Lupénka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
90
24.11.20 20:51

@Konys zkuste z konopí VitaSkin Gold od Dr. CBD je to na lupénku a mě to pomohlo i ve vlasech, ale já do toho ještě kapu olej s obsahem CBD tak to ještě posiluje ty účinky, tak to zkuse, třeba se télupénky v hlavě zbavíte taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.2.25 20:16

Čau, je ještě někdo, komu methotrexát vůbec, ale jako fakt vůbec na lupénku nezabral? Začal jsem brát v listopadu loni, začal jsem na 5 mg, postupně se zvyšovalo na 15 mg, kdy už se kožní rozhodla mě poslat na specializované pracoviště, kde by případně mohli napsat i biologickou léčbu.

Ale pořád si lámu hlavu, jak to, že methotrexát vůbec nic nedělal. Výsevy se po těle v klidu šířily dál i během léčby jakoby nic. Za mě teda veliké zklamání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.25 23:21
@Imunomodulátor píše: Více

Beru ho taky 3 měsíce, ja mám teda kromě psoriazy už i PsA, kvůli tomu jsem na téhle léčbě.
Zatím nedokážu 100% vyhodnotit..
Na psoriotická kozni ložiska (holeně, plosky nohou, paty, lokty)mi stačí Dermovate.
Vzhledem k tomu, že jsem mela první projevy na kloubech loni v srpnu a šlo to dost rychle a od listopadu je to bez posunu dal, možná mi methotrexat zatim zastavil postup nemoci. Ale vic bych řekla za rok.

• Citovat
  • Upravit
7.2.25 05:52

Aha, tak to já psoriatickou artritidu nemám. Jak tak čtu diskuze a články, nemůžu se zbavit dojmu, že methotrexát obecně na tohle funguje líp než na ložiska jako taková. Kortikoidy, i silný (Clarelux do kštice) mi zaberou tak na týden, pak se to zase pomalu vrací do původního stavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.2.25 06:18

Jinak jak na to koukám, Dermovate má stejnou účinnou látku jako Clarelux, snad dokonce i ve stejný koncentraci. Ale jak říkám, u mě už to neni uspokojivý řešení :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.25 08:50

Je pravda da, ze mam pocit, že na moje kozni ložiska methotrexat vliv absolutně nemá. Dokonce jsem mela během léčby silnou imunitní reakci (viroza), takže se mi objevila ložiska i na nových místech. A přesně, jak píšeš, kortikosteroidy do týdne zálečí, kdyz jsem v klidu a dost promazavam, chvilku to vydrží.
Mám chycene i nehty a prsty na ruce, tak se můžu stavět na hlavu a nehty jsou pořád hnusné a prsty se co 2 týdny loupou, bez ohledu na jakoukoli léčbu. :( (
Takže zbyvaji ty klouby, kde to možná fakt něco dela - ještě nemám parkovite prsty, porad mam zasazené jen 2 prsty a jeste nezačal žádný zanet šlachy, které taky muzou prijit :(
Biologickou léčbu chceme vsichni, at se opravdu vylecime..bohužel je drahá a dostane ji jen ten, komu nezabírá standardní lecba a nemoc je od určitého stupně závažnosti :,(
Je to na houby, bud clovek v mem pripade skoro nemuze pouzivat levou ruku nebo se drbe jako blazen a to nemluvim o tom, jak to vypada..neni to smrtelné, ale život to dokáže znepříjemnit a ten progres bude jen k horšímu..
Dokážou mě vytočit podvodníci, co spamuji ve fcb skupine o lupence, jak poskytnou zaručený způsob, jak se toho zbavit..ví moc dobře, jak zoufalí můžeme být..
Držím palce.

• Citovat
  • Upravit
7.2.25 09:20
@Anonymní píše: Více

To mě mrzí… :? Kožní ti biol. léčbu nenavrhl(a), resp. neposlal(a) tě do specializovaného centra? Já si o ni ani přímo neříkal, jen jsem se vracel s tím, že Clarelux zabírá jen krátkodobě. Nejdřív navrhla, že bych se na to mohl taky vykašlat, tak jsem jí ukázal zbytek těla a pak s methotrexátem souhlasila. Tak nevím… Není to ve stavu, kdy by nad tím šlo jen tak mávnout rukou, takže čekám (doufám), že pokud ne biologika, tak se zkusí aspoň něco jinýho, třeba fototerapie. Slyšel jsem, že na ty ložiska v kštici to bývá dobrý.

A kromě těch kloubů to jak máš moc rozjetý po těle, malý flíčky nebo i větší ložiska? Popř. jestli to neni moc osobní, jak dlouho se s tím potýkáš? Já už všehovšudy 13 let a rozhodně to nebylo vždy takhle špatný, klidový období normálně byly. Posledních pár let už ne. Tak nevím, jestli i to je nějak relevantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.25 11:40

No..mně začaly první projevy lupenky loni v únoru po vysazení betablokatoru, v květnu už chycene nehty a v srpnu klouby, dost mazec..
S kozni jsi mě dost pobavil, na můj dotaz, co kam dělat, když mám akutní zanet v kloubech a na vyšetření na revmatologii budu čekat mesic a více, byla, at si prsty mažu tluste Dermovatem na noc do rukavice. Až později jsem. zjistila, ze mi Methotrexat mohla předepsat i ona.. :zed:
Jinak já s ložisky po tele az zas takovy problém nemám, nejsou na viditelnych mistech, dobre reagují na slunce a případně kortikoidy. Mela jsem roky atopák, takze jsem zvyklá.
Fotolecbu uz nemuzu, k methotrexatu se pry nesmi.
Jak mam lupenku rok s dost razantním nástupem, čekám, co bude a postupně zjišťuji, co nemoc kromě stresu ovlivňuje.

• Citovat
  • Upravit
7.2.25 13:40

To sis koukám docela užila :? Vysledovala jsi nějaký vliv životosprávy? Já popravdě takřka nic, jak jsi psala, tak se často zmiňuje stres, ale já popravdě žádnou přímou spojitost mezi zhoršením a stresem u sebe nevidím. Snad jediný, co vypozorovaný mám, je cvičení a teplo, i když pokud vím, tohle není nějak obecně rozšířenej jev, ale já to dlouhodobě vnímám. Předpokládám, že je to tím, jak se ty cévy roztáhnou a pak jimi proudí víc krve s těmi látkami vyvolávajícími zánět. Takže když si v létě vyjdu na túru, což dělám hodně rád, můžu si bejt jistej, že se psorka zhorší / ložiska se rozšíří (a to jako fakt zhorší, ne jen že to chvíli vypadá červenější nebo tak). Psychologicky je pak pohyb nic moc.

Pokud máš atopák, tak o Dr. Michaelsovi jsi už předpokládám slyšela? Hodně lidí na něj nedá dopustit, já ho objevil v roce 2015 a byla to tehdy záchrana. Dneska už ne, na ty odolnější ložiska, kde se ty šupiny vytvoří za půlden až den nanovo celý, je krátkej. A na klouby to předpokládám nepomáhá…

No nic, musíme se držet a vytrvat. Lupénku má dneska spoustu lidí a medicína udělala v různých oblastech neskutečný pokroky, já věřím, že se nám povede najít nějaký dlouhodobě udržitelný uspokojivý řešení :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.25 01:47

Mně ta kosmetika od Dr. Michaelse pomohla. Použila jsem jen krém a olej a asi do dvou měsíců byly i ty nejhorší ložiska pryč. Docela se to drží i přes zimu, už půl roku. Ale pomáhám tomu i jinak (např. antikoncepce, protože mě se horši cyklicky imunita a spolu s tím i lupénka).
Teď mi pomohly i prášky na štítnou žlázu, pleť se výrazně zlepšila.
A musím se vyhýbat prachu. Ačkoliv nejsem alergik, tak prach, i ze zahrádky, mi tu kůži vždy spolehlivě zhorší. A taky kofein, alkohol, cerny čaj. Ty můžu jen občas a v minimálním mnotstvi.
Doktor mi nabízel zatím akorát kortikoidy. V zásadě mi nevadí, ale zaberou mi jen na pár dnů, takže pro běžné použití, když mi zabral volné prodejny krém, mi to přišlo zbytečné.
Mě lupenku nejspiš spustil EB vir (ten co obvykle vyvolá mononukleozu). Měli jsme ji v rodině, takže jsem měla predispozici.

• Citovat
  • Upravit
21.2.25 07:07
@Anonymní píše: Více

Antikoncepci jako chlap pochopitelně nemohu ( :D ), ale pokud jde o štítku, tak tam by nějaké náznaky byly, plus mám v rodině člověka, který bere léky na hypofunkci. Jen nemám představu, jak bych se k endokrinologovi dostal, předpokládám, že čekací doby jsou šílený a pacient potřebuje žádanku, což bych pak zase asi musel přesvědčit prakt. lékaře, aby mi ji dal…

A hele, jsem moc rád, že ti Michaels pomáhá. Život je hned jiný, když člověk ví, že má v ruce účinný nástroj :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí