Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Záleží, na koho narazíš…Do mě kdysi strčil jeden kretén u bankomatu, když jsem si dovolila ho upozornit, že mě předběhl. Byla jsem krátce po porodu, ne těhotná…Vyhrkly mi slz, dost mě to šokovalo…Vystřelil z banky a za ním vběhli dva chlapi, kteří mu vynadali…
V marketech se spíš setkávám s tím, že zákazníci nadívají pokladním…Jednou jsem se zastala, jednou si to vyřešila ochranka…
Proč sis nevyžádala, at zavolají ochranku? Od toho tam je…
Já bych pomohla, minimálně bych řekla ochrance, nebo prodavačce at jí zavolá, trochu mám z těchto lidí strach, takže bych na něj slovně neutocila, ale můj chlap by toho d… nejspíš vyprovodil za bundu z krámu kdyby viděl, jak tvoji mamku obtěžuje…
Asi pred 2 lety jsem volala pro jednoho chlapa, co se skacel na ulici záchranku, ale lidi okolo chodili a jen čuměli, jen 2 cizinky mu pomáhali sednout a dát mu vodu a já s kočárem volala záchranku, než ty holky k němu pribehli, tak tak 5-10 lidí jen prošlo, nebo ho dokonce obešlo
pak se teda ještě pripojil jeden mladej kluk, ale bylo to naproti zastávce a 50 lidí jen koukalo… Takže ono mě přijde, že toto je tu nějak odjakživa a já jsem fakt ráda za ty lidi, co se nebojí pomoci ![]()
Stádovité chování, čekali, že zasáhne někdo jiný. Jich se to netýká, tak co.
V takovém případě musíš oslovit určitého člověka - pane, vy v té modré mikině s kapucí, můžete mi pomoci? Paní pokladní na trojce, zavolejte prosím ochranku nebo policii, ať si pána usměrní.
To samé je s přihlížejícími u například dopravní nehody. Možná jeden podává první pomoc, ostatní čumí. Opět se doporučuje oslovit přímo daného člověka a jmenovitě mu říci o pomoc.
Prostě toho člověka vytáhnout ze stáda. Mám vyzkoušeno, že to funguje.
@welovefashion tohle máš těžký, těch bezdomovců přibývá, nevíš, jak zareaguje, většinou jsou opilí…Tak můžeš něco chytnout, budeš - li mu poskytovat první pomoc…U nás pospávají na lavičkách v parku, před sebou krabičák, kdybych ke každýmu volala záchranku, to by měli radost…Pokud nejsou zjevně zranění, chápu, že je lidi radši obejdou…
@Verusse93 Mimoň no
. Tam žijou Mimoni.
Hele, já mysím, že kdyby se schylovalo k fyzickému napadení, tak lidi zasáhnou. Do slovních půtek moc lidí zasahovat nechce, ale při napadení by se tě určitě někdo zastal.
Drsný. Mně v situacích „všichni se koukáme jinam a on pomůže někdo jinej“, i když jde třeba jen o pitomou pomoc s kočárkem do schodů nebo pustit v buse sednout, pomáhá vyhlídnout si někoho konkrétního „nejnadějnějšího“ a přímo ho o pomoc požádat. Jasně, jsou i tací ignoranti, co pošlou do háje, ale není jich zdaleka tolik jako těch, co se schovávaj v anonymním davu. Protože rázem přestanou být anonymní, pozornost davu se upře i na ně a rázem jsou oni ti hajzlové, co chuděře nepomůžou. Jinak mě překvapuje, že nezasáhla ochranka, asi bych zkusila křičet a volat přímo ochranku, popř. bych si na ně stěžovala. Protože mě sejří, když jsou mi s kočárem furt v patách, abych náhodou nepropašovala pár jogurtů, ale v takovýhle situaci se najednou zdejchnou.
Nedávno jsme cestou z dovolené stavili v jednom nejmenovaném malém Tescu za malým městem a já odtamtud odcházela napůl pobavená, napůl vyjevená, protože mi přišlo, že jsou tam všichni totálně mimo a divní - od zákazníků přes zaměstnance až po ochranku. Vůbec nic proti Tescům a malým městům! jen že mi to tu situaci dost připomnělo, vycházela jsem odtamtud s pocitem, že jsem ráda, že jsem nechala manžela s miminem čekat na parkovišti.
Tak plepší zbytek těhotenství a už žádné takové zážitky ![]()
@Verusse93 tohle měla osefovat pokladní, vedoucí… Šok to být musel, nadruhou stranu nechápu, když to bylo tak hrozné, že jste nešly hned pryč
![]()
@warita píše:
Hrozna story.Lidi jsou ruzni. Ja bydlim v Praze, tady me nikdy takto jest neobtezoval, ale chovani k tehotne je obcas vselijake. Uz od 4m mam bricho jako buben a tech lidi, co se v tramvaji dela, ze to nevidi, neverila bys.
Mam prisernou zkusenost s prodavackou v pekarne z minuleho tehotenstvi, to jsem byla uz 36tt a vypadala jsem, ze kazkou minutou vrhnu. Byla jsem na ceste do porodnice a cestou me prepadla slabost, potrebovala jsem rychle neco zakousnout. Vesla jsem do pekarny, ktera je siroko daleko jedina moznost si neco k jidlo koupit a prodavacka vysla ze zadu mi oznamit, ze ted ma pauzu. Dobre, chvilku jsem cekala, zacalo se mi delat fakt mdlo a taky, potrebovala jsem uz jit, abych se nezpozdila a tak jsem se chtela jenom zeptat, jak dlouho ta pauza bude trvat. Kdyby mi rekla, ze 15min, tak bych sla. Kdyby mi rekla 5min, pockala bych. Jenze, ja se nedostala dal nez „Prosim Vas…“, protoze prodavacka na mne zacala vrestet, ze mi prece rikala, ze ma pauzu. Protoze mi bylo spatne a takhel reakce se hodne dotkla, byla jsem neprijemna zpatky, ze jsem se ji pouze chtela neco zeptat a ze z jeji strany by byla zakladni slusnost si alespon vyslechnout otazku a nevrestet na cloveka bezduvodne.
Zkratim to, pani byla sprosta jako kanal. Zacala me osocovat, ze jsem hystericka. Opravila jsem ji, ze ne ani tak hystericka, jako tehotna, ze mi neni dobre a ze sprosta zacala byt ona. Na to konto mi rekla, ze JI TO JE PUTNA, jestli jsem tehotna.
Wow, proste wow. Mozna jsem stara skola, ale za mne se k tehotnym zenam pristupuje trosku shovivave, konec koncu jim nemusi byt vzdycky dobre, obzvlaste par tydnu pred porodem. A ne, ze se na ne rve bezduvodne a rikat jim, ze je absolutne nezajima jejich stav?
Ano, lidi dokazou byt fakt sprosti. Kdyz jsem to vypravla doma, tak to mojematka odbyla tim, ze pani je primitvka, tak co od ni cekam za chovani na urovni. Ja teda nevim, ale myslim si, ze slusne chovani by snad nemelo zaviset od IQ ci prislusnosti k solcialni vrstve.
Co by ji na to asi řekl šéf? Hrozný…
@Verusse93 píše:
Ahoj holky, chtěla jsem se s Vámi podělit o svůj včerejší otřesný zážitek a zároveň se Vás zeptat na názor.Jsem ve 27. týdnu těhotenství, bříško už je na mě pěkně znát, nejde si ho nevšimnout. Včera jsem byla se svojí mamkou na menším nákupu v TESCU v Mimoni (z Mimoně nejsme, jen jsme tudy projížděly z výletu a řekly si, že když projíždíme kolem, něco málo vezmeme).
No s nákupem jsme se postavily do velice dlouhé fronty a čekaly, až na nás přijde řada. Najednou se tam k nám přimotal totálně „vožralej a smradlavej“ chlap s pivem v ruce a začal mamku chytat kolem pasu, hladit ji na zádech a měl blbé řeči. Mamka z toho v šoku, že se nezmohla na slovo, tak jsem zasáhla a velice důrazně (ale slušně) mu řekla ať na nás nesahá… No to jste měli vidět, jak se do mne pustil, řval na mě, nadával, nevynechal slova jako kur.., šmu. ka, pí.., otevřel si pivo co měl v ruce, začal ho pít a vyhrožoval, že až to dopije, tak si do mne bouchne a vymlátí ze mě toho parchanta. Já jsem nereagovala, nechtěla jsem přilívat olej do ohně, člověk nikdy neví co takový ha.zl může udělat. No takhle to pokračovalo celou dobu, než na nás přišla řada s nákupem. Ale co mne nejvíce šokuje, tak je reakce lidí kolem (a že jich tam bylo), všichni dělali že to nevidí, neslyší (i pánové, a to jich tam bylo několik), pokladní se akorát skrčily za pokladnou a dál markovaly, místo toho aby zavolaly ochranku nebo PČR, no totální ignorace. Myslím si, že tam ten chlap nadává do teď, no jsem z toho ještě slušně v šoku, hlavně z toho, že všichni dělali mrtvého brouka (nehledě na to, že jim na prodejně konzumoval to pivo). V podstatě mám z toho pocit, že kdyby mě tam jako těhotnou fyzicky napadl, tak raději každý bude dělat jako že nic, aby si náhodou sám nezadělal na problémy. No díky bohu to zůstalo „jen“ u těch nadávek a slovního napadání…
Podotýkám, že jak já, tak moje mamka jsem slušně vypadající ženy, křehkého vzezření. To se jako v dnešní době, máme nechávat ošmatávat kdejakým pobudou a bát se ohradit, abychom nedostaly po ústech? Za ignorace kolemjdoucích? Když jsem to doma probírala s partnerem, tak byl stejně v šoku jako já, že se toto vůbec stalo a nikdo se nás nezastal.
Další věcí je, že mi připadá, že v dnešní době je to s takovými případy čím dál horší. Bydlím v Liberci a musím říct, že jít večer za tmy pěšky z práce přes město, je kolikrát o strach, proto jezdím od té doby co je brzo tma autem, i když nemusím a mám to blízko. Vždycky jsem si připadala v bezpečí, ale poslední dva roky, potkávám samá hloučkující se individua, kteří Vás osovují a slovně obtěžují.
Nevím jestli se nějak změnilo moje vnímání cizích lidí které mám kolem sebe, ale přijde mi, že je to čím dál horší, shodnu se v tomto názoru i se známými. Ještě na závěr řeknu, že nejsem žádný pesimista, který by viděl všechno černě, snažím se v lidech vidět to nejlepší ale opravdu si poslední dobou říkám, kam toto spěje.
Jaký máte na tuto situaci názor? Stalo se Vám někdy něco podobného? Myslíte že je normální raději strkat hlavu do písku, když vidíte že někde někdo někoho ohrožuje?
Mockrát děkuji za odpovědi.
Ano, lidí jsou ignoranti. Bohužel. Sama se snažím vždy pomocí a mám i povahu, že se ozvu hned. Naposledy na hřišti, kdy na malé kluky rvala důchodkyně, ať vypadnou z dětského hřiště, že ona chce spát
přitom si normálně hráli za všedního dne, ale babu to rušilo. No, když viděla, že se děti někdo zastal, protože ty samozřejmě jen koukaly, tak mrcha couvla. Ale za rámeček si to nedala, to co jsem ji řekla…
bohužel doba je taková, že každý si raději hledí svého a jak nejde primo o něj, tak raději dělá, že neslyší ![]()
Stalo se mi něco podobného…minulý týden. V Praze na Hájích. Byla jsem s mamkou a dětma (6let+1rok) stali jsme frontu u stánku na pizzu a najednou se tam vyřítila ožralá bezdomovkyně která vážila tak 100kg a začla okolo sebe Machát rukama a napadat slovně kolemjdoucí…naštěstí jí to ani nešlo, protože se sotva držela na nohou. Najednou se řítila ke mě a ke kočáru, tak jsem do ní strčila a spadla na zem. Přiběhl chlap ze stavby a okamžitě ji tam usměrňoval… Volala jsem na ni policajty… Ta ožralá se mezi tím ještě zkutalela ze schodů. Já jsem radši odešla. Svědků a lidí tam bylo hafo.
Anonym T.
@pe-terka píše:
@welovefashion tohle máš těžký, těch bezdomovců přibývá, nevíš, jak zareaguje, většinou jsou opilí…Tak můžeš něco chytnout, budeš - li mu poskytovat první pomoc…U nás pospávají na lavičkách v parku, před sebou krabičák, kdybych ke každýmu volala záchranku, to by měli radost…Pokud nejsou zjevně zranění, chápu, že je lidi radši obejdou…
Tenhle chlap byl asi trochu opilej, ale nevypadal jako bezbomovec, navíc ze začátku nereagoval a měl rozbitou hlavu… To fakt nevíš jestli to není jen starší chlap, co se mu udělalo špatně… jo ze mě asi mají radost, volala jsem už párkrát, na lavičkach me nejak netankujou, ty jsou v poradku…
já ani toho bezdaka nebo ožralu nechci mít na svědomí, první pomoc mu nedávám, ale když nereaguje, ani když do něj stouchnes nohou a třeba v nula stupních leží na trávě, nebo ještě lépe na sněhu, tak prostě tu záchranku nebo policajty zavolám… Od toho tu snad jsou ne? Oni je pak aspoň odvezou na zachytku… Fakt si nechci přečíst v novinách že mi před barákem umrznul bezdomovec…i oni jsou lidi…
Je to smutné. Osobně bych zavolala na prodavačku, ať okamžitě přivolá ochranku. Což bych udělala i jako kolemjdoucí, to by ty lidi nezabilo. Opravdu smutné
@Bubla Bůčková píše:
@Verusse93 tohle měla osefovat pokladní, vedoucí… Šok to být musel, nadruhou stranu nechápu, když to bylo tak hrozné, že jste nešly hned pryč![]()
protože nakoupily v akci, taky nechápu, proč nekřikly na pokladní, ať zavolá ochranku
, nebo na mobilu vytočit 155, prostě stojím jak vyoraná myš a druhý den založím diskusi ![]()
@Anonymní píše:
Stalo se mi něco podobného…minulý týden. V Praze na Hájích. Byla jsem s mamkou a dětma (6let+1rok) stali jsme frontu u stánku na pizzu a najednou se tam vyřítila ožralá bezdomovkyně která vážila tak 100kg a začla okolo sebe Machát rukama a napadat slovně kolemjdoucí…naštěstí jí to ani nešlo, protože se sotva držela na nohou. Najednou se řítila ke mě a ke kočáru, tak jsem do ní strčila a spadla na zem. Přiběhl chlap ze stavby a okamžitě ji tam usměrňoval… Volala jsem na ni policajty… Ta ožralá se mezi tím ještě zkutalela ze schodů. Já jsem radši odešla. Svědků a lidí tam bylo hafo.
Anonym T.
no tak to máš štěstí, že tě milá bezdomovkyně nezažalovala za napadení a shození ze schodů, a věř, že soud by odsoudil tebe za nepřiměřenou obranu, řekli by, že ona tě fyzicky nenapadlo a ty ji ano
@mamina89 tak křiknout na babku nevyžaduje moc odvahy, ale postavit se ožralému bezďákovi je hodně jiné kafe