LMR = Lehká mentální retardace. Rodiče dětí 8let až dospěláci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
37
23.5.25 17:35

@ka2ka asi to udelam. Jenom nevím úplne duvod proc to chci, co rict a nerict, kdyz to chci vyšetrit bez histórie a na koho přesne se nejlepe obrátit a co ji pak rict v prípade že se me zeptá jestli jsme již nekde predtim byly, a kdyby se po vyšetrení náhodou divila že ješte nemá asistentku. Nebyla jsem v situaci že by jsem k nekomu jela na vyšetrení a zároveň klamala 🫣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.25 17:43

Já jsem asistentka u chlapce s LMR. Je mu 15 let a v papírech má, že vývojově odpovídá 9letéme dítěti. Je na bězné ZŠ. Rodiče se s ním každý den poctivě učí, takže učení zvládá, má tedy upravené učivo-snížené výstupy. Je klidný, nevyrušuje ani nic podobného. V první a druhé třídě rozdíl mezi dětmi nebyl moc vidět, bohužel věkem se opravdu ty rozdíly zvětšovaly. Teď je v sedmé třídě. Kamarády ve třídě bohužel nemá, zájmy mají se spolužáky samozřejmě diametrálně odlišné.

• Citovat
  • Upravit
37
23.5.25 18:02
@Anonymní píše: Více

Dekuji za info. Úprimne to mne trochu rozsmutnilo. A nevite mi rict, jak byl vyvojově v 8 letech? Takže mohu očekacat že když v 8 letech je teď na 6-7 let (co je 1-2 rok opoždeně) že v 15ti tam bude už ten skok klidne i 6 a více let? A dávají mu najevo, že je jiný? Nebo on to od nich cíti že je to z tohoto duvodu? Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
23.5.25 18:05
@mado píše: Více
ne, je jí 8. A vyvojově na 6-7
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2149
23.5.25 18:29

@polarna V případě LMR by měl pediatr dítě poslat na neurologii, ideálně i na genetiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
23.5.25 18:31

@debra.morgan nepostrehla jsem že by ji brali jinak. často k nám chodí sousedi, a známi s detma a nevidím zadny problém že by byly posmešky nebo že by se se s ni nechteli hrát, ve skole taky ne. Dostala i pozvánky na oslavy od deti (cizich takze to neni na popud rodicu) Ja rozdil vidím, ale jako v kom.. nektere deti jsou vyspelejší jako je moje dcera, ale i mnoho deti je podobnych jako ona. A hlavne začala jsem si to všímat ve chvíli kdyz jsem se nato upnula na zaklade návštevy psychológa, jinak by jsem rozdilne nepostrehla. diskalkulii nikdo nikdy nezminoval 🤷‍♀️ Probirali jsme její stránky. Rekla že ma oslabenou pozornost testovo i klinicky, lehce znížený intelekt a mene vytrvalá a snadno odklonitelna, pri rizeni činnosti psychomotorické neklid, verbálni impulzivita a. Že ma od posledného vyšetrení patrny pokrok v osvojovani pracovníci návyku a že vylucujou ADHD a jeji silnou stránkou je socio-emoční kompetence. Mám doporučení ji nepretizit vzhledem k riziku protizeni. Nic víc jsme si nerekli…ve škole ma asistentku, žádné jine výhody jako zkraceni učiva atd zatim nepotřebovala, jede to co ostatne deti a pani učitelku pravidelne kontaktujem a prej je vse v poradku. Samozrejme pripoustim si že kdyz bude starší že se to bude horší a horší podle toho co mi tady psali lide.. psycholozka taky rikala že její vývin muzeme z časti ovplyvnit i my rodice jak k ni budeme pristupovat.. úprimne začínam se báť, doted jsem žila v tom, že nemám doma budouciho inzinira, ale že tu zakladku a ucnak dá a bude mit i kamošky.. ted se mi moje skromnejší predstava docela rozpadá :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
23.5.25 18:35
@Sabinka píše: Více
genetiku máme (z jinych duvodu) a s intelektom nevyšlo nic v neporadku. Neurologii nemáme, na spc doporucili ale naše pediatrička rikala, že u naši dcéry je to zbytočné a že by neurologické vyšetrení měli podstupovat jine deti. Takže jsme na doporučení pediatra nedali vyšetrit.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
23.5.25 18:45
@polarna píše: Více

Dítě samozřejmě pozná, že je jiné a že nemá se spolužáky nic společného. Nikdo se mu nemusí smát, ani mu to dávat najevo. Nemá s nimi nic společného, nemají si o čem povídat. V takovém kolektivu je prostě mimo a to se můžou dospělí stavět na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
23.5.25 18:51

@hanka.br.To je smutne. Úplne mi to trhá srdce kdyz vim co mne ceka.. a to je ten kluk na tom fajn protoze chodí na normálnou zakladku, cize muže byt dcera natom jeste hur. Dekuji za odpoved. A nevite jak to mel s tím věkem kdyz byl mladší? Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.25 19:49

To bohužel nevím, jak to měl v těch 8 letech.
Děti se mu neposmívají, to se v začátcích ihned utlo a funguje to, ale o kamarádství řeč být nemůže. Já bych třeba po této zkušenosti dala dítě nejdéle po ukončení prvního stupně raději na speciální školu;kde by přece jen mohl kamarády najít.

• Citovat
  • Upravit
37
23.5.25 19:56

Dekuji za názor, v moji situaci bude nejlepší vyčkat, jak se bude dcéra vyvijet. Protože doteď nebyl duvod resit špeciálni skolu. Je těžké delat takove rozhodnutí kdyz rodina, lide kolem nevidí nic divné a učitelka a pediatr taky ne. A hlavne dcéra ma školu zatim ráda.. Vlastně jediný kdo tým nejvic trpí jsem momentálne já, protože až teď jsem v kontaktu s někým kdo to zná tady v komverzaci a napsalo sa tady jak to bude z hruba pokračovat a pro mne je to strašný šok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1404
23.5.25 20:07

Nejhorsi je smrt z vydeseni. :hug: Pokud je po socio-emocni strance na tom dobre, verim, ze nebude pro ni problem najit si kamaradku a pripadny nizsi intelekt kompenzovat. Mozna na tom bude ve tride lepe nez chytry spoluzak, ktery bude socialne mimo. A treba bude uspesna ve sportu, muze delat treba trenerku nebo spoustu jinych povolani. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
652
23.5.25 20:37

Hlavně je třeba si připomínat, že holčička je v mnoha oblastech dobrá, šikovná. To, že možná zůstane na 12 letech, to se bude asi týkat jen některých oblastí?

Je super, že jí jde čtení, chápe složitější úvahy atd. Jestli učitelka ve škole nevidí zatím problém, to je také dobré znamení.

Vyšly jí nějak testy, ale to je hlavně o tom, jestli zrovna jí takový test vyhovuje. Já třeba vyplním IQ test výborně, ale v životě se to moc pozitivně neprojevuje.

Do jiné poradny bych šla. Jako samoplátci můžete třeba chtít vyšetřit IQ nebo tu dyskalkulii/jiné dys. Lhát nemusíte, taky by mi to nebylo příjemné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1965
23.5.25 20:48

Ona bohužel ta LMR není u dětí na první pohled tak moc vidět. V dospělosti už to bývá patrné obvykle na první dobrou. Takže pokud se doktor v diagnóze nespletl, tak teď bude jen trochu pomalejší než spolužáci, ale za deset nebo patnáct let budou ty rozdíly bít do očí. Ale vůbec to neznamená, že z ní nemůže vyrůst šťastný člověk. Ani to, že si bude připadat horší, než ostatní lidé. Někteří lidé s LMR mají dokonce úplně opačný pocit… Na základní škole jsem se přátelila s holčinou, která byla po obrně a měla LMR. Doma jí vždycky říkali, že je krásná, vezme si svého oblíbeného zpěváka a budou mít kupu dětí. A ona tomu věřila, tak jako tomu bude věřit skoro každá dvanáctiletá slečna. Nikdo by ji nepřesvědčil o opaku. Dokonce jí bylo úplně jedno, že se jí ostatní smáli. Říkala, že jsou jenom hloupí. Upřímně, měla větší koule být sama sebou, než my „normální“. A kdyby tu dneska ještě byla, tak věřím, že i v těch skoro 40 letech by si pořád připadala krásnější, než kdokoliv jiný. Asi by i měla pravdu, byla díky té mentální retardaci totiž čistá dětská duše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.25 21:18

Je to těžká situace, ale já bych neházela flintu do žita. Pohybově šikovná a taky dobra v scio-emoční oblasti, to je poklad! To znamená zručné dítě, které se vyzná v sobě i v ostatních, dobře vyjde s lidma, má pěkné vztahy. To je paráda, a třeba pro učňák moc pěkná kombinace.

V některých věcech, třeba právě v té matice a obecně ve schopnosti abstraktně myslet, se možná zastaví na té úrovni 12 let. Ale to znamená, že první stupeň zvládne, a s tím se dá žít. To jsou počty do 10 000, sčítání, odčítání, násobení, dělení, jednoduché slovní úlohy, to stačí. Na čtení smluv nebo výpočet nějakých úroků to stačit třeba nebude, ale na běžný život s nějakou dopomocí by mohlo. Na učňák třeba jo, třeba ne, uvidíte.

Taky se teda přikláním k tomu, že to bude časem vidět víc, než teď, hlavně v té oblasti učení, známky. Ale jsou tam věci, v kterých je dobrá, a na tom se dá stavět. Zrovna tou šikovností ve vztazích se dá leccos zařídit, vůbec bych nebrala za hotovou věc, že nebude mít kamarády.

Nechala bych jí na běžné základce a snažila bych se najít něco, v čem bude dobrá a kde bude mít další partu dětí jako zálohu, kdyby se vztahy ve třídě nevyvijely dobře - ať má případně kamarády jinde (sport? Rukodelne cokoli? Co vytvarka, klidně v ZUŠ? Skaut?). Je a bude potřeba se s ní učit, ale měla bych na paměti nějaké hranice, ať tím nezničíš sebe ani jí, možná nastane čas, kdy to nepůjde. Ale dokud to jde a ve škole se drží, držela bych ji tam. Můj ultimátní cíl by byl udržet ji na základce a spokojenou (klidně se čtyřkama) a pak učňák. Pokud by byla v běžné ZŠ nešťastná, tak „školu podle paragrafu 16“ a pak taky učňák.

Co se týče učňáku, ideálně ne „eckovy“ obor (to jsou pomocné práce), ale běžný učňák - co nejlehčí, samozřejmě. Zároveň ale takový, kde fakt získá nějakou kvalifikaci, kde pak bude umět něco, co by jinak neuměla - třeba číšníka nebo prodavačku můžeš dělat i bez učňák, tam bych dítě nedala, ale cukrarka, na to je učňák potřeba, tak něco takového.

Co se týče mých zkušeností (jsem učitelka), viděla jsem následující případy:

1. LMR, autista. Rodiče hrozně chtějí, hrozně ho dřou. Kluk je v devítce s minimálními výstupy a asistentem, reálně umí sotva učivo prvního stupně. Rodiče se ovšem nevzdali snu o maturitě, drou s ním už roky cermat. Kluk je úplně vyřízený, nemá žádný volný čas. Chtěl by sportovat (na to je šikovný), ale nesmí, musí se učit. Kamarády ve škole nemá, postižení je vidět na první pohled, ale to je spíš tím autismem než inteligencí. Nicméně děti se mu neposmivaji.
  1. hraniční LMR, poruchy učení. Holka v osmičce, nějak prochází, všichni vědí, jak na tom je, a nechtějí zázraky. Snížené výstupy nemá, teď už ani asistentku, rodiče se na to vykašlali. Na prvním stupni propadla, plus samozřejmě odklad. Kamarády MÁ, není na ní nic vidět, normální holka. Má taky kupu psychoproblemu, bohužel, ale to má kde kdo. Předpokládám, že učňák by zvládnout mohla.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová