LMR = Lehká mentální retardace. Rodiče dětí 8let až dospěláci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5986
23.5.25 21:27
@polarna píše: Více

Nezoufej, nenech se determinovat výroky typu, že vše půjde do háje. Mám i lepší zkušenosti. Bohužel, rodiny s postiženými dětmi jsou zatížené nejen péčí o postižené dítě, ale také tlakem okolí, kterému musí čelit. A jinak, podle toho, co píšeš, si myslím, že dcerka VD má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.25 21:30

Tak. jestli dcera běžnou základní školu nezvládne bez asistentky, tak to je pořádný důvod pro to, řešit přeřazení do speciální školy.
A souhlasím z vlastní zkušenosti s těmi pedagogy, kteří s tím mají zkušenost, stejně jako já. Tam nemusí dojít k šikaně. Ale ty nůžky se časem rozevřou více a ona na ZŠ kamarády mít nebude. Ty děti budou za pár let někde jinde, než ona.
A pokud někdo v dnešní době dá dg LMP, tak věř tomu, že to je na 100%. V tomhle jsou psychologové opravdu velmi opatrní, než stanoví tuto diagnózu.

• Citovat
  • Upravit
37
23.5.25 21:35

@Gerbera001 dekuji za podporu. Ano ve sportu je šikovná. Chodí 2× tydne na závodni gymnastiku a 2× v tydnu na závodné plávaní. Já jsem si najivně myslela že zakladku nejak zvladne a pak alepson učnak. Pak otevrete Google vyskočí na vás informace že takove deti mozna zvládnou maximálne 5 tridu na ZŠ a v dospelosti budou věkove jako 9-12 leté dite a jsou často ovlyvniteľní a zneužívaní v kriminálu. Jak potom muze žiť samostatně nebo mit rodinu práci a deti… no nic.. karty už jsou rozdané a čas ukáže jestli budeme mit alespon stesti v nestesti a bude patrit do ty skupiny ktery jsou natom lip 🙏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
23.5.25 21:39

Zrovna jak Motol, tak Kladno jsou hodne dobra pracoviste, delaji tam jedni z nejlepsich odborniku v CR. Rikas, ze cte ve vetach, VD se nepotvrdila.

LMR je lehce podprumerny intelekt, ono to dost mozna ani neni zadne „postizeni“. Proste nekdo je niz, nekdo vys. Rada tech deti s nejakou lehkou podporou da normalni ZS.

Ze se „zasekne“ ve 12 letech - tim je mysleno, ze bude mit intelekt jako dvanactilete dite. Ale samozrejme zivotni zkusenosti sbira dal. Ne ze to bude dite do smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.25 21:39

Hele, zkus proste vytesnit tu informaci o konci mentálního vyvoje ve 12 letech. Kam se jaké dítě dostane můžeme odhadovat, můžeme se v mnoha případech strefit, a v mnoha zase ne. Mě takhle na kontrole oči někdy v 8 letech rekla jedna kráva doktorka že s progresem moji oční vady do dospělosti nejspíš oslepnu. Silene pro mě i mámu. No neoslepla jsem, mela jsem vysoké dioptrie, ale podrz se, v 23 se podařilo ní tu vadu odoperovat, s prognozou, že tak 2 dioptrie zbydou a za nějaké roky budu muset jít na další korekci. Je mi ted 40, a mám přesně 0 dioptrii od té operace.

Jinak mám spoustu vad učení, zdedene deprese a HPO. Jaké myslíš že jsem měla prognózy jak bude můj život vypadat. Realita? Mám vystudovanou VŠ, práci v oboru, sice jsem nikdy nějak nevynikala, ale nejsem ani nejhorší, svou praci mám jistou a jsou se mnou spokojeni. Mám manžela, už 15 let, nemáme žádné problémy které by stály za řeč, šťastné manželství. Máme dítě, máme se fakt dobře, finančně i jinak. Jsem už spoustu let šťastná. Prostě dceru podporuj ať se dostane co nejdál, ale zároveň až má hezké dětství, a uvidíte. Speciální školu bych určitě neřešila dokud to nebude nutné.

• Citovat
  • Upravit
5098
23.5.25 21:42
@Sabinka píše: Více

To taky neni pravda, neni duvod u LMR delat neurovysetreni. K cemu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.25 21:49

Ale to je nesmysl, to ti tady píšeme. Ona bude mít to učivo 6-ti let rozloženo do 9-ti let. Je jedno, jestli je na základce nebo na speciální škole. Pokud má dg LMP, už teď se vzdělává podle minimálních výstupů, stejně jak na speciální škole.
Jen s tím rozdílem, že na speciální škole s ní pracuje speciální pedagog, který na to má vzdělání a většinou i dlouholetou praxi, kdežto na běžné ZŠ s ní pracuje asistent pedagoga bez adekvátního vzdělání.
Ale ty osnovy jsou pro děti s LMP stejné, jestli jsou na běžné ZŠ nebo na speciální. proto má na základce toho asistenta, protože se nevzdělává souběžně s ostatními dětmi a jede svým tempem.
Pokud bude šikovná, tak půjde na učební ober- dvouletý nebo tříletý a bude normálně pracovat a může mít i rodinu. Vidíš ty věci hodně katastroficky.

• Citovat
  • Upravit
37
23.5.25 21:56

@Zmatka dekuji moc za povzbudivé slová 🙏 tak to mám v planu. Budu to resit az kdyz to bude nutné. Ja sa proste z teto konverzace stále nemuzu zpamatovat 🫣 jeste včera jsem brala svoje dite tak že holt nebude patrit mezi ty nejchytrejsi a proste se bude muset drvit kým to nepujde. Ale nikdy by me nenapadlo že bude vysoka pravdepodobnost že bude potrebovat speciálni skolu a že ji bude hrozit že si nenájde kamarady 😞

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
23.5.25 21:58

@polarna Ale jasne, ze najde kamarady. Mozna to nejdriv schroupejte a pak se porozhlednete u vas po nejakem stacionari nebo neziskovce, ktera dela programy pro deti s MR. Urcite by Vam pomohlo videt jine deti a lidi s MR. Rozhodne muzou zit stastny naplneny zivot, nekdy vic, nez nekdo s IQ 140.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
23.5.25 22:16

@Zmatka od tebe @Zmatka to zni ještě přijateľně, ale když tady čtu komentáře od ostatných, je mi těžko a chce se mi z toho brečet. Nemám zkušenosti s lidma kterí maji LMR. Možna kdyby znám, uměla bych si to lépe představit. Takhle mi to přide úplně strašné. A muj muž si tohle vubec nepripoušti. Pre neho je to blbost a tohle co tady čtu mu ani nemuzu rict. Nám dcéra nepríjde nijak jiná od ostatných, okrem toho že vidíme že se ji víc musíme venovat pri učení a kdyby neni ty psycholožky, asi mám vetsi klid na duši

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
23.5.25 22:27
jo a zapomnela jsem dodat že kdyz jsme byly v ty spc Kladno, ktere sidli v špeciálni škole, potkala jsem třídu venku před školou, od pohledu byly postizeni a vtedy jsem byla rada že jsme dceru dali do klasické základne školy. Ty deti byli jiné než dcera a neumim si vubec predstaviť že by s nima chodila do školy, protoze je oproti ním úplne v pořádku…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
23.5.25 22:30

@Zmatka já jsem i reagovala nato. Pediatrička mi rekla že je to u naši dcery k nicemu a že to nepotrebuje. A že necháme misto pro jine deti ktere to naozaj budou potrebovat 🤷‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
23.5.25 22:35

@polarna presne ako ti radi @Zmatka. Ja by som sa pokusala najst nejake zdruzenie rodicov, ak nieco podobne existuje.
a nakoniec - je to stale tvoje, vase lubene dieta :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.25 18:58

Jenže ve speciálních školách jsou třídy pro děti s lehkým mentálním postižením, středně těžkým a těžkým. Pokud to na těch dětech bylo vidět, tak to byly děti se středně těžkým nebo těžkým postižením. Na těch s lehkým to rozhodně vidět není.
Možná by ses někdy měla jít do nějaké speciální školy podívat a byla bys překvapená. Jak vypadá třída pro děti s lehkým mentálním postižením. U nás je tam 6 žáků, jedna učitelka- speciální pedagog, 2 asistentky. Ani jeden rom apod. Děti od pohledu všechny normální a šikovné. Z normálních rodin.

• Citovat
  • Upravit
37
24.5.25 19:04
@Anonymní píše: Více

Chápu. A moc dekuji za cenné informace. My jsme z okolí Berouna a musím se informovat, jaké školy tady máme my, aby jsem v připade potřeby věděla, kam zajít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová