Lidé bez domova

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.12.11 11:34

Jsme z Prahy. Proč to nemůžu udělat jsem napsala výše. Včera jsem s ním zašla na Hlavní nádraží, kde jsem mu zaplatila sprchu (nechtěli ho tam pustit, ještě že jsem byla s ním), koupila mu jídlo a dala mast na nohy a obvazy, čisté spodní prádlo. Jsme domluvení že se sejdeme po vánocích, já mu do té doby koupím v second handu nějaké oblečení. Opravdu ho nemůžu vzít k sobě domů, neodsuzujte mě za to. Ale manžel je zásadovej, řekl, že jednou mu podrazil nohy a srát od něj si na hlavu nenechá (podokýmám že manžel pracuje v centru prahy kdy feťáky a problémové bezdomovce vídá deno denně když je vyhazuje z obchodů jak kradou a tak, možná i proto má k nim takhle razantní postoj)

marra píše:
Aha ted jsem si precetla ,ze ej pruserar,no nicmene nech ho okoupat oblec ho a dotlac vyridit ty doklady,pak uz je to asi na nem_?odkud jste,pomohla bych ,alespon nejak castecne.
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.12.11 11:38

ježiši 8o ale on nemá ani rodný list, prostě nic???

Viking píše:
Občanku by měli vyřídit do měsíce, ale ten dočasný doklad by mohl na leccos stačit…
http://ostatni.porad.cz/…prukazu.html
  • Citovat
  • Upravit
9887
25.12.11 11:45

Nemá ho u rodičů nebo tak? Vzala bych s sebou co nejvíc identifikačních dokladů. Např. rodné listy rodičů, klidně jejich oddací list… Co najdete:) Aby ho mohli nějak identifikovat. Jdi s ním, oni vám tam poradí, co dál. Důležité je odcizení co nejrychleji nahlásit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
25.12.11 11:46
Anonymní píše:
Jsme z Prahy. Proč to nemůžu udělat jsem napsala výše. Včera jsem s ním zašla na Hlavní nádraží, kde jsem mu zaplatila sprchu (nechtěli ho tam pustit, ještě že jsem byla s ním), koupila mu jídlo a dala mast na nohy a obvazy, čisté spodní prádlo. Jsme domluvení že se sejdeme po vánocích, já mu do té doby koupím v second handu nějaké oblečení. Opravdu ho nemůžu vzít k sobě domů, neodsuzujte mě za to. Ale manžel je zásadovej, řekl, že jednou mu podrazil nohy a srát od něj si na hlavu nenechá (podokýmám že manžel pracuje v centru prahy kdy feťáky a problémové bezdomovce vídá deno denně když je vyhazuje z obchodů jak kradou a tak, možná i proto má k nim takhle razantní postoj)
marra píše:
Aha ted jsem si precetla ,ze ej pruserar,no nicmene nech ho okoupat oblec ho a dotlac vyridit ty doklady,pak uz je to asi na nem_?odkud jste,pomohla bych ,alespon nejak castecne.

nezlob se,ale to je :cert: Vlastního bratra nechat na holičkách , já bych tohle třeba svému manželovi neodpustila,kdyby mě nutil k tomu nepomoct vlastní rodině. Nemohla bych si ho vážit. To co říkáš žes udělala,zaplatit mu sprchu na hlaváku… to bych udělala pro cizího,pokud by poprosil

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.12.11 11:55
Já vám popíšu situaci teda celou. Bratr od 13 let bral drogy. Dostal se do diagnostického ústavu, ze kterého utekl, byl 5 let v celostátním pátrání, v 18 letech, když už věděl že na něj úřady nemůžou se najednou objevil. Vytáhla ho celá rodina z ulice, všichni mu pomáhali, podporovali ho. Pak se doma začaly ztrácet peníze. Následně věci co měly nějakou hodnotu. Začal brát drogy - opět. Byl na ulici. Já ho z ní tenkrát vytáhla a pracoval rok na slovensku u mého strýce, který ho opět podporoval, zaplatil mu soukromou školu, aby se alespoň vyučil. Měl jednu podmínku - bez drog. Tu po cca roce porušil. Tak ho strýc vyhodil. Vzali jsme bratra k nám s mým manželem. Jenže když jsme ho půl roku živili a on furt tvrdil jak si nemůže najít práci, manželovi už ruply nervy a vyhodil ho na ulici. I tak jsem mu nadále prala, dávala najíst a tak. Pak sese dostal do té věznice, za krádeže, řekli jsme si, to pro něj muselo být ponaučení, a když dostal podmínku opět ho manžel vzal k nám domů, ale tentokrát na něj už nekompromisně šlapal…musel uklízet, venčic psy, podílet se na vaření jídla, a hlavně mu byl pořád za zadkem, když aby hledal práci, na což můj bratr raegoval docela agresivně. Ve finále dal mému muži který ho živil při konfliktu pěstí, když ho chytil jak kouří trávu. Manžel ho vyhodil. Mezitím co ci bratr balil věci, nám ani nevím jak zmizel digitální fotoaparát a playstation PSP. Po tomhle všem jsem mu stejně našla práci v Anglii, pomohla mu do začátku a odcestoval. A teď je tady zpátky ve stavu v jakém nikdy nebyl. Opravdu se vám zdá, že jsem taková svině sestra????
sophinka píše:
Anonymní píše:
marra píše:
nezlob se,ale to je :cert: Vlastního bratra nechat na holičkách , já bych tohle třeba svému manželovi neodpustila,kdyby mě nutil k tomu nepomoct vlastní rodině. Nemohla bych si ho vážit. To co říkáš žes udělala,zaplatit mu sprchu na hlaváku… to bych udělala pro cizího,pokud by poprosil
  • Citovat
  • Upravit
12900
25.12.11 11:55

Pokud bratr není agresivní, tak bych ho přes den u sebe nechala bez ohledu na manžela. Okamžitě bych si s ním šla vyřídit občanku, ten dočasný doklad může na lecos stačit. Přes noc bych ho doprodila na tu loď pro bezdomovce, tam ale musí mít tu občanku, takže bych se šla zeptat, jestli stačí ten dočasný doklad.
Asi to nechceš slyšet, ale pokud je na ulici tak dlouho, každý další den je problémem, protože do běžného života by se už nemusel vrátit.
Pokud nemáš dneska byt, tak jsou sociální dávky takové, že by z nich nevyžil naprosto nikdo, pokud nemá nárok na příspěvek na bydlení. V dnešní době se musí starat rodina, tak to prostě je, nedělej si iluze, že mu někdo jiný pomůže natolik, že se z toho sám dostane.
Pokud se mu podaří najít práci, bude to samozřejmě lepší, ale se záznamem v trestním rejstříku to také není žádná sranda.
Asi to píšu hodně tvrdě, já jsem také proti drogám, přístup tvého manžela docela chápu, ale myslím si, že pokud není na tvrdých drogách, tak se mu dá ještě pomoci a pokud se mu dá pomoci, tak je rodina od toho, aby pomohla.
Uvědom si, že pokud mu nepomůžeš, tak na té ulici na 99% zůstane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12900
25.12.11 11:59
Anonymní píše:
Já vám popíšu situaci teda celou. Bratr od 13 let bral drogy. Dostal se do diagnostického ústavu, ze kterého utekl, byl 5 let v celostátním pátrání, v 18 letech, když už věděl že na něj úřady nemůžou se najednou objevil. Vytáhla ho celá rodina z ulice, všichni mu pomáhali, podporovali ho. Pak se doma začaly ztrácet peníze. Následně věci co měly nějakou hodnotu. Začal brát drogy - opět. Byl na ulici. Já ho z ní tenkrát vytáhla a pracoval rok na slovensku u mého strýce, který ho opět podporoval, zaplatil mu soukromou školu, aby se alespoň vyučil. Měl jednu podmínku - bez drog. Tu po cca roce porušil. Tak ho strýc vyhodil. Vzali jsme bratra k nám s mým manželem. Jenže když jsme ho půl roku živili a on furt tvrdil jak si nemůže najít práci, manželovi už ruply nervy a vyhodil ho na ulici. I tak jsem mu nadále prala, dávala najíst a tak. Pak sese dostal do té věznice, za krádeže, řekli jsme si, to pro něj muselo být ponaučení, a když dostal podmínku opět ho manžel vzal k nám domů, ale tentokrát na něj už nekompromisně šlapal…musel uklízet, venčic psy, podílet se na vaření jídla, a hlavně mu byl pořád za zadkem, když aby hledal práci, na což můj bratr raegoval docela agresivně. Ve finále dal mému muži který ho živil při konfliktu pěstí, když ho chytil jak kouří trávu. Manžel ho vyhodil. Mezitím co ci bratr balil věci, nám ani nevím jak zmizel digitální fotoaparát a playstation PSP. Po tomhle všem jsem mu stejně našla práci v Anglii, pomohla mu do začátku a odcestoval. A teď je tady zpátky ve stavu v jakém nikdy nebyl. Opravdu se vám zdá, že jsem taková svině sestra????
sophinka píše:
Anonymní píše:
marra píše:

Ne, nejsi svině sestra, jenže tohles měla napsat hned na začátku.
Já bych mu tedy ještě naposledy pomohla s tím, že je to opravdu naposledy, když ještě nikdy v takovém stavu nebyl. Třeba mu to docvaklo, i když pochybuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hodaka
25.12.11 12:06

Anonymní, nakoupila bych mu nějaké oblečení, došla s ním na úřad, pomohla vyřídit doklady, potom na sociálku, tam ti poradí např. azylový dům, na jaké peníze má nárok atd, rozhodně bych ho nebrala domů.Je to možná kruté(pro někoho)ale je to dospělý člověk, píšeš kolik už jste mu pomohli a k čemu, ještě tě okradl, manželovi se nedivím.Nedávej mu peníze do ruky, maximálně 20kč na kafe.
Něco jiného je kdyby žil „normálním“ životem a já nevím vyhořel mu byt, a on skončil na ulici.
Bude ti z toho ještě dlouho blbě, když ho uvidíš nebo se něco doslechneš, ale jinak to nejde, máš svoji rodinu, miminko na cestě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

Já už prostě jen nevím co udělat pro to, aby se postavil na vlastní nohy. Dřív jsem byla alespoň trochu nekompromisní, ale teď… cloumají se mnou hormony a o to je to těžší, o to hůř to teď prožívám. Chtěla jsem tady jen slyšet nějaké názory, popřípadě radu, co dělat. Té se mi dostalo, tak holky děkuju. A možná jsem se taky jen potřebovala vykecat, protože s manželem tohle probrat nemůžu. Pro něj je to uzavřená kapitola. Nedivím se mi. Ale zároveň jak píšete - jde o mého bratra. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3278

Naprosto anonymku chápu. Řeči typu, je to tvůj vlastní brácha, tohle se nedělá apod…bych označila za přehnané. Sama mám vlastního bráchu, který takovýmto podobným způsobem života žije, akoát není v podmínce, nemá nikde záznam, má doklady a poflakuje se po po ubytovnách. Taky ho můj manžel nemůže ani vidět- za všechno si vlastně může sám, stokrát jsme mu nabídli pomocnou ruku a stokrát nám podrazil nohy a nevrátil dluhy…Tohle ale nehodlám řešit, to jsem mu odpustila. Já osobně bych si již nenastěhovala takového bráchu, který si vlastní vinou žije takovýmto životem- odmítá spolupracovat a kolikrát je na práci vyložený lempl.Nezlobte se na mě, ale takového bych nechtěla živit ani já, natož manžel. :roll: I když je pokrevní rodina- nenechám si přece zničit manželství a to jen proto, že manželovi bych přidělávala starosti navíc ještě s „hajzlíkem“ bráchou… no já si zažila v životě s nim dost a to nemluvím, kolikrát podvedl mého manžela a zneužival hpo, kde mohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
marra
25.12.11 12:07

Myslím si ze bracha je dospelej a svepravnej.Pomohla si mu hodne,pokud si mini mrvit zivot at si ho mrvi,ale netaha do toho sebe,ja osobne po tom vsem co udelal bycdh mu uz pomocnou ruku nepodala.drzim ti pesti,a snaz se ty vanoce preziv v klidu,takovej magor toi za to nestoji,vgaz si sveho manzela :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Larr
25.12.11 12:08

Dokladama to začíná, i já se přidávám k tomuto názoru.

Pokud nemá špetku motoru k tomu, aby vstal a šel si toto i s pomocí někoho zařídit, není motivovaný jakkoliv a cokoliv se svojí situaci dělat, asi bych se o něj přestatla zajímat. :roll:

Chápu vaše vztahy, taky máme nefunkční rodinu. Mám sestru a ta bydlí přes půlku republiky. V podstatě cizí člověk, pár let o sobě nevíme. Má svůj život a pro mě je těžké pomáhat někomu, koho vlastně neznám, což ty bratra neznáš.

Tihle lidé mají pochopitelně sklon k alkoholu, drogám a krádežím a pokud neměl vůli a sklouznul, těžko něčím pomůžeš a budeš se jen trápit. :roll:

A co se týče tvého manžela. I já bych přes to nešla. Žiji s přítelem, máme se velmi rádi a pokud by teď na naše dveře zaklepal někdo z mé rodiny, kdo žije pár let přes půl republiky a nevíme o sobě, dám přednost příteli. :mavam:

Anonymní píše:
Holky já nevím, nemám s tímto totiž zkušenosti, nikdy jsem se do podobné situace nedostala, nikdy neztratila doklady a tak, proto se ptám tady. Jedná se o město Prahu, s tou sociálkou a životním minimem je to dobrý nápad, pokud by mu pohohli i s prací, bylo by to super. Hlavně podotýkám, že je teď v hrozném stavu, práce neschopný. Přespával někde na lavičce, a nějací kluci ho zmlátili a zkopali. Kulhá, má pravděpodobně zlomené 3 prsty na noze, na pohotovosti ho odmítli ošetřit, jelikož nemá žádný doklad, prostě nic.....
  • Citovat
  • Upravit
18305
25.12.11 12:11

Dovolím si nesouhlasit s příspěvkama přede mnou. Bratra si do bytu nepouštěj, zvlášť pokud jsi těhotná a manžel ho nesnáší. Poskytni mu maximum informací, i to, co ses dozvěděla tady, ale scházej se s ním na neutrální půdě… Je to pro dobro tvojí rodiny.
Jak píše Viking, občanku vyřídit trvá třicet dnů. Úředníci na magistrátě mu nabídnou různé možnosti, jaké doklady může předložit, ale musí u té přepážky vyvinout nějakou aktivitu on sám. A hlavně se tam chovat slušně - v takové situaci jsou někdy nervy na pochodu. Ale nový začátek ať hledá u Armády spásy, Červeného kříže atd.
Jsou popsané případy lidí, kteří si v takové situaci udělali ze široké rodiny poskoky… Ale to tu nechci moc rozvádět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Larr
25.12.11 12:11

Souhlas, pokrevní souznění mohu řešit v bezproblémové rodine, která zdravě funguje. V případě opaku a ještě ve chvíli, kdy se s nefunkční rodinou nevidíme, je to podle mne holý nesmysl :mavam:

Vanesanka píše:
Naprosto anonymku chápu. Řeči typu, je to tvůj vlastní brácha, tohle se nedělá apod…bych označila za přehnané. Sama mám vlastního bráchu, který takovýmto podobným způsobem života žije, akoát není v podmínce, nemá nikde záznam, má doklady a poflakuje se po po ubytovnách. Taky ho můj manžel nemůže ani vidět- za všechno si vlastně může sám, stokrát jsme mu nabídli pomocnou ruku a stokrát nám podrazil nohy a nevrátil dluhy…Tohle ale nehodlám řešit, to jsem mu odpustila. Já osobně bych si již nenastěhovala takového bráchu, který si vlastní vinou žije takovýmto životem- odmítá spolupracovat a kolikrát je na práci vyložený lempl.Nezlobte se na mě, ale takového bych nechtěla živit ani já, natož manžel. :roll: I když je pokrevní rodina- nenechám si přece zničit manželství a to jen proto, že manželovi bych přidělávala starosti navíc ještě s „hajzlíkem“ bráchou… no já si zažila v životě s nim dost a to nemluvím, kolikrát podvedl mého manžela a zneužival hpo, kde mohl.
  • Citovat
  • Upravit
Larr
25.12.11 12:15

Pokud vidím bezdomovce, který se opakovaně snaží - prodává ten jejich časopis, potkávám ho několikráte týdně, je slušný, pak mu fandím.

Když potkám takového, který vychlastá víno a papírovou krabici hodí do řeky, tak to jsou ti, co tu vůli neměli a už vše vzdali.

Jura007 píše:
Dovolím si nesouhlasit s příspěvkama přede mnou. Bratra si do bytu nepouštěj, zvlášť pokud jsi těhotná a manžel ho nesnáší. Poskytni mu maximum informací, i to, co ses dozvěděla tady, ale scházej se s ním na neutrální půdě… Je to pro dobro tvojí rodiny.
Jak píše Viking, občanku vyřídit trvá třicet dnů. Úředníci na magistrátě mu nabídnou různé možnosti, jaké doklady může předložit, ale musí u té přepážky vyvinout nějakou aktivitu on sám. A hlavně se tam chovat slušně - v takové situaci jsou někdy nervy na pochodu. Ale nový začátek ať hledá u Armády spásy, Červeného kříže atd.
Jsou popsané případy lidí, kteří si v takové situaci udělali ze široké rodiny poskoky… Ale to tu nechci moc rozvádět.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová