a on nekontaktoval mne, tak se to taky bere jako nezájem z mé strany?
V životě jsem od něj nic nedostala, teď jsme se neviděli už cca 8 let, nezájem z jeho strany (a moje rezignace), a tak si tak říkám, jak to pak bude v případě dědictví. Zda něco čekat, či zda automaticky nic nedostanu
Ale on je ***, ten tu bude hodně dlouho.
Hanule píše:
A když jsem otce cca 2 roky kontaktovala já a on nekontaktoval mne, tak se to taky bere jako nezájem z mé strany?V životě jsem od něj nic nedostala, teď jsme se neviděli už cca 8 let, nezájem z jeho strany (a moje rezignace), a tak si tak říkám, jak to pak bude v případě dědictví. Zda něco čekat, či zda automaticky nic nedostanu
Ale on je ***, ten tu bude hodně dlouho.
Pokud by mělo dojít k nějakému vydědění, tak je asi nutné si určité informace ověřit. Takže pokud by tě otec chtěl vydědit, tak se o tom určitě dozvíš.
Ahoj, já si k tchánovcům musela nosit i pití, abych tam nebyla na suchu. jejich vnuk tam nedostane ani tvaroháček natož něco jinýho. a vánoce nebo narozky? víš jak je všechno drahý?
nečetla jsem diskusi, jestli si tam něco nepřipsala, ale jestli jde jen o tohle, hodila bych to za hlavu. ona není povinná ti půjčovat peníze. jestli máte vztahy jinak docela v normě, tak ti radím, neber si to tak k srdci. vím, že když nejsou peníze, je to složitý, ale ne beznadějný.
tak se drž.
Hanule píše:
Ahoj, já bych to jako *** neviděla. Jsou to její peníze, sice vám měla říct rovnou že nepůjčí, ale je to její věc co s nimi udělá. A vy - pokud jste je potřebovali tak akutně - jste taky mohli otevřít tlamičky a poptat se v onen slíbený termín, a ne až po měsíci.My kdysi takto potřebovali půjčit 2500 na první dávku hexavakcíny. Moje máma půjčit nemohla, vydala se na zařízení pro prcka (byla tenkrát pro nás dost špatná finanční situace), tchyně řekla ne, tak jsem taky na ni byla naštvaná, ale nenapadlo by mne stěžovat si po okolí jakou to máme lakomou svini…
Nelisa píše:eva valoi píše:Přesně, to není žádná sranda někoho vydědit, musíš mít velmi závažné důvody, je to právní krok. Leda že by majetek (např. nemovitost) přepsali už nyní (za života) na jedno z dětí a ostatní tím připravili o dědictví.Anonymní píše:Matka manžela vydědila? A odkud se to dozvěděl? Co udala jako důvod vydědění? Vždy´t vydědit vlastní dítě je poměrně složitá záležitost…
No právě,v naší rodině z mojí strany jsme si vždycky půjčovali když někdo potzřeboval a ani nikdo neřešil na co to kdo chce,prostě potřebuje tak půjčím a příště zase oni půjčí mě,příjde mi to v rodině normální.Jenomže bohužel já už nikoho nemám,takže zbývá jenom tchýně a to jsem se sakra rozhodovala jestli jí říctDnes jasně dala najevo že od ní nic nedostaneme,protože teď jedou na hory a předplácí si dovolenou v cizině na léto a co kdyby jim třeba odešla lednička,televize,nebo mrazák,no prostě hloupí výmluvy.Navíc se manžel dozvěděl že jeho vydědila,protože její manžel to s dětma z prvního manželství udělal taky a všechno zdědí švagrová,aby se nemusela dělit,no jestli jste matky udělaly byste něco takovýho?
Nevím jak je to složité někoho vydědit,přišel s tím švára,který se smatkou už dva roky nestýká,prý vydědila oba,každopádně tchán to udělal taky,zřekl se dětí a vydědil je,mám v tom vážně hokej nevyznám se v tom a manžel se s ní opravdu nedomluví,je na ní hodně naštvanej
Potřebujeme rychle umořit půjčku,ale fakt rychle
Dnes mi volala jestli to znamená že už vnoučata neuvidí
jsem z ní na budku
Máme to s vyděděním taky tak a to jen z důvodu, že jsme 700 km daleko od tchánovců a tudíž se o ně opravdu starat nemůžeme, jinak tam jezdíme 3× do roka. Bylo nám řečeno, že manžel i jeho sestra jsou ze závěti vyškrtnuti a dědictví udělí pouze vnoučatům, pokud splní podmínku , že budou mít německé školy a budou studovat minimálně střední školu, jinak taky nic a vyhraje ten , kdo se o ně na stáří postará třeba i zdravotní pečovatelka. Manžela se to taky velmi dotklo, dělal jim kolem domu vše potřebné, já nad tím mávla rukou a předložila našemu advokátovi, který se zabývá českým i německým právem, to co nám sepsané dali do rukou. Jelikož prý nespadáme ani do jediného bodu, kdy mohou být děti vyděděny, a majetek není prozatím rozdán darem, tak je to velmi jednoduché. Od sepsání panfletu je to napadnetulné po 5 letech od jejich sepsání,většina lidí co chtějí někoho vydědí o tom ani neví, že se musí obnovit, navíc za prokazatelný zájem je i korespondence mailem, poštou, či návštěva minimálně 1× do roka, nebránění jim ve styku s vnoučaty atd.tak se můžete kdykoliv proti nesmyslu ohledně vydědění odvolat a závěť napadnout. V 99% bývá dědicům dáno za pravdu. U nás ještě jeden nesmyslný bod a to podmínka pro vnoučata se studiem a jazykem- dle zákona, si sice takovéto podmínky určit mohou, ale pokud jsou děti nezletilé, a ještě zdaleka nedosahují maturitního věku, či to finančně stěžuje životní úroveň rodičů vnoučat i vnoučatům, na takovýto daný nesmysl se nemůže v závěti přihlížet a je snadno napadnutelná už teď (to je například náš příklad, protože se to rovná nepřiměřenému nátlaku z jejich strany na druhé a třetí osoby). To jen k tomu vydědění, vypadá to snadno, já si nakladu podmínky, vydědím, budu jediným rozhodujícím, ale pravda je, že zákon je v tomhle víc než dobře stanovený a není jednoduché zbavit práv dětí, pokud svým rodičům neudělali něco zlého. Takže my jsme třeba v klidu. To, že zakladatelce nechtějí půjčit, to je věc druhá a na to právo mají a ani bych se na to nespoléhala, pokud to tchýně vede takto.
Přednost v závěti mají vždy děti a ne vnoučata, nebo osoba třetí. to jen k tomu všemu, co nám bylo řečeno a s advokátem sepsáno ihned. Uloženo v úschově máme asi už 4 rok, protože se staroušci blíží k věku 80 musíme počítat se vším. Já osobně jsem se do tohoto nezapojila, tohle je pouze dědické právo manžela a pak mých dětí. S mými rodiči to máme jasně stanoveno už dávno a se sestrou přesně půl na půl, neb mám hodné a slušné rodiče a my se k nim taky chováme slušně ![]()
Anonymní píše: …Navíc se manžel dozvěděl že jeho vydědila,protože její manžel to s dětma z prvního manželství udělal taky a všechno zdědí švagrová,aby se nemusela dělit,no jestli jste matky udělaly byste něco takovýho?
Vydědit lze jen ze zákonem daných důvodů, a to:
neposkytnutí zůstaviteli v rozporu s dobrými mravy potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech,
potomek trvale neprojevuje o zůstavitele opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl – zde se ale musí zkoumat, zda potomek vůbec měl možnost zájem projevit, zda o takový zájem vůbec zůstavitel stál, zda mu sám nebránil; jestliže mu byl nezájem ze strany potomků lhostejný, pak tento důvod použít nelze,
potomek byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku – může jí i o trest podmíněný; důležité je též vědět, že potomek, který je mladší 15 let sice svým jednáním může naplnit znaky trestného činu, ale trestný čin to nebude, neboť není trestně odpovědný,
potomek trvale vede nezřízený život – např. nadměrně požívá alkoholické nápoje či jiné omamné látky, hraje hazardní hry, ve kterých utrácí značné finanční prostředky apod.
![]()
Proč ho vydědila? Manžel se může obrátit na soud, že s tím nesouhlasí.
Protože její manžel svoje děti z prvního manž.taky vydědil,spolu mají ještě holku a ta by potom zdědila všechno ![]()
Anonymní píše:
Protože její manžel svoje děti z prvního manž.taky vydědil,spolu mají ještě holku a ta by potom zdědila všechno
Ale to není zákonný důvod vydědění. Z tohoto důvodu vydědit nelze.
Vždyť to říkám, strašení a zastrašování a způsob vydírání, páni někdy jsou ti rodiče vážně jak tak koukám na palici, asi by dost koukali, kdyby se jich jejich vlastní děti zřekly, to toitž jde v takovém případě taky, jak jsme se dozvěděli.
z takových rodičů je mi někdy opravdu na
, nedovedu si představit, že bych tohle udělala svým dětem, i kdyby byli v sebevíc příšerné životní situaci, jediné co by mě nakoplo k tomuto by byly úmyslná vražda, jinak se přece dá vše řešit
Manžel o tom totiž taky uvažoval, že se jich zřekne, ale kvůli třem dcerám to neudělá už z principu, nevidí důvod, proč by měla dědit pouze jen jedna jediná vnučka od jeho sestry, a to po poradě s ní, protože jí se ten způsob vydědění jako jejich dceři tayk nelíbí, ji samotnou to taky dost bolí. No a vzájemné vztahy mezi nimi a rodiči jsou tím pádem na bodu mrazu, ale ortel si rodičové podepsali sami, pokud nechtěli děti, neměli je mít a tudíž se nemuseli i o ně starat,natož vyžadovat to samé opačně, děti sice mají ze zákona a etiky povinnosti k rodičům , ale je na druhou stránku neetické to vyžadovat a děti tímto způsobem vydírat, mělo by to fungovat na základě lásky a slušnosti a top vzájemně, do hrobu si majetek nikdo nevezme a to je bohužel pravda ![]()
já se kolikrát nestačím, divit, kolik nenávisti je tady (ve spoustě případech) vůči starší generaci. Těch stížností, že nechtějí dávat peníze nebo dárky, případně naopak, že se moc starají. Nejhorší jsou ti, co věnují část svého domu, ale jsou tak troufalí, že s tam chovají jako doma, když nechtějí dát své peníze jsou lakomí, když nechtějí jít z cesty, jsou nesnesitelní ![]()
přitom, kdyby spousta uživatelek neměla rodiče či tchánovce, bůh ví, kde by byly.
Omlouvám se, ale z takto podobných debat je mi trochu smutno, lidské hodnoty nikoho nezajímají, hlavně jde o ty materiální, ach jo
promiň , ale mě osobně je třeba taky smutno například i z té starší generace, která svým dětem nikdy nic nedala, a bohužel ani svou lásku, protože ji neuměla dát, nebo nechtěla. nemůžeš všechny házet do jednoho pytle, nevím jak by bylo třeba tobě, kdby ti třeba vlastní rodiče sdělili, že emigrovali kdysi do ciziny kvůli kariéře a tebe ani nechtěli vzít sebou, že jsi se radši neměl narodit, jako to sdělovali celé dětství a dospělost mému manželovi
lidé jsou všelijací. Nebýt babičky, která řekla, že tedy manžela dá do děcáku, protože ona sama už měla 70 let, tak by ho nikdy sebou nevzali.(to je jen malý příklad z našeho života) Pravda bude někde uprostřed, Není fajn, když se děti něčeho bez zásluhy dožadují, ale není taky fajn, když i rodiče nemají o své děti zájem a je úplně jedno kolik let jim je. Jediná věc která z toho plyne je, nedělat svým dětem i rodičům to samé. u nás se bohužel teď soustředili na svá vnoučata na které dělají neúměrný nátlak. Taky by se ti rozhodně nelíbilo, pokud by šlo o tvé děti a ty jsi se k jejich prarodičům chovala vždy víc než slušně. Jenže jsou lidé, kteří neznají své hranice, které by se překročit neměly a to jak u mladé generace tak i u staré, bohužel ![]()