Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den milé snažilky, chtěla bych Vás poprosit, jestli byste se se mnou mohly podělit o své zkušenosti a názory a poradit mi. Je mi 33 a s manželem (ten je v pořádku)se už rok o pul snažíme o miminko. Gynekolog mi po nějaké době snažení předepsal clostík, ten ale nezabral, pak jsem šla na laparoskopii (profukování vejcovodů) a vše by mělo být v pořádku. Hned jsem pak ještě začala znovu brát clostík, ale ten opět nezabral. V nemocnici, gynekolog i na diskusích čtu, že hodně žen po laparokopii otěhotnělo. Já mám po operaci už čtvrtý měsíc a nic
vkládala jsem do toho velké naděje a zatím to vypadá, že ani to nepomůže. Myslíte, že by to ještě mohlo vyjít? Podle gynekologa jsem já i manžel po zdravotní stránce v pořádku, čehož je podle mě o to horší, prestože jsme zdraví a nedaří se a neví se proč. A není problém, není řešení. Je to strašně psychicky vyčerpávají každý měsíc doufat, a pak přijít na to, že to OPĚT nevyšlo. Smekám před každou „snažilkou“ která to ustojí a dokonce to dokáže hodit i za hlavu a vydrží až do úspěšného výsledku. Děkuji všem za radu a zkušenost!
@bublinab naději maš vzdycky…bud rada ze ti po laparoskopii zjistili ze jsi v poradku, me zjistili nepruchodný pravy vejcovod( nelze zpruchodnit) a levy vaječník nefunkční…tak uz nam zbyva jen umělé…
Vím ze ti všichni radí nemyslet na to, ale naprosto chápu ze tadle rada je uplne nahovno… Taky jsem na tomkazdy mesic cekala jak na boha…co poradit, zkus jeste jestli nemas alergii na manzelova sperma, a zkusila bych imunologii…coz je asi to same…
A dr.ti po clostiku kontroluje a dava injekci na ovulaci nebo nechava samovolne prasknout…? Šance je tady vzdycky… ![]()
@bublinab a jak ti clostík nezabral? Nevyrostl žádný folikul? Nebo to bereš jen tak, že se nezadařilo? Někdy to nemá příčinu. A nedělali ti třeba nějaká další vyšetření, jako genetiku, nebo jestli se se ti netvoří protilátky na sperma. Já teda po laparoskopii taky neotěhotněla. Byla jsem na ní letos v květnu, a taky nic nenašli. Kamarádka otěhotněla, ale ona měla PCO a ta laparka jí asi pomohla, i když až půl roku po ní a hned to potratila a další se jim povedlo počít až rok po laparce.
No doktor mě po clostíku nekontroluje ani nedává žádnou injekci na ovulaci. Jen mi ho předepsal, já ho brala tři cykly, ale neotěhotněla jsem. Myslím, že s ovulací problém není. Menstruaci mám pravidelnou. Ta alergie na sperma mě už taky napadla, budu se muset na to zeptat. Díky za reakci.
@bublinab No ale tim ti nezjistil, za closik zabral ci nikoli. To by to musel delat utz.
A po roce a pul jdi do caru, na to je gynekolog jiz kratky. V caru maji cas ti nekolikrat do mesice udelat utz, objednat ze dne na den…
Já tenhle přístup lékařů moc nechápu, dá ti léky a pak nekontroluje, zda to pomůže. To mně je doktor dal na 3 cykly, a kontroloval, zda něco roste, a po prvním cyklu, zvedl dávku, protože se mu zdálo, že málo zabírá, pak znovu. A po třetím cyklu říkal, že to nemá cenu už dál zkoušet a poslal mě na laparku a pak do CAR. A to že máš menstruaci neznamená, že máš ovulaci, alespoň tohle mi doktor řekl v CAR. A kromě clostíku ti dělal jaká vyšetření?
@bublinab A proc by ti tedy vlastne ten clostik daval, kdyby jsi normalne ovulovala? Ten se dava pri chybejici ovulaci a musi se hlidat utz, zda k ovulaci pri jeho brani dochazi.
A co se tyce alergie na sperimie ci embryo- to zjistuje imunologicke vysetreni, ktere kdyz ma byt poradne, tak je drahe. Proto ho lekari predepisuji az dost na konec. Na co ti je vedet, ze jsi alergicka na spermie, kdyz ty smermie nemaji co oplodnit (pri chybejici obulaci)?
No žádná extra vyšetření mi nedělal, bral mi krev na hormonální profil a ultrazvukem koukal jestli mám dost vajíček atd. No nevím jestli bych neměla změnit doktora, nebo se víc ozvat a žádat nějaká další vyšetření. Ach jo.
@bublinab jo asi by bylo lepší jít do CAR. Najdi si nějaké dobré v okolí. Tam ti toho udělají víc. A tím ultrazvukem, záleží zda tě hlídal třeba celý cyklus, protože když se doktor jednou za půl roku koukne ultrazvukem, moc toho nepozná.
Na víc, je ti přes 30, můj doktor mě do CAR začal posílat už po necelém roce snažení, vzhledem k věku. A ovulaci máš potvrzenou? Víš který den cyklu cca ovuluješ? Zkoušela jsi třeba měřit bazální teplotu nebo ovulační testy? Někdy je ta příčina prostě „nejasná“. Ale do toho CAR bych být tebou šla, gynekolog má jen omezené možnosti, a ten tvůj se ani moc nesnaží.
Bazální teplotu jsem si měřila a ovulační testy taky dělala. Ovulaci bych mít měla.
@Cuddy tak oni ho doktoři dávají i když je ovulace. Mně ho dr. taky dal a jen kvůli tomu, že po něm se stává, že roste více folikulů, tzn. je větší šance na početí a taky šance na dvojčata.